Τσιρώνης σε ΟΗΕ: Η επίτευξη των νέων στόχων αποτελεί πρόκληση

Στον πολιτικό διάλογο συμμετείχαν Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων και Υπουργοί από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης
, συμμετείχε την Πέμπτη, 21 Απριλίου, στον Διάλογο Υψηλού Επιπέδου που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των εργασιών της 70ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Σύμφωνα και με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, θέμα του πολιτικού Διαλόγου, στον οποίο συμμετείχαν Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων και Υπουργοί από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, αποτέλεσε η επίσπευση των διαδικασιών εφαρμογής των παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), σε εθνικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι η υιοθέτηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και των 169 Υπο-στόχων τους από τους Αρχηγούς Κρατών του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποτελεί ορόσημο καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία τίθενται "οικουμενικοί" στόχοι για την αντιμετώπιση των αλληλένδετων προβλημάτων της εξάλειψης της φτώχειας και της βιώσιμης ανάπτυξης, τους οποίους καλούνται να υλοποιήσουν όλες οι χώρες από κοινού, ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες. Η προσπάθεια αυτή της παγκόσμιας κοινότητας, με ορίζοντα το 2030, εστιάζει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων με ολοκληρωμένο τρόπο, στην ενίσχυση της συνοχής μεταξύ των πολιτικών, στη χρηστή διοίκηση και στην αμοιβαία λογοδοσία των χωρών, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος παράλληλα με την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής ισότητας και της ευημερίας, για τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές γενιές.

Στην παρέμβασή του ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι η εφαρμογή της Ατζέντας 2030 αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, ως βασικό στοιχείο οικονομικής ανάπτυξης. Η βιωσιμότητα δεν θα πρέπει να θεωρείται ως φιλανθρωπία ή ηθική υποχρέωση, αλλά ως βασικός παράγοντας αποφυγής κρίσεων. Αναφέρθηκε στην προσφυγική / μεταναστευτική κρίση, τονίζοντας ότι έχει πολλές πτυχές: ανθρωπιστικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές. Επισήμανε ότι επιδίωξη της χώρας μας αποτελεί η προσαρμογή των παγκόσμιων Στόχων στις εθνικές συνθήκες και προτεραιότητες, όπως η χαρτογράφηση δασικών περιοχών και η διαχείριση αποβλήτων.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της Συνθήκης των Παρισίων, όπου προωθείται η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, ο Γιάννης Τσιρώνης υπογράμμισε ότι, προς την κατεύθυνση αυτή, πρόκειται να εκπονηθεί ένα νέο Στρατηγικό Πλαίσιο, για την αναθεώρηση εθνικών σχεδίων και πολιτικών. Επισήμανε, επίσης, ότι η συζήτηση επί του θέματος της χρηματοδότησης της ανάπτυξης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται μόνον οι παραγωγικοί τομείς των εθνικών οικονομιών, αλλά να συμμετέχει και ο διεθνής χρηματοπιστωτικός τομέας.


Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr