Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούμε να συζητήσουμε, λέει ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής

«Όλα τα αλβανικά κόμματα σέβονται την Ελλάδα και την εδαφική της ακεραιότητα και φυσικά τους πολίτες της ως γείτονες και εταίρους της κοινωνικής, οικονομικής και ευρωπαϊκής μας ανάπτυξης» αναφέρει ο Ιλίρ Μέτα

Λίγες ώρες μετά τη σκληρή επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά προς την Κομισιόν στην οποία ξεκαθαρίζει με τον πιο κάθετο τρόπο ότι για την Ελλάδα δεν θα υπάρξει ποτέ τσαμικό ζήτημα, ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, Ιλίρ Μέτα βρίσκεται στην Αθήνα και υπαινίσσεται ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα που να μην μπορεί να συζητηθεί μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας. 

Χθες, ο κ. Κοτζιάς κατηγορούσε την Κομισιόν ότι λειτούργησε με «ανεύθυνο και επιπόλαιο τρόπο, δηλαδή χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ή ενδελεχή έρευνα και εξέταση του θέματος, σήμερα ο κ. Μέτα σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ λέει ότι η Αλβανία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αλλά αναφέρεται εμμέσως στο ζήτημα κάνοντας την εξής νύξη: «Ως καλοί γείτονες, πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούμε να συζητήσουμε». Σημειώνει δε ότι ο ίδιος βλέπει τη σχέση μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας «ως έναν κοινό χώρο που βρίθει ευκαιριών συνεργασίας».

«Ευτυχώς, το αλβανικό πολιτικό φάσμα δεν περιέχει κανένα κόμμα κάποιας σημασίας, το οποίο να έχει εθνικιστική ατζέντα» δηλώνει ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ενώ χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας- Αλβανίας «σχέσεις στρατηγικής σημασίας, πρακτικών συναλλαγών και ζωτικής σημασίας και για τις δυο χώρες».

«Όλα τα αλβανικά κόμματα σέβονται την Ελλάδα και την εδαφική της ακεραιότητα και φυσικά τους πολίτες της ως γείτονες και εταίρους της κοινωνικής, οικονομικής και ευρωπαϊκής μας ανάπτυξης. Πιστεύω ότι θα ήταν σώφρον να μείνουμε μακριά από υποθετικές αναφορές που επιχειρούν εσκεμμένα να δημιουργήσουν εσφαλμένες αντιλήψεις», τονίζει ο κ. Μέτα.

«Δεν είμαστε απλώς καλοί και παλιοί γείτονες. Και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν κοινή ευθύνη στο να διασφαλίσουν την ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κοινές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την οικονομία και την ασφάλεια και η διμερής μας σχέση θα πρέπει να βασίζεται σε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, όπως ακριβώς συμβαίνει», επισημαίνει ο πρόεδρος του αλβανικού κοινοβουλίου και προσθέτει: «Οι γείτονες συνομιλούν, συνεργάζονται, επιλύουν ζητήματα και αντιμετωπίζουν προκλήσεις από κοινού».

Εμβαθύνοντας στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ο κ. Μέτα επισημαίνει πως «ξεπερνούν τις εξαίρετες πολιτικές επαφές που υπάρχουν ήδη μεταξύ των δύο χωρών», υπογραμμίζοντας πως «η φιλία μας βασίζεται σε αιώνες καλής κατανόησης και ανταλλαγών μεταξύ των δύο λαών μας που έχουν πολλά κοινά», ενώ υπενθυμίζει και τις «συχνές πολιτικές επαφές» με τις επισκέψεις του πρώην Προέδρου Κάρολου Παπούλια, του πρώην προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά και την πρόσφατη του νυν υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας του, ο κ. Μέτα σημειώνει: «Η Αλβανία έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας το 2014 και εργαζόμαστε σκληρά στο εσωτερικό προκειμένου να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της φιλόδοξης ατζέντας μεταρρυθμίσεων που έχουμε αναλάβει, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του δικαστικού μας συστήματος και την ενίσχυση της έννομης τάξης. Η υλοποίηση τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεων- σταθμών θα πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για μία θετική σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που αναμένουμε τους επόμενους μήνες».

Ενώ για τη στήριξη της Ελλάδας σε όλη αυτή την ευρωπαϊκή διαδικασία, ο πρόεδρος του αλβανικού κοινοβουλίου τονίζει: «Σ' όλη αυτή την περίπλοκη και μακρά διαδικασία της ένταξης στην ΕΕ, μας συνόδευε η συνεχής και πολύ ουσιαστική στήριξη από την Ελλάδα, μία στήριξη για την οποία είμαστε πολύ ευγνώμονες. Αυτή η στήριξη ήταν πολύ εμφανής κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το 2014 και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Αλβανία στηρίζεται στην Ελλάδα, ως γείτονα χώρα αλλά και ως μέλος της ΕΕ για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ατζέντας, γεγονός που εξυπηρετεί τόσο τις δύο χώρες όσο και την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής».

Τέλος, για τη σημαντική, όπως λέει, επίσκεψή του στην Αθήνα, εκτιμά πως «θα συμβάλλει στην εντατικοποίηση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, που έχουμε την πλήρη και ειλικρινή βούληση να διευρύνουμε σε κάθε επίπεδο», ενώ για την ατζέντα των επαφών του σημειώνει:

«Αδημονούμε να συναντήσουμε τις ανώτατες ελληνικές Αρχές, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, καθώς και εκπροσώπους της αλβανικής κοινότητας στην Αθήνα». Δεν παραλείπει, τέλος, να ευχαριστήσει τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου, Νίκο Βούτση για την πρόσκληση.









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr