Τροπολογία για offshore: Παραμένει η γκρίζα ζώνη για αμνήστευση υπουργών με εξωχώριες

Τροπολογία για offshore: Παραμένει η γκρίζα ζώνη για αμνήστευση υπουργών με εξωχώριες

Απολογητικός, ο Αλ.Τσίπρας επιχείρησε να κρυφτεί πίσω από την απουσία των βουλευτών της ΝΔ - Ο Νίκος Παρασκευόπουλος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε «γκρίζα ζώνη»

Τροπολογία για offshore: Παραμένει η γκρίζα ζώνη για αμνήστευση υπουργών με εξωχώριες
Την «γκρίζα» ζώνη που δημιούργησε η κυβέρνηση με τον συνολικό χειρισμό της στο θέμα της σκανδαλώδους διάταξης για τις offshore εταιρείες παρέχοντας ποινική αμνήστευση σε πολιτικά πρόσωπα παραδέχθηκε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης στην ολομέλεια της Βουλής χωρίς ωστόσο να δώσει πειστικές απαντήσεις για το αν έγινε από νομοθετική προχειρότητα ή σκοπιμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μαζί με τις 7.500 σελίδες του πολυνομοσχεδίου έφερε προκλητική διάταξη που απελευθέρωσε τα πολιτικά πρόσωπα να έχουν offshore εταιρείες ακόμα και σε φορολογικούς παραδείσους. Το ζήτημα αποκαλύφθηκε από το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και από τότε το Μέγαρο Μαξίμου με σπασμωδικές και αλληλοσυγκρουόμενες ενέργειες επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Η ολική μεταστροφή της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε με την τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στην Βουλή η οποία επιχειρεί να διορθώσει την δική της αρχική διάταξη. Ωστόσο και η νέα ρύθμιση δημιούργησε νέους προβληματισμούς και «πονοκεφάλους» στο Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, η νέα  διάταξη προβλέπει καθολική απαγόρευση σε υπουργούς και βουλευτές να μετέχουν σε διοίκηση ή μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που εδρεύουν στο εξωτερικό.

Δίνει μάλιστα περιθώριο 60 ημερών προκειμένου όσοι έχουν μετοχές – ακόμα και offshore – να σπεύσουν να τις μεταβιβάσουν. Στην πράξη προβλέφθηκε η αρχική σκανδαλώδης ρύθμιση  θα έχει διάρκεια ζωής 60 ημερών!.

Το θέμα αυτό θίχτηκε από την αντιπολίτευση με αποτέλεσμα ο υπουργός Δικαιοσύνης να επανέλθει με νέα διόρθωση.
Κλείσιμο

Ωστόσο όπως επισημαίνουν έμπειροι νομικοί «η ζημιά έχει ήδη γίνει» εξηγώντας ότι από την στιγμή που πήρε ΦΕΚ η πρώτη προκλητική ρύθμιση εως ότου να δημοσιευτεί στο φύλλο κυβερνήσεως η δεύτερη που επαναφέρει το αυστηρό πλαίσιο, οι «ενδιαφερόμενοι» μπορούν να μεταβιβάσουν τις μετοχές που ενδεχομένως κατέχουν σε offshore και να απαλλαγούν από τις βαρύτατες ποινικές ευθύνες.

Με την νομοτεχνική βελτίωση επι της τροπολογίας που κατέθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος προβλέπεται ότι «η μεταβίβαση δεν επηρεάζει και δεν αίρει το αξιόποινο για τις ήδη συντελεσθείσες παραβάσεις…». Ωστόσο το μόνο αδίκημα που απέμεινε μετά το «ξέπλυμα» που επέφερε η αρχική σκανδαλώδης ρύθμιση είναι η ανειλικρινής δήλωση πόθεν έσχες. Δηλαδή εάν σήμερα ένας υπουργός εντοπιστεί με offshore και ταυτόχρονα σπεύσει να μεταβιβάσει τις μετοχές του τότε το μόνο αδίκημα που θα τον βαρύνει θα είναι η ψευδής δήλωση πόθεν έσχες.

Επίσης, με την βελτίωση Παρασκευόπουλου επιχειρείται να περιοριστεί «το παράθυρο αμνήστευσης» ώστε να μην χρησιμοποιηθεί κατά την δίμηνη παράταση που δίνεται στα πολιτικά πρόσωπα να μεταβιβάσουν κάθε μετοχή εταιρείας στο εξωτερικό.

Απολογητικός Τσίπρας: Επιχείρησε να κρυφτεί πίσω από την απουσία βουλευτών της ΝΔ

Σε προσπάθεια να δικαιολογήσει τις παλινωδίες της κυβέρνησης επιδόθηκε ο Αλέξης Τσίπρας με παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής κρυβόμενος πίσω από την απουσία των βουλευτών της ΝΔ.

Χωρίς να δίνει καμία ουσιαστική απάντηση στο γιατί άλλαξε η νομοθεσία του 2010 αρκούμενος απλά στο επιχείρημα ότι ήταν «έωλη» ο κ.Τσίπρας ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της παρέμβασής του στην απόφαση της ΝΔ να αποχωρήσει από τη συζήτηση. Αρκέστηκε να μιλήσει μόνο για «βελτιστοποίηση» της διάταξης του άρθρου 178 του πολυνομοσχεδίου λέγοντας ότι ίσως έγινε και κατά τρόπο υπερβολικό.

Επανέλαβε τις γνωστές ύβρεις περί ψέματος με κοντά ποδάρια και πρωτοσέλιδα λαϊκίστικου τύπου και άφησε υπονοούμενα για τη στάση της ΝΔ λέγοντας ότι η στάση της αποφασίστηκε είτε διότι συνειδητοποίησαν ότι θα είχαν τεράστιες απώλειες στην ονομιαστική ψηφοφορία
είτε γιατί τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία 60 ημέρων για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε μετοχικό κεφάλαιο.

«Ερχόμαστε για να μην υπάρξει καμία σκιά στο πολιτικό σύστημα που καλλιέργησε ο άκρατος λαϊκισμός και φέρνουμε μια βελτιστοποίηση της προηγούμενης ρύθμισης με απόλυτο τρόπο κάποιοι θα πουν υπερβολικό. Μόνο με υπερβολές μπορεί να απαντήσει κανείς στη λάσπη και την χυδαιότητα κι αυτό γιατί δεν μπροούμε να ανεχθούμε ως πολιτικό σύστημα άλλη μια πληγή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.






Επισήμως, με την τροπολογία που εισήχθη προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση νομοθετεί την καθολική απαγόρευση στα πολιτικά πρόσωπα να διατηρούν offshore εταιρείες στο εξωτερικό.
Πρόκειται για έναν ελιγμό με τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να «αμπαλάρει» την άτακτη υποχώρηση στην οποία υποχρεώθηκε λόγω της κατακραυγής.

Η νέα ρύθμιση δημιουργεί προβληματισμούς ενώ θεωρείται ότι περιέχει «γκρίζα» σημεία.

Σύμφωνα με την νέα διάταξη υπουργοί, βουλευτές και παρένθετα πρόσωπα όπως σύζυγοι και συγγενείς πρώτου βαθμού απαγορεύεται να μετέχουν στην διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών του εξωτερικού.


Προθεσμία 60 ημερών στους πολιτικούς για να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους

Προβλέπεται δε προθεσμία εξήντα ημερών για να μεταβιβάσουν τις εξωχώριες εταιρείες όσοι έχουν το σχετικό μετοχικό κεφάλαιο. Ωστόσο, έμπειροι νομικοί επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη προθεσμία δημιουργεί «μεγάλο παράθυρο» για να σπεύσουν όσοι μετέχουν σε offshore ή εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού να τις μεταβιβάσουν.

Επίσης, προς διευκρίνιση παραμένει το τι εννοεί ο νομοθέτης με τον όρο «συμμετοχή στο κεφάλαιο εταιρειών» και αν στον συγκεκριμένο περιορισμό περιλαμβάνονται και οι μετοχές εισηγμένων ξένων εταιρειών. 


Άφεση αμαρτιών

Ωστόσο, παρά τη θύελλα διαμαρτυριών της κυβέρνησης και την κατακραυγή της κοινής γνώμης για τη διάταξη που συμπεριλήφθηκε εν κρυπτώ στο πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων και επέτρεπε σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν τη δική τους προσωπική offshore (αρκεί η εξωχώρια εταιρεία να λειτουργεί σε... συνεργάσιμο φορολογικά κράτος) το τρελό της υπόθεσης είναι ότι ο νόμος που καταργείται δίνει άφεση αμαρτιών στους παραβάτες!

Κι αυτό διότι η διάταξη για τις offshore, αν και επισήμως ο βίος της διήρκεσε μόλις λίγες ώρες μέχρι να αντικατασταθεί από την προωθούμενη τροπολογία, δίνει άφεση αμαρτιών στους παραβάτες πολιτικούς που θα βρεθούν με offshore αφού στο ποινικό δίκαιο υπερισχύει ο νόμος που είναι ευμενέστερος για τον παραβάτη!

Για το λόγο αυτό δημιουργούνται ερωτήματα από την επιλογή της κυβέρνησης να δημοσιεύσει τη διάταξη στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και μετά να την αλλάξει με τη σημερινή τροπολογία, ενώ η αντιπολίτευση ζητούσε μετ' επιτάσεως χθες Τρίτη 31 Μαϊου να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να καταργήσει τη διάταξη για τις offshore προτού ο νόμος δημοσιευθεί στο ΦΕΚ (κι αυτό με δεδομένο ότι μέχρι χθες 31 Μαϊου η ρύθμιση για τις offshore δεν είχε δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως).


Εξαιρούν τους γενικούς γραμματείς από τη ρύθμιση!
Η προωθούμενη τροπολογία που η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να εισαγάγει προς ψήφιση μετά την κατακραυγή για τις offshore προβλέπει ότι για τους γενικούς γραμματείς, τους δικαστικούς και τους διοικητές τραπεζών η απαγόρευση ισχύει μόνο για μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη ή για φορολογικούς παραδείσους. Επί της ουσίας δηλαδή οι γενικοί γραμματείς εξαιρούνται από την καθολική απαγόρευσης διατήρησης offshore!


Παραδέχθηκε τις «γκρίζες» ζώνες της νέας διάταξης ο Παρασκευόπουλος
Νομοτεχνική προχειρότητα ή νέα απόπειρα συγκάλυψης και παροχής ασυλίας σε πολιτικά πρόσωπα που έχουν εξωχώριες εταιρείες; Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μετά από σχετικές καταγγελίες της αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι υπάρχει «γκρίζα» ζώνη και στη νέα τροπολογία που ήρθε να διορθώσει την προηγούμενη σκανδαλώδη διάταξη  που επέτρεπε σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν offshore.

«Το διάστημα 60 ημερών θα βοηθήσει και στην αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων που δεν είχαν δηλωθεί. Δεν είναι λογικό όμως να μπουν σε αυτή την ρύθμιση και όσοι είχαν offshore εταιρείας. Εδώ θα πρέπει να υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ο ίδιος επιτέθηκε και στην ΝΔ υποστηρίζοντας ότι με την αποχώρησή της δείχνει ότι δεν επιθυμεί την εφαρμογή της νέας αυστηρής διάταξης που απαγορεύει καθολικά την συμμετοχή στην διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιριών με έδρα το εξωτερικό.

Σε άλλο σημείο είπε ότι «όταν η ρύθμιση είναι γενική είναι πιθανό – ιστορικά και μεθοδολογικά- κάποιες ιδιόμορφες περιπτώσεις να μην μπορεί να ενταχθούν στο γενικό τύπο. Αν συμβεί και ανακαλυφθεί θα προσπαθήσω το ζήτημα να διορθωθεί. Αυτά θα πρέπει να είναι άξια προσοχής και αναμόρφωσης. Αν τα ανακαλύψουμε οφείλουμε να τα διορθώσουμε» και σημείωσε ότι δημιουργείται πρόβλημα με την απαγόρευση να μετέχουν σε εταιρείες και τα συγγενικά πρόσωπα πρώτου βαθμού των πολιτικών.

«Ακούστηκε ότι κάποιοι θα απαλλαγούν για τις ημέρες που ίσχυσε. Όμως υπάρχει η κύρωση για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «ένας δρακόντειος νόμος δεν είναι αποτελεσματικός. Ένας νόμος που εξαντλεί την αυστηρότητα σε ασάφειες στην πραγματικότητα έχει στόχο να καλύψε».

«Οσοι κουνούν το δάχτυλο θέλουν να μην αλλάξει τίποτα. Αυτό με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τελειώνει με την τροπολογία που σήμερα αναγκαζόμαστε να φέρουμε» είπε ο ίδιος για να συνεχίσει «δεν ήρθε ο νόμος να καθαρίσει και να απαλλάξει κάποιους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να δεχθεί ούτε για αστείο τις καταγγελίες. Σηκώνουμε το γάντι».

«Ευχαριστώ όσους προκάλεσαν δημοσιότητα. Έτσι ακούστηκαν πράγματα και θα ακουστούν κι άλλα» σημείωσε με νόημα ενώ υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη από αυτή την ιστορία. Αποδεικνύεται ότι είναι η δύναμη της καταπολέμησης της διαφθοράς. Το πλεονέκτημα της κυβέρνησης δεν πλήττεται εύκολα».

Διαβάστε την τροπολογία για τις offshore:

Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση ή να στηρίξει τη διάταξη ή να ζητήσει συγγνώμη

Επίθεση στην κυβέρνηση για τα «μπρος-πίσω» της κυβέρνησης σχετικά με τη διάταξη για τις offshore υπουργών εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης λέγοντας ότι «η διάταξη είναι ή προϊόν πονηρής επεξεργασίας ή είναι προϊόν ασχετοσύνης».

Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση είτε να επιμείνει στην αρχική διάταξη είτε να ζητήσει συγγνώμη.

Αναρωτήθηκε, δε, «και η «Αυγή» που έγραψε ότι η κυβέρνηση είναι offside όργανο της αντιπολίτευσης;».

Εμείς σας καλέσμα από την πρώτη να συγκρουστείτε με τη διαφθορά και τη διαπλοκή όμως οι αποφάσεις που φέρνετε είναι αποσπασματικές συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης ζητώντας συγκεκριμένες ενέργειες προκαλώντας με την παρέμβασή του την αντίδραση του πρωθυπουργού ύστερα από την οποία προκλήθηκε ένταση.

Καμμένος: Λαγός τη φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του


Με τη φράση λαγός τη φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του τοποθετήθηκε ο Πάνος Καμμένος στην παρέμβασή του υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει κάθε πρόκληση.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε από τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του και άφησε υπονοούμενα για να ζητηθούν και αστικές ευθύνες για τις υποθέσεις των offshore και των εξοπλιστικών.

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να πετάξει «τη μπάλα στην εξέδρα» πρότεινε να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία και αναδρομικά.

Αυτό έκανε η κυβέρνηση με την άρση κάθε επιφύλαξης για τις offshore. Ας ανοίξουν τα πάντα και αυτοί που επιμένουν να στηρίζουν όσους έχουν offshore ας κριθούν στις εκλογές του 2019. 

Λεβέντης: Κυβερνητική αστοχία η ρύθμιση για τις offshore

Επίθεση στη κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε δύο επίπεδα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, χαρακτηρίζοντας αφενός την τροπολογία για τις offshore ως φωτογραφική και εκδικητική κατά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και αφετέρου καταλόγισε στην κυβέρνηση αστοχία: Οπως είπε, η κυβέρνηση έφερε μια ρύθμιση που απαγορεύει τα πάντα, όταν πριν από λίγες μόνο μέρες έφερε και ψήφισε μια διάταξη που επέτρεπε στα πολιτικά πρόσωπα να έχουν offshore εταιρεία. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η νέα ρύθμιση θα καταπέσει στην ΕΕ.

«Η ένταση που προξενείτε δεν είναι οιωνός καλών εξελίξεων, και πλανάστε ή είστε αφελείς αν πιστεύετε ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η χώρα βοηθιέται. Η διάταξη αυτή που φέρατε σήμερα είναι φωτογραφική για την οικογένεια του κ. Μητσοτάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε: «Δεν είναι ωραίο να ψηφίζονται στη Βουλή εκδικητικοί νόμοι. Αν έχετε επιχειρήματα εξοντώστε τον πολιτικό σας αντίπαλο με άλλο τρόπο».
«Ακολουθείτε λάθος δρόμο. Δεν είναι συνταγή η όξυνση και το να κάνετε φωτογραφικές εκδικητικές διατάξεις για τους αντιπάλους σας. Αυτά δείχνουν μικρότητα. Ούτε μπορείτε την μια μέρα να αθωώνεται και την άλλη να απαγορεύεται», συμπλήρωσε ο κ. Λεβέντης.
O πρόεδρος της Ενωσης Κεντρών τοποθετήθηκε επί της τοπολογίας εν μέσω αντιπαραθέσεων και διακοπών ενώ για μια ακόμη φορά κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές αποδοχών και προνομίων των βουλευτών.
Μεταξύ άλλων, ο κ.Λεβέντης, σημείωσε:
«Θέλω να πω ότι ακούει ο λαός, που του κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Αφού είχατε μανία να μην έχουν offshore οι υπουργοί και οι βουλευτές,  γιατί δεν έχετε την ίδια μανία να κόψουν και οι βουλευτές τους μισθούς τους;. Πρέπει να μπορείς να κοιτάξεις το λαό. Ομως, είστε πίσω από τους αστυνομικούς και τις κλούβες. Απέναντί στο λαό δεν μπορεί να είστε τόσο αγνώμων κ. Τσίπρα. Πρέπει να απολογηθείτε στο λαό, του είπατε πολλά κ.Τσίπρα. Αυτή η Βουλή έχει καταστρέψει την εικόνα της. Να τελειώνουμε κ. Τσίπρα».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης