Λοβέρδος: Είστε υποχρεωμένοι να πείτε το φυσικό πρόσωπο πίσω απ' την offshore της «Αυγής»

Δείτε το νόμο που παρουσίασε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υποχρεώνει την «Αυγή» να κατονομάσει την offshore που κατέχει 2,5% των μετοχών της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ

Στη Βουλή πέρασε ο νέος offshore εφιάλτης για την κυβέρνηση, με την αντιπολίτευση να καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να κρύβει το πρόσωπο-«φαντομά» που μετέχει μέσω εξωχώριας εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας «Αυγή».

Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη του κυβερνητικού κόμματος επιχειρούν να ξεπεράσουν τα αμείλικτα ερωτήματα και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με αμήχανες τοποθετήσεις και ειρωνείες.

Ωστόσο, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε μια ακόμα διάσταση στη «θολή» υπόθεση, εξηγώντας ότι η επίμονη άρνηση της «Αυγής» και του ΣΥΡΙΖΑ να αποκρύπτει το όνομα του προσώπου που κατέχει το 2,5% της εφημερίδας μέσω offshore εταιρείας παραβιάζει το νόμο που επιβάλλει ονομαστικοποίηση των μετοχών.

«Τι φοβάστε; Γιατί τον κρύβετε;» ρώτησε την πλειοψηφία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπογραμμίζοντας ότι η νομοθεσία επιβάλλει την ονομαστικοποίηση των μετοχών και πως ο διευθύνοντας σύμβουλος της «Αυγής», Δημ. Στούμπος, είπε ψέματα στην Εξεταστική επιτροπή, όταν υποστήριξε ότι δεν τον υποχρεώνει ο νόμος να αποκαλύψει το επίμαχο όνομα.

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της «Αυγής» υποστήριξε ότι ο νόμος υποχρεώνει σε ονομαστικοποίηση των μετοχών, μόνο όταν η εταιρεία είναι εργολήπτης του Δημοσίου.

«Από τη χθεσινή εξεταστική επιτροπή φάνηκε ότι το τριγωνικό μοντέλο ΜΜΕ-κόμμα-τράπεζες ευδοκίμησε στον  ΣΥΡΙΖΑ και στην εφημερίδα Αυγή»» υποστήριξε η κυρία Νίκη Κεραμέως (ΝΔ), ενώ για το μετοχολόγιο της Αυγής είπε: «Δεν ακούσαμε απάντηση για το ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο πίσω από την offshore. Ο νόμος επιβάλλει την ονομαστικοποίηση των μετόχων, εκτός αν η χώρα που βρίσκεται η έδρα της εταιρείας προβλέπει διαφορετικά. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Κύπρο».

Επίσης, ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) κάλεσε τους βουλευτές της πλειοψηφίας να αποκαλύψουν τον «φαντομά» με την offshore.

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε ο κ. Χρήστος Μαντας (ΣΥΡΙΖΑ), λέγοντας: «Μας λένε ποιος κρύβεται  πίσω από αυτό το περίφημο 2,5%, ποιος είναι ο φοβερός τύπος που από τις ανανεώσεις μετοχικού κεφαλαίου έβαλε το φοβερό ποσό των 100.000 ευρώ. Δεν θα ησυχάσουν. Η εταιρεία έχει όνομα Ατλας και έχει έδρα την Λευκωσία. Δεν είναι offhsore και εσείς θα το βρείτε που είστε δαιμόνιοι στον χώρο σας και θα μας το πείτε το όνομα».



Λοβέρδος: Τι φοβάστε;  

Αναλυτικά, ο κ. Λοβέρδος είπε: «Σήμερα είμαστε στη Βουλή που είναι πολιτικό όργανο και όχι σε Εξεταστικές. Εγώ ήμουν απολύτως αντίθετος στο να έρθει η Αυγή χθες. Είναι, όμως, πολιτικό θέμα να μας πείτε ποιος έχει την offshore που έχει το 2,5% των μετοχών της Αυγής. Αυτό είναι πολιτικό θέμα, δεν είναι θέμα Εξεταστικής. Ήμουν απολύτως αντίθετος και με την Εξεταστική και με το να έρθει η Αυγή, όπως και άλλοι που δεν χρωστάνε, που ό,τι χρωστάνε το πληρώνουν, αλλά το πολιτικό θέμα υπάρχει. Γιατί δεν λέτε το όνομα;».

Και συμπλήρωσε: «Απαντώντας σε μένα, ο διευθυντής της Αυγής είπε: "Δεν λέω το όνομα, για να μην δημιουργηθεί θόρυβος". Είστε καλά; Μου είπε επίσης: "Ο νόμος δεν το επιβάλλει". Δεν το ήξερα. Έχω, όμως, εδώ την ισχύουσα νομοθεσία που επιβάλλει την ονομαστικοποίηση μέχρι και του τελευταίου φυσικού προσώπου και αυτό κάνουν όλες οι τράπεζες, όταν ένα μέσο ενημέρωσης ζητάει δάνειο».

Απευθυνόμενος, δε, προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Είστε εκτεθειμένοι χωρίς λόγο. Κρύβετε κανέναν; Φοβάστε κανέναν; Υπάρχει κάποιος που δεν θέλετε να πείτε ποιος είναι; Τι έχει συμβεί; Εγώ στην Εξεταστική χθες -ρωτήστε, κύριοι συνάδελφοι- ήμουν πάρα πολύ ήπιος. Το δείχνει το κανάλι της Βουλής. Επαναλαμβάνω ότι δεν ήθελα να έρθει η Αυγή και επιμένω ότι ήταν μη χρήσιμη η συνεισφορά της, αλλά αυτό είναι γενικότερο πολιτικό θέμα. Δεν αφορά ούτε εξετάσεις ούτε τίποτα. Φοβάστε; Ποιος είναι; Γιατί δεν τον λέτε;»

«Υπάρχει ακόμα ένα ψέμα που διακινείται –και μ’ αυτό τελειώνω- και που προσβάλλει εμάς» ανέφερε σε άλλο σημείο, για να εξηγήσει: «Άκουγα το πρωί την κοινοβουλευτική σας εκπρόσωπο να το λέει στον κ. Δένδια, που δεν αντιδρούσε. Έλεγε ότι δεν πλήρωναν όλα αυτά τα χρόνια της ανομίας. Το έλεγε και το λέτε. Δεν έχω συγκεντρωτικά. Θα τα προσθέσω τώρα, αλλά ενός καναλιού που προχθές τα έβγαλε αυτά, του STAR, είδα φόρο ενοικίασης συχνοτήτων 17 εκατομμύρια. Λίγο, θα μπορούσε να πει κανείς. Ωραία, να το μεγαλώναμε ή να το μεγαλώνατε. Ειδικός φόρος τηλεόρασης, 156 εκατομμύρια. Άλλα κανάλια με μεγαλύτερη τηλεθέαση φτάνουν τα τριακόσια ή και τα επτακόσια εκατομμύρια. Φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ειδικές εισφορές και φορολογία στο τέλος του οικονομικού έτους. Όποιος το ξαναπεί αυτό, ότι δηλαδή αυτά τα χρόνια τη βγάζανε αυτοί με λαθροδάνεια που δεν πλήρωναν, ενώ τα πληρώνουν... Ένας είχε θέμα που τον δανειοδοτήσατε με ογδόντα εκατομμύρια την άνοιξη, εσείς -επί των ημερών σας έγινε- και μία τράπεζα με υπερβολικά πληθωρική πολιτική συμμετοχή που συνεχίζει να τα κάνει αυτά».

Είπε τέλος ότι «ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι ο έλεγχος των πόθεν έσχες θα αφορά μόνο την πρώτη δόση, κυρίες και κύριοι βουλευτές. Έχετε ταυτιστεί με συγκεκριμένους ανθρώπους. Απορώ πώς στο εσωτερικό του κόμματός σας δεν έχετε ακόμα ηχηρές διαφωνίες».

Νίκη Κεραμέως: Το τριγωνικό μοντέλο της διαπλοκής ΜΜΕ-κόμμα-τράπεζες λειτουργούσε καλά στον ΣΥΡΙΖΑ

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκη Κεραμέως, είπε:  «Από την κατάθεση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΥΓΗΣ προέκυψε ότι:

- Η ΑΥΓΗ, με καθημερινές πωλήσεις μόλις 1500 φύλλα και με αρνητικό πιστωτικό παρελθόν (σας θυμίζω, στάση πληρωμών και διαγραφή χρεών), έλαβε δάνειο το 2009 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Πώς πήρε το δάνειο αυτό; Επί τη βάσει επιστολής του ΣΥΡΙΖΑ προς την τράπεζα ότι λίγο πολύ αυτός είναι το αφεντικό, η λεγόμενη δήλωση πατρωνίας.

- Επίσης με καθημερινές πωλήσεις μόλις 1500 φύλλα, η ΑΥΓΗ έλαβε διαφήμιση από τράπεζες ύψους 470.000 ευρώ.

- Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΥΓΗΣ αρνήθηκε κατ’ επανάληψη να αποκαλύψει το όνομα του φυσικού προσώπου που κρύβεται πίσω από off shore εταιρεία η οποία εντοπίστηκε στο μετοχολόγιο της ΑΥΓΗΣ. Μάλιστα, ομολόγησε το στέλεχος της ΑΥΓΗΣ ότι «δεν λέω το όνομα για να μην γίνει θόρυβος». Και διερωτώμαι, γιατί; Τι έχει να κρύψει η ΑΥΓΗ; Γιατί θα γίνει θόρυβος;

- Και κυρίως, αποκαλύφθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει οικονομικά την εφημερίδα μέσα από την κρατική του χρηματοδότηση. Και αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας και συγκεκριμένα του Ν. 4304/2014.

- Όταν ένα κόμμα χρηματοδοτείται από το κράτος, τα χρήματα αυτά μπορεί να τα δαπανά για συγκεκριμένο σκοπό: για λειτουργικές ή εκλογικές δαπάνες ή για επιστημονικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς. Όχι για να επενδύει σε ΜΜΕ»

Και σχολίασε: «Φαίνεται τελικά ότι το τριγωνικό μοντέλο της διαπλοκής ΜΜΕ-κόμμα-τράπεζες, λειτουργούσε καλά στον ΣΥΡΙΖΑ».

Γ. Αμυράς: Δώστε το όνομα της offshore

Στο θέμα της offshore στο μετοχολόγιο της Αυγής αναφέρθηκε και ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι).

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κάλεσε την πλειοψηφία να σταματήσει το «κρυφτό» και να δώσει το όνομα του φυσικού προσώπου που κατέχει την εξωχώρια εταιρεία. 

«Ποιος κρύβεται πίσω από την offshore; Γιατί δεν μας το λέτε; Τι φοβάστε;» είπε ο βουλευτής, για να ρωτήσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Μα, καλά, εσείς δεν θέλετε να μάθετε ποιος είναι πίσω από αυτή την εταιρεία;».

Χρ. Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ): Όποιος θέλει το όνομα ας ψάξει να το βρει

Ο κ. Χρήστος Μαντάς επιχείρησε να αποφύγει το μείζον ζήτημα νομικής και ηθικής τάξης που ανακύπτει από την απόκρυψη του φυσικού προσώπου που κατέχει το 2,5% των μετοχών της Αυγής μέσω εξωχώριας εταιρείας, με ωμή ειρωνεία και κοροϊδία των συναδέλφων του.

«Η εταιρεία έχει όνομα. Λέγεται "Ατλας" και έχει έδρα την Λευκωσία. Δεν είναι offshore και εσείς που είστε δαιμόνιοι θα ψάξετε και θα μας πείτε ποιος είναι από πίσω» είπε χαρακτηριστικά.

Έσπευσε, δε, να παρατηρήσει όσους «τολμούν» να αμφισβητούν την Αυγή, λέγοντας ότι «έχει ιστορική πορεία και βαριά κληρονομία», ενώ επιχείρησε να «κρύψει» τα «άπλυτα» που αποκαλύπτονται για το κομματικό Μέσο του ΣΥΡΙΖΑ με προπέτασμα καπνού για το νέο νόμο των τηλεοπτικών αδειών.

«Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της συστημικής αντιπολίτευσης σχεδόν μας απείλησαν ότι αν ξαναπούμε για θαλασσοδάνεια στα ΜΜΕ θα είμαστε ψεύτες. Έλεος. Δεν μπορείτε φαίνεται να χωνέψετε, να συνειδητοποιήσετε ότι είμαστε στην επόμενη ημέρα. Είμαστε στην επόμενη μέρα που μετά από 27 χρόνια δόθηκαν επιτέλους νόμιμες άδειες...» είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, για την ύπαρξη εξωχώριας εταιρείας στο μετοχολόγιο της Αυγής, είπε: «Μας λένε ποιος κρύβεται πίσω από αυτό το περίφημο 2,5%, ποιος είναι ο φοβερός τύπος που από τις ανανεώσεις μετοχικού κεφαλαίου έβαλε το φοβερό ποσό των 100.000 ευρώ. Δεν θα ησυχάσουν. Η εταιρεία έχει όνομα Ατλας και έχει έδρα την Λευκωσία. Δεν είναι offshore και εσείς θα το βρείτε που είστε δαιμόνιοι στον χώρο σας και θα μας το πείτε το όνομα».

«Ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 40% και βεβαίως ενδιαφέρεται και δεν έχει παραβιαστεί ο νόμος» συνέχισε, για να προσθέσει: «Γνωρίζετε ότι τα στελέχη, μέλη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας το 40% της βουλευτικής αποζημίωσης για δραστηριότητες, ενισχύουμε τα έντυπα της Αριστεράς και συνδράμουν και σε αυτό το έντυπο».

Αναφορικά με το δάνειο υποστήριξε ότι «ήταν ύψους 1,2 εκατ. ευρώ και λήφθηκε σε παλαιότερη εποχή 2008-2009 και, όπως είπε ο κ. Στούμπος, δείτε τους ισολογισμούς. Την ίδια περίοδο ο ευρύτερος δημόσιος τομέας χρωστούσε πάνω από 2 εκατ. ευρω στην Αυγή. Η Εθνική ενέκρινε ότι η εταιρεία μπορεί να πληρώσει 15 χιλ. ευρώ κάθε μήνα για το δάνειό της».

Ο ίδιος έσπευσε να μιλήσει και για την επόμενη μέρα που δημιουργείται στον κλάδο των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ομολογώντας ότι ο κίνδυνος της ανεργίας είναι υπαρκτός: «Υπήρξε σήμερα συνάντηση των υπουργών Επικρατείας και Εργασίας με τους εκπροσώπους των ανθρώπων που κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία ώστε να υπάρξει δέσμη μέτρων».

Από την άλλη πλευρά, η κυρία Νίκη Κεραμέως (ΝΔ) είπε προς τον κ. Μαντά: «Δεν ακούσαμε απάντηση για το ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο πίσω από την offshore η οποία εμφανίζεται στο μετοχολόγιο της Αυγής. Ο νόμος επιβάλει την ονομαστικοποίηση των μετόχων, εκτός αν η χώρα που βρίσκεται η έδρα της εταιρείας προβλέπει διαφορετικά. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Κύπρο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr