Γιάννης Δραγασάκης: Χρειάζεται εγκράτεια μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία

«Δεν περνάμε κατευθείαν από την Κόλαση στον Παράδεισο αλλά απλά σε ένα καλύτερο σημείο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης 

«Θα υπάρξει συμφωνία στις 24 Μαΐου και πιθανόν μία ακόμα καλύτερη συμφωνία» δήλωσε σε συνέντευξή του που έδωσε απόψε το βράδυ στο κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης του ALPHA o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κύριος Δραγασάκης αναφερόμενος σε όσα έχουν συζητηθεί μέχρι τώρα -και ιδίως στο Eurogroup της Δευτέρας- σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό παιχνίδι. «Η δυσκολία έγκειται στο ότι θα γίνει για την Ελλάδα θα ισχύσει και για άλλες χώρες. Η ρύθμιση για το χρέος αν είναι καλή θα είναι εξίσου καλή και για τους Ισπανούς, τους Ιταλούς κ.λπ. Μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα. Όμως χρειάζεται εγκράτεια μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία».

Ερωτώμενος για τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Δραγασάκης είπε: «Νομίζει ότι είναι θέμα του κυρίου Σόιμπλε να εξηγήσει τι εννοεί. Εμείς έχουμε κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση και έχουμε καταθέσει προτάσεις στον χειριστή του χρέους, τον ESM, αρκετά ενδιαφέρουσες. Θέλουμε μια ρύθμιση που να μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στις αγορές. Και επίσης θέλουμε το χρέος να είναι εξυπηρετήσιμο, έτσι ώστε να μην πληρώνουμε υψηλούς τόκους».

Σε ερώτηση αν η ενδεχόμενη συμφωνία στις 24 του Μαίου θα είναι συγκεκριμένη, ο κ Δραγασάκης είπε: «Δεν μας ενδιαφέρει μια αόριστη τοποθέτηση. Κάναμε ότι κάναμε. Άρα πάμε για ένα δεσμευτικό οδικό χάρτη σε ότι αφορά την Ελλάδα. Με τρεις δέσμες μέτρων. Τώρα που θα εφαρμοστούν τώρα τα άμεσα μέτρα, και λύσεις που θα δώσει ο ο ESM. Σε δεύτερο στάδιο θα υπάρχει μια δέσμη μέτρων που θα ολοκληρωθεί με το τέλος του προγράμματος. Και σε τρίτο στάδιο θα υπάρχει μία μακροπρόθεσμη λύση, η οποία θα εξετάζει εάν η Ελλάδα έχει ύφεση, αν θα μπορεί να πληρώνει το χρέος, εάν έχουν ανέβει τα επιτόκια κ.λπ. Πρέπει να βρούμε ένα πλαφόν, έτσι ώστε ότι και να συμβεί να μην χρειάζεται να πληρώνουμε πάνω από τις δυνατότητές μας».

Σε ότι αφορά το αρνητικό κλίμα που υπάρχει εντός και εκτός Ελλάδας ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι υπάρχει μια δραματοποίηση. «Δεν ήρθε το τέλος που περίμεναν και προσπαθούν να δραματοποιήσουν την κατάσταση με τον αυτόματο μηχανισμό. Η αρχή του έχει να κάνει με το τι γίνεται αν δεν πετύχεις στόχους. Υπάρχει τέτοιος νόμος στην Ελλάδα, που μιλά για συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Στο νόμο 4063 του 2012 υπάρχει διορθωτικός μηχανισμός δημοσιονομικών αποκλίσεων. Ο λόγος που υπάρχει η ένταση είναι ο εξής: εμφανίστηκε εδώ και δύο μήνες το ΔΝΤ που ζητούσε να νομοθετήσουμε τώρα μέτρα αν δεν πετύχουμε τους στόχους μας. Θα ήταν καταστροφικό αν το κάναμε.  Για να ικανοποιήσουμε το αίτημα του ΔΝΤ αυτό που υπάρχει στη νομοθεσία υποχρεωθήκαμε να το εξειδικεύσουμε. Όλα γίνονται στην βάση της δικής μας πρότασης. Εμείς από τώρα σχεδιάζουμε να υπερβούμε το στόχο του 2016 για να μην βάλουμε περισσότερους φόρους και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία». 

Πώς όμως εξηγεί την αύξηση των φόρων σε οικονομικό περιβάλλον που απαιτεί την μείωσή τους; «Τελούμε υπό πίεση γιατί πρέπει να γίνουν πράγματα για να φτάσουμε εκεί που πρέπει να φτάσουμε. Μόλις κλείσουμε την αξιολόγηση και εξασφαλίσουμε τους πόρους θα περάσουμε στην ανάπτυξη. Μαζί με τα ΕΣΠΑ μπορούν να πέσουν στην πραγματική οικονομία περί τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Εκτός αυτού η ΕΚΤ θα αρχίσει και πάλι να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα με μηδενικό επιτόκιο. Ενώ υπάρχει και ένας νέος αναπτυξιακός νόμος για να δημιουργηθεί ένα θετικό περιβάλλον για την οικονομία»

Και κλείνοντας την συνέντευξή του δήλωσε:«Θα έχουμε συμφωνία στις 24 Μαΐου και ίσως καλύτερη απ' ότι περιμένουμε. Δεν θα περάσουμε από την κόλαση στον παράδεισο, αλλά τουλάχιστον σε ένα καλύτερο σημείο, όπου θα μπορούμε ως κράτος και ως πολίτες να κάνουμε σχέδια, να έχουμε προτεραιότητες, να δημιουργήσουμε επενδύσεις και να μειωθεί η ανεργία» κατέληξε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr