Δύο διαφορετικές ανακοινώσεις για τα μέτρα Παπακωνσταντίνου

Επιστολή Σαμαρά στον Πετσάλνικο για την επιτροπή για το Βατοπέδι

Μπλέξαν τις γραμμές τους στη ΝΔ όσον αφορά τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης αφού εκδόθηκαν δύο ανακοινώσεις από τους αρμόδιους αναπληρωτές τομεάρχες οικονομίας που κινούνται σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα.

Στην πρώτη ανακοίνωση ο κ. Χρήστος Σταικούρας επιτίθεται στην κυβέρνηση ενώ στην άλλη ο έτερος αναπληρωτής τομεάρχης κ. Θεόδωρος Καράογλου κινείται συναινετικά. Είναι εμφανές ότι οι δύο αρμόδιοι τομεάρχες δεν είχαν συνεννοηθεί μεταξύ τους. Αναδεικνύεται έτσι το πρόβλημα συντονισμού αλλά και οι διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Το θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη διάσταση καθώς την συνολική ευθύνη για τον τομέα Οικονομίας έχει κρατήσει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος έχοντας παράλληλα ορίσει δύο αναπληρωτές.
Στην πρώτη ανακοίνωση ο κ. Σταικούρας αφού καταλογίσει αναδίπλωση και παλινωδίες στην κυβέρνηση σε σχέση με τα όσα έλεγε μέχρι απορρίπτει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις οδηγούν σε σημαντική μείωση των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων, χωρίς να λαμβάνουν καμία ειδική μέριμνα για τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις. Επιπλέον αναφέρει ότι «το άθροισμα των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τη φορολόγηση των καυσίμων και την εισοδηματική πολιτική δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, που θα στεγνώσει την αγορά και θα οδηγήσει σε μεγάλη αφαίμαξη εισοδήματος, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Αυτή η αδικία θα γιγαντωθεί και θα οδηγήσει σε αδιέξοδα, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε αυτό που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς χαρακτηρίζει ως “αναπτυξιακές ανάσες” για την τόνωση της οικονομίας». 

Αντιθέτως σε πνεύμα συναίνεσης προς την κυβέρνηση κινείται η ανακοίνωση του έτερου τομεάρχη Οικονομίας κ. Θεόδωρου Καράογλου ο οποίος αναφέρει βέβαια ότι «η Κυβέρνηση αναίρεσε προεκλογικές υποσχέσεις και ανέτρεψε βασικές προγραμματικές της δεσμεύσεις» προσθέτει όμως ότι «παρ’ όλα αυτά, ορισμένα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, μας βρίσκουν σύμφωνους. Άλλωστε κάποια απ’ αυτά (π.χ. αυτοέλεγχος επιχειρήσεων) είχαν, ήδη, θεσμοθετηθεί επί κυβερνήσεων Ν.Δ., ενώ κάποια άλλα, ήδη, είχαν εξαγγελθεί ( π.χ. τεκμαρτό κόστος διαβίωσης). Αφού κάνει την απαραίτητη κριτική στα μέτρα για την επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων καταλήγει ότι «παρά ταύτα, η Νέα Δημοκρατία, συναισθανόμενη την κρισιμότητα των εξελίξεων που αφορούν την ελληνική οικονομία, θα περιμένει την εξειδίκευση κατά τομείς των κυβερνητικών προτάσεων, για να τοποθετηθεί αναλυτικά, βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών».

Οι ανακοινώσεις εκφράζουν τις διαφορετικές διαθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ. Από τη μία υπάρχουν οι υποστηρικτές της συναινετικής γραμμής με το επιχείρημα ότι οι πολίτες συναισθάνονται την κρισιμότητα των καταστάσεων και απαιτούν υπεύθυνη στάση από την αντιπολίτευση. Από τη άλλη υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι η ΝΔ δεν πρέπει να ταυτιστεί με την κυβέρνηση στα οικονομικά μέτρα αφού στην πορεία θα υποστεί και εκείνη πολιτικό κόστος χωρίς καν να κυβερνά. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στην λαική δεξιά λένε ότι μπορεί επί της αρχής η κοινωνία να συμφωνεί ωστόσο οι επιμέρους κοινωνικές κατηγορίες θα αρχίσουν να αντιδρούν όταν θα θίγονται από τα μέτρα και κυρίως όταν θα φανεί η κοινωνική αδικία που ενυπάρχει στην οικονομική πολιτική.

Πορεία προς το συνέδριο  

Σήμερα πάντως συνεδρίασε για πρώτη φορά και η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου σε πλήρη σύνθεση υπό την προεδρία του κ. Σαμαρά. Δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος: « Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει ριζοσπαστικά σε δομές, οργάνωση και στρατηγική. Ανακτά τη σχέση της με την κοινωνία, ανασυντάσσει τις δυνάμεις της, αναπτύσσεται στην ευρύτερη Κεντροδεξιά και ανοίγει την πόρτα στα σύγχρονα ρεύματα της εποχής, επαγγελλόμενη τη νέα μεταπολίτευση. Τα 800.000 μέλη της, ενεργά στη νέα διαδικασία, διευρύνουν και εμβαθύνουν τη Δημοκρατία, ανανεώνοντας και εκσυγχρονίζοντας τις αντιλήψεις και την ιδεολογία που τη στηρίζουν».

Πέρα από τα αναμενόμενα πανηγυρικά το συνέδριο της ΝΔ είναι κρίσιμο καθώς εκεί θα κριθεί αν ο κ. Σαμαράς θα εδραιώσει την ηγεσία του στο κόμμα με την ανάδειξη νέων προσώπων στο στελεχιακό δυναμικό που να προέρχονται από τα νέα μέλη. Μέχρι τότε ο κ. Σαμαράς θα κινείται στις κομματικές συμπληγάδες που δημιουργούν από τη μία η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και από την άλλη ο κ. Κώστας Καραμανλής που ζητά στήριξη από το κόμμα για τα πεπραγμένα του προκειμένου να εμφανισθεί δικαιωμένος και να προετοιμάσει την επιστροφή του.

Ο κ. Σαμαράς δείχνει να υιοθετεί το πλαίσιο του κ. Καραμανλή καίτοι η εντολή που έλαβε ήταν να αποποιηθεί το παρελθόν.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο με την οποία διαμαρτύρεται για την εξαίρεση του κ. Νίκου Δένδια από την σύνθεση της επιτροπής για το Βατοπέδι. Είναι εμφανές ότι ο κ. Καραμανλής αφού δεν πέτυχε να αρνηθεί η ΝΔ την σύσταση της επιτροπής ζητά την μέγιστη δυνατή στήριξη προκειμένου να μην του καταλογισθούν πολιτικές ευθύνες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr