Η κυβέρνηση «πουλάει» κόκκινες γραμμές για να περάσει τα μέτρα

Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται - Στο Μαξίμου συσκέπτονται και αισιοδοξούν - Συμφωνία μέχρι την Δευτέρα ζητά ο Ολάντ και καλεί την Αθήνα να εφαρμόσει την συμφωνία - Σχεδόν αδύνατη η επίτευξη τελικής συμφωνίας στο Eurogroup της 9ης Μαίου

Αν και συνεχίζεται το μαρτύριο της σταγόνας, με τις ελπίδες να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup
να ελαχιστοποιούνται, στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν, εκφράζοντας μάλιστα ικανοποίηση για την τήρηση των «κόκκινων» γραμμών. Υπογραμμίζεται δε ότι έχει φύγει από το τραπέζι η πρόταση για τη λήψη προληπτικών μέτρων και πλέον βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Κατά τη κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη υπό τον πρωθυπουργό εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν στη διαδικασία ψήφισης του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση στη Βουλή. 

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση των «κόκκινων» γραμμών που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία, «όταν μάλιστα πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή».

Παράλληλα, αποτιμήθηκε θετικά η πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στην πορεία προς το Eurogroup. Το υπάρχον θετικό κλίμα ενισχύεται, σύμφωνα με το Μαξίμου, από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Σε αυτό το πλαίσιο, αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης. 

Σε σχέση με την προσφυγική κρίση, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση της σχετικής Συμφωνίας με την Ε.Ε. από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και ο πλήρης μηδενισμός των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών κατά τις 6 τελευταίες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τις εντάσεις στις Οινούσσες, η κυβέρνηση λέει πως τις παρακολουθεί με προσοχή αλλά και ψυχραιμία, ενώ προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ υποστηρίζει πως «οι υπερβολές και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα γεγονότα δε συμβάλλουν στην κατάλληλη διαχείριση του ζητήματος».


Συμφωνία μέχρι την Δευτέρα ζητά ο Ολάντ
Και μπορεί οι προβλέψεις για την συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις 9 Μαΐου είναι αρνητικές, ωστόσο, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ διεμήνυσε σήμερα ότι θέλει να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα μέχρι την Δευτέρα.

Σε νέες του δηλώσεις την Τετάρτη ο κ. Ολάντ ζήτησε να υπάρξει άμεσα συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. 

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε από την Αθήνα να εφαρμόσει πλήρως την συμφωνία του Ιουλίου, ενώ την ίδια ώρα εξέφρασε την εκτίμηση για την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι δηλώσεις Ολάντ έρχονται μία ημέρα έπειτα από τον έκκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο κ. Τουσκ ζήτησε να καταλήξουν «πολύ σύντομα» σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη».


Τι αποκαλύπτει η έκθεση της Κομισιόν
Πάντως, ενώ επισήμως η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από την έκθεση της Eurostat και τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, για να αποδείξει ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, το κείμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ρίχνει φως στα μέτρα που συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον. Τα υπόλοιπα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία συμφωνήθηκαν πριν δέκα μέρες στο Άμστερνταμ, θα αποκαλυφθούν ενδεχομένως την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup της 9ης Μαΐου στις Βρυξέλλες.
 
Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι περίπου 1,35 δισ. ευρώ θα προέλθουν από «προσαρμογές» στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και από αυξήσεις στη φορολογία, που αφορούν κατά βάση στα οχήματα, τα καύσιμα, τα οινοπνευματώδη και τα τσιγάρα.
 
Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τον όρο «προσαρμογές» στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων; Στην κυβέρνηση μιλούν για «πάγωμα» προσλήψεων, με παράταση του κανόνα 1:5 και για εφέτος, ενώ άλλες πηγές της κυβέρνησης έκαναν λόγο και για «πάγωμα» μισθολογικών προαγωγών στα Ειδικά Μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ).
 
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι θα εξοικονομηθούν:

- 450 εκατ. ευρώ το χρόνο από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%

- 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις – ασφαλιστικό, αν και φαίνεται πως παραμένει η εκκρεμότητα με την "τρύπα" των 70 εκατ. ευρώ για τις επικουρικές.
 
- 1,8 δισ ευρώ από τη νέα φορολογική κλίμακα (και τη νέα έκτακτη εισφορά) για την οποία  υπάρχει και εναλλακτική πρόταση της ελληνικής πλευράς που κατεβάζει το αφορολόγητο κάτω από από τα 9.100 ευρώ για τους φορολογούμενους που δεν έχουν παιδιά.
 
Την ίδια στιγμή, από το Βερολίνο διέψευδαν ότι δρομολογείται «εξαμερής» σύσκεψη για να προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Μαΐου και τον λογαριασμό των 3,6 δισ. ευρώ. Παραμένει ανοικτό έτσι αν τα μέτρα θα νομοθετηθούν «εδώ και τώρα» ή θα μπει ένας «κόφτης» δαπανών, που θα ενεργοποιεί περικοπές μισθών και συντάξεων ή αυξήσεις ΦΠΑ στη ΔΕΗ και στο νερό, όπως εξαρχής ζητούσαν οι δανειστές.
 
Όλες οι πλευρές δείχνουν ότι η συμφωνία με τους δανειστές πάει πιο πίσω, ίσως στα τέλη του μηνός και «χέρι-χέρι» με την ελάφρυνση του χρέους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr