Τσίπρας: Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι οι αιτίες του προσφυγικού προβλήματος

Τσίπρας: Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι οι αιτίες του προσφυγικού προβλήματος

Νταβούτογλου: Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης στην περιοχή - Τσίπρας: Πρώτο καθήκον η διάσωση ανθρώπων στο Αιγαίο, δεύτερο καθήκον ο εντοπισμός των διακινητών - Ανανέωσαν τη συμφωνία για την επανεισδοχή - Τσίπρας: Πάρτε πίσω το casus belli - Νταβούτογλου: Πάρτε πίσω την απόφαση του 1996

Τσίπρας: Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι οι αιτίες του προσφυγικού προβλήματος
Στην ανανέωση και επικαιροποίηση της διμερούς συμφωνίας που έχουν εδώ και χρόνια Ελλάδα και Τουρκία για την επανεισδοχή στη γείτονα των παράτυπων μεταναστών που περνούν στη χώρα μας, κατέληξαν οι Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίοι συναντήθηκαν την Τρίτη στη Σμύρνη, στο πλαίσιο του συμβουλίου της ελληνοτουρκικής συνεργασίας.

Οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να υιοθετήσουν ένα πιο αποτελεσματικό σχέδιο, το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, που λαμβάνονται αυτό τον καιρό στις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Στη συζήτηση των δύο αντρών, κυρίαρχο θέμα ήταν το προσφυγικό, αλλά υπήρξαν διμερείς συμφωνίες σε θέματα τουρισμού, εμπορίου και συγκοινωνιών και σε επίπεδο ραδιοτηλεοπτικών μέσων, όπως και συμφωνία συνεργασίας ΑΠΕ με το πρακτορείο Ανατολού.

Νταβούτογλου: Μοιραζόμαστε τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης 

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα ο κ Νταβούτογλου ανέφερε πως συριακό και προσφυγική κρίση, ήταν στην πρώτη γραμμή των θεμάτων που συζήτησε με τους Έλληνες ομολόγους του και όπως τόνισε, «από εδώ και πέρα τα υπουργεία μας θα αποτελέσουν τη γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον ανάμεσα στις σχέσεις των δύο χωρών».

Κλείσιμο
«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται τα έργα που θα υποστηρίξουν την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη, αλλά και τα για τη σιδηροδρομική σύνδεση με τρένα μεγάλης ταχύτητας ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη», ανέφερε και πρόσθεσε: «Παράλληλα συμφωνήσαμε με τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι πτήσεις από Αθήνα για Άγκυρα και αντίστροφα».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ευχήθηκε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις των δύο χωρών στον τουριστικό τομέα και τόνισε πως δέχτηκε με ευχαρίστηση την πρόσκληση να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη τον επόμενο χρόνο.

Λόγω της οικονομικής κρίσης -υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός- ευχόμαστε να συνεχιστούν οι επενδύσεις που κάνουν οι Έλληνες στην χώρα μας και οι Τούρκοι στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε ξανά τις δυνατότητες επέκτασης των επενδύσεων σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες εξετάστηκε το θέμα των παράτυπων μεταναστών, σημειώνοντας ότι «τώρα Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται τη προσφυγική κρίση που πηγάζει από την βαρβαρική κατάσταση των τρομοκρατών». 

«Απαντάμε στο ζήτημα της κρίσης αυτής και συμφωνούμε με ένα κοινό προσχέδιο. Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα είναι πολύ σημαντική για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά στο Αιγαίο την προσφυγική κρίση και να μειώσουμε στο ελάχιστο τις δραματικές καταστάσεις που συμβαίνουν στη θάλασσα του Αιγαίου», ανέφερε και πρόσθεσε: «Επίσης, συζητήσαμε τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού και ο κ. Τσίπρας έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα να επιλυθούν και τον ευχαριστώ ενώπιον όλων σας. Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στην γύρω περιοχή». 

Τσίπρας: Δεν είναι οι χώρες υπεύθυνες για το προσφυγικό

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Νταβούτογλου για την φιλοξενία στη Σμύρνη «το μπαλκόνι της Μικράς Ασίας προς το Αιγαίο» και υπογράμμισε το βάρος που συμβολίζει αυτή η ιστορική πόλη και που στη μνήμη των περισσοτέρων «θυμίζει την προσφυγιά και εικόνες γνώριμες, σε σχέση με όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας και στο Αιγαίο».

«Η Σμύρνη είναι, όμως και μια πόλη που συμβολίζει το εμπόριο και την αδελφοσύνη στο Αιγαίο», είπε και πρόσθεσε ότι «το σημερινό συμβούλιο, μας έδωσε την ευκαιρία για να αναδείξουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις μεταξύ μας σχέσεις».

«Αποφασίσαμε και ανακοινώνουμε την έναρξη σύνδεσης αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας και Άγκυρας, συμφωνήσαμε σε μνημόνιο συνεργασίας με τη Σμύρνη και Θεσσαλονίκη. Συμφωνήσαμε επίσης να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στον τομέα των σιδηροδρομικών συνδέσεων», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει ότι το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από μεγάλες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση του προσφυγικού. Σήμερα η Σμύρνη και τα παράλια της Τουρκίας και όλα τα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο βρίσκονται στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Εκτυλίσσεται ένα απίστευτο δράμα ανθρώπων που φεύγουν κυνηγημένοι από τη χώρα τους για να σωθούν και γίνονται θύματα διακινητών», τόνισε και υπογράμμισε: «Εγώ και ο Αχμέτ δηλώνουμε από κοινού ότι αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή. Το πρόβλημα, αυτό θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία και εμείς θα συνεργαστούμε για να συμβεί. Θα πρέπει, όμως, να τηρηθεί η κατάπαυση πυρός στη Συρία και παράλληλα να χτυπήσουμε τα δίκτυα των διακινητών. Θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε μεγάλη τεχνολογία οπλικών συστημάτων, ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και, αλήθεια, τι θα κέρδιζε κάνεις μας, αν ο ένας στρεφόταν απέναντι στον άλλο;»,.

«Αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας. Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι το πρόβλημα για το προσφυγικό αλλά θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιά και φιλοξενία στους κυνηγημένους. Όμως, δεν θα δεχθούμε την μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων που θέλουν μια καλύτερη ζωή γι' αυτό και προωθούμε από κοινού έναν μηχανισμό μόνιμης οδού των προσφύγων, μια μόνιμη ροή προς τις χώρες της ΕΕ, παίρνοντας ταυτόχρονα μέτρα για την αντιμετώπιση των παράνομων οδών», σημείωσε και συνέχισε: «Συζητήσαμε για το Κυπριακό, ενώ μεταξύ άλλων εξέφρασα στον κ. Νταβούτογλου με ειλικρίνεια την ανησυχία της Ελλάδας για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και την αύξηση των εμπλοκών το τελευταίο έτος και το λέω πως αυτή η αύξηση δεν συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουμε αναπτύξει».

«Το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Νταβούτογλου: Δεν μπορούμε να βλέπουμε πτώματα παιδιών

Στη συνέχεια και ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά για το προσχέδιο της ΕΕ για το προσφυγικό, ο κ. Νταβούτογλου υπενθύμισε ότι την Τρίτη έγινε μια φονική επίθεση στην τουρκία κατά την οποία δύο Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους.

«Είμαστε προετοιμασμένοι και μπορούμε και καταλαβαίνουμε πως το ισλαμικό κράτος δεν έχει καμία σκέψη για εκεχειρία γι' αυτό και εμείς πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Χθες στη Σύνοδο Κορυφής ελήφθησαν αποφάσεις. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι όταν βλέπουμε πτώματα παιδιών στις ακτές της χώρας μας γι' αυτό και πρέπει να βάλουμε τις πλάτες μας όλοι μαζί για την κατανομή του βάρους.

«Το πλήθος των μεταναστών στα στρατόπεδα στην χώρα μας αυξάνεται συνεχώς γι' αυτό και συζητήσαμε με την ΕΕ για 10.000 πρόσφυγες που θα μεταφερθούν στην Ευρώπη και επίσης το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουμε αιτηθεί από τη Γερμανία θα είναι μια έξτρα βοήθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», ανέφερε και σημείωσε: «Πρόκειται για τις ζωές αθώων ανθρώπων και δεν πρόκειται να εκμεταλλευτούμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους».

Να αποθαρρύνουμε τους διακινητές

Παίρνοντας το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως χθες, ο Αχμέτ κατέθεσε μια ενδιαφέρουσα πρόταση  που βασίζεται στη λογική της καταπολέμησης της διακίνησης.

«Λέει να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που δικαιούνται να περάσουν στην Ευρώπη μέσα από το Αιγαίο νε πέσουν θύματα εκμετάλλευσης των διακινητών και να ανοίξουμε μια νόμιμη δίοδο, ελεγχόμενη ώστε επαρκής αριθμός, ζητώντας άσυλο εδώ στην Τουρκία, σε ένα αξιόπιστο μηχανισμό επανεγκατάστασης, να περνά μετά από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ», εξήγησε.

«Πολλές φορές στην ΕΕ συνεδριάζουν συχνά και πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα αλλά ελπίζω ότι στο θέμα του προσφυγικού θα έχουμε σύντομα αποτέλεσμα», τόνισε.


Παραβιάσεις, παραβάσεις και casus belli

Ερωτηθείς αναφορικά με τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις ο κ. Νταβούτογλου είπε πως μπορεί Ελλάδα και Τουρκία να έχουν πολλά ζητήματα ανάμεσά τους αλλά, όπως τόνισε, «μπορούμε και τα συζητάμε με έναν αποτελεσματικό τρόπο».

«Οι εχθρικές πολιτικές δεν μας προσέφεραν τίποτα αλλά αντιθέτως μας πήγαν πίσω σε πολλά ζητήματα. Δεν αφήνουμε τα άλλα θέματα στην άκρη τώρα που συζητάμε για το προσφυγικό», ανέφερε και πρόσθεσε: «Όσον αφορά στις εναέριες παραβιάσεις, για εσάς τα σημεία που φαίνονται παραβιάσεις δεν είναι για εμάς και αντιστοίχως το ίδιο ισχύει και για εσάς. Χωρίς να παίρνουμε το ρίσκο για οποιοδήποτε λάθος που "Θεός φυλάξοι" μπορεί να συμβεί, στο κοντινό μέλλον θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης».

«Για το casus belli δηλώνω επίσημα ότι η Τουρκία δεν έχει καμιά στρατηγική επίθεσης στην Ελλάδα και το ίδιου ελπίζω ισχύει για την Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε πως «το casus belli είναι μια απόφαση του 1996 εξαιτίας μιας ενέργειας εκείνης της εποχής που αν την πάρετε πίσω θα πάψει να υφίσταται».

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως τo casus belli είναι κατάλοιπο άλλης εποχής και δεν συνάδει με προσπάθειές μας για κλίμα συνεργασίας. 

«Είναι σαφές ότι υπάρχουν διαφορές ως προς την υφαλοκρηπίδα και ως προς τις παραβιάσεις που πιστεύω ότι θα λυθούν διπλωματικά. Eλπίζω κάποτε να πείσω τον Αχμέτ Νταβούτογλου να άρει το casus belli», είπε.

Τσιπρας: ευκαιρίες για επιχειρηματικές δράσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Στα περιθώρια ανάπτυξης των Ελληνοτουρκικών επιχειρηματικών δράσεων και επενδύσεων στις δύο χώρες, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργος Αλέξης Τσιπρας μιλωντας στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε την Τριτη στη Σμύρνη, παραλληλα με το συμβουλιο συνεργασίας των δύο χωρών, με τη συμμετοχή πολυμελών κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το κλίμα εμπιστοσύνης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ανάπτυξη της καλής γειτονίας, που θα δώσει ώθηση  και θα επιτρέψει στους δύο λαούς να έλθουν πιο κοντά.
Εξεφρασε δε την ελπίδα οτι ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων και στη δημιουργία καλού κλίματος.

Ο πρωθυπουργός είπε οτι ενθαρρύνει τις επιχειρηματικές δράσεις και εξέφρασε τη βεβαιότητα οτι υπάρχουν και θα υπάρξουν στην πορεία και στο άμεσο μέλλον πολλες ευκαιρίες για επενδύσεις, τονίζοντας οτι όσοι ρισκάρουν θα βγουν κερδισμένοι.



Μοίρασαν κόκκινα τριαντάφυλλα σε γυναίκες δημοσιογράφους!

Πάντως, λίγη ώρα έπειτα από την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σμύρνη, οι κ.κ. Τσίπρας και Νταβούτογλου μοίρασαν κόκκινα τριαντάφυλλα σε γυναίκες δημοσιογράφους που ήταν έξω για την Ημέρα της Γυναίκας! Και όλα αυτά ενώ λίγες ώρες πριν είχε μπει «φίμωτρο» και διαχειριστής και στο πρακτορείο Cihan στα «πρότυπα» όσων είχαν συμβεί και στην εφημερίδα Zaman! 

Οι επαφές των δύο πρωθυπουργών συνεχίστηκαν λίγες μόνο ώρες μετά τις δραματικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, με επίκεντρο το προσφυγικό και τα ανταλλάγματα που θα λάβει η γειτονική χώρα για τη διαχείριση του προβλήματος και τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας όπου θα συζήτησε για τη βελτίωση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας σε πολλούς τομείς, αλλά και στη μεταναστευτική κρίση.





Εκτός των συναντήσεων που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την παραμονή του στην Σμύρνη θα του απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα Πολιτικής Οικονομίας από ιδιωτικό πανεπιστήμιο. 

Ήδη έχει σχεδιαστεί τελετή στο πανεπιστήμιο «İzmir Ekonomi Üniversitesi» το οποίο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ανήκει στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης. Η τελετή, σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα. 

Νωρίτερα, σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, οι υφυπουργοί εξωτερικών Δ. Μαρδας και Γ. Αμανατίδης, και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Σ. Κρετσος που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό επισκέφθηκαν τον ιερό ναό της Αγίας Φωτεινής στην Σμύρνη, όπου τους ξενάγησε ο πάτερ Κύριλλος Σύκης, ο οποίος τους μίλησε για την ιστορία του ναού και την ιστορία της ελληνικής κοινότητας.

Το ενδιαφέρον που έχει η Αθήνα και ευελπιστεί οτι θα γίνουν ουσιαστικά βήματα προόδου και θα ολοκληρωθεί σύντομα το πλαίσιο της δράσης, είναι η συμφωνία μεταξύ και των δυο χωρών, αλλά και γενικότερα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την επανεισδοχή των προσφύγων μεταναστών. Φυσικά η Αθήνα αναμένει καλή θέληση από πλευράς Άγκυρας και για το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ, ώστε αυτό να μην μετατραπεί σε διμερές πρόβλημα, που θα ανοίξει την πόρτα σε τουρκικές διεκδικήσεις και σε "γκριζάρισμα" μεγάλων περιοχών του Αιγαίου. Η ελληνική διπλωματία είναι ιδιαίτερη προβληματισμένη από την "ορμή" που επιδεικνύει η τουρκική πλευρά, σχετικά με κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ιδίως μετά τις προκλητικές δηλώσεις που έκανε πρόσφατα μέσα στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και ενώπιον του Νίκου Κοτζιά, ο τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου σχετικά με το πώς θα πρέπει να βλέπουν οι νατοϊκές δυνάμεις αποτροπής των προσφυγικών ροών τα θέματα της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Πάντως, τη σημασία του συμβουλίου της Σμύρνης την αποδέχονται και οι Ευρωπαίοι. Είναι χαρακτηριστικό οτι ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Μ. Ρούτε, για την πραγματοποίηση του ελληνοτουρκικού συμβουλίου, με τον τελευταίο να χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική την συνάντηση της Σμύρνης και μάλιστα να τονίζει στον Έλληνα ομόλογό του ότι στην συνάντηση αυτή εκπροσωπεί, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης