Έκκληση Χρυσοχοΐδη σε «πανεθνική προσπάθεια» κατά της εγκληματικότητας
Σε «πανεθνική προσπάθεια» για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, κάλεσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοϊδης, κατά τη συζήτηση επερώτησης 14 βουλευτών του ΛΑΟΣ.
Σε «πανεθνική προσπάθεια» για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, κάλεσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοϊδης, κατά τη συζήτηση επερώτησης 14 βουλευτών του ΛΑΟΣ.
«Το σύνθημα είναι "όλοι στον δρόμο", να πολεμήσουμε το έγκλημα. Την προσπάθεια αυτή αξίζει να τη στηρίξουμε όλοι, γιατί αφορά όλους. Είναι πανεθνική προσπάθεια», είπε και ανακοίνωσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς τις κατευθύνσεις της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή καλύτερη κατάσταση και στην Ηγουμενίτσα και την Πάτρα και πρόσθεσε ότι «ενδεχομένως να υπάρξουν αλλού πιέσεις, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να στείλουμε μήνυμα ότι δεν θα περάσετε από δω. Και σας διαβεβαιώ ότι δεν θα περάσουν. Αναφέρομαι στα κυκλώματα, που διακινούν ανθρώπους». Ανακοίνωσε ότι είδε τον Τούρκο αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και έστειλε επιστολή στον Τούρκο ομόλογό μου για συνάντηση, ώστε «επιτέλους, να πάρουμε αποφάσεις, δεν χρειάζεται να κλαψουρίζουμε συνεχώς.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο κέντρο της Αθήνας (εγκαταλειμένα σπίτια όπου συνωστίζονται 200 και 300 μαζί και τίθενται ζητήματα κινδύνου της δημόσιας υγείας), ο υπουργός είπε ότι είναι σε εξέλιξη διάλογος με φορείς, εκπροσώπους των κατοίκων και τον δήμαρχο και θα ξεκινήσει προσπάθεια, στην οποία όλοι χρειάζονται.
Για το πρόβλημα των ναρκωτικών, ο υπουργός τόνισε ότι «παράλληλα με το εγκληματικό φαινόμενο πρέπει να δούμε και το κοινωνικό ζήτημα». Κοινοποίησε, δε, ότι γίνεται προσπάθεια στο Συμβούλιο της Ευρώπης για ανάταξη της θέσης της χώρας και της διαπραγματευτικής της δύναμης. Ενημέρωσε, εξάλλου, ότι η Πολιτεία θα βγάλει στους δρόμους μάχιμους αστυνομικούς, καθώς «η μάχη προκύπτει από προσωπικό με υψηλό ηθικό και προσωπικό καλά εκπαιδευμένο διαρκώς».
«Δύο χιλιάδες αστυνομικοί καθημερινά θα αστυνομεύουν το Λεκανοπέδιο και κάθε 20 λεπτά θα περνούν από το σπίτι καθενός από μας», σημείωσε. Ταυτόχρονα, συγκροτούνται τμήματα δίωξης εγκληματικότητας ανά δήμο, συγκεκριμένα 90 τμήματα ασφαλείας με 3.500 αστυνομικούς. Στο σύνολο 5.500 αστυνομικοί κι επιπλέον 6.500 αστυνομικοί στα αστυνομικά τμήματα, τα οποία θα λειτουργούν περισσότερο ως τμήματα εξυπηρέτησης του πολίτη, υποδοχής των πολιτών. «Θα διαθέσουμε 12.000 αστυνομικούς, αρχές Απριλίου στους πολίτες του Λεκανοπεδίου, της Θεσσαλονίκης, στις πρωτεύουσες κάθε νομού και στην ύπαιθρο», είπε ο υπουργός χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «φιλόδοξο».
Αναφερόμενος στο θέμα της εκπαίδευσης των αστυνομικών, μετά τα πρόσφατα γεγονότα, τόνισε ότι «από τη μία είχαμε δύο αστυνομικούς στο Μαρούσι, που πήγαν να ελέγξουν τους κακοποιούς και τους αφόπλισαν, κι από την άλλη είχαμε ένα ατυχές περιστατικό με την σύλληψη, όμως, ταυτόχρονα των δύο κακοποιών. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Κάποιοι αστυνομικοί, παίρνοντας 1.000-1.200 ευρώ δίνουν μάχη με χειροβομβίδες, καλάζνικοφ, με κακοποιούς αποφασισμένους να σκοτώσουν. Κάποιοι άλλοι δεν μπόρεσαν να δώσουν τη μάχη, κάποιοι άλλοι γιατί δεν έδωσαν τη μάχη;».
Πρόσθεσε, δε, πως «δεν πρέπει να δώσουν τη μάχη αυτή. Αλίμονο αν έδιναν τη μάχη αυτή. Θα χάναμε δύο παιδιά. Ευτυχώς. Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ, που εξελίχθηκε έτσι η υπόθεση στο Μαρούσι. Θέλουμε για την κάθε αποστολή τούς κατάλληλους αστυνομικούς. Αν πιστεύει κανείς ότι μπορούσαν οι δύο αστυνομικοί, που έκαναν πεζή περιπολία, να αντιμετωπίσουν δύο κακοποιούς, τότε δεν συνεννοούμαστε. Ορθά, λοιπόν, κακώς λειτούργησαν με αυτό τον τρόπο οι αστυνομικοί. Έπρεπε να κάνουν άλλου είδους ενέργειες. Ευτυχώς, όμως, δεν χάθηκε κι άλλη ανθρώπινη ζωή».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr