Οι συσχετισμοί της επόμενης ημέρας στη Νέα Δημοκρατία

Η εκλογή Πολιτικής Επιτροπής, ο ρόλος των παλιών στελεχών και τα νέα πρόσωπα 

Με την διαδικασία εκλογής της νέας Πολιτικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε το 10ο Συνέδριο της ΝΔ. 

Οι τριήμερες εργασίες επισφράγησαν τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ανασυγκρότηση του κόμματος, τη “ΝΔ από την αρχή” όπως ανέφερε και ο ίδιος στην ομιλία του, αλλά και την βασική πολιτική και αντιπολιτευτική στρατηγική. 

Το νέο καταστατικό εγκρίθηκε δίχως ψηφοφορία αφού υπήρξε συμφωνία όλων των συνέδρων με μοναδικό σημείο τριβής στο οποίο υπήρξε συμβιβασμός τον αριθμό των μελών της Πολιτικής Επιτροπής. Η πρόταση της ηγεσίας προέβλεπε Πολιτική Επιτροπή με 200 άτομα, τελικά επικράτησε συμβιβασμός η νέα Πολιτική Επιτροπή να έχει 300 άτομα, 150 ex oficcio και 150 εκλεγμένα από το Συνέδριο. 

Η μάχη της νέας Πολιτικής Επιτροπής όπου θα φανούν και οι συσχετισμοί στο κόμμα άρχισε μετά το τέλος των ομιλιών και ολοκληρώθηκε στις 7.00 το απόγευμα.  Οι υποψήφιοι για τις 150 αιρετές θέσεις ήταν 238. 

Στην εκλογή των μελών της Πολιτικής Επιτροπής όμως εκδηλώθηκαν οι αντιθέσεις που υπάρχουν στη ΝΔ ενώ σημειώθηκαν και εντάσεις και απειλήθηκαν επεισόδια. Περίπου 70 μέλη του Συνεδρίου με επιστολή τους προς τον πρόεδρου του κόμματος ζητούσαν να γίνει ανοικτή καταμέτρηση των αποτελεσμάτων με δυνατότητα είτε των συνέδρων είτε των υποψηφίων να παρακολουθούν την πορεία των αποτελεσμάτων.  

Στην επιστολή τους ανέφερεαν “πρέπει να κάνουμε ένα κόμμα έτοιμο να αλλάξει το ίδιο και να αλλάξει και την πατρίδα μας. Να συγκρουστεί με πελατειακά δίκτυα και να φτιάξει μια κοινωνία αξιοκρατίας. Να μείνουμε μακρυά από το κομματικό παρασκήνιο και να τελειώνουμε με την καμαρίλλα, τις αντιδημοκρατικές πρακτικές των μηχανισμών. 

Τα παραπάνω είναι μερικές από τις φράσεις του Προέδρου μας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Φράσεις που μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους”. 

Γι αυτό τον λόγο πρότειναν ανοικτή καταμέτρηση ώστε “να βάλουμε ένα τέλος στους ψιθύρους για εικονικές καταμετρήσεις, για ποσοστώσεις, για “γραμμές” και για “κλειστά δωμάτια” 4-5 ανθρώπων, που θα αποφασίσουν ποια θα είναι τελικά τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής...Γιατί ειδάλλως φοβόμαστε ό,τι θα επιβεβαιωθεί η φράση του Στάλιν “σημασία δεν έχει ποιοι και τι ψηφίζουν, αλλά ποιοι μετράνε τις ψήφους”. 

Η πρόταση πάντως των 70 συνέδρων δεν έγινε δεκτή και η καταμέτρηση έγινε από μία ευάριθμη ομάδα στην οποία συμμετείχαν οι συνεργάτες του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη Μιχάλης Μπεκίρης, Θανάσης Νέζης, Βασίλης Σπανάκης και ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος. 

Η βασική γραμμή για την εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής ήταν της ηγεσίας που διεκδικούσε τα μισά αιρετά μέλη. Την δική τους σκληρή γραμμή με 20 άτομα κατέβασαν στελέχη που αναφέρονται στον πρώην γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκο. Περί τα 17 άτομα διεκδικεί στη νέα Πολιτική Επιτροπή η Ντόρα Μπακογιάννη.

Δική του γραμμή για 15 άτομα κατέβασε ο Αντώνης Σαμαράς, 7 ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όσους και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, 10 ο Άδωνις Γεωργιάδης, 5 ο Νίκος Δένδιας και λιγότερους ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Γιώργος Βλάχος. Δεν μπήκε στο παιχνίδι της Πολιτικής Επιτροπής ο Κώστας Καραμανλής. 

Συσχετισμοί 

Από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος ο Κώστας Καραμανλής περιορίστηκε στην παρουσία και στην πρώτη σειρά και στο χειροκρότημα στις ομιλίες του προέδρου. Αντίθετα αισθητή έκανε την παρουσία του -αν και πάντα ενισχυτική του προέδρου-, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος κατέβασε και δική του γραμμή για την Πολιτική Επιτροπή.

Αποστάσεις πήρε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος φρόντιζε να γίνει αισθητή η απουσία του από την πρώτη γραμμή των καθισμάτων κατά την εντυπωσιακή είσοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έναρξη του Συνεδρίου. Παρούσα, τόσο πολιτικά με την ομιλία της όσο και οργανωτικά ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία επίσης κατέβασε δική της γραμμή για την Πολιτική Επιτροπή. Αισθητή έκανε την παρουσία του και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

Στην εν γένει εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δύο ομιλίες του, στα  προτάγματα και τα βασικά συνθήματα καθώς και στην αισθητική της παρουσίας του ήταν εμφανής η συμβολή της ευάριθμης ομάδας που ασχολείται με την προσωπική του εικόνα, με τους δύο συμβούλους του Τάκη Θεοδωρικάκο, Χρήστο Βαλταδώρο, τον λογογράφο του Θανάση Μπακόλα και τον διευθυντή του γραφείου του Μιχάλη Μπεκίρη. Στην επικοινωνία το παιχνίδι εκτός από τον Γιώργο Κουμουτσάκο, έκανε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Μακάριος Λαζαρίδης. Στην πρόταση για το καταστατικό ήταν εμφανής η συμβολή του αφανούς συνεργάτη του Νίκου Γεωργιάδη, η προβολή του προγράμματος είχε την σφραγίδα του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη. Όσον αφορά τα οργανωτικά το παιχνίδι έκανε ο κατά πάσα πιθανότητα επόμενος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης και οι Θανάσης, Νέζης, Βασίλης Σπανάκης. Ενδιαφέρον έχει εάν θα εκλεγεί τελικά στην επόμενη Πολιτική Επιτροπή ο έτερος συνεργάτης του πρόεδρου Κώστας Κυρανάκης.  


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr