Αλλαγή της κυβέρνησης στον εκλογικό νόμο για να ψηφίσει το ΚΚΕ

Αλλαγή της κυβέρνησης στον εκλογικό νόμο για να ψηφίσει το ΚΚΕ

Διασπάται το άρθρο 2 που προβλέπει την κατάργηση του μπόνους των 50 βουλευτών από την διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο στη Βουλή- Θετική η πρώτη αντίδραση του ΚΚΕ- Με δεδομένο το «ναι» απο την Χρυσή  Αυγή η κυβέρνηση υπολογίζει να φτάσει τους 197-198  βουλευτές και δίνει... μάχη για 2- 3 ακόμη

Αλλαγή της κυβέρνησης στον εκλογικό νόμο για να ψηφίσει το ΚΚΕ
Με 179 βουλευτές να εκφράζουν την πρόθεσή τους να υπερψηφίσουν το εκλογικό νομοσχέδιο έκλεισε ο γύρος των εισηγήσεων των κομμάτων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
όπου έχουν εισαχθεί οι προωθούμενες διατάξεις.

Με τις έως τώρα τοποθετήσεις των εισηγητών υπέρ των προωθούμενων διατάξεων είναι οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 15 του ΚΚΕ, οι 9 των
Κλείσιμο
ΑΝΕΛ, οι 9 της
Ενωσης Κεντρώων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Της συζήτησης είχε  προηγηθεί νομοτεχνική βελτίωση από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Κουρουμπλή  που «έσπασε» σε δύο ξεχωριστά άρθρα την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και της διατήρησης του ορίου 3% για την είσοδο στην Βουλή, διευκολύνοντας το ΚΚΕ να δηλώσει την στήριξή του για το πρώτο.

Με αρνητική εισήγηση – για διαφορετικούς λόγους το κάθε κόμμα – προσήλθαν στην επι της αρχής συζήτηση: ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Επίσης, την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν έχουν εκφράσει οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χάρης Θεοχάρης και Στάθης Παναγούλης. Τέλος, οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν έχουν αποκαλύψει τις προθέσεις τους επιχειρώντας να αποκτήσουν ρυθμιστικό ρόλο σε ένα κρίσιμο ζήτημα για την δημοκρατική λειτουργία της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο επιχειρεί να επιφέρει δύο τομές: το δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Σύμφωνα με συνταγματολόγους η πρώτη ρύθμιση μπορεί να ισχύσει άμεσα, στις ερχόμενες εκλογές, αρκεί να ψηφιστεί από την σχετική πλειοψηφία της Ολομέλειας. Η κατάργηση του μπόνους ωστόσο απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία – τουλάχιστον 200 ψήφους – για την άμεση εφαρμογή της. Ειδάλλως, εάν ψηφιστεί με σχετική ψηφοφορία θα ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Να σημειωθεί ότι η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα για να μπει στην Ολομέλεια στις 19 Ιουλίου και να ψηφιστεί στις 20.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει ότι εκτός από την στήριξη των 15 βουλευτών του Περισσού στην διάταξη για την κατάργηση του μπόνους θα αποσπάσει την θετική ψήφο και των 18 βουλευτών της Χρυσής Αυγής φθάνοντας έτσι στους 197.

Να σημειωθεί ότι η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα για να μπει στην Ολομέλεια στις 19 Ιουλίου και να ψηφιστεί στις 20.


Τί προηγήθηκε της αλλαγής

Ο κίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει μόνος με τους ΑΝΕΛ, τη Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων στο θέμα του εκλογικού νόμου ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των επιτελών του πρωθυπουργού. Ετσι, κατόπιν παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έσπασε το άρθρο 2 σε δύο τμήματα: ένα για την κατάργηση του μπόνους και ένα για τη διανομή των εδρών με απλή αναλογική και όριο εισόδου στη Βουλή το 3%.

Με αυτό τον ελιγμό καταφέρνει να κερδίσει  και τις ψήφους του ΚΚΕ, το οποίο θα πει «ναι» στην κατάργηση του μπόνους και τη ψήφο στα 17 και όχι στη διατήρηση του ορίου 3%.

Με αυτά τα δεδομένα στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι το σκορ στο ταμπλό θα πλησιάσει στο 200: Για την ακρίβεια 197- 198: ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, οι δύο ανεξάρτητοι από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Στο σημείο αυτό όμως τελειώνουν τα καλά νέα για το κυβερνητικό μέτωπο. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είναι χωρίς εξαιρέσεις στην πλευρά του όχι, όπως και Χάρης Θεοχάρης που ακολουθεί πλέον τον δικό του δρόμο και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος που έχει τεθεί εκτός ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

ΝΔ 75, ΠΑΣΟΚ 15, Ποτάμι 10, Γρηγοράκος και Θεοχάρης ίσον 102. «The game is over» παραδέχονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, οι οποίοι όμως επισημαίνουν ότι το «ναι» του ΚΚΕ απαλύνει τις εντυπώσεις από την ψηφοφορία όπου μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει το νόμο  με τις ψήφους των ΑΝΕΛ και της ΧΑ ως κύριους υποστηρικτές μαζί με τον Βασίλη Λεβέντη. 




Οι τοποθετήσεις των εισηγητών στην επιτροπή της Βουλής


Γιάννης Γκιόλας (ΣΥΡΙΖΑ): δεν αποβλέπουμε σε μικροκομματικά οφέλη
 
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλα καθώς χαρακτήρισε «καλπονοθευτικό» το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που ισχύει και με βάση το οποίο έχουν διαμορφωθεί οι σημερινοί κοινοβουλευτικοί και κυβερνητικοί συσχετισμοί.

Ο ίδιος δε, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «είναι βέβαιο ότι δεν αποβλέπουμε σε μικροκομματικά οφέλη» και αυτό γιατί ο εκλογικός νόμος δεν έρχεται «2-3 μήνες πριν από τις εκλογές».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ισχύον εκλογικό σύστημα δημιουργεί «αναντιστοιχία μεταξύ της πραγματικής εκλογικής δύναμης των κομμάτων και της κοινοβουλευτικής» και αποτελεί «φαλκίδευση της λαϊκής βούλησης.

«Ήταν χειραγώγηση της λαϊκής βούλησης που υποβοηθήθηκε  από την προπαγάνδα των δήθεν ισχυρών αυτοδύναμων κυβερνήσεων» είπε για την ενισχυμένη αναλογική για να προσθέσει πως «το ανώτερο στάδιο υφαρπαγής ψήφου ήταν ο δικομματισμός που συνέθλιψε κάθε κριτική φωνή. Το σύστημα αυτό δοκιμάστηκε και απέτυχε και προκύπτει αδήριτη ανάγκη για την αναλογική έκφραση των πολιτών».

«Με το σύστημα απλής αναλογικής θα ενισχυθεί ο πλουραλισμός» συνέχισε και συμπλήρωσε «Οσοι αντιστρατεύονται στο σύστημα απλής αναλογικής υποστηρίζοντας τις μονοκομματικές κυβερνήσεις με παντοδύναμους πρωθυπουργούς λησμονούν ότι αυτοί έφεραν την οικονομική κρίση, την καταστροφή της χώρας και τα μνημόνια».

Μάκης Βορίδης: ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την ηγεμονία του και αγωνία για τον ρόλο του

Με την δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή που είπε πρόσφατα πως «Εάν καθιερώσουμε την απλή αναλογική η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο κ. Μάκης Βορίδης, από τη ΝΔ.

«Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται αφού έχει παρέλθει μια πλήρης κυβερνητική περίοδος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή δεν είδα να αλλάζει τον εκλογικό νόμο, αντίθετα τον χρησιμοποίησε. Χάρη σε αυτή την πρόνοια βρίσκεστε στην θέση που είστε. Γιατί τώρα και όχι τότε;» συνέχισε ο ίδιος για να προσθέσει αναφορικά με το άρθρο που αλλάζει το όριο ηλικίας πως : «Διατηρεί μια παράγραφο η οποία λεει ότι θεωρείται συμπληρωμένο το όριο ηλικίας από 1.1 του έτους που διεξάγονται οι εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι οι 17άρηδες σήμερα ψηφίζουν και δίνεται το δικαίωμα στους 16άρηδες».

«Βλέπετε την εκλογική σας κατάσταση που είναι αξιοθρήνητη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη 12 μονάδες μπροστά. Σκαρφίζεστε μέσα σε αυτή την κατάσταση το κόμμα που βρίσκεται δίπλα στην νεολαία και την εκφράζει. Είστε ειλικρινής;» συνέχισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προσθέσει: «Αν ναι τότε γιατί δεν δίνετε την δυνατότητα σε νέους ανθρώπους που έχουν ξενιτευτεί να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους; Γιατί δεν νοιάζεστε για τις χιλιάδες νέους που έχουν ξενιτευτεί για να βρουν εργασία να ψηφίζουν στο τόπο κατοικίας τους;»

Για την απλή αναλογική υποστήριξε ότι «μας λέτε πως ότι υπάρχει στην κοινωνία πρέπει να υπάρξει και στην Βουλή. Αν όντως το πιστεύετε γιατί διατηρείτε το όριο του 3%;» για να συμπληρώσει «εφαρμόζοντας την απλή αναλογική στα αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου φθάνουμε στα εξής αποτελέσματα: σύμπραξη του 1ου με το 2ο κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης– μηπως θέλετε να μας πείτε κάτι; Σε διαφορερική περίπτωση απαιτείται η σύμπραξη 4 κομμάτων με το πρώτο. Όμως, το θέμα δεν είναι μόνο να γίνει κυβέρνηση αλλά να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση που θα μπορεί να πάρει και να υλοποιήσει αποφάσεις».

«Υπάρχει περίπτωση να κυβερνηθεί η χώρα με 5 κόμματα;» ρώτησε τους βουλευτές για να εξηγήσει «ούτε καν ιδεολογική σύμπλευση δεν θα υπάρχει. Στην ουσία θα υλοποιηθεί το όραμα Λεβέντη για οικουμενική κυβέρνηση».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η συζήτηση και οι προϋποθέσεις συναινέσεων θα ήταν διαφορετικές «εάν η κυβέρνηση διατηρούσε το μπόνους έστω μειωμένο ή κλιμακούμενο ανάλογα με τα ποσοστά. Εσείς όμως προτείνετε καθαρή απλή αναλογική και άντε να κάνετε κυβέρνηση. Αυτή την αντικειμενική δυσκολία πως θα την ξεπεράσουμε;  Έστω ότι ξεπερνιούνται οι ιδεολογικές πολιτικές αντιπαραθέσεις και σχηματίζεται κυβέρνηση. Τι κυβέρνηση θα είναι αυτή; Ποια η στόχευσή της και ποια η πολιτική της ταυτότητα;».

Ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προωθεί τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τους εξής λόγους:  «Χάνετε κατά κράτος και ο δρόμος σας είναι χωρίς επιστροφή. Και χάνοντας την ηγεμονία σας αγωνιάτε για τον ρόλο σας».

«Η ΝΔ στον εκλογικό νόμο δεν προσήλθε αρνητικά» επισήμανε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε «Υπήρξε συνάντηση αρχηγών. Θέσαμε ζήτημα κατάτμησης μεγάλων εκλογικών περιφερειών και δεν το βλέπω στο νομοσχέδιο. Θέσαμε και το ζήτημα της ψήφου ελλήνων εξωτερικού ούτε σε αυτό αξιοποιείται η ευρύτερη συμφωνία. Αντί να φέρετε τα θέματα που υπάρχει ευρεία συμφωνία φέρνετε εκείνα που προκαλούν βαθύτερες συγκρούσεις». Ξεκαθάρισε τέλος ότι αμέσως μετά τις ερχόμενες εκλογές η ΝΔ θα καταργήσει τις συγκεκριμένες διατάξεις.

Κ. Σκανδαλίδης : μικροκομματικός καιροσκοπισμός

«Μικροκομματικό καιροσκοπισμό» απέδωσε στην κυβέρνηση ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης υπονοώντας ότι οι αποσπασματικές ρυθμίσεις υποκρύπτουν άλλες επιδιώξεις.

«Υπήρχε η συζήτηση για την Συνταγματική αναθεώρηση και το εκλογικό σύστημα και διαφάνηκε μια γκάμα θεμάτων για συνεννόηση. Ξαφνικά η κυβέρνηση κάνει αναστροφή. Αποσυνδέει από την συζήτηση το Σύνταγμα και φέρνει αυτή την αποσπασματική ρύθμιση» είπε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ για να προσθέσει « Γιατί το κάνετε την στιγμή που λέτε ότι δεν βιάζεστε και ότι θα κυβερνήσετε μέχρι το 2019; Γιατί φέρνετε αυτές τις ρυθμίσεις εν μέσω μείωσης συντάξεων μισθών κ.α.;».

Χρ. Κατσώτης: Ναι στην κατάργηση του μπόνους

Την πρόθεση του ΚΚΕ να υπερψηφίσει τις προωθούμενες ρυθμίσεις εκτός της διατήρησης του ορίου 3% για την είσοδο στην  Βουλή εξέφρασε ο κ. Χρήστος Κατσώτης.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί να ενισχύσει ένα αποπροσανατολιστικό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.

Υπενθύμισε τέλος ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 κατέθεσε πρόταση νόμου για το εκλογικό σύστημα με τον κ. Τσίπρα να λέει τότε ότι δεν νοείται απλή αναλογική με πλαφόν 3%».


Από το Ποτάμι ο κ. Κώστας Μπαργιώτας «υποστήριξε ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα προκαλέσει πολιτική αστάθεια και θα φέρει ακυβερνησία» παράλληλα ζήτησε να δοθεί δικαίωμα ψήφου στην ομογένεια και να υπάρξει κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών.

Ο κ. Γιώργος Καρράς της Ενωσης Κεντρώων είπε ότι η απλή αναλογική αποτελεί πάγια θέση του κόμματός ενώ ο κ. Βασίλης Κόκκαλης (ΑΝΕΛ) χαρακτήρισε «δίκαιο» το συζητούμενο εκλογικό σύστημα.


«Εξηγήσεις» από τον Π. Κουρουμπλή
Την «αυτοπειθαρχία» στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά την τοποθέτησή του για το νέο εκλογικό νομοσχέδιο που φέρνει την απλή αναλογική.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει τον περασμένο Μάιο ότι ενδεχόμενη εφαρμογή της απλής αναλογικής θα οδηγήσει σε ακυβερνησία.

«Όταν είπα για το μπόνους έβαλα ποσοστό 40%-42%. Δηλαδή, με 39% θα είχαμε απλή αναλογική.  Αν το πρώτο κόμμα έπαιρνε 39% θα είχαμε απλή αναλογική» είπε χαρακτηριστικά για να εξηγήσει σε άλλο σημείο ότι «έμαθα να αυτοπειθαρχώ στα συλλογικά όργανα. Ήταν προσωπικές μου απόψεις όσα είπα. Από εκεί και πέρα μπορείτε να με εγκαλείτε».

Ο ίδιος δε, επισήμανε ότι με τις δημόσιες τοποθετήσεις του άνοιξε ο διάλογος για τις απαραίτητες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της χώρας που οδήγησαν στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ενώ αντέκρουσε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «Οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί έχουν οδηγήσει σε κυβερνήσεις συνεργασιών. Πρέπει λοιπόν να καλλιεργήσουμε και να δοκιμάσουμε αν το νέο σύστημα μπορεί να βοηθήσει την Δημοκρατία και τον τόπο».

Παράλληλα απευθυνόμενος στους βουλευτές όλων των κομμάτων είπε «όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει να είσαι βουλευτής. Ένα μαρτύριο είναι η ζωή του βουλευτή από το πολιτικό σύστημα όπως λειτουργούσε. Κουβαλά όλο τον Σταυρό των επικρίσεων ενώ δεν τον ρωτά κανείς για τις αποφάσεις που λαμβάνονται» για να υποστηρίξει ότι «Μέσα από την απλή αναλογική μπορεί τα πράγματα να λειτουργήσουν διαφορετικά».

Τέλος, σημείωσε ότι αντιμετωπίζει με θετική διάθεση την πρόταση του βουλευτή της Δημ. Συμπαράταξης Κώστα Σκανδαλίδη περι σύστασης διακομματικής επιτροπής που θα συζητήσει ζητήματα του πολιτικού συστήματος. «Για το ποιος φταίει και πόσο φταίει ότι το 40% του λαού έχει γυρίσει την πλάτη στο πολιτικό σύστημα πρέπει να μας απασχολήσει όλους» είπε χαρακτηριστικά ενώ υπογράμμισε ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου «αποτελεί ιστορική στιγμή. Ήρθε έπειτα από χρόνια μια πρόταση στην Βουλή που διαμορφώνει τους όρους για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος με διαφάνεια. Που αποκαθιστά την λαϊκή κυριαρχία και την ισότητα της ψήφου διότι οι 50 έδρες  υπονόμευαν όλες αυτές τις αρχές και την δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος» 

    


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης