Προβληματισμός στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό

Ενστάσεις εξέφρασε κυρίως η Βασιλική Κατριβάνου - Μουζάλας για το άσυλο: Η ευαισθησία να μην υπερβαίνει το μέτρο της νομιμότητας

Προβληματισμό για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για το προσφυγικό
, που κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή, εξέφρασαν, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι εκ των βουλευτών.

Αν και δεν υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις επί του νομοσχεδίου, βουλευτές που προέρχονται από περιοχές, οι οποίες υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω προσφυγικού, διατύπωσαν, κατά πληροφορίες, τους προβληματισμούς τους.

Οι ισχυρότερες ενστάσεις, δε, εκφράστηκαν από τη βουλευτή
Βασιλική Κατριβάνου.

Η ενημέρωση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος έγινε αρχικά από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Μιχάλη Καλογήρου, και τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλη Παπαδόπουλο, ενώ στη συνέχεια έδωσε το «παρών» και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Οι προβληματισμοί των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εστιάστηκαν κυρίως στο πώς θα περιοριστούν οι προσφυγικές ροές, αλλά και στη διαδικασία χορήγησης ασύλου -και, ειδικότερα, όσον αφορά στο πώς θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν οι διαδικασίες για το άσυλο θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε 14 ημέρες και η Συνθήκη της Γενεύης ορίζει στις 28.

Προβληματισμός, δε, εκφράστηκε και για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας.

Ως απάντηση στις ενστάσεις κάποιων βουλευτών, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τόνισε, σύμφωνα με πηγές, ότι η ευαισθησία δεν πρέπει να υπερβαίνει το μέτρο της νομιμότητας, αναφερόμενος στους προβληματισμούς που εκφράστηκαν για τη χορήγηση ασύλου.

Σχετικά με τις ημέρες χορήγησης ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε πως δεν είναι διεθνής πρακτική, υπογραμμίζοντας ότι  δεν εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες οι 28 μέρες. Τόνισε παράλληλα πως υπάρχουν ήδη 500 άνθρωποι που δεν έχουν κάνει αίτηση για άσυλο και θεωρητικά θα μπορούσαν να φύγουν.

Ο αναπληρωτής υπουργός επέμεινε ότι δεν υπάρχει θέμα για νομοθέτηση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας». Όπως εξήγησε, η κάθε περίπτωση για κάθε άτομο εξετάζεται ξεχωριστά, για το τι είναι ασφαλές για τον ίδιο.

Σχετικά με το προσωπικό που αναμένεται να στείλει η ΕΕ τόνισε ότι ακόμα αναμένεται η άφιξή τους.

Τέλος, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι περιμένει η ελληνική πλευρά και η Τουρκία να εφαρμόσουν τη συμφωνία.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr