Γεννηματά: Στήνεται σκηνικό διχασμού και πόλωσης

Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει εθνική συνεννόηση - Η κυβέρνηση να ακυρώσει τις 13 νομοθετικές ρυθμίσεις με ένα νόμο και ένα άρθρο, όπως έκανε με το μνημόνιο - Σταματήστε να κουνάτε το δάχτυλο


Να παραιτηθεί ζήτησε από την κυβέρνηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά
, η οποία από το βήμα της Βουλής επισήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί λύση από την παρούσα Βουλή και άσκησε δριμεία επίθεση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα θέματα Δικαιοσύνης. «Δεν μπορείτε να οδηγήσετε με ασφάλεια τη χώρα έξω από την κρίση. Παραιτηθείτε» είπε και συνέχισε  «η Βουλή αυτή πρέπει να δώσει τη λύση. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει εθνική συνεννόηση».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χαρακτήρισε «πυροτέχνημα»  τη σημερινή συζήτηση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αποπροσανατολίζει για να βγει από τα αδιέξοδα της. «Πολωτική-διχαστική πρωτοβουλία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση οικοδομεί ένα καθεστώς και η παρέμβαση της δικαιοσύνης είναι ένα από αυτό.

Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να ακυρώσει «και τις 13 νομοθετικές ρυθμίσεις με ένα νόμο και ένα άρθρο, όπως δεν κάνατε για το Μνημόνιο. Κυβέρνηση είστε», ενώ τόνισε ότι «εμείς θα στηρίξουμε την πρόταση σας για εξεταστική για όλα τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων» και αναρωτήθηκε «γιατί δεν λέτε ναι στην πρόταση μας για την οικονομία από το 2002;».

Υπογράμμισε ότι «εμείς στείλαμε την υπόθεση του Βατοπεδίου στη Δικαιοσύνη», αλλά «εσείς κάνατε την «πάπια», εσείς και το κόμμα σας». Η κ. Γεννηματά δήλωσε πως «εμείς κάναμε όλες αναγκαίες τομές μόνοι μεταξύ όλων των κομμάτων και έχουν εξαντλήσει τους ελέγχους και όλα τα πορίσματα είναι στα χέρια του εισαγγελέα, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, δεν έχουμε τίποτα να καλύψουμε. Σταματήστε να μας κουνάτε το δάχτυλο».



Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέμεινε και ζήτησε από τον πρωθυπουργό αν κάνει δεκτή  την πρόταση για εξεταστική, επισημαίνοντας  «όλα στο φως. Όποιος έχει βλάψει τον ελληνικό λαό να πληρώσει, όποιος και αν είναι».

Παρά ταύτα, τόνισε ότι «αυτό όμως δεν είναι άλλοθι για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη» και συνέχισε «δεν έχετε κανένα άλλοθι για τις πράξεις σας πυροτέχνημα η σημερινή συζήτηση, αποπροσανατολισμός για να βγει η κυβέρνηση από τα αδιέξοδά της».  «Πολωτική-διχαστική πρωτοβουλία», δήλωσε.  

Η Φώφη Γεννηματά συνέχισε την επίθεσή της στην κυβέρνηση λέγοντας ότι προτιμά να μιλά για το παρελθόν προσπαθώντας να αποφύγει τις ευθύνες της. Όπως με τους πρόσφυγες και τη διαπραγμάτευση, θέματα για τα οποία η κυβέρνηση απλά φορτώνει τα βάρη στους πολίτες ή αφήνει να κάνουν τη δουλειά της μη κυβερνητικές οργανώσεις.



«Η χώρα βουλιάζει» προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα η Φώφη Γεννηματά. Σε μία κυβέρνηση μόλις λίγων μηνών υπάρχουν προβλήματα «αμνησίας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορείτε κ. Τσίπρα να υποδυθείτε τον άγγελο της κάθαρσης. Θέλετε να οικοδομήσετε ένα  καθεστώς και η παρέμβαση της δικαιοσύνης είναι ένα από αυτό  Η κυβέρνηση δεν προαναγγέλλει δικαστικές αποφάσεις και δεν τις επιβάλει. Πάει περίπατο η κατοχυρωμένη εσωτερική ανεξαρτησία στη Δικαιοσύνη». «Η χώρα χρειάζεται κανόνες που να τηρούνται» ανέφερε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε πως η χώρα χρειάζεται «ισχυρούς θεσμούς και όχι υπουργούς που μπουκάρουν σε γραφεία υπουργών».

Η δευτερολογία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ:

Μία λέξη χαρακτηρίζει τη σημερινή συνεδρίαση «απογοήτευση», όπως τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά τη δευτερολογία της στη Βουλή. Η κ. Φώφη Γεννηματά επεσήμανε ότι «ήταν επτά ώρες για το τίποτα, επτά ώρες χαμένες», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «είχαμε μία ευκαιρία να διαμορφώσουμε όλες αυτές τις ώρες ένα πλαίσιο βελτιώσεων για τη Δικαιοσύνη». «Χάθηκε αυτή η ευκαιρία και αναρωτιόμαστε γιατί έγινε. Για να στηθεί ένα σκηνικό διχασμού και πόλωσης. Για την ουσία της συζήτησης δεν ακούσαμε τίποτα, μόνο εμείς ήρθαμε εδώ με συγκεκριμένες προτάσεις», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Σχολίασε τις τοποθετήσεις των υπουργών σχετικά με τις κατηγορίες για παρέμβαση λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο ένας παραδέχθηκε ότι ήταν απών στις παρεμβάσεις, δηλαδή ότι γίνονταν από κάποιον άλλον. Ο άλλος παραδέχθηκε ότι ήταν παρων αλλά ήταν πταίσμα» και συνέχισε «αυτά θα συζητηθούν στην επιτροπή, αλλά γιατί δεν περιμέναμε να γίνει πρώτα η επιτροπή;».

Επανέλαβε ότι θα στηρίξει η παράταξη την εξεταστική για τα δάνεια και ζήτησε, με αφορμή την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για Εξεταστική για το Μνημόνιο και τα capitals Controls,να διευρυνθούν τα οικονομικά από το 2000. «Τι φοβάστε και δεν συμφωνείτε», αναρωτήθηκε.
Παράλληλα, τόνισε ότι σήμερα επιχειρήθηκε να χτιστεί ένας μικρός δικομματισμός και, όπως είπε, αυτή η ιστορία δεν βοηθά τη χώρα. Οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν. Οι  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr