Ο Καμμένος υπόσχεται επένδυση 3,6 δισ. ευρώ στη νήσο Φλέβες!

Ανακάλυψε πρόταση από το Άμπου Ντάμπι για δημιουργία resort 22.000 θέσεων με ενοίκιο 100 εκατ. ευρώ - Σύμφωνα με τον υπουργό και το Ισραήλ ενδιαφέρεται να κάνει τη νησίδα του Σαρωνικού «Silicon Island», δηλαδή πρότυπο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης

Προσφορές που θα φέρουν «τεράστιες επενδύσεις» αποκάλυψε ότι έχει στα χέρια του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Σε μια εποχή που οι ελληνικές επιχειρήσεις φυτοζωούν και οι περισσότεροι επιχειρηματίες περιμένουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις τους, η δήλωση του κ. Καμμένου ότι υπάρχουν ελκυστικές προσφορές για σημαντικές ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα μπορεί να είναι η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι μόνο για τη νήσο Φλέβες, ένα μικρό νησάκι στο Σαρωνικό που συνήθως ασκούνται οι επίλεκτες ειδικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, υπάρχουν δύο δελεαστικές προτάσεις.

Όπως είπε ο κ. Καμμένος η μία πρόταση για επενδύσεις στις Φλέβες «είναι από την πλευρά του Άμπου Ντάμπι για ενοίκιο με 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα πηγαίνουν στον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού και τη δημιουργία ενός resort 22 χιλιάδων θέσεων με επένδυση 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ» ενώ η δεύτερη πρόταση «από την πλευρά του Ισραήλ, για τη δημιουργία του Silicon Island, δηλαδή πρότυπου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, προκειμένου να μπορέσει να αξιοποιηθεί αυτή η περιουσία».

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε μια πρώτη συζήτηση που έκανε και με τους ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και με χώρες με τις οποίες αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ στενή συνεργασία, με το Ισραήλ, με χώρες της Μέσης Ανατολής - ιδίως το Άμπου Ντάμπι - και την Αίγυπτο, «έχουμε προσφορές που θα φέρουν τεράστιες επενδύσεις στη χώρα».

Ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε επίσης και στην αξιοποίηση της περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων η οποία θα επιχειρηθεί μέσα απότη δημιουργία ενός στρατιωτικού ΤΑΙΠΕΔ.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που μία ακίνητη περιουσία 37 δισ. ευρώ μπαίνει προς εκμετάλλευση με ένα πολύ απλό τρόπο. Έχουμε βάλει ως όριο το 5% της αντικειμενικής αξίας για ετήσιο ενοίκιο όλων των ιδιοκτησιών των τεσσάρων ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και εξήγησε: «Με 5%, λοιπόν, επί της αντικειμενικής το χρόνο μπορούμε να νοικιάζουμε για 50 ή 100 χρόνια μια περιοχή η οποία δεν χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή για στρατιωτική χρήση. Αυτό θα βγαίνει στο διαδίκτυο σε ένα δημόσιο bid για επτά ή 15 μέρες, με ρύθμιση η οποία έρχεται τις επόμενες μέρες».


Διαβάστε αποσπάσματα της ομιλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην Exposec 2016,όπως δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Πεντάγωνο:

«Τα θέματα άμυνας και ασφάλειας θεωρούνταν πάντοτε, και δικαίως, ως ζητήματα πολιτικής και υψηλής στρατηγικής. Στις μέρες μας δεν μπορεί να παραμένουν εντός «κλειστών θυρών», αποκομμένα από την κοινωνία και ιδωμένα υπό το πρίσμα αποκλειστικά στρατιωτικής στρατηγικής ή άλλων γεωπολιτικών προτεραιοτήτων.

Αντιθέτως, αποτελούν ζητήματα που σήμερα είναι πλήρως ενταγμένα στην καθημερινότητα του μέσου πολίτη και στενά συναρτώμενα με αυτήν. Την πραγματικότητα αυτή τη βιώνουν καθημερινά οι πολίτες των παρακτίων περιοχών της νότιας Ευρώπης, που δέχονται το βάρος ενός διογκούμενου κύματος παράτυπης μετανάστευσης, αλλά και οι πολίτες του Παρισιού και των Βρυξελλών που αντιλήφθηκαν, δυστυχώς με τον πιο άσχημο τρόπο, ότι οι εστίες του ακραίου φονταμενταλισμού είναι μεν μακριά, αλλά και συνάμα τόσο κοντά.

Τα γεγονότα των τελευταίων ετών σε Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και Μαύρη Θάλασσα καταδεικνύουν μια ευρύτερη αλλαγή στη δυναμική και το ρόλο που διαδραματίζουν κρατικές οντότητες, υπο-εθνικές και διεθνικές ομάδες, διεθνείς οργανισμοί και άτομα στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος ασφαλείας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η έλλειψη κοινής διεθνούς ηθικής σε συνδυασμό με τη φύση του διακρατικού, διεθνικού και θρησκευτικού ανταγωνισμού, που αναπτύσσεται ως απόρροια μιας πολύπλοκης συνύρπαξης ρεαλισμού και ιδεαλισμού στις διεθνείς σχέσεις, δημιουργούν αμφισβητήσεις στο status quo, εντάσεις, κρίσεις και συγκρούσεις διαμορφώνοντας έτσι ένα νέο περιβάλλον ασφάλειας εξαιρετικά αβέβαιο.

Υπό αυτές τις συνθήκες καθίσταται πλέον γενικής αποδοχής η άποψη, ότι η έννοια της εθνικής ασφάλειας περιλαμβάνει όχι μόνο την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την οικονομική και κοινωνική ευημερία των πολιτών, και ότι οι κίνδυνοι και οι εξωτερικές απειλές για την εθνική ασφάλεια ενός κράτους, είναι πολυεπίπεδες.

Καθίσταται απόλυτα σαφές λοιπόν ότι το ζήτημα της δόμησης ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και αξιόπιστου συστήματος λήψης αποφάσεων σε ανώτατο επίπεδο στα θέματα άμυνας και ασφάλειας, τόσο στην περίπτωση της χώρας μας, όσο και σε διεθνείς οντότητες, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, δεν είναι θέμα τεχνικό ή οργανωτικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό.

Συναφώς, ως θέματα προτεραιότητος, από την πλευρά του δυτικού κόσμου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, θα μπορούσαν να επισημανθούν: Πρώτον, η διασφάλιση των επικοινωνιών, των μεταφορών και κυρίως της ενεργειακής ασφάλειας. Δεύτερον, η αντιμετώπιση του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Τρίτον, ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών. Τέταρτον, η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης οπλισμού και του οργανωμένου εγκλήματος - η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μέσω της διακίνησης πετρελαίου, όπλων και ανθρώπων - και πέμπτον, η κατοχύρωση της πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή και η προώθηση λύσεων με υψηλή εσωτερική νομιμοποίηση στους πληθυσμούς.

Είμαστε σήμερα όλοι μάρτυρες μιας ανθρωπιστικής κρίσης, με πολλές προεκτάσεις. Το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα επί της ουσίας θέτει την Ευρώπη - τη δομή και τη συνοχή της - σε μια νέα δοκιμασία.

Τολμώ να πω ότι η προσφυγική κρίση εξελίσσεται σιγά - σιγά σε υπαρξιακή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν κλείσουν τα σύνορα των κρατών μελών, θα καταρρεύσει η Συμφωνία Σένγκεν και μαζί με αυτήν μια θεμελιώδης αρχή και ελευθερία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, που μαζί με την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων αποτελεί έναν από τους πυλώνες της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Περαιτέρω, η Γηραιά Ήπειρος διχάζεται για μια ακόμη φορά μετά την οικονομική κρίση, που τη χώρισε σε Βορρά και Νότο, τώρα από πλευράς θέσεων και νοοτροπίας, Δύσης και Ανατολής. Εξάπτονται εθνικισμοί και φοβίες αδικαιολόγητες, υπονομεύοντας την ίδια την πεμπτουσία της Ένωσης, την αλληλεγγύη ως βάση και την ανοικτή κοινωνία ως επιλογή.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναλαμβάνουν το υπέρογκο και δυσανάλογο βάρος της διαχείρισης των μεγάλων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Εδώ θέλω να τονίσω ότι μετά τη συμφωνία που υπεγράφη στο ΝΑΤΟ, αλλά και τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική από αυτή που δείχνουν τα τηλεοπτικά δίκτυα κάθε μέρα. Από έξι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονταν κάθε μέρα, την τελευταία εβδομάδα έχουμε φτάσει στον αριθμό των 50-80 ατόμων που περνούν το Αιγαίο καθημερινώς.

Αυτό σημαίνει ότι ανεξαρτήτως εάν δεν λειτούργησε η συμφωνία του ΝΑΤΟ, όπως εμείς εκτιμούσαμε ή όπως προέβλεπε η πολιτική απόφαση,το αποτέλεσμα είναι απτό, δηλαδή δεν έχουμε συνέχιση των μεταναστευτικών ροών.

Επτά χιλιάδες κρεβάτια είναι άδεια σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Μπορούν να φιλοξενήσουν όλους εκείνους που είναι στην Ειδομένη και στον Πειραιά, παρέχοντας στέγη, σίτιση και ασφάλεια.

Κάποιοι δεν επιθυμούν αυτοί οι πρόσφυγες και μετανάστες να ενταχθούν μέσα στο σύστημα το οποίο δημιουργήσαμε με πολύ μεγάλο κόπο, αλλά να παραμένουν εκεί, προκειμένου να δίνουν μια εικόνα της χώρας πολύ διαφορετική από την πραγματικότητα, η οποία όμως επηρεάζει δυστυχώς και το θέμα του τουρισμού.

Η χώρα μας,παρότι βρίσκεται σε μια δημοσιονομική κρίση - η οποία ελπίζω να τελειώνει μέσα στις επόμενες ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας και την εκκίνηση της συζήτησης για την επιμήκυνση του χρέους - προσπαθεί να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κατάσταση, όπως επιβάλλεται από την αξιοπρέπεια, την ιστορία μας και τις ανθρωπιστικές μας αξίες. Δίνουμε μια σκληρή και πολύπλευρη μάχη, την οποία οφείλουμε να διαχειριστούμε με στρατηγική επάρκεια, σχέδιο και προοπτική.

Δράττομαι της ευκαιρίας και ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων να πω ότι ο αγώνας και η προσπάθεια των στελεχών είναι πραγματικά μνημειώδης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν την κατασκευή των υποδομών φιλοξενίας και υποδοχής και την προσωρινή λειτουργία τους. Το έργο αυτό δεν θα είχε επιτύχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα χωρίς την αμέριστη συνδρομή των στελεχών και των κληρωτών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης, επαγγελματισμό και υψηλή κατάρτιση έφεραν σε πέρας την αποστολή τους στηρίζοντας τη χώρα στην προσπάθειά της να είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Σε 14 ημέρες έγιναν πέντε hotspots, δύο relocation centers. Δημιουργήσαμε τις υποδομές για 25.000 φιλοξενούμενους σε όλη την Ελλάδα και βεβαίως χωρίς να υπάρχει η οικονομική ενίσχυση η οποία θα μας επέτρεπε αυτό το έργο να γίνει πιο γρήγορα. Προχωρήσαμε στη διεξαγωγή των διαγωνισμών και όσον αφορά τη σίτιση ακολουθήσαμε την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συγκεκριμένο φαγητό, το οποίο προβλεπόταν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με απόλυτα ξεκάθαρους διαγωνισμούς που έδωσαν τη δυνατότητα να περάσει η τροφοδοσία των προσφύγων και μεταναστών από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε catering. Δημιουργήθηκαν παράλληλα όλες οι προϋποθέσεις ασφάλειας για το πολύ σημαντικό φαινόμενο της απώλειας ασυνόδευτων παιδιών που αποτελούν το 40% των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Σε αυτό το σημείο,θέλω να σας διευκρινίσω ότι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιμένουμε στη χρήση βιομετρικών στοιχείων, ιδίως για τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να καταγράφονται από το σύστημα Eurodac, με τη χρήση της ίριδας του ματιού, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ταυτοποίηση των παιδιών, για να μη συνεχιστεί η απώλεια.

Θέλω να συγχαρώ δημοσίως τις Ένοπλες Δυνάμεις,διότι αποτελούν παράδειγμα για κάθε αρμόδιο όργανο της Πολιτείας όταν χειρίζεται στο δικό του επίπεδο θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, αλλά και άλλα θέματα.

Και να τονίσω ότι θα πρέπει να είναι κοινή και εθνική η θέση για τη μη μείωση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Εμείς κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αυξήσουμε τα έσοδά μας.

Θέλω να σας ενημερώσω κ. Πρόεδρε του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, επειδή αναφέρατε πριν περί μεταρρυθμίσεων, ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που μία ακίνητη περιουσία 37 δις ευρώ μπαίνει προς εκμετάλλευση με ένα πολύ απλό τρόπο. Έχουμε βάλει ως όριο το 5% της αντικειμενικής αξίας για ετήσιο ενοίκιο όλων των ιδιοκτησιών των τεσσάρων ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Με 5%, λοιπόν, επί της αντικειμενικής το χρόνο μπορούμε να νοικιάζουμε για 50 ή 100 χρόνια μια περιοχή η οποία δεν χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή για στρατιωτική χρήση. Αυτό θα βγαίνει στο διαδίκτυο σε ένα δημόσιο bid για επτά ή 15 μέρες, με ρύθμιση η οποία έρχεται τις επόμενες μέρες.

Θέλω να σας πω ότι σε μια πρώτη συζήτηση που κάναμε και με τους ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και με χώρες με τις οποίες αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ στενή συνεργασία, με το Ισραήλ, με χώρες της Μέσης Ανατολής - ιδίως το Άμπου Ντάμπι - και την Αίγυπτο, έχουμε προσφορές που θα φέρουν τεράστιες επενδύσεις στη χώρα.

Μόνο για τη νήσο Φλέβες υπάρχουν δύο προτάσεις, η μία είναι από την πλευρά του Άμπου Ντάμπι για ενοίκιο με 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα πηγαίνουν στον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού και τη δημιουργία ενός resort 22 χιλιάδων θέσεων με επένδυση 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεύτερη πρόταση, από την πλευρά του Ισραήλ, για τη δημιουργία του Silicon Island, δηλαδή πρότυπου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, προκειμένου να μπορέσει να αξιοποιηθεί αυτή η περιουσία.

Το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ πρόκειται για τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κινητοποίησε την κοινή γνώμη. Η εμπλοκή του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και των λοιπών διεθνών δρώντων ήταν επιβεβλημένη.

Θέλω όμως να σημειώσω ότι η τρομοκρατία παραμένει η σημαντικότερη απειλή της διεθνούς κοινότητας, καθώς τα τελευταία χρόνια συνεχώς μετεξελίσσεται τόσο ως προς τους σκοπούς, όσο και ως προς τα μέσα.

Δυστυχώς, η παράνομη μετανάστευση εμπλέκεται με τα ζητήματα τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος και άμυνας, καθώς υπάρχουν δρώντες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις πολιτιστικές και κοινωνικές ευαισθησίες των δυτικών κρατών και να ενσπείρουν τον τρόμο και την ακραία βία στο πλαίσιο εξυπηρέτησης εθνοτικών, θρησκευτικών, οικονομικών αλλά και ατομικών συμφερόντων.

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι οι πρόσφυγες είναι θύματα της τρομοκρατίας. Εκείνοι που έφυγαν από την Συρία, έφυγαν γιατί ο ISIS, η Daesh, βρέθηκε μέσα στα σπίτια τους. Έχουμε υποχρέωση λοιπόν τους πρόσφυγες να τους προστατεύσουμε ακριβώς από την αιτία που τους έκανε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να εμπλακούν οι πρόσφυγες με τους παράνομους μετανάστες και εκείνους που προσπαθούν να τους χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν διαδρόμους προς την Δύση.

Θέλω να θυμίσω ότι μέχρι τώρα οι τρομοκράτες που χτύπησαν στην Ευρώπη δεν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες. Είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς κάτοικοι των χωρών στις οποίες έγιναν τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Όπως επίσης θεωρώ απαραίτητη τη διεθνή συνεργασία και εκτός των συμμαχιών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέρνω ως παράδειγμα το χτύπημα που έγινε στη Βοστώνη, στον Μαραθώνιο. Εκείνοι οι τρομοκράτες ήταν Τσετσένοι. Απαιτείται λοιπόν στο σημείο αυτό - και πέραν των διαφορών που υπάρχουν με το ΝΑΤΟ και με τη Ρωσία - να υπάρχει και ανταλλαγή πληροφοριών και με χώρες εκτός του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα, ως κομβικό σημείο και ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί και θα συνεργαστεί με όλες αυτές τις χώρες προκειμένου να ενισχυθεί η απόφαση του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα θα αποτελέσει την πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δημιουργεί αυτή τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, που θα έχει ως σκοπό τη διαχείριση αυτών των στρατιωτικών πληροφοριών.

Η  Ελλάδα αποτελεί μία από τις κομβικές θέσεις στο διεθνή γεωπολιτικό χώρο. Μεταξύ άλλων, δεσπόζει στο κρίσιμο γεωσύστημα της Ανατολικής Μεσογείου που ενώνει το Δυτικό Κόσμο με το ενεργειακό κέντρο του κόσμου, τη Μέση Ανατολή. Σε αντίθεση δε με ό,τι πιστεύουν πολλοί, οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή αυτή έχουν ενισχύσει το ρόλο της Ελλάδας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα, η οποία αποτελεί χώρα κλειδί του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας, γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής κατορθώνει διαχρονικά να λειτουργεί σταθεροποιητικά στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως σύνορο και προπύργιο της Ευρώπης σε περιοχές αστάθειας και ακραίας θρησκευτικής και πολιτισμικής πόλωσης.

Για να το επιτύχουμε αυτό έχουμε επιλέξει μια αταλάντευτη πολιτική αρχών και θέσεων που βασίζονται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο απαραβίαστο των συνόρων και στην περιφερειακή συνεργασία μέσα στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών αλλά και των ισότιμων διμερών σχέσεων.

Έχοντας επενδύσει σε μια μακροχρόνια σχέση φιλίας με το Ισραήλ, αλλά και τις μετριοπαθείς χώρες του αραβικού κόσμου, μπορούμε σήμερα να δημιουργήσουμε το έδαφος για συγκλίσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Με αυτό τον τρόπο η χώρα συνεισφέρει ενεργά ως ένας κοινά αποδεκτός συνομιλητής στη σταδιακή προσέγγιση των χωρών της περιοχής, στην εμβάθυνση των σχέσεών τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και στην ανάπτυξη περιφερειακών δράσεων οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας.

Και αυτό το ρόλο οφείλουμε να τον περιφρουρήσουμε, να τον ενισχύσουμε, παρά τις παρενέργειες της δημοσιονομικής κρίσης και να συνεχίσουμε τον αμυντικό μας σχεδιασμό και την εθνική μας προτεραιότητα.

Αυτές οι συνεργασίες, δίνουν επίσης τη δυνατότητα για ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας. Σε αυτό θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Από την ημέρα που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός την ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι ελληνικές αμυντικές επιχειρήσεις, είτε είναι δημόσιες είτε είναι ιδιωτικές, αποτελούν μέρος της πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Δεν υπάρχει κανένα ταξίδι το οποίο να έχω κάνει εγώ ή ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Βίτσας που να μη συνοδευόμαστε από επιχειρηματίες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.

Και εδώ θέλω να πω ότι είναι πολύ σημαντική επίσης η δυνατότητα της Ελλάδας να ανοίγει πόρτες από τη Μέση Ανατολή προς το ΝΑΤΟ, από το ΝΑΤΟ προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Συνεργασίες οι οποίες ξεκίνησαν ήδη με την Ινδία και χαίρομαι ιδιαίτερα που οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πια πολύ μεγάλη συμμετοχή στην παραγωγή έργου σε τρίτες χώρες. Είναι επίσης σημαντικός ο ρόλος των συνεργασιών που προκύπτουν μέσω των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που στο παρελθόν αποτελούσαν το μέσο για να πληρώνονται μίζες στα εξοπλιστικά συστήματα, τώρα μετατρέπονται σε ένα εργαλείο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι σημαντικό το να αφήσουμε τη φυσική στρατιωτική ηγεσία να κάνει τη δουλειά της. Τελείωσαν οι πολιτικές παρεμβάσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η πολιτική ηγεσία επιλέγει τους Αρχηγούς και εν συνεχεία οι Αρχηγοί κάνουν τις κρίσεις. Αυτό θεωρώ ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες αυτής της Κυβέρνησης.

Για το λόγο αυτό, καλό είναι να μελετήσουμε και εμείς πλέον σοβαρά την προοπτική σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στο οποίο θα συμμετέχουν οι Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και των τριών Επιτελείων, Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αρχηγός της ΕΥΠ, ο Αρχηγός της νέας Υπηρεσίας  Πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Ασφάλειας και παράλληλα, να προΐσταται ο Πρωθυπουργός με έναν σύμβουλο ασφαλείας, όπως λειτουργεί αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που θα είναι ο κεντρικός συντονιστής και έναν αναπληρωτή σύμβουλο ασφαλείας ο οποίος δεν θα αλλάζει ανάλογα με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η κοινή γνώμη, περισσότερο από ποτέ, ζητά ασφάλεια και προστασία και δείχνει σε μεγάλο βαθμό να τάσσεται υπέρ των κοινών και αλληλέγγυων πολιτικών αντιμετώπισης των σημερινών απειλών σε διεθνές επίπεδο. Μπορεί τα παραπάνω να φαντάζουν θεωρητικά, αλλά η ειλικρινής καταγραφή τους σε ένα πλαίσιο προβληματισμού όπως το συνέδριο σας, μας βοηθά να απαντήσουμε σε θεμελιώδη ερωτήματα που γεννούν οι σημερινές κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις.

Ταυτόχρονα, θα χρειαστεί να εξετάσουμε με τρόπο διεξοδικό, χωρίς προκαταλήψεις και δογματισμούς, την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια των υφιστάμενων δομών του εθνικού συστήματος άμυνας και ασφάλειας. Δεν αναφέρομαι μονάχα στις στρατιωτικές δομές και τη σχετική δομή δυνάμεων, αλλά σε όλες τις συνιστώσες της εθνικής ασφάλειας».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr