Βενιζέλος για plan X: Την καθοδήγηση είχε ο ίδιος ο Τσίπρας

Υπήρχε μία μεγάλη πτέρυγα (σ.σ. στον ΣΥΡΙΖΑ) την οποία υπέθαλπε και την οποία όχι απλώς ανεχόταν αλλά θα μου επιτρέψετε να πω καθοδηγούσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

«Δεν υπάρχει υπουργός Οικονομικών, δεν υπάρχει σύμβουλος, δεν υπάρχει κοινοβουλευτικός παράγοντας ο οποίος να δρα χωρίς να το ξέρει αυτός που έχει την εντολή, που είναι ο πρωθυπουργός, στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είναι προφανές ότι έπαιζε με δύο σενάρια, είχε τα πόδια του σε δύο βάρκες και αυτό είχε ένα τραγικό αποτέλεσμα για την οικονομία της χώρας.  Έχουμε πάει χρόνια πίσω, έχουμε πάει πολλά επίπεδα πίσω, το κόστος είναι τεράστιο» επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος
.

Υπενθύμισε και ότι «όταν ο κ. Τσίπρας έκανε την αναγκαστική στροφή και ευτέλισε το δημοψήφισμα που ο ίδιος προκάλεσε μετατρέποντας το «όχι» σε «ναι» και μας οδήγησε στη συμφωνία του 3ου Μνημονίου και μετά του 3ου plus και του διαρκούς Μνημονίου και της παράδοσης της χώρας στη διοίκηση της Τρόικας, τότε ο κ. Βαρουφάκης έφυγε, όπως έφυγε και ο κ. Λαφαζάνης και η Κωνσταντοπούλου, έφυγαν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ». 

«Είναι άλλο πράγμα μία χώρα να έχει ένα σχέδιο προστασίας χρηματοπιστωτικής και χρηματοοικονομικής της χώρας και άλλο μία κυβέρνηση με τη βοήθεια αλλοδαπών ιδιωτών να εκπονεί σχέδιο καταστροφής της χώρας» συνέχισε στο σκεπτικό του μιλώντας στον Real FM. 

«Διότι εδώ δεν επρόκειτο για ένα plan B εάν μας συνέβαινε κάτι κακό που δεν το θέλουμε, να ξέρουμε τί θα κάνουμε.  Εδώ επρόκειτο για ένα plan X που ήταν ένα εναλλακτικό πολιτικό σενάριο με επιλογή και βούληση των κυβερνώντων, ή έτσι τουλάχιστον το είχε καταλάβει ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Galbraith» κατέληξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Για τον εκλογικό νόμο:

«Γιατί φέρνει τώρα τον εκλογικό νόμο;  Γιατί είναι θεσμικά υπεύθυνος;  Όχι, γιατί βλέπει ότι χάνει, βλέπει ότι πέφτει, βλέπει ότι δεν αλλάζει αυτό όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, αλλά λέει, «ας είμαι έτοιμος καλού-κακού, γιατί δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ας το έχω αυτό καβάτζα.  

Ποιος είναι ο στόχος;  Ο στόχος είναι να μη σχηματιστεί εύκολα μία κυβέρνηση χωρίς να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ ο ηττημένος πια, ο ΣΥΡΙΖΑ που δε θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, να ξαναπαίξει έναν κρίσιμο ρόλο χωρίς να μας λέει ποια είναι η προγραμματική κατεύθυνση.  Δεν καταλαβαίνω γιατί οι μικροί εταίροι της κυβέρνησης που βλέπουν ότι με το νέο εκλογικό σύστημα δε θα έχουν ρόλο ή θα έχουν πάρα πολύ μικρό ρόλο…

Εδώ άλλαξε χθες νομοτεχνικά τη διάταξη για το bonus, αποχωρίζοντάς την από τη διάταξη για το 3% για να μπορεί να ψηφίσει το ΚΚΕ.  Δηλαδή εδώ λέει στον καθένα ό,τι θέλει να ακούσει, προκειμένου να έχει ένα νόμο που παρεμποδίζει μία άλλη κυβέρνηση, μία άλλη πλειοψηφία.  Το αίτημα τώρα του κόσμου είναι να φύγει η κυβέρνηση.  Αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί κανείς να επιβάλει τις εκλογές, αλλά ξέρετε οι εκλογές επιβάλλονται μέσα από την αδυναμία μιας κυβέρνησης και μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να παρακολουθήσει τα πράγματα και να διευθύνει πολιτικά τη χώρα.  Ξημερώνει μία ημέρα που μπορεί να έχεις πλειοψηφία, να νομίζεις ότι κρατάς τις σφραγίδες του κράτους, αλλά δεν μπορείς να κυβερνήσεις».  

Για τις τηλεοπτικές άδειες:

Όπως έχω πει στη συζήτηση του σχετικού νόμου στη Βουλή, όταν θα εμφανισθεί όλο το φάσμα των ενδιαφερομένων θα δούμε ποιος είναι ποιος και θα δούμε πώς εξυπηρετείται ο μεγάλος θεσμικός στόχος της διαφάνειας, γιατί η διαφάνεια δεν αφορά αυτούς που έχουν μία προϋπηρεσία και μία παρουσία, αφορά όλους. 

Θα δούμε τώρα ποιος είναι ποιος και τί λογική έχει να λες ότι χωρούν μόνο τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και τί λογική έχει να λες ότι το κράτος θα ελέγχει πλήρως την αγορά της διαφήμισης.  Γιατί εδώ πηγαίνουμε σε μία σοβιετικού χαρακτήρα οργάνωση της διαφημιστικής αγοράς, έτσι ώστε να μην μπορεί να αναπτυχθεί καθόλου ο τομέας αυτός επιχειρηματικά, για να μην μπορεί να δώσει τελικά θέσεις εργασίες και επενδύσεις. 

Άρα μιλούμε για έναν ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό του τομέα της ενημέρωσης, κάτι που νομίζω ότι δεν συνάδει ούτε με το Σύνταγμα ούτε με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.  Διότι, ρωτώ το νέο Πρόεδρο της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιακών και Ταχυδρομείων, ο οποίος ήρθε για ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, με συγχωρείτε, λέω, κ. καθηγητά, πόσες άδειες μπορούν να δοθούν, πόσες συχνότητες αντέχει το φάσμα για πανελλήνιας εμβέλειας σταθμούς, και μου λέει, δε θα έλεγα πάνω από δέκα.  Δε θα έλεγε πάνω από δέκα!  Εδώ μιλούμε για τέσσερις ενώ εν λειτουργία βρίσκονται έξι.  Νομίζω ότι αυτό τα λέει από μόνο του όλα.

Για τη σχέση του με τη... ΝΔ!


Η απάντησή μου επί της ουσίας είναι ότι διετέλεσα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θεωρώ ότι εκφράζω με έναν τρόπο πάρα πολύ καθαρό το μεσαίο χώρο, το προοδευτικό δημοκρατικό Κέντρο, την Κεντροαριστερά, την Σοσιαλδημοκρατία και επί τη βάση των ιδεών αυτών και των αξιών αυτών και της δικής μας στρατηγικής πρέπει να σχηματιστεί μία κυβέρνηση, η οποία θα είναι σοβαρή και η οποία θα είναι κυβέρνηση ευρωπαϊκής στρατηγικής ανασυγκρότησης της χώρας. 

Δεν είμαι εγώ επαγγελματίας της παλαιάς πολιτικής.  Είμαι ο μόνος που βρήκε το θάρρος, έχοντας θητεία μικρότερη από τρία χρόνια, ως πρόεδρος κόμματος, να φύγει, αναλαμβάνοντας ευθύνες που δε μου άνηκαν υποκειμενικά,  ήταν ευθύνες εξ αντικειμένου και εν πάση περιπτώσει επειδή τώρα ήρθε η ώρα να αξιολογηθούν ιστορικά οι συμπεριφορές, ο καθένας θα κριθεί και ως εκπρόσωπος απόψεων αλλά και ως άτομο για το ήθος του και τη στάση του.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr