Σε νέα φάση η σύγκρουση Μαξίμου-Βαρουφάκη για το plan της Δραχμής

«Με κατηγορούν και ως συνεχιστή του Σαμαρά και ως αντι-τροικανό» έγραψε στο Twitter του ο πρώην ΥΠΟΙΚ - Είχαν προηγηθεί Κοτζιάς - Παππάς που «κάρφωναν» τον Βαρουφάκη για συνέχιση του προγράμματος της κυβέρνησης Σαμαρά

H επέτειος του δημοψηφίσματος προκάλεσε όχι μόνο αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση -κάτι που ήταν αναμενόμενο- αλλά και βολές μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του πρώην υπουργού, Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη
, -σαν τα ζευγάρια που μετά από έναν δύσκολο χωρισμό ανταλλάσσουν αιχμές σε κάθε ευκαιρία. 

Την αρχή έκανε ο υπουργός Επικρατείας,
Νίκος Παππάς, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, είχε εισηγηθεί τον Φεβρουάριο του 2015, τη συνέχιση του προγράμματος της κυβέρνησης Σαμαρά. «Ήταν μία πολύ φρέσκια κυβέρνηση και υπήρχαν εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Νομίζω θα ήταν μία οδυνηρή επιλογή την οποία ευτυχώς αποφύγαμε και φτάσαμε στην επέκταση εκείνης της συμφωνίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς,
δήλωσε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επέμενε να συνεχιστούν τα συμφωνηθέντα από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί μία ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη.

Η απάντηση ήρθε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών ο ο οποίος σε tweet ανέφερε: «Επέτειος του 62%, η τρόικα εσωτερικού τελεί υπό σύγχυση: Με κατηγορούν ΚΑΙ ως συνεχιστή του Σαμαρά ΚΑΙ ως αντι-τροικανό. Το μίσος τους τιμή μου». Έχει σημασία η αποκάλυψη του Τζέιμς Γκάλμπρειθ, που ήταν τότε σύμβουλος της κυβέρνησης, στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ, όχι απλώς δεν έβλεπε ως μονόδρομο την παραμονή της χώρας στην Ευρωζωνη αλλά σχεδίαζε από τον Μάρτιο του 2015, το περιλάλητο «Σχέδιο Χ», με το οποίο η χώρα θα άνοιγε την πόρτα στο χάος.

Σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ Real ο κ. Βαρουφάκης ήταν πιο αναλυτικός:  «Την ίδια μέρα, με κατηγορούν ταυτόχρονα ότι ήθελα να γυρίσω την Ελλάδα στη δραχμή, αλλά και ότι ήθελα να συνεχίσω το πρόγραμμα του Σαμαρά». Όσο για την Εξεταστική που ζητά η αντιπολίτευση είπε: «Εξεταστική θα έπρεπε να μου κάνουν, αν δεν είχα plan B. Όταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλούσε για έξοδο από το ευρώ, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος είχε plan B, δεν θα είχε το υπουργείο Οικονομικών;». Παρέπεμψε δε σε παλαιότερη δήλωσή του: «Είχαμε, βέβαια, plan Χ (σ.σ. όπως λεγόταν το plan B) σε περίπτωση που ο Σόιμπλε και σία επιχειρούσαν να μας εκδιώξουν από την Ευρωζώνη -όπως ακριβώς το υπουργείο Άμυνας έχει υποχρέωση να διαθέτει σχέδιο σε περίπτωση πολέμου (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σχεδιάζει να κηρύξει τον πόλεμο)».

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο κ. Βαρουφάκης είχε πει ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν προετοιμασμένο για την αντιπαράθεση με τους εταίρους και ότι «το βράδυ της νίκης του "όχι", στο Μαξίμου ήταν σαν να είχαν... κηδεία». Η απάντηση του πρωθυπουργού όταν είχε ρωτηθεί για τις δηλώσεις του υπουργού του, ήταν ότι ο «αυτά που λέει ο Βαρουφάκης είναι ανοησίες», ενώ κυβερνητικές πηγές είχαν σχολιάσει ότι «η αξιοπιστία της διαπραγμάτευσης που έκανε, έχει κριθεί».

Δεν είναι δίχως σημασία η κριτική που ασκούσε και ασκεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ότι «ποτέ δεν υπήρξε σοβαρή προετοιμασία για plan B», ο οποίος είχε διαβλέψει ότι η κυβέρνηση θα κατέληγε σε συνθηκολόγηση με τα «μνημόνια» αφού δεν υπήρχε βούληση για ρήξη με την Ε.Ε. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr