Δύσπιστο το ΔΝΤ για τα οικονομικά μέτρα

Τη δυσπιστία  των απεσταλμένων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αντιμετώπισε κατά την πρώτη  τους επαφή η νέα ηγεσία του  οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Η πενταμελής αντιπροσωπεία  του ΔΝΤ που αποτελείται από έναν Ολλανδό, έναν Ιταλό, έναν Ισπανό, έναν Άγγλο και έναν Κολομβιανό εκπρόσωπο έθεσαν από την πρώτη στιγμή ζήτημα...

Τη δυσπιστία  των απεσταλμένων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αντιμετώπισε κατά την πρώτη  τους επαφή η νέα ηγεσία του  οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.  

Η πενταμελής αντιπροσωπεία  του ΔΝΤ που αποτελείται από έναν Ολλανδό, έναν Ιταλό, έναν Ισπανό, έναν Άγγλο και έναν Κολομβιανό εκπρόσωπο έθεσαν από την πρώτη στιγμή ζήτημα μεγαλύτερης και πιο δραστικής περικοπής των κρατικών δαπανών, αλλά και μεγάλων αλλαγών στο Ασφαλιστικό.  

Επιπλέον έδειξαν  να αμφιβάλλουν για τους στόχους που θέτει το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα παρουσιάσει την Πέμπτη, έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση και, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ταχύτερη μείωση των ελλειμμάτων, κατά 4% του ΑΕΠ φέτος και το 2011 και 2% το 2012 (αντί για 4%+3%+3% που ήταν μέχρι την περασμένη εβδομάδα ο αρχικός σχεδιασμός). Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ διαπίστωσαν πως «στην Ελλάδα φτιάχνετε προϋπολογισμούς για να βλέπετε πόσο έξω έπεσαν», για να λάβουν την απάντηση πως η κυβέρνηση προχωρά από φέτος σε νέο σύστημα κατάρτισης τριετών προϋπολογισμών του Κράτους.

Εκτός από το σύστημα κατάρτισης και ελέγχου των κρατικών προϋπολογισμών που «μονίμως πέφτουν έξω», τα στελέχη του ΔΝΤ επέμειναν για δραστικές περικοπές σε δαπάνες, μισθούς και συντάξεις.

Δυσπιστούν όμως και για το επιχείρημα της κυβέρνησης πως δεν απαιτούνται μεγαλύτερες περικοπές επειδή είναι «ρεαλιστικοί» οι στόχοι για εξοικονόμηση πόρων από άλλες πηγές, καθώς μια σειρά μέτρων μείωσης των ελλειμμάτων «μένουν στον αέρα» όπως για παράδειγμα:

οι αυξήσεις φόρων σε  τσιγάρα και ποτά: η κυβέρνηση πήρε πίσω και ανασκευάζει το μέτρο, καθώς έπεσε έξω στους αρχικούς υπολογισμούς της.
γονικές παροχές: το μέτρο ανακλήθηκε προσωρινά και θα κατατεθεί ως ξεχωριστό νομοσχέδιο –ενδεχομένως μέσα στο μήνα με τη διαδικασία του κατεπείγοντως- αλλά μένει στον αέρα η έκταση εφαρμογής του (λέγεται ότι πολλοί επεχείρησαν να καταθέσουν και σήμερα ακόμα συμβόλαια γονικών παροχών) ενώ δεν αποκλείεται και τροποποίηση των αρχικών διατάξεων και προθεσμιών.
Φόρος υπέρ Ταμείων: παραμένει ασαφής ο τρόπος επιβολής και είσπραξής του.
Πάγωμα μισθών στο δημόσιο: δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιους ακριβώς αφορά το μέτρο, καθώς θα πρέπει να διευκρινιστεί με βάση ποιες αποδοχές και επιδόματα θα προσδιορίζεται το πλαφόν των «2.000 ευρώ το μήνα».
Το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα έχει μαραθώνιο επαφών μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδος  με υπουργεία, παραγωγικούς φορείς, συνδικάτα  και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr