Γιατί η κυβέρνηση πρέπει να ξανακαταθέσει αίτημα για προ ημερησίας για την διαπλοκή

Το αίτημά του τη διεξαγωγή της σχετικής συζήτησης προσκρούει στον Κανονισμό της Βουλής

Στον Κανονισμό της Βουλής προσκρούει το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, που κατέθεσε σήμερα κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 143 του Κανονισμού λειτουργίας του Σώματος προβλέπει ότι σε κάθε σύνοδο διεξάγονται υποχρεωτικά επτά προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις εκ των οποίων μόνο η μία αποτελεί δικαίωμα της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας έκανε χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος τον περασμένο Μάρτιο, όταν και ζήτησε προ ημερησίας για την Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να ξεπεράσει τον σκόπελο, καθώς η τρέχουσα σύνοδος λήγει την ερχόμενη Παρασκευή και η νέα ξεκινά στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με την διεξαγωγή του καθιερωμένου αγιασμού.

Ωστόσο, την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ξανακαταθέσει το σχετικό αίτημα.



Αναλυτικά, το άρθρο 143 του Κανονισμού έχει ως εξής:

Άρθρo 143:Συζήτηση πρo ημερησίας διατάξεως

1. Για εθνικά θέματα ή θέματα γενικότερoυ ενδιαφέρoντoς o Πρωθυπoυργός μπoρεί, κατ’ εξαίρεση της διάταξης τoυ άρθρoυ 62 παρ. 1, να ενημερώνει τη Boυλή και αμέσως επακoλoυθεί συζήτηση (συζήτηση πρo ημερησίας διατάξεως).

*2. Κατά τη διάρκεια κάθε βουλευτικής συνόδου διεξάγονται υποχρεωτικά επτά συζητήσεις προ ημερησίας

διατάξεως, εκ των οποίων μία αποτελεί δικαίωμα της Κυβέρνησης, μία του Προέδρου της Βουλής και οι υπόλοιπες πέντε της Αντιπολίτευσης. Tο θέμα της συζητήσεως που ανήκει στην επιλογή της Kυβέρνησης πρέπει να αναφέρεται στην πορεία της χώρας με την Eυρωπαϊκή Ένωση και εάν είναι εφικτό να συνδυάζεται με την κατάθεση της σχετικής έκθεσης που προβλέπεται από το άρθρο 3 του ν. 945/1979, όπως ισχύει. Τα θέματα των πέντε συζητήσεων που αποτελούν δικαίωμα της Αντιπολίτευσης ως εξής: τα θέματα δύο συζητήσεων από την Aξιωματική Aντιπολίτευση, το θέμα μίας συζήτησης από τη δεύτερη σε δύναμη Kοινοβουλευτική Oμάδα της Aντιπολίτευσης, το θέμα μίας συζήτησης από την τρίτη σε δύναμη Kοινοβουλευτική Oμάδα της Aντιπολίτευσης και το θέμα μίας συζήτησης από την τέταρτη σε δύναμη Kοινοβουλευτική Oμάδα της Aντιπολίτευσης με αίτησή τους, που υπογράφεται από τα δύο τρίτα (2/3) του αριθμού των Bουλευτών, που υπάγονται κατά περίπτωση στην κάθε Kοινοβουλευτική Oμάδα ή από τον Πρόεδρό της. H αίτηση κατατίθεται στο γραφείο του Προέδρου της Bουλής και διαβιβάζεται αμέσως στον Πρωθυπουργό. H συζήτηση πραγματoπoιείται μέσα σε ένα μήνα από την υπoβoλή της κάθε αιτήσεως και σε κάθε περίπτωση μέσα σε είκοσι πέντε (25) ημέρες από τη διεξαγωγή άλλης προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης.

3. H διεξαγωγή της συζήτησης πρo ημερησίας διατάξεως γίνεται σε ημέρα πoυ oρίζεται ύστερα από συνεννόηση τoυ Πρωθυπoυργoύ με τoν Πρόεδρo της Boυλής, o oπoίoς κατόπιν ενημερώνει τoυς Πρoέδρoυς των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και πρoχωρεί σε σχετική ανακoίνωση ενώπιoν της Boυλής.

**4. H συζήτηση αρχίζει με την αγόρευση τoυ Πρωθυπουργού, μετά την oπoία ακολουθούν oι αγορεύσεις των Προέδρων των Koινoβoυλευτικών Ομάδων, καθώς και ενός ή δύο Yπoυργών, και ολοκληρώνεται, χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία, σε μία συνεδρίαση.

Η διάρκεια της αγόρευσης του Πρωθυπουργού είναι είκοσι πέντε (25) λεπτά της ώρας, του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των Προέδρων των άλλων Κοινοβουλευτικών Ομάδων είκοσι (20) λεπτά της ώρας και των Υπουργών δέκα (10) λεπτά της ώρας. Ο χρόνος αγόρευσης εκείνου που προκαλεί τη συζήτηση προσαυξάνεται κατά πέντε (5) λεπτά της ώρας.

Δικαίωμα δευτερολογίας έχουν για δεκαπέντε (15) λεπτά της ώρας ο Πρωθυπουργός και για δέκα (10) λεπτά της ώρας οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και οι Υπουργοί. Ο Πρωθυπουργός μπορεί να τριτολογήσει για πέντε (5) λεπτά της ώρας. Ο χρόνος ομιλίας Υπουργού που παρεμβαίνει στο στάδιο των κύριων αγορεύσεων ή των δευτερολογιών, πριν ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις ή οι δευτερολογίες των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, περιορίζεται στο ήμισυ του χρόνου που δικαιούται.

***5. Κατά τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως που προτείνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής, οι χρόνοι

ομιλίας είναι οι ισχύοντες κατά τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως που προκαλείται από τον Πρωθυπουργό.

* Τροποποιήθηκε στις 5.7.1990 (ΦΕΚ 92Α' /11.7.1990), στις 25.11.1993 (ΦΕΚ 200Α' /26.11.1993), στις 15.12.1997 (ΦΕΚ 258Α' /17.12.1997), στις 25.6.2008 (ΦΕΚ 126Α' /2.7.2008) και στις 27.4.2009 (ΦΕΚ 66Α' /4.5.2009) με αποφάσεις της Ολομέλειας της Βουλής

** Τροποποιήθηκε στις 13.10.2000 (ΦΕΚ 230Α' /25.10.2000) και στις 25.6.2008 (ΦΕΚ 126Α' /2.7.2008) με αποφάσεις της Ολομέλειας της Βουλής [Η παρ. 5 καταργήθηκε στις 13.10.2000 (ΦΕΚ 230 Ά /25.10.2000)]

*** Προστέθηκε στις 27.4.2009 με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής (ΦΕΚ 66Α' /4.5.2009)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr