Τριγμοί στην κυβέρνηση από τις «αμαρτωλές» σχέσεις Καλογρίτσα-Αttιca Bank

Ανησυχία μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις συνέπειες του διαγωνισμού και τη σύνδεση του κ. Καλογρίτσα με την κυβέρνηση

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα που προκαλεί εσωτερικές αναταράξεις στον κυβερνητικό σχηματισμό, και απειλεί την σταθερότητα της κυβέρνησης, εξελίσσεται η αδειοδότηση των καναλιών με τις επιπλοκές που δημιούργησε στον τραπεζικό χώρο και στο τοπίο της ενημέρωσης.

Εάν μεν το πρόβλημα περιοριστεί στην έκπτωση του Χρήστου Καλογρίτσα, γιατί δεν έχει και δεν δικαιολογεί τα κεφάλαια για την
τηλεοπτική άδεια, και την αντικατάστασή του από τον επόμενο πλειοδότη, η κυβέρνηση θα έχει υποστεί μία σημαντική πολιτική ήττα. Το ζήτημα όμως μπορεί να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις εάν μέσα σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα διαπλοκής, και έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης το ΣτΕ αποφασίσει ότι είναι συνολικά άκυρος ο διαγωνισμός. Το Δικαστήριο συνεδριάζει στις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η απόφασή του δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το τέλος του χρόνου. 

Ενδεικτική πάντως των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι παίρνει αποστάσεις από τον Χρήστο Καλογρίτσα και επιστρέφει τα πυρά που δέχεται προβάλλοντας ότι ο κατασκευαστής είχε δανειοδότηση από την Τράπεζα Αττικής επί των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 

Η δυσοσμία εντείνεται, καθώς στο όλο θέμα όπου διασταυρώνεται ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες με την Τράπεζα Αττικής
, η αντιπολίτευση καταγγέλλει την εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Χρήστος Σπίρτζης.

Καταρρίπτεται το ηθικό πλεονέκτημα 

Η ΝΔ επιμένει να αναδεικνύει πολιτικά το ζήτημα καθώς θεωρεί ότι η εξέλιξη της υπόθεσης καταρρίπτει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτική η χθεσινή ανακοίνωση της Πειραιώς: «Είναι πλέον γενική πεποίθηση ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έχει πολιτικά, νομικά και ηθικά καταρρεύσει». Η ΝΔ βάλλει και κατά της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού καθώς όπως αναφέρει δεν διασφάλισε τον ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες των τεσσάρων υπερθεματιστών. Επανέρχεται στο θέμα της διαπλοκής υποστηρίζοντας ότι «το υποτιθέμενο χτύπημα της διαπλοκής, έγινε από την Κυβέρνηση υιοθέτηση και επέκτασή της» και καταλήγει ότι το «νόμο Παππά τον ακυρώνει, τελικά, η ίδια η πραγματικότητα. 

Το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε στην αντεπίθεση προβάλλοντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν φεσώσει την Τράπεζα Αττικής, με δάνεια χωρίς να πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια. «Θα βρει κάτι να πει ο κ. Μητσοτάκης για τα θαλασσοδάνεια που έχει πάρει το κόμμα του από την Τράπεζα Αττικής;», ρωτά το Μαξίμου και προσθέτει: «Όταν ο κ. Μητσοτάκης έλεγε στη ΔΕΘ ότι είναι αδιανόητο μια τράπεζα, με διοίκηση φιλική προς την Κυβέρνηση, να δίνει δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια, προφανώς δεν αναφερόταν στα θαλασσοδάνεια που έχει πάρει το ίδιο του το κόμμα από την τράπεζα Αττικής. Να, όμως, που όλα έρχονται στο φως. Σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν φεσώσει με 13 εκατομμύρια ευρώ, την τράπεζα Αττικής για την οποία σήμερα υποτίθεται ότι κόπτονται. Έχει να απαντήσει κάτι ο κ. Μητσοτάκης για τις συνθήκες υπό τις οποίες χορηγήθηκαν αυτά τα θαλασσοδάνεια; Θα μας πει πότε και πώς προτίθεται να επιτρέψει τα χρήματα; Ή εφαρμόζει τη "Συμφωνία Αλήθειας" όπου τον βολεύει;». 

Η απάντηση ήρθε και από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ σε δική της ανακοίνωση ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναζητά αντιπερισπασμό, για να ξεφύγει «από το προκλητικό λάθος του πρωθυπουργού» που μίλησε για «προσωρινούς υπερθεματιστές» και επιχειρεί να καλύψει με αυτόν τον τρόπο τις τεράστιες ευθύνες της Επιτροπής και του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης κ. Κρέτσου, που δεν έλεγξαν ουσιαστικά τα πόθεν έσχες των υποψήφιων καναλαρχών. Σημειώνει δε ότι η ΝΔ ψήφισε την Εξεταστική για τα δάνεια στα κόμματα και απαιτεί τη διαφάνεια παντού, για τους πάντες και τα πάντα, ενώ «αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν να έχουν offshore εταιρεία – μέτοχο στην κομματική εφημερίδα τους, την Αυγή. Γι' αυτό τέλος στους συμψηφισμούς». 

Η Χαριλάου Τρικούπη από την πλευρά της ανέφερε: «Κυρία Γεροβασίλη, πείτε στον κ. Σπίρτζη να σας ενημερώνει καλύτερα, πριν τα non paper. Γιατί φαίνεται ότι δε σας είπε τίποτα για τα δάνεια των 78 εκατομμυρίων ευρώ στους 20 μήνες του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Καλογρίτσα. Αλλά, εσείς γνωρίζετε ότι η ΣΥΡΙΖΑ bank χρηματοδότησε τον ΣΥΡΙΖΑ εργολάβο, για να φτιάξει το ΣΥΡΙΖΑ channel. Με την ευκαιρία, δε ρωτάτε τον κ. Σπίρτζη ποιοι σημερινοί υπουργοί είχαν επαγγελματικές σχέσεις με την τράπεζα Αττικής;». Το ΠΑΣΟΚ υπαινίσσεται την παλαιότερη σχέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με την Τράπεζα. O βουλευτής του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είχε μιλήσει για επαγγελματική σχέση του κ. Δραγασάκη με την Τράπεζα για 30 χρόνια. Ο κ. Δραγασάκης απάντησε με ανάρτηση στο Τwitter: «Πίσω από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στόχος είναι η απαξίωση της Τράπεζας Αττικής και η ιδέα του παράλληλου τραπεζικού συστήματος». Πρόσθεσε δε ότι η επαγγελματική του σχέση ήταν μέχρι το 2010-2011 όταν δεν ήταν βουλευτής. 

Στο όλο θέμα όμως εμπλέκεται και ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος στο παρελθόν ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ που συμμετείχε στον διορισμό της διοίκησης της Τράπεζας Αττικής. Επ' αυτού ο νυν πρόεδρος Γιώργος Στασινός δήλωσε: «Αν ο κ. Σπίρτζης, ως πρόεδρος του ΤΕΕ γνώριζε πράγματα για την Τράπεζα Αττικής και δεν ζήτησε την παρέμβαση της ΤτΕ, ενδεχομένως να έχει ευθύνες. Αν, όμως, ζήτησε την παρέμβαση της ΤτΕ, αλλά αυτή δεν το έπραξε, τότε δεν έχει ευθύνες». Χαρακτήρισε δε την Τράπεζα Αττικής ένα μαύρο κουτί και πρόσθεσε: «Η νέα διοίκηση του ΤΕΕ θα αναζητήσει ευθύνες όπου κι αν υπάρχουν» ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος είχε καταψηφίσει την απόφαση του ΤΕΕ, επί διοίκησης Σπίρτζη το 2014, να συμμετάσχει το Επιμελητήριο με 300 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank.

Οι δηλώσεις Στασινού στον ΣΚΑΙ



Ενόχληση στο Μαξίμου, ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ 

Ενόχληση όμως στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες θα πρέπει να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.


Μετά από επικοινωνίες με το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός έκανε διορθωτικές δηλώσεις με τις οποίες υποστήριξε ότι «Εδώ υπάρχει μία οργανωμένη προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση. Αυτή είναι η όλη ιστορία. Ή θα καταργηθεί η ιστορία των αδειοδοτήσεων, διότι εκλήθησαν -επιτέλους- στα 27 χρόνια κάποιοι να πληρώσουν ή θα πέσει η κυβέρνηση». 

Έντονη όμως είναι η ανησυχία μεταξύ των βουλευτών του κόμματος για τις συνέπειες του διαγωνισμού και τη σύνδεση του κ. Καλογρίτσα με την κυβέρνηση. Οι βουλευτές θεωρούν ότι σε κάθε περίπτωση εάν εκπέσει θα είναι πολιτική ήττα για την κυβέρνηση, ενώ αποφεύγουν να μιλήσουν για τις συνέπειες που θα έχει η συνολική ακύρωση του διαγωνισμού. Ωστόσο είναι εμφανές ότι τόσο στις ιδιωτικές τους συζητήσεις όσο και στις παρουσίες τους στα Μέσα Ενημέρωσης δυσκολεύονται να υποστηρίξουν πλέον την επιχειρηματολογία του κ. Παππά για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες που έχουν αποτέλεσμα την συρρίκνωση του τοπίου της ενημέρωσης και τη μαζική ανεργία στον κλάδο. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr