Mήνυμα Eurogroup: Εφαρμόστε τα προαπαιτούμενα μέχρι τέλος Οκτωβρίου

Ο Ντάισελμπλουμ ξέκοψε τη συζήτηση για μείωση του πλεονάσματος κάτω από το 3,5% - «Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος από το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήσαμε τον περασμένο Μάιο» συμπλήρωσε

Nα εφαρμοστούν άμεσα τα προαπαιτούμενα ήταν το μήνυμα προς την Ελλάδα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά την ολοκλήρωση ενός αρκετά σύντομου Eurogroup
, όπου η Ελλάδα αποτέλεσε μέρος του μενού με τα μέλη του Eurogroup να είναι ενωμένοι στη στάση τους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Η συνάντηση των Υπουργών της Ευρωζώνης αν και δεν έβγαλε κάποια νέα απόφαση, ξεκαθάρισε το τοπίο των διαπραγματεύσεων, δείχνοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξουν μεγάλα περιθώρια ελαστικότητας και απόκλισης από τους στόχους. Αμφότεροί Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί τόνισαν την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου τα 13 ανοιχτά προαπαιτούμενα (από τα 15), έτσι ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια και να προετοιμάσουν το έδαφος για την δύσκολη δεύτερη αξιολόγηση που περιλαμβάνει εργασιακές μεταρρυθμίσεις. 

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ φάνηκε αισιόδοξος για την πρόοδο και την πορεία της Ευρωζώνης, εκφράζοντας ικανοποίηση για την οικονομική ανάκαμψη  της Ευρωζώνης, τονίζοντας πως πλέον αναπτύσσεται με παρόμοιους ρυθμούς με τις ΗΠΑ και «κάθε χρόνο μειώνεται η ανεργία».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ολλανδός πολιτικός τόνισε πως έχει καταγραφεί κάποια πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, -ως απαραίτητων στοιχείων για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δις ευρώ - αλλά απομένουν ακόμα αρκετά να γίνουν πριν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

«Καταγράψαμε το τι πρέπει να γίνει, και το γενικό συναίσθημα των υπουργών ήταν πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος από το χρονοδιάγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε τον περασμένο Μάιο», είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup, δίνοντας έμφαση στην κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων, όπως και στην ενότητα των υπουργών της Ευρωζώνης.  
 
Όπως είπε μαζί με τους ευρωπαίους συναδέλφους του ενθάρρυναν την Ελλάδα να επιταχύνει τους ρυθμούς εφαρμογής των προαπαιτουμένων έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης.

Τέλος στη συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από 3,5%

Στη συνεντευξη τύπου, μάλιστα, που ακολούθησ ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ, έκοψε τη συζήτηση για τυχόν μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5%. «Δεν ξανασυζητείται το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι στη τήρηση των αποφάσεων που λάβαμε τον Μάιο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ χαρακτηρίζοντα την «ατυχή» συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να ερευνήσει» ενώ υπενθύμισε τη δήλωση Χουλιαράκη από το βήμα της Βουλής ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η συμφωνία του Αυγούστου. Η κυβέρνηση εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ όπως έκανε με την τοποθέτηση νέου διευθυντή τον προηγούμενο χειμώνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση έκανε σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση ούτε και επανυπολογισμός των οικονομικών στοιχείων του 2010. 

Μοσκοβισί: Εφαρμόστε τα προαπαιτούμενα για να επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα

Ο Πίερ Μοσκοβισί από τη πλευρά του τόνισε πως το φθινόπωρο θα είναι μια πολύ σημαντική περίοδος αποφάσεων για το μέλλον της χώρας, καθώς αναμένουμε αποφάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρύθμιση στον τομέα της ενέργειας, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και την υποδόση ύψους 2.8 δισ. ευρώ

Ο Γάλλος Επίτροπος αν και διαπίστωσε και αυτός την έλλειψη προόδου, με μόλις 2 από 15 προαπαιτούμενα να έχουν ολοκληρωθεί, είπε πως η Επιτροπή βλέπει την αύξηση των προσπαθειών τις τελευταίες ημέρες από την ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας πως αν υπάρξει η κατάλληλη πρόοδος τις επόμενες εβδομάδες δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με το χρονοδιάγραμμα.

Μια τέτοια εξέλιξη (όπως τον διαβεβαίωσε και ο Έλληνας υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος), θα ήταν θετική για την προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης καθώς θα ξεκινήσουν την εργασία τους οι τεχνικές ομάδες των θεσμών από την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. «Πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος και τον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» συμπλήρωσε ο Επίτροπος.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για προπαρασκευαστικές συναντήσεις.

Ρέγκλινγκ: Τα 2,8 δισ. θα είναι διαθέσιμα μέχρι τέλος Οκτωβρίου
Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλιγκ, εκ μέρους του ESM, υπενθύμισε ότι από τα 10,3 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του προγράμματος, τα 7,5 δισ. ευρώ έχουν, ήδη, εκταμιευθεί πριν το καλοκαίρι και απομένουν 2,8 δισ., τα οποία πρέπει να εκταμιευθούν πριν το τέλος Οκτώβρη, καθώς τότε λήγει η περίοδος διαθεσιμότητάς τους.

Οι προθέσεις είχαν φανεί από νωρίς

Οι διαθέσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών είχαν φανεί από τις δηλώσεις του κατά την προσέλευσή τους στο χώρο της συνεδρίασης του Eurogroup στη Μπρατισλάβα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να είναι ξεκάθαρος. «Πρώτα η υλοποίηση των συμφωνηθέντων και μετά η πληρωμή προς την Ελλάδα» είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι παράξενο» η Ελλάδα να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της στο τέλος του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αλλά απομένουν πολλά περισσότερα», ήταν η δήλωση του υπ. Οικονομικών της Σλοβακίας, και οικοδεσπότη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στη Μπρατισλάβα, Πίτερ Κάζιμιρ.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ,Χανς Γεργκ Σέλινγκ, κατά την άφιξή του δήλωσε: «Δεν είναι καλό πράγμα οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να αποδεσμεύσουμε τις επόμενες δόσεις χωρίς την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων». 

Οι θέσεις της κυβέρνησης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε την πορεία της ελληνικής οικονομίας στους εταίρους, εστιάζοντας στην οριακή ύφεση 0.3% που παρουσίασε η οικονομία, αλλά και στο γεγονός πως τα έσοδα του Αυγούστου παρουσίασαν έλλειμα εξαιτίας της μη πίστωσης του ΕΝΦΙΑ ως τώρα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι στο επόμενο διάστημα η σύμβαση για το Ελληνικό θα περάσει από τη Βουλή, θα βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για το 20% του ΑΔΜΗΕ, θα ολοκληρωθεί η στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και θα διοριστούν τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Αναφορικά με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ένα από τα κύρια κομμάτια των προαπαιτουμένων, η ίδια πηγή είπε πως είναι από πολλού αποφασισμένη η δομή του, δύο μέλη του ΔΣ θα είναι Έλληνες και άλλοι δύο, μαζί με τον Πρόεδρο θα είναι Ευρωπαίοι. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με πλειοψηφία 4/5.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr