«Βάφτισε»... αναπροσαρμογή το «τσεκούρι» στις επικουρικές ο Κατρούγκαλος

Μίλησε για αναπροσαρμογή που αφορά το 10% των συνταξιούχων - Κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων, την ώρα που η κυβέρνηση «σαρώνει» όλα τα ταμειακά διαθέσιμα

Προκλητικός και αμετανόητος εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος
, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου ξεκίνησε η συζήτηση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Την ώρα που η κυβέρνηση «σαρώνει» τα αποθεματικά όλων των φορέων του Δημοσίου, της Βουλής, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, ο υπουργός μίλησε για «καταλήστευση» των αποθεματικών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Η συζήτηση θα ήθελα να μην έχει χαρακτήρα επιμερισμού πολιτικών ευθυνών για το αδιέξοδο που κληρονομήσαμε. Για εμάς θα ήταν προνομιακή η συζήτηση» είπε αρχικά ο κ. Κατρούγκαλος, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, για να προσθέσει: «Οι ευθύνες για τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών των Ταμείων και η καταλήστευσή τους μέσω του PSI είναι προφανείς».

Ο ίδιος, δε, παραδέχθηκε ότι η νέα μεταρρύθμιση φέρνει «τσεκούρι» σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου η κυβέρνηση να παραμείνει συνεπής με την προεκλογική της δέσμευση για μη μείωση των κύριων συντάξεων.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν υψηλές εισφορές μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να έχουμε βιώσιμο σύστημα. Υπολογίσαμε τις εισφορές εκεί που πρέπει να είναι για να εξασφαλίζονται οι σημερινές συντάξεις» είπε αρχικά, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Για υφιστάμενους συνταξιούχους εκπληρώσαμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας. Καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις. Υπάρχει αναπροσαρμογή των επικουρικών, που αφορά το 10% των συνταξιούχων».

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι τα χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης είναι δύο:

- Εφαρμογή κανόνων ισονομίας σε εισφορές και συνταξιοδοτικές απολαβές σε δικαιούχους

- Κοινωνική δικαιοσύνη με πρόνοια για όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Η εθνική σύνταξη δεν χρηματοδοτείται από τις εισφορές, αλλά αποκλειστικά από τη φορολογία. Με αυτό τον τρόπο έχουμε εγγύηση για το ελάχιστο αξιοπρεπούς διαβίωσης και συμπλήρωμα με ποσοστό αναπλήρωσης. Με μέσο εργασιακό μισθό 1.000 ευρώ το μήνα το ποσοστό αναπλήρωσης φθάνει στο 85% για κύρια σύνταξη.

Πέραν αυτού, ο υπουργός υποστήριξε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν και οι αναλογιστικές μελέτες.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί αύριο με ακρόαση φορέων. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα γίνουν μετά την Κυριακή του Πάσχα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 5 και την Παρασκευή 6 Μαΐου, ώστε στη συνέχεια το νομοσχέδιο να εισαχθεί στην Ολομέλεια.


«Σφυροκόπημα» στη Βουλή από την αντιπολίτευση για το νέο ασφαλιστικό
«Σφυροκόπημα» από την αντιπολίτευση δέχεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στη Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά και για το νέο Mνημόνιο-κάβα που ετοιμάζεται στο Χίλτον.

Ο Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε ότι «οι μάσκες έπεσαν και αποκαλύπτονται τα ψέματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Για «ψεύτες» που επιχειρούν να «βαφτίσουν τα πράγματα αλλιώς» μίλησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι «ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε στη Βουλή, για να μοιράσει σανό».

«Εσείς που ψηφίζετe για την αγάπη της εξουσίας» είπε, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης, «να ξέρετε ότι δεν τελειώνουμε με αυτά τα μέτρα. Έρχονται κι άλλα. Να ξέρετε ότι έχει κι άλλο. Εμείς καταψηφίζουμε, αλλά θα μετρηθούμε το βράδυ της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, όταν θα έχουμε μπροστά μας όλο το φάσμα των μέτρων».

«Η κοινοβουλευτική μας συνοχή είναι αρραγής. Θα περιμένετε 3,5 χρόνια για εκλογές» είπε ο Νίκος Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), την ώρα που ο ίδιος ετοιμάζεται να ψηφίσει τα νέα μέτρα-«λαιμητόμο».

Επίσης, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί δηλώσεις του Γερούν Ντάισεμπλουμ, για να πείσει ότι τα προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ δεν αποτελούν νέο Μνημόνιο. Ο ίδιος, δε, υποστήριξε η Ελλάδα θα ακολουθήσει τον δρόμο της Κύπρου, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Ωστόσο, παράλληλα με την ένθερμη υποστήριξη όλων των μνημονιακών απαιτήσεων, μίλησε για εκβιασμούς από τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν καταλαβαίνω τον Σόιμπλε. Τη χώρα που δίδαξε ανθρωπισμό και ανάγκασε τον Πάπα να γονατίσει, γιατί την πατάς στο λαιμό, κ. Σόιμπλε» είπε χαρακτηριστικά!

Ο κ. Κώστας Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ) υπερασπίστηκε τις προωθούμενες διατάξεις, υποστηρίζοντας ότι φέρνουν «πλέγμα κοινωνικής προστασίας», ενώ και για τις διατάξεις που αφορούν στο φόρο εισοδήματος, είπε ότι φέρνουν μηδενική επιβάρυνση στο 99,8% των πολιτών.

Απευθυνόμενος όχι μόνο στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και στου δικού του κόμματος, υπογράμμισε ότι «με το προτεινόμενο νομοσχέδιο διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, αμβλύνονται και διορθώνονται οι φορολογικές αδικίες και οι στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ουσιαστικά εισάγουμε μια προοδευτική ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση, με ισχυρό αναδιανεμητικό χαρακτήρα, βάζοντας στο πυρήνα του προστατευτικού μανδύα, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr