Τσίπρας: Σόου για τη νέα αυταπάτη με το Eurogroup

Επιβεβαίωσε ότι ήταν η Ελλάδα που πρότεινε τον αυτόματο κόφτη - Ανακάλυψε καλές ειδήσεις και ανάπτυξη... μοιράζοντας πλεονάσματα

Στην επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup
εστιάζει πλέον ο πρωθυπουργός με προφανή στόχο να εμφανίσει την υποχώρηση σε όλα τα πεδία της διαπραγμάτευσης ως νίκη της κυβέρνησης. 

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε η ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο όπου έκανε έναν απολογισμό και μια δική του «μετάφραση» των όσων συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι ήταν η Ελλάδα που πρότεινε την ύπαρξη εγγυήσεων για την αυτόματη διόρθωση - ο περίφημος αυτόματος «κόφτης» - σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Θέλοντας, μάλιστα, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις είπε στους υπουργούς του ότι «θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν πλεονασμός αλλά δεν είναι νέα μέτρα».

Ως άλλη «Πυθία» προεξόφλησε ότι «διόρθωση δεν θα χρειαστεί γιατί για πρώτη φορά έχουμε ένα πρόγραμμα που μπορεί να βγει» υποστηρίζοντας ότι «αυτό δεν είναι μια εκτίμηση αλλά επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Eurostat ακόμα και στην πιο δύσκολη χρονιά που μας κατηγόρησαν οτι καταστρέψαμε την Ελλάδα διαπραγματευόμενοι (σ.σ. το 2015)». 

Υποστήριξε ακόμα ότι «η χθεσινή απόφαση πέραν του ότι δικαιώνει τις πολύμηνες προσπάθειες αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να υποχωρεί συνεχώς» επαναλαμβάνοντας τη «γραμμή» που έχει χαράξει από το βράδυ της Δευτέρας το Μέγαρο Μαξίμου ότι αυτό έγινε «χωρίς τη νομοθέτηση επιπρόσθετων από όσα είχαμε συμφωνήσει μέτρων».

Όσον αφορά το χρέος ισχυρίστηκε ότι «έχουμε για πρώτη φορά έναν συγκεκριμένο αποτυπωμένο οδικό χάρτη για την απομείωση του ελληνικού χρέους που προβλέπει σαφή βήματα που θα αποτυπωθούν σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τις 24 Μαΐου και θα είναι βήματα που θα οδηγήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνσή του χρέους της χώρας»

«Σήμερα βεβαιώς δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι αλλα όχι να πετάμε στα σύννεφα γιατί ξέρουμε ότι η νέα φάση θα είναι πιο απαιτητική. Χρειάζεται σχέδιο αποφασιστικότητα για τομές, τόλμη και αποτελεσματικότητα για να μπει η οικονομία σε τροχιά απογείωσης» έστειλε το μήνυμα στους υπουργούς του ο Αλεξης Τσίπρας, ο οποίος δεν παρέλειψε να επιδοθεί στο σπορ της επίθεσης κατά των ΜΜΕ λέγοντας ότι «κάποιοι με ψεύδη σπερμολογία και διαρκή καταστροφολογία προσπάθησαν να δηλητηριάσουν τον ελληνικό λαό σπέρνοτας μιζέρια».

Κατά τον κ. Τσίπρα η ελληνική οικονομία είναι «σαν το συμπιεσμένο ελατήριο και το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιος να το αφήσει. Αυτό περιμένουμε στις 24 Μαΐου».

Θέλοντας, τέλος, να δώσει την αίσθηση της επόμενης ημέρας όσαν όλα να έχουν τελειώσει και να μην εκκρεμεί ένα Eurogroup, διαβουλεύσεις με τεχνικά κλιμάκια, διαπραγματεύσεις για κείμενα και νόμους, ότι «τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε σωστά την ανασυγκρότηση της οικονομίας και ταυτόχρονα να στρέψουμε την προσοχή μας στην καθημερινότητα των πολιτών απελευθερωμένοι από την έγνοια την καθημερινή μιας εντατικής διαπραγμάτευσης για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, τις αλλαγές στην υγεία, την παιδεία, την εργασία». 

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να μοιράζει πλεονάσματα και οφέλη από την... ανάπτυξη υποστηρίζοντας ότι «η δική μας διακυβέρνηση θα είναι πολλαπλώς πιο χρήσιμη στα χρόνια της ανάπτυξης γιατί θα μοιράσουμε δίκαια τα οφέλη».


Συγκάλυψη η γραμμή του Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός θέλει να πείσει τους βουλευτές του και την κοινή γνώμη ότι πρόκειται για επιτυχία της κυβέρνησης, και να συγκαλύψει τα μέτρα που μόλις πέρασε από την Βουλή αλλά και αυτά που θα εισηγηθεί μέχρι το επόμενο Eurogroup της 24 Μαΐου. 

Αμέσως μετά το Eurogroup το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα όπου υποστηρίζει ότι “η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα και ότι καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους.

Το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση με επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος. Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα”.

Ενδεικτικό της αμηχανίας της κυβέρνησης είναι ότι στο ενημερωτικό σημείωμα παρακάμπτει με μία τεχνική ορολογία το τι θα περιλαμβάνει ο προληπτικός μηχανισμός: “Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup”. Αυτό μεταφράζεται ότι τις επόμενες ημέρες θα προσδιοριστούν τα πεδία από τα οποία θα γίνονται οι περικοπές στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός περικοπών. Παράλληλα ο πρωθυπουργός έκανε κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ στις 9.30 συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. 

Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι η συμφωνία που επετεύχθη συνιστά υποχώρηση της ελληνικής πλευράς σε όλα τα πεδία της διαπραγμάτευσης και να δημιουργήσει κλίμα πολιτική νίκης. 

Όπως έλεγαν από τα επιτελεία των πολιτικών κομμάτων ο κ. Τσίπρας δεν έκρυβε την χαρά και την ικανοποίησή του κατά τις συνομιλίες που είχε χθες με τους πολιτικούς αρχηγούς. “Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης” φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός. Διαβεβαίωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι σύντομα θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς επιπλέον προληπτικά μέτρα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί ξεκίνησε η συζήτηση για την διαχείριση του ελληνικού χρέους. Εμφανίστηκε δε πεπεισμένος ότι η χώρα θα αλλάξει σελίδα καθώς «το θρίλερ τέλειωσε, έχουμε συμφωνία, χωρίς τις εξωφρενικές προτάσεις και απαιτήσεις από την άλλη πλευρά».

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος άκουσε δίχως ιδιαίτερες αντιδράσεις. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, όμως, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι «Απόψε, η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για το τέταρτο Μνημόνιο με νέα, επώδυνα και σκληρά μέτρα με τα οποία επιβαρύνει τον ελληνικό λαό εξαιτίας της παταγώδους αποτυχίας της”. Η ΝΔ θεωρεί ότι μέχρι τις 24 Μαΐου θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα 1,6-1,8 δισ ενώ παράλληλα από τον προληπτικό μηχανισμό περικοπών δεν θα εξαιρεθούν μισθοί και συντάξεις. Στην ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι “Όλους τους Έλληνες μας περιμένει, εκτός των άλλων, η αύξηση των έμμεσων φόρων με αλυσιδωτές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο, οι μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου και η  άμεση πώληση εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προσωρινή εξαίρεση τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται πρόσθετος προληπτικός μηχανισμός περικοπής μισθών και συντάξεων, εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Επίσης, η ρύθμιση του χρέους παραπέμπεται για το τέλος του προγράμματος, δηλαδή το 2018, ενώ κατηγορηματικά αποκλείεται κάθε σκέψη για κούρεμα του χρέους”. 

 Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν επίσης ότι ο μηχανισμός αυτόματων περικοπών θα περιλαμβάνει μισθούς και συντάξεις και θεωρούν ότι η αναφορά στο χρέος είναι αόριστη και τοποθετείται για μετά το 2018. 

Ο κ. Τσίπρας στις συνομιλίες του με τον Σταύρο Θεοδωράκη και την Φώφη Γεννηματά εξέφρασε την πρόθεση να τους ενημερώσει αναλυτικά και δια ζώσης χωρίς να πάρει θετική απάντηση. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται αρνητικό στο ενδεχόμενο της σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, αν και εφόσον τεθεί παρόμοιο θέμα.

Το Ποτάμι δεν αντέδρασε μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού ενώ ο κ. Θεοδωράκης θεωρεί ότι η αξιολόγηση έχει κλείσει. 

Χθες το βράδυ ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr