Συνεχίζει τα «μαγειρέματα» για τον εκλογικό νόμο η κυβέρνηση

Συναντήσεις με Παπανδρέου, Κουβέλη και Οικολόγους έχει σήμερα ο πρωθυπουργός

Μία ημέρα παράταση έδωσε η κυβέρνηση στην συζήτηση και στην ψήφιση του εκλογικού νόμου
, παρά τις έντονες αντιδράσεις της ΝΔ, καθώς συνεχίζει τον αγώνα δρόμου προκειμένου να φθάσει τις 200 ψήφους στην
Βουλή ώστε το νομοθέτημα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. 

Έτσι το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα το απόγευμα στην ολομέλεια της Βουλής και η συζήτηση θα διαρκέσει τρείς ημέρες αντί για δύο που ήταν αρχικά προγραμματισμένο και η ψηφοφορία θα γίνει την Πέμπτη μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρωτοβουλία για την παράταση ανήκει στην κυβέρνηση, ενώ από το προεδρείο της Βουλής έλεγαν ότι έγινε για να δοθεί περισσότερη άνεση στην συζήτηση αυτή και περισσότερος «χώρος κα χρόνος» στους βουλευτές και τους πολιτικούς αρχηγούς.   

Έντον ήταν η αντίδραση της ΝΔ διά του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστα Τσιάρα ο οποίος χαρακτήρισε σοβαρό ζήτημα την αλλαγή της διαδικασίας. «Αν βολεύεται να μιλήσει την μια ημέρα ή την άλλη ο πρωθυπουργός, πρέπει να σταλεί από την Βουλή ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, ότι το Κοινοβούλιο δεν λειτουργεί με βάση την βούλησή του και ότι δεν μπορεί να απαξιώνεται με τέτοια ελαφρότητα», ανέφερε. 

Εν τω μεταξύ σήμερα ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της αναζήτησης συμμαχιών για να περάσει το νομοθέτημα με αυξημένη πλειοφηφία, θα έχει σειρά συναντήσεων με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με τον Φώτη Κουβέλη και με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων. Όπως διέρρευσε από το Μέγαρο Μαξίμου οι επαφές θα γίνουν στο πλαίσιο του διαλόγου σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης πάντως μέχρι τώρα τα κουκιά δεν βγαίνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή εφόσον υπερψηφίσουν συγκεντρώνουν 195 ψήφους που φθάνουν στους 197 με τους ανεξάρτητους Νίκο Νικολόπουλο και Θανάση Θεοχαρόπουλο. Μένουν έτσι τρεις ακόμη βουλευτές. Ακόμη κα εάν ο έτερος ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης -ο οποίος όπως λέγεται δέχεται πιέσεις και από την κυβέρνηση αλλά και από τον Αντώνη Σαμαρά-, τελικώς υπεψηφίσει και πάλι θα πρέπει να υπάρξουν διαρροές από το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέουν ότι είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι, ωστόσο δεν αποκλείουν να υπάρξουν και εκπλήξεις. Αντίθετα από τη ΝΔ κάνουν λόγο για πολιτική ήττα της κυβέρνησης αφού προεξοφλούν ότι αποκλείεται η κυβέρνηση να συγκεντρώσει το μαγικό αριθμό. 

Η κυβέρνηση πάντως για να διευκολύνει την κατάσταση διαχώρισε τη διάταξη που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών του υφιστάμενου εκλογικού νόμου από την κατανομή των εδρών και την διατήρηση του πλαφόν 3% για την είσοδο ενός εκλογικού σχηματισμού στην Βουλή. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να διευκολύνει κόμματα όπως το ΚΚΕ, που δήλωσε για του εκπροσώπου του στην Βουή Χρήστου ΚΑτσώτη ότι είναι υπέρ της απλής αναλογικής και θα ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους του 3% και την ψήφο στα 17, σημειώνοντας όμως ότι η διατήρηση του 3% δεν συνιστά απλή αναλογική. 

Φυσικά η ΝΔ επιμένει ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και συνεχίζει να καταγγέλει την κυβέρνηση για κομματικές μεθοδεύσεις, σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας, καθώς θα χάσει τις επόμενες εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προειδοποιήσει ότι εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα φέρει την δική του πρόταση νόμου ώστε η απλή αναλογική να μην ισχύσει σε καμία αναμέτρηση. 

Για μικροκομματικό καιροσκοπισμό κατηγορεί την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ  που ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου. 

Το Ποτάμι επίσης καταψηφίζει και προειδοποιεί με τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας οψέποτε εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος της κυβέρνησης. 

Η Ένωση Κεντρώων θα υπερψηφίσει καθώς όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρός της, η απλή αναλογική είναι αξιακή αρχή του Κέντρου, δεν συνδέεται με οποιαδήποτε συνεργασία προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Φυσικά οι ΑΝΕΛ υπερψηφίζουν ενώ η Χρυσή Αυγής έχει δηλώσει ότι θα μελετήσει το νομοσχέδιο μέχρι την τελευταία μέρα και θα ψηφίσει με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. 

Γιατί η Βουλή άλλαξε το πρόγραμμα συζήτησης του εκλογικού νομοσχεδίου;  


Σε μονομερείς μεθοδεύσεις κατά παράβαση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που προκαλούν έντονο προβληματισμό  προχώρησαν τα ηνωμένα επιτελεία Μεγάρου Μαξίμου και Βουλής ανατρέποντας τον προγραμματισμό συζήτησης και ψήφισης του εκλογικού νόμου.
Σύμφωνα με την αρχική απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, του ανώτατου οργάνου του κοινοβουλίου, το νομοσχέδιο θα συζητούνταν σε 3 συνεδριάσεις (απόγευμα Τρίτης και πρωί – απόγευμα Τετάρτης).

Ομως, το απόγευμα της Δευτέρας η αρχική απόφαση άλλαξε χωρίς να έχει υπάρξει νέα συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου. Με την αλλαγή οι προωθούμενες διατάξεις θα συζητηθούν και πάλι σε 3 συνεδριάσεις μόνο που η πρωινή συνεδρίαση της Τετάρτης μεταφέρθηκε για το απόγευμα της Πέμπτης.  

Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, η τροποποίηση έγινε προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στους βουλευτές. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς ο καθαρός χρόνος συζήτησης του νομοσχεδίου παραμένει ίδιος.

Η - χωρίς διακομματική συνεννόηση – αλλαγή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ΝΔ που δια του γραμματέα της ΚΟ Κώστα Τσιάρα έκανε λόγο για νέα θεσμική εκτροπή και εξευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Ο κ. Τσιάρας  υποστήριξε ότι το πρόγραμμα άλλαξε μετά από «εντολή» του πρωθυπουργού ο οποίος – σύμφωνα με τον «γαλάζιο» γραμματέα – «είχε άλλες υποχρεώσεις το απόγευμα της Τετάρτης». «Αντι να προσαρμόζεται ο πρωθυπουργός στο πρόγραμμα της Βουλής γίνεται το αντίθετο» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.  

Σε κάθε περίπτωση και εφόσον δεν υπάρξει νέα αλλαγή το εκλογικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Πέμπτης.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr