Το προσφυγικό έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 1,8 δισ. στην Ελλάδα

Τι αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Γ Γενικής Διεύθυνσης - Πρόκειται για άμεσες και έμμεσες δαπάνες και ζημιές από διαφυγόντα κέρδη - Εκτίμηση Στουρνάρα ότι για το 2016 το κόστος του προσφυγικού για την ελληνική οικονομία θα φθάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ

Ενώ η κατάσταση στην Ειδομένη και στον Πειραιά παραμένει εκτός ελέγχου, η κυβέρνηση «τρέχει» για να δημιουργήσει 30.000 επιπλέον θέσεις φιλοξενίας.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών το κόστος της προσφυγικής κρίσης υπολογίζεται σε 1,8 δισ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση αδυνατεί ακόμη και τώρα να επωφεληθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Παράλληλα χάνει το ηθικό πλεονέκτημα της αλληλεγγύης και των ανοικτών συνόρων, καθώς δέχθηκε την μετατροπή της χώρας σε χώρο διαλογής προσφύγων και την δημιουργία κέντρων κράτησης
μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό επαφίεται στην καλή θέληση της Τουρκίας
για την υλοποίηση της Συμφωνίας με την ΕΕ και το σταμάτημα της ροής προς τα νησιά, ζητά από την Άνγκελα Μέρκελ να παρέμβει στην Άγκυρα και πιέζει τον γενικό γραμματέας του ΝΑΤΟ να αναλάβει δράση στο Αιγαίο.


Ένταση στον καταυλισμό της Ειδομένης 

Μία φήμη ότι επίκειται το άνοιγμα των συνόρων ήταν αρκετή για να βάλει ξανά «φωτιά» στον καταυλισμό της Ειδομένης χωρίζοντάς τους πρόσφυγες σε δύο ομάδες που στέκονται αντιμέτωπες.

Η μία ομάδα διαδήλωνε επάνω στις γραμμές του τρένου, αποφασισμένη να περάσει τα σύνορα. Απέναντί τους, μία άλλη ομάδα που είχε πεισθεί πλέον ότι τα σύνορα δεν θα ανοίξουν, προσπαθούσε να τους μεταπείσει. Στους πρόσφυγες που διαδήλωναν, προσπαθούσαν να φθάσουν αλληλέγγυοι τους οποίους σταμάτησε η αστυνομία στην γέφυρα του Αξιού. Μεταξύ των προσφύγων βρέθηκαν και ακτιβιστές που έφθασαν από την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, οι οποίοι πάντως διαβεβαίωναν χθες ότι δεν ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες, απλώς προσφέρουν βοήθεια.

Μία μαζική προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα βέβαια θα αποκρουστεί από τις αρχές των Σκοπίων και μόνο επιπλέον προβλήματα θα φέρει στην ελληνική κυβέρνηση.


Πρόσφυγες επενδυτές βλέπει ο Μάρδας

Μειδιάματα προκαλεί η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα ότι θα φέρει τροπολογία ώστε να δίνονται κίνητρα παραμονής στην Ελλάδα σε πρόσφυγες που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην χώρα περισσότερα από 250.000 ευρώ.

Ο κ. Μάρδας σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι εμπνεύστηκε την ιδέα από την Τουρκία, την έχει ήδη εκθέσει στο Μέγαρο Μαξίμου και περιμένει να συζητηθεί στο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Γιάννη Δραγασάκη. 

«Δουλειά μας είναι να ψάχνουμε για επενδύσεις και ψάχνουμε παντού, σε όλο τον κόσμο, στην Μέση Ανατολή, στην Άπω Ανατολή, στις ΗΠΑ» είπε ο κ. Μάρδας σε συνέντευξή του στον Σκάι. «Η σκέψη είναι να γίνει καταγραφή του οικονομικού προφίλ των μεταναστών» συνέχισε ο κ. Μάρδας τονίζοντας ότι «στο σύνολο αυτών υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν ένα σύνολο χρημάτων που βρίσκεται σε τράπεζες του εξωτερικού».

«Αυτό το σύνολο των ατόμων μπορεί να ενταχθεί σε μια ρύθμιση που έχουμε ή να γίνει μια καινούρια ρύθμιση - αναφέρομαι στην υφιστάμενη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία αν κάποιος φέρει 250.000 ευρώ στη χώρα τότε έχει μία ευνοϊκή μεταχείριση ως προς την αγορά κατοικίας και ως προς το δικαίωμα παραμονής στην χώρα» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας αποκαλύπτοντας τις σκέψεις του.

Σύμφωνα με όσα είπε, αυτά τα κέρδη δεν θα εξαχθούν, θα παραμείνουν στη χώρα για τον χρόνο που θα υπάρχει η επένδυση.

«Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι αν κάποιος επιχειρηματίας Σύριος φέρει ένα τέτοιο ποσό ή ένα άλλο ποσό, ο επιχειρηματίας αυτός θα μπορεί πρώτα-πρώτα να μεταφερθεί σε ένα ενοικιαζόμενο σπίτι και συγχρόνως στο πλαίσιο μιας εξυπηρέτησης που θα υπάρχει αυτά τα χρήματα να τα επενδύσει στη χώρα με τη βοήθεια καποιων κινήτρων που θα εντάσσονται είτε στο επενδυτικο νόμο είτε σε κάποιον άλλο νόμο» εξήγησε ο κ. Μάρδας και διευκρίνισε ότι «η εισήγηση θα κατατεθεί στον υπουργό Εξωτερικών και στο γραφείο του πρωθυπουργού».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας αναφέρθηκε στη δυσκολία να φυλαχθούν πλήρως τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, κληθείς να σχολιάσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και το οργισμένο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στον οποίο και μετέφερε τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμβάλλει ενεργά στη μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. 

«Ήρθε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και είδε πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση του ζητήματος»
, είπε ο υπουργός, αναφέροντας παράλληλα ότι όσοι μιλούσαν για έξοδο της Ελλάδας της συνθήκης Σένγκεν τώρα παίρνουν την απάντηση που πρέπει.
«Μέσα από πολιτικό διάλογο θα δώσουμε λύσεις, δεν είμαστε μόνοι μας όπως άλλα κράτη»
, συνέχισε ο κ. Μάρδας και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε οικονομική καταγραφή των μεταναστών. 

Αναφορικά με το λεκτικό ατόπημα του Γιάννη Μουζάλα για τα Σκόπια, ο υπουργός το χαρακτήρισε λεκτική υπερβολή, αλλά τάχθηκε κατά της αντικατάστασης του υπουργού Μεταναστευτικής καθώς όπως είπε «ένας άνθρωπος που δουλεύει 20 ώρες το 24ωρο μπορεί να κάνει κάποια λεκτικά λάθη. Δεν αλλάζει η πολιτική της χώρας σε ο,τι αφορά την ονομασία των Σκοπίων τόνισε.




Δυσβάστακτο κόστος

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εξωτερικών δυσβάστακτο είναι το κόστος που έχει καταβάλλει η ελληνική οικονομία.

Η προσφυγική κρίση έχει στοιχίσει στην χώρα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 1,8 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα σε ενημερωτικό σημείωμα της Γ Γενικής Διεύθυνσης, Γ4 Διεύθυνση, με ημερομηνία 29/1/2016, προς χρήση υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων στις συζητήσεις τους με ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρεται:  «Η Ελλάδα ως χώρα στην πρώτη γραμμή υποδοχής στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα λόγω γεωγραφικής θέσης δέχθηκε μεικτές ροές (προσφυγικές και μεταναστευτικές) άνω των 900.000 ατόμων. Το κόστος υποδοχής και διαχείρισης των ροών ξεπερνά μέχρι στιγμής τα 1,8 δισ. ευρώ (άμεσες και έμμεσες δαπάνες και ζημιές από διαφυγόντα κέρδη). Βασική ελληνική επιδίωξη είναι η ευρωπαϊκή διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών δια του επιμερισμού των βαρών στην βάση της αλληλεγγύης και των αρχών του ανθρωπισμού».

Φυσικά κανείς δεν υποστηρίζει ότι θα έπρεπε η Ελλάδα να αφήσει τους ανθρώπους αυτούς χωρίς βοήθεια, ωστόσο προκαλεί εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αντίστοιχα κονδύλια. Ακόμη και κονδύλια που από την αρχή διέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εισπράχθηκαν γιατί δεν  συγκροτήθηκε εγκαίρως και εν συνεχεία δεν λειτούργησε η ενιαία διαχειριστική αρχή που έθετε ως προϋπόθεση.

Στο πλαίσιο αυτό ακόμη και το ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα τρία χρόνια σαν βοήθεια για την χώρα είναι μικρό, ειδικά εάν όπως όλοι προβλέπουν, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές συνεχιστούν έστω και με μειωμένο ρυθμό και ο αριθμός των εγκλωβισμένων αυξηθεί. Πάντως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας έχει κάνει την εκτίμηση ότι για το 2016 το κόστος του προσφυγικού για την ελληνική οικονομία θα φθάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικό του γεγονότος ότι ακόμη και τώρα η κυβέρνηση αδυνατεί να διεκδικήσει τα απαραίτητα, είναι ότι οι περίπου 5.000 προσλήψεις που έχουν προαναγγείλει για τις δομές φιλοξενίας –συμβάσεις οκτώ μηνών- τελικά θα χρηματοδοτηθούν από τα υπάρχοντα  κονδύλια του ΕΣΠΑ και όχι από νέες πιστώσεις προς αυτό τον σκοπό. Πάντως το Συντονιστικό έχει αρχίσει και διαχειρίζεται τα μελλοντικά κονδύλια και τις προσλήψεις για να περιορίσει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.


Όπου διαβλέπει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις υπόσχεται προσλήψεις ενώ έχει αποφασίσει και έκτακτη επιχορήγηση σε δήμους που έχουν χώρους φιλοξενίας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν ανακοινώθηκαν μετά το Κυβερνητικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης ποιες περιοχές έχουν ήδη επιλεγεί για την δημιουργία 30.000 νέων θέσεων φιλοξενίας μέσα στις επόμενες 20 ημέρες.

Με χειροπέδες οι παράνομοι μετανάστες

Με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η κυβέρνηση χάνει και το ηθικό πλεονέκτημα καθώς δέχθηκε την μετατροπή της χώρας, σε χώρο διαλογής που σημαίνει την δημιουργία και λειτουργία κλειστών κέντρων κράτησης. Στο πλαίσιο αυτό ήδη την περασμένη εβδομάδα μεταφέρθηκαν με χειροπέδες στην Αθήνα περί τους 150 παράνομοι μετανάστες από τη Μυτιλήνη για να κρατηθούν σε κλειστό κέντρο στην Κόρινθο μέχρι να επιστραφούν στην Τουρκία.

Επιβεβαίωση αυτού και συνάμα κόλαφο για την «αριστερή κυβέρνηση», αποτελεί η απόφαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η οποία με επίσημη ανακοίνωσή της διαχωρίζει πλήρως την θέση της. Η Οργάνωση δεν θα υποστηρίζει τα hotspots στα νησιά υποδοχής, καθώς με βάση τη νέα συμφωνία μετατρέπονται σε «κλειστά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας». Η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι «Η συμφωνία τίθεται σε εφαρμογή πριν να είναι έτοιμες οι απαραίτητες υποδομές στην Ελλάδα ώστε οι πρόσφυγες στα νησιά να μπορούν να καταθέτουν αιτήματα ασύλου και αυτά να εξασφαλίζεται ότι θα εξετάζονται επαρκώς». Μετά την Ύπατη Αρμοστεία και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαχώρισαν την θέση τους, ανακοινώνοντας ότι σταματούν όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με τα hotspots στη Λέσβο και τη Σάμο.

Σύμφωνα με την γενική διευθύντρια των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Μαριέτας Προβοπούλου «Η αποχώρηση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» από τα hotspots γίνεται εξαιτίας της διαφωνίας της οργάνωσης με τις αποφάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, με τις οποίες επισημοποιείται ένα σύστημα που θέτει σε κίνδυνο το άσυλο και σε πλήρη περιφρόνηση την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των αναγκών. Αρνούμαστε να σχετιστούμε με αυτό τον κυνικό μηχανισμό».
Το να χαρακτηριστεί η Τουρκία «ασφαλής χώρα» για τους πρόσφυγες, είναι ανέκδοτο. Το τι σημαίνει για τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων η συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας φαίνεται από την ανακοίνωση καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας την περασμένη Τρίτη. Η οργάνωση καταγγέλλει ότι "Πρόσφυγες και αιτούντες-άσυλο συλλαμβάνονταν στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας, βρίσκονταν υπό κράτηση χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους και έπειτα επιστρέφονταν εξαναγκαστικά στη Συρία και το Ιράκ. Τους τελευταίους μήνες, αυξανόμενοι αριθμοί προσφύγων που αναχαιτίζονται κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους προς την Ελλάδα μεταφέρονται στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Ερζουρούμ (Erzurum), που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και από το οποίο εξαναγκαστικά επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης σε δικηγόρους και διαδικασίες ασύλου».

 Ενδοκυβερνητικός εμφύλιος

Μία από τις παράπλευρες απώλειες της διαχείρισης του προσφυγικού είναι ότι αναδεικνύει τις ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ όσο κι αν είναι βέβαιο ότι δεν θα οδηγήσουν σε ρήξη αφού στο τελικό στάδιο ο Πάνος Καμμένος υποχωρεί προκειμένου να διατηρήσει το υπουργείο του.

Ωστόσο μόνο αλγεινές εντυπώσεις προκαλεί η διαμάχη των αρμόδιων υπουργών Πάνου Καμμένου και Νίκου Τόσκα για το ποιος θα αναλάβει τον επισιτισμό των περίπου 14.000 ανθρώπων στην Ειδομένη. Ο Πάνος Καμμένος απάντησε στην σχετική δήλωση του Νίκου Τόσκα ότι «ο στρατός δεν είναι κέτερινγκ».

Οι δύο έχουν προηγούμενα από την εποχή που ο κ. Τόσκας ήταν υφυπουργός Αμύνης. Στην συνέχεια στο θέμα παρενέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τηλεφώνησε στον υπουργό Αμύνης και ακολούθως διέρρευσε ότι το θέμα λύθηκε. Στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου πάντως αποφασίστηκε από τη μία σύσταση οργάνου με εποπτικό ρόλο το οποίο θα συντονίζει τα ήδη υπάρχοντα και τις επιμέρους δομές με υπεύθυνο τον ΓΓ του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας. Επίσης αποφασίστηκε και η ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε πρώτη φάση με την αναβάθμιση της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, σε Γενική Γραμματεία, που συνιστά έμμεση ενίσχυση του Γιάννη Μουζάλα ο οποίος παραμένει στο υπουργείο.

Δημιουργία 30.000 θέσεων το επόμενο εικοσαήμερο

Ο στρατός πάντως δεν θα αναλάβει τον επισιτισμό στην Ειδομένη αφού στόχος της κυβέρνησης είναι να διαλυθεί ο καταυλισμός. Παρομοίως η κυβέρνηση θέλει να διαλύσει και τον άλλο καταυλισμό στο λιμάνι του Πειραιά όπου παραμένουν περί τους 5000 πρόσφυγες. Το ερώτημα είναι που θα μεταφερθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι.

Μέχρι στιγμής οι διαθέσιμες θέσεις στις υπόλοιπες δομές είναι 2.000. Η κυβέρνηση πάντως ευελπιστεί ότι μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θα δημιουργηθούν 30.000 νέες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης. Είναι δε λένε οι πληροφορίες η προτεραιότητα του κ. Τσίπρα, προκειμένου να σταματήσουν οι εικόνες ντροπής, αφού άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση πιέζεται και από την ΕΕ.

Εν τω μεταξύ τα προβλήματα στην Ειδομένη επιδεινώθηκαν. Αν και οι ΜΚΟ επέστρεψαν την Πέμπτη η κατάσταση στην Ειδομένη ήταν δραματική. Η κυβέρνηση έχει ήδη πέσει έξω στις εκτιμήσεις της: οι πρόσφυγες αρνούνται να αποχωρήσουν ενώ άλλωστε δεν έχουν που να πάνε. Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών παραγόντων από τα κέντρα φιλοξενίας στην Θεσσαλία οι πρόσφυγες αναχωρούν με κατεύθυνση την Βόρειο Ελλάδα προκειμένου να είναι πιο κοντά σε εναλλακτικές οδούς διαφυγής.

Η κυβέρνηση λέει ότι θα τους ενημερώσει και θα τους διαθέσει μέσα μεταφοράς.

Ωστόσο οι τοπικοί παράγοντες και οι εθελοντές των ΜΚΟ λένε ότι κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσουν αυτοί οι άνθρωποι όταν χάσουν την ελπίδα να πάνε στην Ευρώπη. Μπορεί να αποχωρήσουν για κέντρα με καλύτερες συνθήκες ή μπορεί απλώς να εκτονωθούν με μία έκρηξη βίας. Προς το παρόν πάντως παραμένουν σε μία φορτισμένη ατμόσφαιρα που κάνει ακόμη και τους έμπειρους ανθρώπους των ΜΚΟ να φοβούνται και να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αποχωρήσουν ξανά.

Είναι σαφές ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται μέσα στην Ελλάδα είναι περισσότεροι από τους περίπου 50.000 που καταγράφει το Συντονιστικό σε καθημερινή βάση στις επίσημες δομές. Όπως επίσης ότι ακόμη και μετά το κλείσιμο των συνόρων κάποιοι βρίσκουν τρόπο να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Προκύπτει αυτό από τα επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Σε σημείωμα με ημερομηνία 21 Μαρτίου της υπηρεσίας αναλύσεων αναφέρεται ότι μέσα στο 2016 έχουν περάσει τα σύνορα περισσότεροι από 144.000 πρόσφυγες στην πλειονότητά τους Αφγανοί, Σύροι και Ιρακινοί που σε ποσοστό 60% είναι γυναίκες και παιδιά. Τον τελευταίο μήνα συνέχισαν να εισέρχονται 1150 κατά μέσο όρο ημερησίως. Μόνο μέσα στον Μάρτιο καταγράφηκαν 25.000 αφίξεις.

Σε Μέρκελ και ΝΑΤΟ για την εφαρμογή της Συμφωνίας

Η Συμφωνία βασίζεται στη συνεργασία της Τουρκίας. Αν και η ροή την Τετάρτη και την Πέμπτη μειώθηκε η κυβέρνηση το αποδίδει στην κακοκαιρία που ενέσκηψε. Γι αυτό και ο πρωθυπουργός την περασμένη Τρίτη επικοινώνησε με την Άνγκελα Μέρκελ για να πιέσει την Τουρκία. Παράλληλα ζητά από το ΝΑΤΟ να ενεργοποιηθεί στο Αιγαίο και γι αυτό εξέφρασε την διαμαρτυρία του στον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Στόλτενμπεργκ την Τετάρτη που μας πέρασε γιατί δεν έχει περιορίσει τις ροές.

Πάντως από την αρχή είχε προβλεφθεί ότι η νατοϊκή δύναμη έχει διάφορα προβλήματα στην συγκρότησή της και ότι θα αρχίσει να έχει αποτελέσματα –στην καλύτερη περίπτωση περί τα τέλη Μαρτίου. Καθώς μάλιστα οι διακινητές γνωρίζουν καλύτερα τα περάσματα είναι αμφίβολο εάν θα πετύχουν την αποστολή.

Παράλληλα η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ανάγκες δημιουργίας ενός τεράστιου μηχανισμού διοικητικής μέριμνας στον οποίο θα συμμετέχουν 1500 Έλληνες και 2.500 ξένοι ειδικοί, την ώρα που ακόμη δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει στοιχειωδώς ανθρώπινες συνθήκες στον καταυλισμό-όνειδος της Ειδομένης.

Το νεοσύστατο Κυβερνητικό Συμβούλιο για το Προσφυγικό στην πρώτη του συνεδρίαση την Πέμπτη, αποφάσισε να κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει ι πτυχές της συμφωνίας την προσεχή Τετάρτη.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως οι εργασίες συντονισμού για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ξεκίνησαν ήδη την περασμένη εβδομάδα και το Σάββατο που μας πέρασε έγινε η πρώτη συνεδρίαση εκπροσώπων των κρατών-μελών με στόχο να εκτιμηθούν οι ανάγκες της Ελλάδας και να αποσταλεί η αναγκαία βοήθεια εγκαίρως.  

Στη συνεδρίαση του Σαββάτου τέθηκε κυρίως το ζήτημα των αναγκών της Ελλάδας για επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα αποσταλεί τόσο από τα κράτη-μέλη όσο και από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες (EASO και Frontex). Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, οι εν λόγω ανάγκες εκτιμώνται σε 4.000 υπαλλήλους εκ των οποίων οι 1.500 θα είναι Έλληνες και οι 2.500 από άλλες χώρες της ΕΕ. Η αποστολή του προσωπικού, έχει ξεκινήσει και στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Μαρτίου. Όσον αφορά το παράλληλο πρόγραμμα επανεγκατάστασης από την Τουρκία σύμφωνα με τη φόρμουλα «ένας προς έναν» ως ημερομηνία έναρξης ορίστηκε η 4η Απριλίου, σύμφωνα με τη Ν. Μπερτό.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr