Ολάντ, Ρέντσι στην Αθήνα για τη Σύνοδο του Νότου

Αυξημένες οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης - Έχουν επιστρατευθεί πάνω από 1.500 αστυνομικοί 

Αυξημένες προσδοκίες έχει η κυβέρνηση από τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ που συνέρχεται σήμερα, Παρασκευή, στην Αθήνα με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και τη συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας και εκπροσώπου της κυβέρνησης της Ισπανίας.

Συγκεκριμένα στη Σύνοδο συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι και μόνο η παρουσία πέντε ηγετών χωρών συνιστά ενίσχυση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ στέλνει και μήνυμα στις Βρυξέλλες για την ανάγκη αλλαγών στην Οικονομία, το
Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και την Ασφάλεια, που είναι και τα θέματα της ατζέντας.

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί η συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Κυβερνητικές πηγές έδιναν το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται η Σύνοδος, στον απόηχο του δημοψηφίσματος στην Βρετανία και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Στόχος της σημερινής Συνόδου είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε. προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, την μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι δεν πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε., αφού άλλωστε συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στο Νότο και στον Βορρά, συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Συνόδου αυτής. Επίσης δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά.

Σε άρθρο της η εφημερίδα Die Welt έδινε πάντως μία διαφορετική οπτική: «Πρόκειται για την κήρυξη πολέμου στην πολιτική της λιτότητας στης Ευρώπη. Η μίνι σύνοδος κορυφής δεν είναι μια συνάντηση για  ανταλλαγή απόψεων, αλλά μια συνάντηση για την οποία η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να τρέμει... Οι χώρες του «Club Med» φαίνεται πως έχουν απάντηση στα προβλήματα της Ευρώπης: λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη συνευθύνη. Θέλουν περισσότερη Ευρώπη. Η εφημερίδα εκτιμά ακόμη ότι «Οι ισορροπίες στην Ευρώπη μετατοπίζονται. Διαμορφώνονται νέες συμμαχίες. Η Γαλλία αναζητά άλλους εταίρους. Η σύνοδος κορυφής της Αθήνας είναι μόνο μια πρόγευση». 

Η ελληνική κυβέρνηση δίνει το δικό της πλαίσιο των συζητήσεων της συνάντησης.

Σύμφωνα με την διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου στον τομέα της Οικονομίας χρειάζονται:

-περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομική κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. 

-η βέλτιστη χρήση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων.

-να διασφαλιστεί το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι ελάχιστοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

-να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα (Γιούνκερ) με περισσότερους πόρους που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες.


Στον τομέα της Μετανάστευσης χρειάζονται:

-αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με δυνατότητα κοινωνικής ένταξης απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών τάσεων.

-να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.

-η υποστήριξη της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας η οποία έχει πετύχει τη ραγδαία μείωση των θανάτων στο Αιγαίο, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και των υπηρεσιών των κρατών-μελών πρώτης γραμμής

-η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.

-η μεταρρύθμιση του «συστήματος του Δουβλίνου»

Στον τομέα της Ασφάλειας χρειάζονται:

-η Ε.Ε. να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία των κρατών-μελών και των αρχών τους

-η Ε.Ε. να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο με ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και άμυνας της.

-να αποτελέσει προτεραιότητα της Ε.Ε. ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.

-ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και αντιμετώπιση της ρίζας της τρομοκρατίας.

Πρόγραμμα εργασιών

Οι εργασίες της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί τους ηγέτες στο Ζάππειο Μέγαρο από 12.45 - 13.00. Οι εργασίες της Συνόδου θα διαρκέσουν μέχρι της 15.45, θα ακολουθήσει γεύμα των ηγετών και στη συνέχεια 16.45-17.15 κοινές δηλώσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέλος επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Λόγω της Συνόδου, θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας και στην Αττική Οδό.

Οι αρχές παρακαλούν τους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων, ενώ έχουν επιστρατευτεί πάνω από 1.000 αστυνομικοί. Πυροτεχνουργοί, ελεύθεροι σκοπευτές και άντρες των ΕΚΑΜ θα βρίσκονται παντού ώστε να πραγματοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια η Σύνοδος. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr