Νέα μέτρα "στοχεύουν" τους προνομιούχους

Νέα μέτρα, μέσω των οποίων το δημόσιο σχεδιάζει  να αντλήσει περισσότερα έσοδα προανήγγειλε από το Νέο Δελχί ο πρωθυπουργός.

Όσοι φοροδιαφεύγουν, οι προνομιούχοι, οι έχοντες και κατέχοντες θα είναι οι ομάδες που θα κληθούν να συνεισφέρουν περισσότερο, υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος επισήμανε ότι τα βάρη δεν μπορούν να πέσουν στον απλό κόσμο, στο μισθωτό, που –όπως είπε ο πρωθυπουργός- σήμερα λόγω του συστήματος είναι αναγκασμένος να φορτωθεί μερικά από τα σημαντικά βάρη για να φύγουμε από την κρίση.

Νέα μέτρα, μέσω των οποίων το δημόσιο σχεδιάζει  να αντλήσει περισσότερα έσοδα προανήγγειλε από το Νέο Δελχί ο πρωθυπουργός.

Όσοι φοροδιαφεύγουν, οι προνομιούχοι, οι έχοντες και κατέχοντες θα είναι οι ομάδες που θα κληθούν να συνεισφέρουν περισσότερο, υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος επισήμανε ότι τα βάρη δεν μπορούν να πέσουν στον απλό κόσμο, στο μισθωτό, που –όπως είπε ο πρωθυπουργός- σήμερα λόγω του συστήματος είναι αναγκασμένος να φορτωθεί μερικά από τα σημαντικά βάρη για να φύγουμε από την κρίση.

«Ιδιαίτερα εκείνοι  που έχουν ιδιαίτερα προνόμια, θα πρέπει να είναι εκείνοι που θα συμβάλλουν πολύ περισσότερο στα βάρη» κωδικοποίησε τις πολιτικές του αποφάσεις ο κ. Παπανδρέου.

Όταν οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ινδία ρώτησαν αν η κυβέρνηση θα επιβάλλει νέα βάρη στους φορολογούμενους μέσα στο 2010, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ευθέως ότι νέα μέτρα θα εφαρμοστούν «για εκείνους που πρέπει να πληρώσουν, που δεν πληρώνουν σήμερα και που πρέπει να πληρώσουν».

Με τη φράση  αυτή θεωρείται ότι ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις προβλέψεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες. Οι θεσμικές αλλαγές προχωρούν υπογράμμισε και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι πλέον τα βάρη θα κατανεμηθούν με ένα δίκαιο τρόπο. Σκοπός της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, όπως προσδιορίστηκε από τον πρωθυπουργό είναι να προστατευθούν οι αδύναμοι και η μεσαία τάξη, που σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου υποφέρουν «λόγω ενός συστήματος που υπάρχει στη χώρα μας, μεγάλων ανισοτήτων, μεγάλου κόστους χωρίς να έχουμε σοβαρές υπηρεσίες, από την παιδεία μέχρι την υγεία, την πρόνοια».

Χρησιμοποιώντας μια δραματική διατύπωση, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «μια εθνική ανάγκη και μια απειλή», φέρνοντας  στο μυαλό όλων ότι η χώρα βρίσκεται  σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η απειλή, όπως προκύπτει από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός, προέρχεται από τις διεθνείς αγορές που «έχουν την αυτονομία τους». Ο κ. Παπανδρέου εμμέσως άνοιξε παράθυρο για αναζήτηση των ευθυνών που ενδεχομένως φέρουν για το κατάντημα της οικονομίας υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ λέγοντας ότι η Ελλάδα βρέθηκε εκτεθειμένη λόγω πολλών λαθών.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής που τόνισε ότι είναι ώρα να καταλογιστούν  ευθύνες για το πώς φθάσαμε  μέχρι εδώ, κατηγορώντας μάλιστα την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν εργάστηκε για το δημόσιο συμφέρον…

Από την Ινδία, ο πρωθυπουργός που καλείται να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων όπως οι αγρότες ή και οι εφοριακοί έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας ότι «οι αλλαγές πρέπει να γίνουν και θα γίνουν».

Δήλωσε μάλιστα  διατεθειμένος να συγκρουστεί με τις πρακτικές που ενέτειναν  την ανισότητα, τη γραφειοκρατία  και την πελατειακή λογική. «Αν  αυτά δεν τα χτυπήσουμε, δεν τα αλλάξουμε, δεν θα δούμε φως», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Παπανδρέου ο οποίος κάλεσε όλους να συμβάλλουν ώστε να υλοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δύσκολες στιγμές, προειδοποίησε όμως ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμη δυσκολότερη αν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές που απαιτούνται.  
 
Παπανδρέου  – Σινγκ και  στο βάθος… Μπόλιγουντ 

Επί 40 λεπτά συνομίλησε ο κ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό  της Ινδίας κ. Μανμοχάν Σινγκ το πρωί της Πέμπτης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να επεκταθεί  η διμερής συνεργασία στο εμπόριο, στον τουρισμό, στην πληροφορική –που η Ινδία έχε αναπτύξει σημαντική βιομηχανία- αλλά και στον τομέα του πολιτισμού. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συνεργασία και με το Μομπάι, που είναι το κέντρο του λεγόμενου Μπόλιγουντ, με τις μεγάλες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές που αποτελούν πλέον ισχυρό εξαγώγιμο προϊον της Ινδίας.

Ειδική αναφορά  έγινε κατά τη συζήτηση των δύο  πρωθυπουργών και στη δυνατότητα συνεργασίας στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που όπως έχει κατ΄επανάληψη τονίσει ο κ. Παπανδρέου είναι ένας τομέας που θέλει η Ελλάδα να βρεθεί στην πρωτοπορία.

Άλλο πεδίο  πιθανής συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Νέου Δελχί είναι τα μεγάλα έργα και οι υποδομές, αφού κατά τον πρωθυπουργό η Ελλάδα στον τομέα αυτό έχει αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία.

Ο κ. Παπανδρέου προσκάλεσε τον κ. Σινγκ να επισκεφθεί την Ελλάδα. Με την αφορμή αυτή, ο  πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ινδία  αναδυόμενη χώρα (για το 2010 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της προβλέπεται να υπερβεί το 6,75%) και εξήγησε ότι είναι στρατηγικής σημασίας ζήτημα, η Ελλάδα να αναπτύξει σχέσεις όχι μόνο με τους παραδοσιακούς συμμάχους και εταίρους, αλλά και με χώρες που αυτή τη στιγμή παίζουν ρόλο, και οικονομικό και πολιτικό, διεθνώς.

Ίσως με τη φράση  αυτή ο κ. Παπανδρέου να απαντά σε όσους  τον επέκριναν ότι σε περίοδο  μεγάλων προβλημάτων επέλεξε  να «αποδράσει» για τρεις μέρες  στο Νέο Δελχί. Απαντώντας στις υπόγειες γκρίνιες και την μουρμούρα ακόμη  και κυβερνητικών βουλευτών, επισημαίνει ότι με την επίσκεψή του στην Ινδία υλοποιεί μια εναλλακτική πολιτική για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και οικοδόμηση νέων συμμαχιών, πολιτική συμπληρωματική της προσπάθειας για νοικοκύρεμα του κράτους και περιστολή των δαπανών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr