Ο Τσίπρας είδε Μέρκελ, Ολάντ - Δύσκολη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Συνάντηση με τον Τουσκ έχει ο πρωθυπουργός πριν την έναρξη του Ευρ.Συμβουλίου - Τι αναφέρει το προσχέδιο της Κομισιόν επί του οποίου θα γίνει η συζήτηση στη σύνοδο - Οι τέσσερις άξονες της Αθήνας για το μεταναστευτικό

Ο Τσίπρας είδε Μέρκελ, Ολάντ - Δύσκολη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
Χωρίς να έχει επιτευχθεί, κατά τις προκαταρκτικές συζητήσεις, οριστική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
με την Τουρκία
Κλείσιμο
για το προσφυγικό
, ξεκινά σήμερα η διήμερη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά ΟλάντΟ Αλέξης Τσίπρας ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter:



Γύρω στα τρία τέταρτα διήρκεσε η τριμερής συνάντηση Γερμανίας, Γαλλίας και Ελλάδας στο πλαίσιο της προετοιμασίας της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές υπήρχε κοινό έδαφος μεταξύ των τριών πλευρών για το ζήτημα της συμφωνίας με την Τουρκία και η κυβέρνηση δηλώνει πως είναι αισιόδοξη για την επίτευξη της με ομαλό και βιώσιμο τρόπο.

Η Ελληνική πλευρά προσήλθε στη τριμερή με τέσσερις βασικούς άξονες για το μεταναστευτικό.

Αρχικά, την εφαρμογή πίεσης στην Τουρκία για μείωση των μεταναστευτικών ροών, κάτι το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί πως θα γίνει μέσω των δεσμεύσεων του κοινού σχέδιου δράσης με την Τουρκία και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής που επικυρώθηκε στη Σμύρνη στην ώρα του από την 1η Ιουνίου.

Την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των προσφύγων από Ελλάδα προς κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης προσφύγων στη Τουρκία.

Την επίσπευση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων.

Από τη πλευρά της η Ελλάδα τόνισε στις άλλες μεριές την αισιοδοξία της για τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μια ομαλή συμφωνία με τη Τουρκία που σέβεται το διεθνές δίκαιο και την πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας. Αναλυτικά η Ελληνική πλευρά θέλει περισσότερο χρόνο και τεχνική υποστήριξη και προσωπικό για την δημιουργία επαρκέστερων δομών υποδοχής των προσφύγων.

Τέλος, για την κυβέρνηση είναι βασική προτεραιότητα για την βιωσιμότητα της συμφωνίας να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία.  

Στη συνέχεια ο έλληνας πρωθυπουργός προσήλθε στη συνεδρίαση των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που πραγματοποιείται πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας μετέχει σε αυτή την σύνοδο, στην οποία λαμβάνει μέρος με την ιδιότητα του παρατηρητή. Λίγο πριν από την είσοδο του Έλληνα πρωθυπουργού, είχε προσέλθει στην συνάντηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.


Συνάντηση Τσίπρα-Τουσκ
Πριν ξεκινήσει τοΕυρωπαϊκό Συμβούλιο, περίπου στις 17:00 το απόγευμα της Πέμπτης ώρα Ελλάδος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος συνοδευόταν από τον Γιάννη Μουζάλα και τον Νίκο Ξυδάκη.






Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής

Οι συζητήσεις των «28» με τον τούρκο πρωθυπουργό 
Αχμέτ Νταβούτογλου θα αρχίσουν στο δείπνο εργασίας το βράδυ της Πέμπτης, με στόχο να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν το πρωί της Παρασκευής.

Οι απαιτήσεις που διατυπώνει η Άγκυρα, προκειμένου να συμφωνήσει σε μία βιώσιμη και ουσιαστική λύση του προβλήματος με τις προσφυγικές ροές προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ένωσης, πολλές από τις οποίες προέρχονται από την Κύπρο, η οποία διαφωνεί κάθετα με το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης. Αντιδράσεις τις οποίες πάντως δείχνει να συμμερίζεται και η Κομισιόν σύμφωνα με το προσχέδιο που ανακοίνωσε χθες και επί του οποίου θα γίνει η συζήτηση στη σύνοδο.

Την ίδια ώρα παραμένουν και οι διαφωνίες άλλων κρατών της ΕΕ σχετικά με την συζητούμενη συμφωνία με την Τουρκία, κάτι που κάνει εξαιρετικά δύσκολες τις διαπραγματεύσεις. Πρόοδος φαίνεται να έχει επιτευχθεί μόνο στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες σε σύντομο διάστημα, καθώς και στην αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς τη γειτονική χώρα στο ποσό των έξι δισ. ευρώ.

Με δεδομένο το βαρύ κλίμα και τις τεράστιες δυσκολίες για μία ξεκάθαρη και ισχυρή νομικά απόφαση, η Ελλάδα παραμένει ξεκρέμαστη στο προσφυγικό, καθώς έχει εναποθέσει τις ελπίδες της τόσο στην συμφωνία με την Τουρκία, όσο και στην θετική στροφή των ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν αρνηθεί να υλοποιήσουν τις αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων.

Η σύνοδος δεν πρόκειται να αλλάξει στο παραμικρό την επιλογή των εμπλεκόμενων χωρών να κλείσουν τον λεγόμενο «βαλκανικό διάδρομο», δηλαδή την πολιτική των κλειστών συνόρων και άρα η Αθήνα δεν έχει να περιμένει τίποτα σε αυτό το μέτωπο. Όσοι πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί δηλαδή στη χώρα μας, δεν έχουν δυνατότητα να μετακινηθούν βόρεια, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Περιμένει πάντως δεσμευτικές αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση, ανθρωπιστική βοήθεια και κονδύλια για τους εγκλωβισμένους στη χώρα μας, καθώς και πίεση στην Τουρκία, ώστε η Άγκυρα να περιορίσει τις απαιτήσεις της και να δεχθεί τις επαναπροωθήσεις μεταναστών.


Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

 
Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016
14:00-15:30 Συμμετοχή στην Προπαρασκευαστική Συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ως παρατηρητής)
15:40-15:45 Άφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
16:00-16:30 Ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, M. Schulz
16:45-19:30 Σύνοδος εργασίας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
19:45-22:00 Γεύμα Εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε.
 
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016
9:15-9:45 Άφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
10:00 Πρωινό εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε. και Πρωθυπουργού της Τουρκία


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης