Σύνοδο-«θρίλερ» για το προσφυγικό και τα ανταλλάγματα στην Τουρκία προεξοφλούν πηγές των Βρυξελλών

Κύκλοι της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένουν πολύπλοκες και δύσκολες διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό, με το βλέμμα στις τουρκικές απαιτήσεις και στις παραχωρήσεις που ζητούνται από Αθήνα και Λευκωσία

Πολύπλοκες και δύσκολες διαπραγματεύσεις αναμένουν κύκλοι της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, με την οικονομία να αποτελεί το πρώτο θέμα, ενώ έπεται η συζήτηση για το προσφυγικό.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της προεδρίας, η πρώτη μέρα θα είναι αφιερωμένη στην προεδρία, όπου θα γίνει συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, για τη χάραξη της εξάμηνης οικονομικής στρατηγικής της Ένωσης, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.  

Έπειτα, θα ακολουθήσει το δείπνο, όπου οι αρχηγοί θα εξετάσουν τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, αλλά δεν πρόκειται να ληφθεί κάποια απόφαση γι' αυτή μέχρι τη Παρασκευή, καθώς η συζήτηση θα εστιαστεί στην στρατηγική της ΕΕ για την αποκατάσταση του Σένγκεν και τις ανθρωπιστικές προεκτάσεις της μεταναστευτικής κρίσης για βοήθεια στην Ελλάδα. Έπειτα, θα γίνει συζήτηση για την Ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές για τον Ντόναλντ Τουσκ, μετά τις επισκέψεις του σε Λευκωσία και Άγκυρα, ο στόχος είναι πλέον η επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας, παραδεχόμενες πως πρόκειται για μια «δύσκολη διαπραγμάτευση».    
 
Η θεματολογία της Συνόδου
Η Σύνοδος Κορυφής θα εξετάσει σε βάθος το μεταναστευτικό, ξεκινώντας από τους μηχανισμούς επιστροφής, καθώς στόχος είναι η επιστροφή όλων των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία από την Ελλάδα, για να δοθεί ένα πλήγμα στη «φάμπρικα» των διακινητών.

«Είναι ξεκάθαρο ότι θέλουμε μια νόμιμη και εφαρμόσιμη συμφωνία, συνεπώς πρέπει να έχουμε μια ατομική επεξεργασία στοιχείων για κάθε πρόσφυγα που έρχεται στα ελληνικά νησιά» δήλωσε αξιωματούχος των Βρυξελλών.

Σχετικά με το μηχανισμό «ένας προς έναν» που προτάθηκε στη προηγούμενη Σύνοδο και αφορούσε στην επανεισδοχή ενός Σύρου πρόσφυγα από την Ελλάδα στην Τουρκία και έπειτα τη μετεγκατάσταση ενός άλλου Σύρου από την Τουρκία στην ΕΕ, ο αξιωματούχος τόνισε πως πρόκειται για ένα «προσωρινό μέτρο» και πως δεν θα είναι «αορίστου χρόνου».

Σημαντικό μέρος των διαβουλεύσεων θα αφιερωθεί και στην απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζα για τους Τούρκους πολίτες, ένα ζήτημα που έχει διχάσει αρκετά τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η προεδρία του Συμβουλίου επιμένει πως όλα τα 72 προαπαιτούμενα πρέπει να εκπληρωθούν από την Τουρκία, και πως, πέρα από μια επίσπευση του οδικού χάρτη, δεν γίνεται να υπάρξει κάποια έκπτωση για την Άγκυρα.

Υποστήριξη υπάρχει σε ένα βαθμό από κράτη-μέλη και στην επιπλέον χρηματοδότηση της Τουρκίας, τονίζοντας όμως πως πρόκειται για βοήθεια στοχευμένη στους Σύρους πρόσφυγες στο τουρκικό έδαφος.  

Για την Κύπρο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε από τη Λευκωσία πως η «ΕΕ θα προστατέψει όλα τα κράτη-μέλη» και γίνεται προσπάθεια για να καλυφθούν οι κυπριακές αντιρρήσεις σχετικά με το άνοιγμα κεφαλαίων.

Το ζήτημα είναι πως, πιθανό άνοιγμα κεφαλαίων για την επίτευξη συμφωνίας στο μεταναστευτικό θα προκαλέσει προβλήματα στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

Η ίδια πηγή δήλωσε πως πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση σε ένα πολύπλοκο πλαίσιο λόγω της ιστορίας του ζητήματος, ο στόχος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι τώρα να βρεθεί ένας τρόπος, για να γίνεται παράλληλη πρόοδος και στα δύο ζητήματα.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr