Σόιμπλε: Δεν είμαι σίγουρος για την επιτυχία του προγράμματος

«Σκωτσέζικο ντους» από Βρυξέλλες, Βερολίνο, Ουάσινγκτον - Γιούνκερ: Όχι σε άλλα μέτρα - Ανώτατος αξιωματούχος Θεσμών: Να ψηφιστούν τα προληπτικά μέτρα

Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν τη χαραυγή συνηθίζουν να λένε μήνες τώρα οι κυβερνώντες, όταν κάθε φορά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δείχνουν να πηγαίνουν άσχημα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση όλα είναι θολά γύρω από την πραγματική εξέλιξη των συζητήσεων. Οι δε αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις που γίνονται τις τελευταίες ώρες από εταίρους και δανειστές έχουν μπερδέψει εντελώς την εικόνα, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό. Η κυβέρνηση ανέμενε ότι ακριβώς αυτή η εβδομάδα θα ήταν η τελική ευθεία για την επίτευξη της συμφωνίας, που θα οδηγούσε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους
, αλλά οι προσδοκίες της δεν επιβεβαιώνονται από τα όσα λέγονται από άλλες πλευρές.

Ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης απολύτως αισιόδοξος εάν όχι εντελώς βέβαιος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εντός των ημερών. Το ίδιο λένε και στενοί του συνεργάτες και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία μάλιστα διαβεβαιώνουν ότι ουσιαστικά η συμφωνία έχει κλείσει και απομένουν λεπτομέρειες που δεν μπορούν να ανατρέψουν την πορεία των πραγμάτων.

Ωστόσο τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι αντιφατικά, την ώρα που είναι εμφανές ότι οι εδώ συζητήσεις με τους
Θεσμούς είναι περίπλοκες και οδηγούν σε ένα ιδιαιτέρως σκληρό πακέτο μέτρων, που για πολλούς είναι αμφίβολο εάν θα αντέξει η κυβέρνηση.

Την κατάσταση έχει περιπλέξει κατ’ αρχάς η νέα παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος με τις αμφίσημες δηλώσεις του άφησε να κυκλοφορεί κάθε ερμηνεία: Από τη μία δήλωσε ότι για πρώτη φορά είναι αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και το ελληνικό ζήτημα, αλλά από την άλλη φάνηκε να περιγράφει μέχρι και την επαναφορά του Grexit!

Επανέλαβε την άποψή του ότι «θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της εξωτερικής υποτίμησης», ώστε να ανακάμψει οικονομικά. Μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο για το εάν το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα επιτύχει ο Σόιμπλε ήταν σαφής λέγοντας πως «δεν είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσει. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος, έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο. Επίσης πιστεύω ότι η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας φέτος δεν θα είναι τόσο δραματική όσο πέρυσι».

Όσον αφορά στο προσφυγικό, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, εξέφρασε τηβ αισιοδοξία του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. «Όσον αφορά την Ελλάδα, είμαι για πρώτη φορά αισιόδοξος» σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας πως «οι Έλληνες συμφώνησαν, για πρώτη φορά, να δεχτούν ανθρώπους από άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία να εργαστούν στην Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση». «Οι Έλληνες θα αποκτήσουν τώρα μια εμπειρία του πως είναι μια σύγχρονη διοίκηση», πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Αναφερόμενος στη γενικότερη οικονομική πολιτική, άφησε για μία ακπόμη φορά αιχμές εναντίον της πολιτικής των μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων ππου ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λέγοντας πως δεν είναι μία λογική κατάσταση, φανερώνοντας τις διαθέσεις του λίγο πριν τη συνεδρίαση της Πέμπτης, στη Φρανκφούρτη. Πρόσθεσε, δε, πως περισσότερη ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων θα απελευθέρωνε την ΕΚΤ από τις υπερβολικές απαιτήσεις μιας ανολοκλήρωτης νομισματικής ένωσης.

Αλλά και από τις Βρυξέλλες δεν φαίνεται να υπάρχει ενιαία γραμμή για την Ελλάδα: Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωνε το πρωί της Τετάρτης αισιόδοξος και εμφανιζόταν να συμμερίζεται το αίτημα της Αθήνας για τη μη λήψη των προληπτικών μέτρων, που ζητά το ΔΝΤ, αλλά ανώτερο στέλεχος των Θεσμών διαμήνυε ότι πρώτα θα ψηφιστούν τα πρόσθετα μέτρα και μετά θα γίνει η όποια συζήτηση για το χρέος. Εμφάνιζε μάλιστα τις δύο πλευρές να έχουν σημαντικές διαφορές ακόμη και στο ασφαλιστικό!  

Αλλά και για το Eurogroup δεν υπάρχει καμία σαφής εικόνα: Οι περισσότεροι πλέον λένε ότι η συνεδρίαση της Παρασκευής, στην οποία η κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα ληφθεί απόφαση, δεν θα καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο και οριστικό, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι προγραμματίζεται νέα συνεδρίαση για την Μεγάλη Εβδομάδα!

Στο μεταξύ αιφνιδίως εκδηλώνεται μία πρωτοβουλία από την Άνγκελα Μέρκελ με αφορμή τη συνάντησή της με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τη Δευτέρα στο Ανόβερο. Η πρωτοβουλία οδηγεί σε συμμετοχή στη συνάντηση αυτή και άλλων ηγετών, όπως του Φ. Ολάντ, του Ν. Κάμερον και του Μ. Ρέντσι, με αντικείμενο συζήτησης το Brexit, το προσφυγικό, αλλά και το ελληνικό ζήτημα, όπερ σημαίνει ότι αναζητείται αυτή την ώρα μία συμφωνία κορυφής για το πρόβλημα που καίει την Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας έχει άλλωστε ζητήσει από το Παρίσι και το Βερολίνο να δοθεί πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα και να ξεπεραστούν οι διαφωνίες ανάμεσα στους Θεσμούς για τη συμφωνία που θα κληθεί να υπογράψει η Αθήνα και η οποία συμφωνία δεν μπορεί να είναι πιο «βαριά» από εκείνη του περασμένου Ιουλίου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr