Γιούνκερ: «Η Ελλάδα έχει ρίξει άγκυρα στο ευρώ»

Γιούνκερ: «Η Ελλάδα έχει ρίξει άγκυρα στο ευρώ»

Η τωρινή είναι «ίσως η τελευταία ευκαιρία να γίνει αυτό που είναι καλό για την Ελλάδα», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ

Γιούνκερ: «Η Ελλάδα έχει ρίξει άγκυρα στο ευρώ»
Σεβασμό της συμφωνίας από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, αν και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση αποφασίζει το μείγμα πολιτικής και δεν το κάνει για τις Βρυξέλλες ή τους πιστωτές αλλά για τους Έλληνες πολίτες και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας».

Παρόλα αυτά υποστήριξε ότι η τωρινή είναι «ίσως η τελευταία ευκαιρία να γίνει αυτό που είναι καλό για την Ελλάδα». Απέρριψε τις θεωρίες συνωμοσίας περί Grexit και είπε ότι αντίθετα διαπιστώνει καλή θέληση και γι αυτό θα επιθυμούσε να δει τις ελληνικές κυβερνήσεις να σεβαστούν της συμφωνία -αφού η παρούσα κυβέρνηση δεν θα είναι η τελευταία.
Κλείσιμο

Αναφέρθηκε στις σχέσεις της ΕΕ με την τωρινή κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι οι καλύτερες δυνατές, «ξεκινήσαμε με σκοτάδι αλλά τώρα βρισκόμαστε στο φως».


Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε για μία ακόμη φορά φίλος της χώρας αλλά σημείωσε ότι «οι φίλοι μπορούν να λένε και ορισμένες άβολες αλήθειες, όπως ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική αλλά αφορά το χτίσιμο ενός μοντέρνου κράτους που νοιάζεται για τους πολίτες».

Δεν αθώωσε όμως και τις προηγούμενες κυβερνήσεις  ενώ απέδωσε ευθύνες και στην Ευρώπη λέγοντας ότι ότι έχουν γίνει λάθη από όλες τις πλευρές και τα προηγούμενα χρόνια είδαμε την Ευρώπη στα χειρότερά της. Υπογράμμισε πάντως ότι για τον ίδιο η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ επιλογή και υπενθύμισε τις πολύωρες μάχες στα Συμβούλια Κορυφής και υπουργών Οικονομικών. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι κάποιοι που πρότειναν την έξοδο της Ελλάδας, σήμερα συνιστούν στη Μ. Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ και ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας έχει ρίξει άγκυρα στην ευρωζώνη και έχει την ευκαιρία να ξαναχτίσει το μέλλον της.

Ακολούθως ο κ. Γιούνκερ ανέφερε: «Οι προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα από το καλοκαίρι δημιουργούν παράθυρο ευκαιρίας. Με την πρώτη αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα. Δεν είναι μόνο η οικονομική προσαρμογή, αλλά ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας και του κράτους ώστε να δημιουργεί τις σωστές συνθήκες για τις επιχειρήσεις, για την καταπολέμηση τη φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, την εγκαθίδρυση μοντέρνου συστήματος κοινωνικής προστασίας, τη διαχείριση των συνόρων».

Αναφέρθηκε στο Βρετανικό δημοψήφισμα , λέγοντας ότι η ιστορία μας έχει διδάξει ένα απλό μάθημα, ότι μαζί είμαστε ισχυρότεροι και πιο ασφαλείς, επιτεύγματα που θα τεθούν σε κίνδυνο αν υπάρξει έξοδος από την ΕΕ.


«Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ»

Ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
 
 
"Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Αγαπητέ Πρόεδρε, Αγαπητέ φίλε,
Κύριε Πρωθυπουργέ, Αγαπητέ Αλέξη,
Κύριε Πρόεδρε του ΣΕΒ, Αγαπητέ Θεόδωρε,
Κύριε Επίτροπε,
Αγαπητοί φίλοι,
Κυρίες και Κύριοι,
 
Είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι μαζί σας απόψε. Αυτό συνηθίζουμε να το λέμε κάθε φορά που απευθυνόμαστε σε ένα ακροατήριο, αλλά σήμερα αυτό είναι αλήθεια. Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ, επειδή γνωρίζω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός στο ελληνικό ημερολόγιο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών που μου δίνει την ευκαιρία να απευθυνθώ σε τόσους πολλούς εκπροσώπους και φορείς της πραγματικής οικονομίας εδώ στην Ελλάδα.

Είναι μεγάλη μου χαρά που ξαναβρίσκομαι απόψε στην Αθήνα, επειδή κατά τη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας μου ως πολιτικού, ορισμένα από τα  σημαντικότερα γεγονότα συνέβησαν σε αυτή τη χώρα και στην πρωτεύουσα της.

Πέρασαν κιόλας 35 χρόνια από τότε που η Ελλάδα προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, όπως ονομαζόταν τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θυμάμαι πως πανηγύρισα με την είδηση.    

Εμείς- εσείς- έχουμε και έχετε επιτύχει πολλά. Η χώρα έχει εκσυγχρονιστεί, έχει ανοιχθεί στον κόσμο και έχει αποκτήσει την θέση που της αρμόζει στην καρδιά της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Σήμερα, ακόμα και σε περιόδους δυσκολίας, η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη και ζωντανή κοινωνία, καθώς και ζωτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα επιτεύγματα της Ευρώπης δεν πρέπει ποτέ να θεωρούνται δεδομένα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αντιμετωπίσει τη χειρότερη οικονομική, χρηματοπιστωτική και κοινωνική κρίση της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και εξακολουθεί να έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες.      

Χρησιμοποιώ συχνά την ελληνική λέξη «πολυ-κρίση» για να περιγράψω την τρέχουσα κατάσταση.
                            
Οι ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε — από τις απειλές κατά της ασφάλειας στη γειτονιά μας και στην επικράτειά μας, μέχρι την προσφυγική κρίση, και το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο — δεν συνέβησαν μόνο ταυτόχρονα. Αλληλοτροφοδοτούνται μεταξύ τους, δημιουργώντας μια αίσθηση αμφιβολίας και αβεβαιότητας στο μυαλό των πολιτών μας.       

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια τώρα, η Ελλάδα και ο λαός της βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, και γι' αυτό σήμερα θα ήθελα να εξάρω την υπομονή και την αποφασιστικότητα που έχετε επιδείξει.    

Οι πράξεις σας - και οι θυσίες σας - υπογραμμίζουν την αφοσίωσή σας στο έργο που έχει αναλάβει η χώρα σας. Επίσης, αποτελούν απόδειξη της θέσης της χώρας σας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Απόψε, θέλω να μεταδώσω ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ελπίδας για την Ευρώπη και την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα πρόκειται και για ένα απαιτητικό μήνυμα. 

Κομίζω αυτό το μήνυμα ως φίλος της Ελλάδας. Όπως γνωρίζετε, οι φίλοι επιτρέπεται να μοιράζονται ορισμένες δυσάρεστες αλήθειες.          Για μένα, η πρόκληση που αντιμετωπίζουν αυτή η σπουδαία χώρα και ο λαός της δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική: αφορά την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους - ενός κράτους που θα είναι σε θέση να τηρεί τις υποσχέσεις της μεγάλης αυτής δημοκρατίας, ενός κράτους που θα ενδιαφέρεται και θα δουλεύει για τους πολίτες του, ενός κράτους που θα κάνει την Ελλάδα ένα υπερήφανο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προσωπική μου δέσμευση για την Ελλάδα και για τη θέση της στη ζώνη του ευρώ — εκεί που ανήκει, έχοντας ρίξει ασφαλή θεμέλια — δεν είναι καινούργια. Ανέκαθεν είχα εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, και το ίδιο ισχύει και σήμερα.  

Ακόμα και πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχα συνεργαστεί με αρκετές ελληνικές κυβερνήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Το 2012, όταν ήμουνα Πρόεδρος στο Eurogroup, συμφωνήσαμε μια σημαντική αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους και προβλέψαμε την πιθανή ελάφρυνση του χρέους στο μέλλον.
                            
Ακόμη και πριν αναλάβω (τα σημερινά μου) καθήκοντα, κατέστησα σαφές ότι έχουν γίνει λάθη - από όλες τις πλευρές, και για αυτό θέλησα να αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα πράγματα.     

Ήθελα να αντικαταστήσω την «τρόικα» με έναν πιο δημοκρατικό και πιο υπεύθυνο θεσμό. Στήριξα την άποψη πως τόσο το Ευρωπαϊκό όσο και τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο. Και θέλησα να ενισχύσω την κοινωνική διάσταση για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για κάθε μελλοντικό πρόγραμμα.

Η διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ ήταν μια πολιτική και δημοκρατική διαδικασία, καθώς και μια δύσκολη μάχη – Αλέξη θα τη θυμάσαι.     
Χρειάστηκαν Σύνοδοι των Υπουργών Οικονομικών. Ατέρμονα συμβούλια των αρχηγών κρατών επί ημέρες και νύχτες. Κινητοποιήθηκαν τα κοινοβούλια στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Πιέσεις στις αγορές, πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης.    

Δεν μου άρεσαν τα όσα άκουσα. Ούτε και τα όσα είδα. Kαι στις δύο πλευρές. Κατηγορίες, προσβολές, αποδιοπομπαίοι τράγοι, ψέματα. Είδαμε τα φαντάσματα του παρελθόντος. Είδαμε την Ευρώπη στις χειρότερες στιγμές της.
Πάλεψα για την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Πάλεψα για τον σεβασμό όλων των άλλων δημοκρατιών της ζώνης του ευρώ. Και πάλεψα για το γενικό καλό και τις αξίες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.  
    
Και πάλεψα για μιαν απλή ιδέα: στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη συμβαδίζουν. 

Για μένα, η αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ ουδέποτε υπήρξε και ουδέποτε θα αποτελέσει επιλογή. Έπρεπε να το πούμε, και να παλέψουμε για αυτό, ενάντια σε όλους τους «καλοθελητές» και τους «αρνητές», που θεωρούσαν πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καλή για όλους. Είναι οι ίδιοι που τώρα προτείνουν — αλλά αυτή τη φορά έχουν δίκιο - πως το καλύτερο για μιαν άλλη μεγάλη χώρα είναι να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα, θα ήθελα να πω το εξής: είναι ζωτικής σημασίας το γεγονός πως η άποψή μας επικράτησε. Δεν είμαι κάποιος που θα αποσιωπήσει ή θα διογκώσει τα προβλήματα, αλλά μια έξοδος θα ήταν καταστροφική για όλους, αρχής γενομένης για το ευγενή λαό αυτής της χώρας.   

Στη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε το περασμένο καλοκαίρι προσχώρησαν και τα 19 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Είμαι ευτυχής που η Ελλάδα έχει πλέον εξασφαλίσει στερεά τη θέση της στο ευρώ  και έχει τώρα μια ευκαιρία να ξαναχτίσει το μέλλον της.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονική στιγμή όπου τα πράγματα αλλάζουν και παίρνουν μια νέα μορφή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πολύ συχνά εστιάζουμε την προσοχή μας στις κρίσεις, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε την μεγαλύτερη εικόνα. Και αυτή η μεγαλύτερη εικόνα μας λέει ότι έχουν συμβεί πολλά στην Ευρώπη τους τελευταίους 20 μήνες.        

Τις πρώτες εβδομάδες της θητείας της παρούσας Επιτροπής, προωθήσαμε ένα Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, ύψους 315 δισ. ευρώ, ένα Σχέδιο το οποίο έχει ήδη κινητοποιήσει πάνω από 100 δισ. ευρώ σε 26 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.        

Προωθούμε νέες πηγές οικονομικής ανάπτυξης με νέες στρατηγικές για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, την Ένωση Κεφαλαιαγορών και την Ενεργειακή Ένωση, και τη δέσμευση για μια δίχως προηγούμενο Βελτίωση της Νομοθεσίας.     

Καταρτίσαμε έναν νέο χάρτη πορείας για το μέλλον του ευρώ. Μεταρρυθμίσαμε την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση, ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε καλύτερα τα κράτη μέλη μας καθώς εκσυγχρονίζουν τις οικονομίες τους, παρέχοντάς τους νέα ευελιξία για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.          

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν μεταμορφώθηκε σε Σύμφωνο Ευελιξίας, αλλά η ευελιξία είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Και προωθούμε ένα ισχυρό κοινωνικό θεματολόγιο, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στις δεξιότητες, στην ανάπτυξη μιας Εγγύησης για τη Νεολαία και προωθώντας την υγιεινή και την ασφάλεια στην εργασία.     

Και αν κοιτάξετε τα γεγονότα, θα δείτε πως υπάρχει ανάκαμψη στην Ευρώπη. Δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Από το 2013, έχουμε δημιουργήσει 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Το ποσοστό απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υψηλότερο από εκείνο του έτους 2000.
Έτσι, παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα, η Ευρώπη ανασυγκροτείται όλο και περισσότερο. Επομένως, δεν πρόκειται για ένα κόσμο τυφλής, ανόητης λιτότητας τον οποίο πολλοί εξακολουθούν να φαντασιώνονται. Δεν υποστήριξα ποτέ αυτήν την ιδέα, και ούτε πρόκειται ποτέ να την στηρίξω.  
 
Με αυτή τη νέα δυναμική που αναπτύσσεται στην Ευρώπη, και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα από το τελευταίο καλοκαίρι — και τα ενθαρρυντικά πρώτα σημάδια — ανοίγουμε ένα παράθυρο ευκαιριών.  
        
Και με τη νέα συμφωνία με βάση την πρώτη αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος, η Ελλάδα έχει πλέον την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα.

Το πρόγραμμα αυτό υπερβαίνει κατά πολύ ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού κράτους, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την οικονομική ανάπτυξη και για τις επιχειρήσεις.        

Πρόκειται για τη διασφάλιση των συντάξεων, για τα παιδιά και τα εγγόνια σας. Πρόκειται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής επειδή πρέπει να χρηματοδοτήσουμε με δίκαιο τρόπο τα δημόσια αγαθά. Πρόκειται για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του νεποτισμού. Πρόκειται για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.      

Πρόκειται για την θέσπιση ενός σύγχρονου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που θα είναι σε θέση να προστατεύσει και να αναδιανείμει σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών, ενώ θα εξασφαλίζει ένα ελάχιστο εισόδημα για τους πλέον ευάλωτους.
Επιπλέον ο εκσυγχρονισμός του κράτους συνεπάγεται πως η Ελλάδα θα είναι συνεπής στην τήρηση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων της ΕΕ και την υποδοχή προσφύγων.     

Σήμερα, θα ήθελα να αναγνωρίσω την ανταπόκριση αυτής της χώρας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, καθώς και να αποδώσω φόρο τιμής στους άνδρες και τις γυναίκες, που άνοιξαν τις καρδιές και τα σπίτια τους, που βοήθησαν να σώσουμε ζωές και να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια.

Αλλά αυτή η γενναιοδωρία χρειάζεται ισχυρή θεσμική στήριξη. Προσδοκούμε πολλά από την Ελλάδα, όπως επίσης προσδοκούμε πολλά και από τα άλλα κράτη μέλη όσον αφορά την τήρηση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Και εδώ, η αλληλεγγύη και το αίσθημα ευθύνης είναι αλληλένδετα. 

Προτεραιότητα του προγράμματος για τα επόμενα έτη — το οποίο η Ελλάδα και οι εταίροι έχουν συμφωνήσει από κοινού — είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης και ανθεκτικής Ελλάδας. Θα έπρεπε ίσως να είμαι λιγότερο απόλυτος, αλλά αυτή ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία για να πράξουμε το σωστό και το αναγκαίο για την Ελλάδα.                

Όσο καιρό βρίσκομαι στην πολιτική, έχω ανατρέξει συχνά στα λόγια του σπουδαίου υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Τζέιμς Φρήμαν Κλαρκ, ο οποίος είπε: «Ο πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Ο πραγματικός πολιτικός τις επόμενες γενιές».  

Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι σαφές: ευρεία πολιτική στήριξη, πλήρη κυριότητα και αποτελεσματική εφαρμογή των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές. Σημασία έχει η εφαρμογή.
Ας είμαστε σαφείς: η Ελληνική Κυβέρνηση αποφασίζει τελικά ποιες πολιτικές θα ακολουθήσει για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές, σε όλα τα επίπεδα, είναι εκείνες που διασφαλίζουν πως οι μεταρρυθμίσεις θα αποφέρουν πραγματικές αλλαγές στην πράξη.   

Δεν το κάνετε αυτό για τις «Βρυξέλλες», ούτε για τους πιστωτές. Το κάνετε για τους εαυτούς σας, για το λαό σας και για το μέλλον σας, το ευρωπαϊκό σας μέλλον. Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές στο μυαλό όλων. Εκείνοι που ισχυρίζονται το αντίθετο είναι εχθροί της εμπιστοσύνης και της προόδου. Είναι εχθροί της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας που χρειάζεται η χώρα προκειμένου να ανακάμψει.

Ούτε θα πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα των θεωριών συνωμοσίας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω: δεν υπάρχει καμία συνωμοσία εναντίον της Ελλάδας. Διακρίνω, τουναντίον, ένα πλήθος από ειλικρινείς συνομιλητές, περίσσια καλή θέληση και πραγματική ελπίδα ότι η Ελλάδα θα πετύχει.      

Για αυτόν ακριβώς το λόγο θέλω να δω όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις - τώρα αλλά και στο μέλλον [Αλέξη, η κυβέρνησή σου δεν είναι η τελευταία, θα υπάρξουν και άλλες κυβερνήσεις μετά από τη δική σου. Αλλά θέλω να τονίσω εδώ ότι έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις. Αρχίσαμε από μια σκοτεινή γωνιά και τώρα κινούμαστε στο φως του ήλιου]. Θέλω να δω όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις να σέβονται αυτή τη συμφωνία, με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα και με φιλοδοξία για τον ελληνικό λαό.    

Ξέρω πως ο ελληνικός λαός έχει ήδη υποφέρει πολύ. Δεν ήταν εύκολο, και καταλαβαίνω πράγματι γιατί πολλοί έχουν ακόμη αμφιβολίες σχετικά με το που οδηγεί αυτός ο δρόμος και αν αξίζει το κόστος.
 
Αλλά αφήστε με να πω τα εξής. Σήμερα, η εμπιστοσύνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη επιστρέφουν. Μπορούμε να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα της πρόσφατης προσπάθειας, που μας δίνουν αφορμή για ελπίδα.        

Η Ελλάδα έχει πλέον την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα, και να επιστρέψει στη βιώσιμη και δίκαιη  ανάπτυξη που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Χάρη στην Επιτροπή, και πρέπει να το πω αυτό, η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει εξαιρετικές συνθήκες ώστε να επωφεληθεί στο έπακρο από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.      

Από το 2014 έως το 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επενδύσει περισσότερα από  35 δισ. ευρώ στην Ελλάδα: 20 δισ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και 15 δισ. ευρώ από το Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων της ΕΕ. Τα χρήματα αυτά θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Θα ήθελα, οι ελληνικές αρχές να τα χρησιμοποιήσουν, γιατί τα χρήματα αυτά είναι στη διάθεσή στους.     

Εξασφαλίσαμε μείωση του ποσοστού της εθνικής συγχρηματοδότησης και δώσαμε το πράσινο φως για εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση. Μαζί με την εκκαθάριση των κρατικών καθυστερούμενων οφειλών που προβλέπεται από τη νέα εκταμίευση, όλα αυτά μπορεί να δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομία.
Αυτές οι βελτιωμένες συνθήκες αποφέρουν ήδη καρπούς, και χάρη σ’ αυτές, η Ελλάδα έχει σήμερα την καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των διαρθρωτικών ταμείων – έχει απορροφηθεί το 95% των κονδυλίων.    

Η χρηματοδότηση της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την πραγματική οικονομία: στηρίζει την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, την ενέργεια και τις μεταφορές, τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων αρχών.
Και αυτά αποτελούν πολύ συγκεκριμένες προτεραιότητες και σχέδια. Μερικά παραδείγματα:
-        Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στη Θεσσαλονίκη, που θα ενισχύσει την τοπική οικονομία, θα καταστήσει την πόλη πιο πράσινη και πιο φιλόξενη για τους τουρίστες·
-        Η κατασκευή και επέκταση του μετρό της Αθήνας, που συμβάλλει στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, των επιπέδων νέφους καθώς και του χρόνου μετακίνησης.
-        Η προσφυγική κρίση, όπου κατά το παρελθόν έτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού 850 ατόμων και την αγορά εξοπλισμού για να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να διαχειριστούν τις ροές προσφύγων, παρέχοντας τρόφιμα, κατάλυμα και είδη βασικής ανάγκης για περισσότερους από 50.000 μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα.
Εκτός από τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά ταμεία, αναμένεται ότι το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, το οποίο είναι γνωστό και ως «σχέδιο Γιούνκερ» — όχι επειδή θέλησα να το βαφτίσω έτσι αλλά επειδή εκείνοι που  νόμιζαν ότι θα επρόκειτο για παταγώδη αποτυχία, ήθελαν να ταυτοποιήσουν εκ των προτέρων τον υπεύθυνο. Τώρα που δουλεύει, δεν το αποκαλούν πλέον «σχέδιο Γιούνκερ» αλλά Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη – αυτό λοιπόν το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη θέλουμε να διαδραματίσει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην Ελλάδα, ως συμπλήρωμα άλλων πηγών χρηματοδότησης.
 
Δεδομένου ότι το Σχέδιο αυτό υφίσταται, θέλω να καταστήσω σαφές το εξής: απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από τη νοοτροπία των επιδοτήσεων και κινούμαστε προς μια νοοτροπία η οποία διευκολύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, μέσω της ανάληψης αλλά και του επιμερισμού των κινδύνων. Η επιτυχία του Σχεδίου θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση των συνθηκών πλαισίωσης των επενδύσεων, και για τον λόγο αυτό επιμένουμε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων παντού.         

Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη έχει κάνει ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα, και είμαι πολύ ευχαριστημένος που τώρα έφθασε στην Ελλάδα. Μόλις πρόσφατα ανακοινώσαμε τα πρώτα έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, ήτοι:
-        Μια καινοτόμος εταιρεία γεωργικών προϊόντων διατροφής θα χρησιμοποιήσει δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους 15 εκατ. ευρώ, για να επενδύσει στην έρευνα, την ανάπτυξη και την επέκταση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων.
-        Μια εγγύηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ύψους 20 εκατ. ευρώ, θα επιτρέψει σε τράπεζα στη Θεσσαλονίκη να χρηματοδοτήσει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.
Αυτά είναι μόνο τα πρώτα σχέδια, αλλά δείχνουν πόσα είναι δυνατόν να επιτύχουμε εάν κατορθώσουμε να εισάγουμε αυτή τη νέα λογική της κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων.   

Στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου, έχουμε δημιουργήσει επίσης μια νέα διαδικτυακή πύλη για έργα η οποία έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία  συνδέοντας έργα και επενδυτές, στα οποία περιλαμβάνονται ήδη 40 περίπου ελληνικά έργα.
Ανέφερα τη χρηματοδότηση αλλά η υποστήριξή μας επεκτείνεται περαιτέρω, και συμπεριλαμβάνει πρακτική τεχνική βοήθεια. Για μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος. Για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Και για νέα επενδυτικά σχέδια. Δημιουργήσαμε ένα συμβουλευτικό κέντρο το οποίο τώρα επεξεργάζεται 50 ελληνικά αιτήματα, ενώ ομάδες από την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βρίσκονται τώρα επιτόπου για να προσφέρουν τη βοήθειά τους στην Ελλάδα να τα υλοποιήσει.
Κυρίες και κύριοι,
Απόψε, μίλησα για την Ευρώπη και το πώς ανταποκρίθηκε στη χειρότερη κρίση που έχει ξεσπάσει ποτέ καθώς και στον ρόλο που παίζει η Επιτροπή: υπερασπιζόμενη τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, χτίζοντας γέφυρες και παρέχοντας λύσεις. Εν ολίγοις, εξασφαλίζοντας σταθερότητα και καθοδήγηση σε μια περίοδο αβεβαιότητας.
Κάνω την παρούσα ομιλία δύο μόλις ημέρες πριν ο βρετανικός λαός λάβει τη μεγαλύτερη απόφαση για μια ολόκληρη γενιά. Γι' αυτό ας μιλήσουμε για την Βρετανία.      

Η Ιστορία μας έχει διδάξει ένα απλό μάθημα. Η Ευρώπη είναι δυνατότερη όταν είναι ενωμένη.
Είμαστε ισχυρότεροι όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Είμαστε πιο ασφαλείς όταν φροντίζουμε ο ένας τον άλλο.Ευημερούμε περισσότερο όταν αναπτύσσουμε τις μεταξύ μας εμπορικές συναλλαγές.         

Πολύ συχνά, θεωρούμε δεδομένα τα όσα έχουμε επιτύχει. Την ειρήνη μεταξύ χωρών, που γνώριζαν μόνο πολέμους. Την ελευθερία που εγγυάται το κράτος δικαίου. Την ευημερία που οικοδομείται πάνω στη μεγαλύτερη εσωτερική αγορά του πλανήτη. Έναν τρόπο ζωής που τον ζηλεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο.       

Αυτά είναι απόρροια της υπομονετικής εργασίας πολλών γενεών γυναικών και ανδρών, και δεν θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς το βρετανικό λαό. Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έθετε όλα όσα έχουμε καταφέρει σε κίνδυνο.  Θα έβλαπτε όλα όσα έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα. Θα μείωνε όσα μπορούμε να επιτύχουμε στο μέλλον.         

Όποιος γυρίζει την πλάτη του στους γείτονές του και καταφεύγει στην απομόνωση έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα αντιπροσωπεύει η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μια έξοδος θα ήταν μια πράξη αυτοτραυματισμού.
Αλλά απόψε, αγαπητοί φίλοι, είπα περισσότερα — μιας και αυτή ήταν η πρόθεσή μου — για την ξεχωριστή αυτή χώρα, την Ελλάδα, που την έχω στην καρδιά μου.        

Μια χώρα η οποία στέκεται υπερήφανα στο σταυροδρόμι των πολιτισμών και που είναι ανοικτή στον κόσμο.  

Μια χώρα η οποία έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της — μια ιστορία που άρχισε με ιδέες — τις οποίες μοιράστηκε με τον υπόλοιπο κόσμο.          

Μια χώρα που εξακολουθεί να είναι νέα και να ενστερνίζεται τον εκσυγχρονισμό με πάθος.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Και είμαι πεπεισμένος, περισσότερο από ποτέ, πως η οικογένεια αυτή θα παραμείνει ενωμένη.          

Ζήτω η Ελλάδα και ζήτω η Ευρώπη.        

Σας ευχαριστώ πολύ, καληνύχτα".

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης