Παυλόπουλος: Προσφυγικό και ανισότητες οι μεγάλες προκλήσεις της Ευρώπης

«Είναι μια κρίση η οποία απειλεί τα ίδια τα θεμέλια της Ευρώπης», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ αναφερόμενος στο Brexit και στην οικονομική ύφεση

Συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος
, στο περιθώριο της διεθνούς συνδιάσκεψης των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα. Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, επισημαίνοντας το προσφυγικό και τις ανισότητες που δημιουργούνται από την οικονομική ύφεση. Ο δε Φρανσουά Ολάντ, αναφέρθηκε στο Brexit και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες, λέγοντας πως «η κρίση αυτή απειλεί τα θεμέλια της ΕΕ».

Πιο αναλυτικά, ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε: 
«Κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στον Προεδρία της Δημοκρατίας για δεύτερη φορά, εσάς ένα μεγάλο φίλο της Ελλάδας. Kαι χαίρομαι γιατί με την εκδήλωση η οποία έγινε στην Αθήνα μου δίνεται η ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας και να μοιραστούμε και με το Γαλλικό Λαό κοινές αγωνίες για το μέλλον, την ενοποίηση και την ολοκλήρωση της Ευρώπης.
 
Μιλώ για την αγωνία μας για την Ευρώπη διότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε δύο, τουλάχιστον, μεγάλες προκλήσεις σήμερα. Η πρώτη από τις προκλήσεις αυτές αφορά την οικονομική κρίση. Μια κρίση η οποία έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην πορεία της Ευρώπης κυρίως διότι η πολιτική λιτότητας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αύξηση των ανισοτήτων, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην υπόσταση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου που είναι μία από τις ρίζες της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν υπονοεί κανείς ότι πρέπει να γυρίσουμε σε εποχές ελλειμμάτων και σπατάλης. Είναι όμως ανάγκη να μειωθούν οι ανισότητες, να υπερασπισθούμε το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου και, κυρίως, να υπερασπισθούμε τις αρχές και τις αξίες με βάση τις οποίες θεμελιώθηκε η Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γιατί αν δεν δούμε τις επιπτώσεις αυτής της λιτότητας τότε από εκεί και πέρα δυνάμεις οι οποίες υποσκάπτουν τα ίδια τα θεμέλια της Ευρώπης θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο, με κινδύνους τους οποίους νομίζαμε ότι είχαμε αποφύγει με το χτίσιμο της Ευρώπης αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση αφορά το
Προσφυγικό. Εδώ θέλω να τονίσω ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπισθεί την ασφάλειά της, να σταθεί  με αλληλεγγύη απέναντι σε κάθε μορφή τρομοκρατίας και ιδίως της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Πρέπει να τελειώσουμε με αυτήν την τρομοκρατία και μαζί πρέπει να τελειώσουμε και με τον πόλεμο στη Συρία. Άρα πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Ευρώπης. Αλλά από την άλλη πλευρά οφείλουμε να συμπεριφερθούμε στους πρόσφυγες με βάση τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, με βάση το δίκαιο για τους πρόσφυγες, διότι η Ευρώπη παραμένει πάντα μια ήπειρος Πολιτισμού η οποία έχει στο επίκεντρο τον Άνθρωπο και αυτό πρέπει να το αναδείξουμε. Επίσης με τον τρόπο αυτό πρέπει να στηρίζουμε την Αλληλεγγύη μας. Χώρες που έχουν δείξει φοβικά σύνδρομα θα πρέπει να τις απομονώσουμε και ει δυνατόν να τις πείσουμε για να ακολουθήσουν το δικό μας παράδειγμα. Γιατί το ζήτημα το Προσφυγικό δεν μπορεί παρά να επιλυθεί με όρους Αλληλεγγύης. Αν αγνοήσουμε την Αλληλεγγύη σε αυτό το ζήτημα τότε υποτιμούμε και υποβαθμίζουμε μια από τις μεγάλες αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζω δε ότι η Αλληλεγγύη δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Η Αλληλεγγύη είναι αρχή με όλες τις έννομες συνέπειες που περιγράφονται και στις δύο Συνθήκες. Και στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Τελειώνοντας, κ. Πρόεδρε θέλω να σας τονίσω ότι εάν επικαλούμαι αυτή την αγωνία για την Ευρώπη, το μέλλον της και την εκπλήρωση της αποστολής της, είναι γιατί πιστεύω -το πιστεύουμε όλοι οι Έλληνες και νομίζω ότι το πιστεύετε κι εσείς προσωπικά, το πιστεύει και ο Γαλλικός Λαός- ότι χωρίς να μονοπωλεί η Ευρώπη τη δύναμη –ας το πω έτσι- να υπηρετεί τη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό στον κόσμο, θεωρούμε ότι η Ευρώπη είναι καταλληλότερη και λόγω Πολιτισμού και λόγω δημοκρατικού παρελθόντος και λόγω εμπειριών να υπηρετήσει την Ειρήνη και τη Δημοκρατία σε ολόκληρη την Ανθρωπότητα. Ενόψει λοιπόν του ότι έχει αυτή τη μεγάλη αποστολή, η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της, να διασφαλίσει την ενότητά της και κυρίως να φτάσει στην τελική της ολοκλήρωση ξεπερνώντας αυτές τι μεγάλες δυσκολίες που έχουμε σήμερα και που είναι δυσκολίες παροδικές. Πρέπει να τις δούμε ως παροδικές και όχι ως εμπόδια τα οποία είναι ικανά να ανακόψουν τον δρόμο μας για το μέλλον.
 
Και πάλι σας καλώς ορίζω και σας ευχαριστώ που είστε εδώ».
 
Τη σκυτάλη πήρε ο Φρανσουά Ολάντ, δηλώνοντας:  
«Κύριε Πρόεδρε, είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι εδώ στην Ελλάδα μέσα σε μερικούς μήνες. Την πρώτη φορά ήρθα για να επιδείξουμε εμείς οι Γάλλοι την αλληλεγγύη μας απέναντι στην Ελλάδα στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που ζούσε και που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Διότι νομίζουμε και πιστεύόυμε ότι είναι δυνατόν εάν η Ευρώπη επιδείξει αλληλεγγύη και εάν η Ελλάδα επιδείξει υπευθυνότητα να μπορέσει να βρει τον δρόμο που θα τον οδηγήσει στην ανάπτυξη και στην ευημερία.
 
Η Γαλλία έχει δεσμούς στενούς με την Ελλάδα, πολιτικούς δεσμούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και ιστορικούς και θα ήταν αδιανόητο για εμάς η Ελλάδα να αποκλειστεί από την Ευρωζώνη. Διότι η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να μεταδώσουμε σε όλους. Και νομίζω ότι η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα και οι Ελληνικές Αρχές έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση. Βεβαίως, οι συζητήσεις συνεχίζονται. Και η Γαλλία εάν τηρηθούν βεβαίως όλες οι δεσμεύσεις θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας ούτως ώστε να καταβληθούν οι δόσεις για να μπορέσει η Ελλάδα να βρει τον δρόμο της ανάπτυξης.
 
Ήρθαμε εδώ στην Ελλάδα για να μιλήσουμε επίσης και για τα σύνορα, τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Διότι η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες είχε να δεχθεί ένα τεράστιο κύμα μεταναστών και προσφύγων. Θα έπρεπε να βρει τους πόρους ούτως να μπορέσει να εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση σε αυτούς τους ανθρώπους τηρώντας πάντοτε τις αρχές του Σένγκεν και της Συμφωνίας του Δουβλίνου για να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής, κέντρα φιλοξενίας και για να μπορέσουν επίσης να απωθηθούν αυτοί οι μετανάστες. Βεβαίως κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης μιλήσαμε επίσης για την προστασία των συνόρων, για το πώς θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ασφάλεια στους Ευρωπαίους πολίτες ενώ θα σεβόμαστε όλα τα δικαιώματα.
 
Είχαμε το Brexit, έχουμε τις διάφορες εξτρεμιστικές ομάδες, για αυτό πρέπει να φροντίσουμε για το μέλλον της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο οι χρηματοδοτήσεις των ελλειμμάτων, δεν πρόκειται απλώς για μία μεμονωμένη χώρα. Είναι μια κρίση η οποία απειλεί τα ίδια τα θεμέλια της Ευρώπης και πρέπει να δούμε πώς εμείς οι εναπομείναντες «27» θα μπορέσουμε να δώσουμε μία ώθηση ούτως ώστε οι πολίτες της Ευρώπης να έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, να θεωρούν ότι είναι προστατευμένοι και να υπάρξει επίσης ένας χώρος αξιών, ο οποίος θα μας βοηθήσει πάρα πολύ. Επίσης, πρέπει να φροντίσουμε για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και αυτό είναι το μήνυμα που προσπάθησα να διαβιβάσω σήμερα.
 
Εδώ στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία, αλλά η Δημοκρατία σήμερα απειλείται. Απειλείται από την Τρομοκρατία, απειλείται από όλες τις εξτρεμιστικές ομάδες, οι οποίες θέλουνε να δοκιμάσουνε τις κοινωνίες μας. Είχαμε τις διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία όπου πέθαναν 238 άτομα και τραυματίστηκαν και άλλα πολλά. Ευτυχώς μπορέσαμε να αποτρέψουμε διάφορες άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις. Βεβαίως, αυτό που θέλουνε αυτοί οι εξτρεμιστές είναι να αρχίσουμε να αμφιβάλουμε για τον εαυτό μας, αυτό θέλουνε. Θέλουνε να μας κάνουν να καταλύσουμε τους δικούς μας κανόνες και το Κράτος Δικαίου, για το οποίο και εσείς, κύριε Πρόεδρε μιλήσατε, να καταλύσουμε την Δημοκρατία. Αυτοί οι εξτρεμιστές θέλουνε να ενσταλάξουνε στον εαυτό μας τον φόβο και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, ούτως ώστε η Δημοκρατία μας να εξασθενήσει και να μην έχει πια την δύναμη που είχε στην ιστορία, την δύναμη που είχε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διότι η Ευρώπη είναι η πρόοδος της Δημοκρατίας. Ελπίζω ότι η Γαλλία θα σταθεί στο ύψος της, θα μπορέσει να υπερασπισθεί αυτές τις αξίες, οι οποίες είναι παγκόσμιες, καθολικές αξίες. Ελπίζω να μπορέσουμε να αντισταθούμε, να κρατήσουμε καλά, όχι μόνο για την Γαλλία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, και να έχουμε ένα ανθρωπιστικό μήνυμα. Νομίζω και εσείς, ως καθηγητής, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως φίλος της Γαλλίας, ζήσατε δύσκολες περιόδους, αλλά και μας βοηθήσατε, ήσασταν στο πλευρό μας στις δικές μας δύσκολες περιόδους.
Ευχαριστώ πολύ».
 
Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, ο κ. Παυλόπουλος είπε στον Γάλλο ομόλογό του: «Κύριε Πρόεδρε, εμείς στην Ελλάδα ξέρουμε ότι η Γαλλία έχει υποστεί πάρα πολλές θυσίες λόγω τρομοκρατίας. Η Γαλλία αποτελεί ένα σύμβολο. Και ελπίζω να συνεχίσουμε τον κοινό μας αγώνα για την Δημοκρατία στην Ευρώπη. Σας ευχαριστώ πολύ για τα όσα είπατε και είμαι βέβαιος ότι ο Γαλλικός Λαός θα υπερνικήσει τις δυσκολίες του. Εμείς θα ήμαστε πάντα στο πλευρό της Γαλλίας και της Ευρώπης». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr