Μάχες συσχετισμών στο παρασκήνιο, αιχμές και επιθέσεις κατά πάντων στο προσκήνιο
Μάχες συσχετισμών στο παρασκήνιο, αιχμές και επιθέσεις κατά πάντων στο προσκήνιο
Σφυροκόπημα στην κυβερνητική πορεία από τους «53+» - «Aριστερό succes story ή ήττα στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας» προειδοποίησε η Ρ. Δούρου - Μουζάλας για προσφυγικό: Κακός συντονισμός υπουργείων και κόμματος
UPD:
9
ΣΧΟΛΙΑ
Ένα συνέδριο που ψάχνει να βρει ταυτότητα, προσανατολισμό και νόημα, σε συνθήκες δύσκολης διακυβέρνησης και με πολιτικές που δοκιμάζονται και αμφισβητούνται, είναι αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, που εξελίσσεται στο τάε κβο ντο.
Υπουργοί και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αφήνουν αιχμές και ασκούν κριτική για παραλείψεις, αδυναμίες και επιλογές της ηγεσίας, επιτίθενται κατά του «συστήματος», που αντιστέκεται και δεν αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, ενώ την ίδια ώρα στις κουίντες εξελίσσεται μία σκληρή μάχη για τους συσχετισμούς στη νέα κεντρική επιτροπή, ανάμεσα σε τάσεις και ομάδες.
Τον τόνο στη συζήτηση του Σαββάτου έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον ενός κομματιού του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν βοηθά επαρκώς στην αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων, για το οποίο πάντως εξέφρασε την εκτίμηση ότι γενικά η κυβέρνηση τα πηγαίνει καλά.
Υπουργοί και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αφήνουν αιχμές και ασκούν κριτική για παραλείψεις, αδυναμίες και επιλογές της ηγεσίας, επιτίθενται κατά του «συστήματος», που αντιστέκεται και δεν αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, ενώ την ίδια ώρα στις κουίντες εξελίσσεται μία σκληρή μάχη για τους συσχετισμούς στη νέα κεντρική επιτροπή, ανάμεσα σε τάσεις και ομάδες.
Τον τόνο στη συζήτηση του Σαββάτου έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον ενός κομματιού του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν βοηθά επαρκώς στην αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων, για το οποίο πάντως εξέφρασε την εκτίμηση ότι γενικά η κυβέρνηση τα πηγαίνει καλά.
Μίλησε ωστόσο για «κακό συντονισμό ανάμεσα στους υπουργούς και τα υπουργεία, ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα».
Λίγο αργότερα ο Παύλος Πολάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση βρίσκονται σε πόλεμο από ένα βαθιά ριζωμένο σύστημα διαπλοκής και κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές ο ίδιος και η οικογένειά του. «Αυτό το κράτος που παραλάβαμε και οικοδομήθηκε στη λογική που είπα δεν μπορεί να υπηρετήσει Αριστερό σχέδιο και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα» είπε χαρακτηριστικά και καταφέρθηκε ενάντια στη γραφειοκρατία.
Η Ρένα Δούρου προειδοποίησε ότι «θα έχουμε αριστερό succes story ή ήττα στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας» και διαμήνυσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια ότι περαιτέρω αδράνεια και αναποτελεσματικότητα θα ενδυθεί καινούργια ψευτοδιλήμματα. Συζητώντας σοβαρά για το τι κόμμα θέλουμε, αυτό το συνέδριο είναι ιδρυτικό. Σε αυτό το συνέδριο φτιάχνουμε μια νέα Αριστερά μακριά από εύκολες λύσεις και καθαρότητες, κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος». «Υπάρχει η περίπτωση να φύγουμε από ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα και να γίνουμε κανονικό κόμμα;» αναρωτήθηκε.
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου προειδοποίησε ότι «όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε» και σημείωσε ότι «δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνάμε αυτές τις μεγάλες μάζες που κινητοποιήθηκαν αφού χτυπήθηκαν από την κρίση και μας έφεραν στην εξουσία. Αυτούς εκφράζουμε. Δεν θέλουμε την κοινωνία στον καναπέ να την τρομοκρατούν τα μίντια. Θέλουμε τις κινητοποιήσεις που θα έχουν και τη δική μας έμπνευση. Χωρίς το λαό πληροφορημένο και το λαό σε κίνηση εμείς χάνουμε. Έχουμε ένα κόμμα σε κυβέρνηση και είναι καθήκον όλων μας να οργανώσουμε την αντιπληροφόρηση».
Ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι «δεν θα στρίψουμε στην πρώτη δυσκολία, δεν υποσχεθήκαμε ότι θα παραλάβουμε οποιοδήποτε μνημόνιο και δεν το παραλάβαμε. Εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες για μια βιώσιμη συμφωνία με αναδιανεμηνικό φορολογικό σύστημα, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, προοπτική ηπιότερων πλεονασμάτων, στρατηγική επαναστροφής της οικονομίας κ.α.».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής διεμήνυσε ότι «φίλοι με συμφέροντα δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε, θα μας έχουν απέναντι» και σημείωσε ότι αποτελεσματικότητα κόμματος και κυβέρνησης θα κριθεί στο επίπεδο της επίλυσης των προβλημάτων. Τόνισε ακόμη ότι «οι δυνάμεις της πλουτοκρατίας δίνουν των υπέρ πάντων αγώνα να πέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς» και είπε ότι «αυτή τη μάχη πρέπει να την κερδίσουμε ως Κόμμα επιθετικά για να μπει ο κάθε κατεργάρης στη θέση του. Στα κανάλια της διαπλοκής κάθε μέρα παίζοντια σποτάκια εναντίον του Ν. Παππά επειδή τους υποχρεώσαμε να πληρώσουν για τις συχνότητες. Να απαντήσει το κόμμα στην πλύση εγκεφάλου».
Ο υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας ζήτησε να συνεχιστούν το παράλληλο πρόγραμμα και η σκληρή διαπραγμάτευση «και ταυτόχρονα η συλλογική ιεράρχηση με την σοφία των 18 μηνών να προκύψει από το συνέδριο ως κατευθυντήρια γραμμή. Ναι στην Πολιτική Γραμματεία με υψηλές στοχεύσεις και ικανή Κεντρική Επιτροπή, ναι στην κυβέρνηση της μετάβασης, της κυβέρνησης της Αριστεράς που μας αξίζει».
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είπε ότι «το κόμμα μας έχει συνηθίσει στα δύσκολα, δεν φοβόμαστε, δίνουμε μάχες» και ζήτησε από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος «να είναι καθημερινά σε επαφή με το κοινωνικό γίγνεσθαι του χώρου που δουλεύουν, διασκεδάζουν και ζουν ώστε να αφουγκράζονται τις αγωνίες του κόσμου και να τις μεταφέρουν στο Κόμμα και την κυβέρνηση. Αν ήταν έτσι το Κόμμα μας δεν θα ήταν ποτέ αντίθετο με τις κοινωνικές ομάδες που εκπροσωπεί».
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, και μέλος των «53+», Χρήστος Μαντάς άσκησε κριτική διερωτώμενος με νόημα «πνέει άνεμος αριστερής διακυβέρνησης στη χώρα που να το νιώθει ο κόσμος στην καθημερινότητά του;» και απαντώντας ο ίδιος «δεν έχουμε άνεμο αριστερής διακυβέρνησης ακόμη». Όπως είπε ο κ. Μαντάς «έχουμε συζητήσει ποια πρέπει να είναι η σχέση της Αριστεράς με το οικονομικό κατεστημένο; με το ξένο κεφάλαιο; μήπως σ' αυτό πεδίο αυτοσχεδιάζουμε;».
Με αποστάσεις από την κυβερνητική στρατηγική εμφανίστηκε από το βήμα του συνεδρίου και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ηγετικό στέλεχος των «53+», ζητώντας να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «ένα πράγμα» με τις διεκδικήσεις των ελευθεριών και ζητώντας αφενός να ανασυνταχθεί το κόμμα μας, σε κόμμα των μελών, και να συμφωνηθεί ένα πολιτικό σχέδιο απεγκλωβισμού από το μνημόνιο και την επιτήρηση. Μάλιστα εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη και το λεγόμενο μέτωπο του νότου, σημειώνοντας ότι «είμαστε σε περίοδο μεγάλων αντιφάσεων. Σωστά προτείνουμε το σχέδιο ενάντια στη λιτότητα, αλλά ο Ολάντ και ο Ρέντσι ενώ τάσσονται υπέρ στις χώρες τους είναι υπέρμαχοί της. Η Ευρώπη είναι σε αποδρομή, αν την κερδίσει η Αριστερά ή η ακροδεξιά είναι το ζητούμενο»
Αλλά και ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας των «53+» επίσης, είπε ότι πρέπει με μιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με καθαρότητα και να παραδεχθεί ότι τον Ιούλιο του 2015 δεν τα κατάφερε, αλλά υπέστη ήττα. «Το ζητούμενο είναι αυτή η ήττα να μην γίνει στρατηγική. Να το πούμε σε όλη την Ευρώπη. Να κάνουμε ένα έργο που θα καταγραφεί γνωρίζοντας ότι έχουμε αντιπάλους μέσα και έξω από τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά και αμφισβήτησε την διαχειριστική ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «κομμάτια του κυβερνητικού έργου δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον κρατικό μηχανισμό. Όλα τα υπουργικά επιτελεία θα πρέπει να δίνουν τη μάχη με αυτό το μηχανισμό». Ζήτησε τέλος «να συνεχίσουμε τις διαδοχικές ρήξεις».
Το σφυροκόπημα στην κυβερνητική πορεία από τους «53+» συνεχίστηκε και με την παρέμβαση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία ζήτησε να βρεθεί «επειγόντως αριστερός δρόμος»! Όπως είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει να είναι σε μια κυβέρνηση χωρίς να υλοποιεί τα προγράμματά του. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δώσει αριστερές απαντήσεις. Πρέπει να ψάξει την αριστερή διέξοδο από την κρίση». Και πρόσθεσε: «Δεν βρήκαμε προσχήματα για να δραπετεύσουμε. Τα πήραμε όλα πάνω μας και προσπαθούμε να πραγματώσουμε τα οράματά μας. Ξέρουμε ότι δεν έχουμε βρει την εναλλακτική λύση βαραίνει τις επιλογές μας. Πρέπει επειγόντως να βρούμε τον ορίζοντα και τον αριστερό δρόμο για να βγούμε από αυτή την κατάσταση». Μάλιστα έστειλε και μήνυμα στο Μαξίμου για τον ανασχηματισμό λέγοντας «δεν μπορώ να φανταστώ ότι σε ένα ανασχηματισμό θα φύγει ο Φίλης, ή ο Ξανθός, ή ο Σκουρλέτης που δίνουν τις μάχες στον τομέα τους».
Ο Γιώργος Τσίπρας είπε ότι «πρέπει να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βγει το πρόγραμμα γιατί αυτό θα κρίνει την επόμενη μέρα. Σε όλα τα επίπεδα από το πως διαπραγματευόμαστε και αν είμαστε μια διαχειριστική ή αριστερή διακυβέρνηση. Ο λαός και ο κόσμος απέδειξε ότι έχει κριτήριο και ότι καταλαβαίνει».
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σημείωσε ότι «κάθε αποτυχία μας είναι για να αναλογιστούμε τι δεν κάναμε σωστά και να πάμε παραπέρα. Όσο μεγαλύτερη η επίθεση τόσο πρέπει να αναστοχαζόμαστε στο επόμενο βήμα που θα κάνουμε» και τόνισε ότι ο ταξικός μας αντίπαλος προτιμά τη λάσπη και σχεδιάζει την αποτυχία της χώρας. Ζήτησε να υπάρξει «δημοκρατία, συλλογικότητα, ιεραρχική ευθύνη και αποτελεσματικότητα».
«Ο κόσμος συνεχίζει να υποφέρει, αυτό που υλοποιούμε είναι ένα μνημόνιο που αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε» τόνισε η Βασιλική Κατριβάνου, μέλος των «53+» και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει γενικά success story αλλά αυτά που θα κάνουμε στα πλαίσια του αγώνα μας», προειδοποιώντας ότι «κάποια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει και το θέμα είναι τι θα έχουμε αφήσει πίσω μας».
Στήριξε επίσης τον υπουργό Παιδείας λέγοντας ότι «όταν ο Φίλης δίνει τη μάχη για τα θρησκευτικά, πάμε και τον στηρίζουμε με τα χίλια και δεν κάνουμε πίσω», ενώ για το προσφυγικό, σημείωσε ότι «παρ' όλο που πλήττεται από τη συμφωνία, είναι βασική μας αιχμή».
Στήριξη σε συγκεκριμένους υπουργούς ζήτησε ο βουλευτής Χρήστος Καραγιαννίδης, μέλος των «53+». «Ένα Κόμμα είναι Αριστερό γιατί υπερασπίζεται τον Φίλη και τον Σκουρλέτη επειδή δίνουν μάχες αξιακές για την Αριστερά. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων δεν είναι ακτιβισμός» τόνισε και σημείωσε ότι «το Κόμμα μας πρέπει να είναι η συναπόφαση των μελών για τη χάραξη της στρατηγικής μας». Αναφερόμενος στην εκκρεμότητα με τους βουλευτές που δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, προτρέποντας να τελειώσει το φαινόμενο. «Στο πλαίσιο της Αριστεράς έχουμε ορισμένες υποχρεώσεις και όλοι τις έχουμε υπογράψει. Πρέπει να απαντηθεί: Ποιοι δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και έχουν κομματικούς μηχανισμούς;» επισήμανε.
Λίγο αργότερα ο Παύλος Πολάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση βρίσκονται σε πόλεμο από ένα βαθιά ριζωμένο σύστημα διαπλοκής και κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές ο ίδιος και η οικογένειά του. «Αυτό το κράτος που παραλάβαμε και οικοδομήθηκε στη λογική που είπα δεν μπορεί να υπηρετήσει Αριστερό σχέδιο και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα» είπε χαρακτηριστικά και καταφέρθηκε ενάντια στη γραφειοκρατία.
Η Ρένα Δούρου προειδοποίησε ότι «θα έχουμε αριστερό succes story ή ήττα στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας» και διαμήνυσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια ότι περαιτέρω αδράνεια και αναποτελεσματικότητα θα ενδυθεί καινούργια ψευτοδιλήμματα. Συζητώντας σοβαρά για το τι κόμμα θέλουμε, αυτό το συνέδριο είναι ιδρυτικό. Σε αυτό το συνέδριο φτιάχνουμε μια νέα Αριστερά μακριά από εύκολες λύσεις και καθαρότητες, κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος». «Υπάρχει η περίπτωση να φύγουμε από ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα και να γίνουμε κανονικό κόμμα;» αναρωτήθηκε.
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου προειδοποίησε ότι «όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε» και σημείωσε ότι «δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνάμε αυτές τις μεγάλες μάζες που κινητοποιήθηκαν αφού χτυπήθηκαν από την κρίση και μας έφεραν στην εξουσία. Αυτούς εκφράζουμε. Δεν θέλουμε την κοινωνία στον καναπέ να την τρομοκρατούν τα μίντια. Θέλουμε τις κινητοποιήσεις που θα έχουν και τη δική μας έμπνευση. Χωρίς το λαό πληροφορημένο και το λαό σε κίνηση εμείς χάνουμε. Έχουμε ένα κόμμα σε κυβέρνηση και είναι καθήκον όλων μας να οργανώσουμε την αντιπληροφόρηση».
Ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι «δεν θα στρίψουμε στην πρώτη δυσκολία, δεν υποσχεθήκαμε ότι θα παραλάβουμε οποιοδήποτε μνημόνιο και δεν το παραλάβαμε. Εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες για μια βιώσιμη συμφωνία με αναδιανεμηνικό φορολογικό σύστημα, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, προοπτική ηπιότερων πλεονασμάτων, στρατηγική επαναστροφής της οικονομίας κ.α.».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής διεμήνυσε ότι «φίλοι με συμφέροντα δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε, θα μας έχουν απέναντι» και σημείωσε ότι αποτελεσματικότητα κόμματος και κυβέρνησης θα κριθεί στο επίπεδο της επίλυσης των προβλημάτων. Τόνισε ακόμη ότι «οι δυνάμεις της πλουτοκρατίας δίνουν των υπέρ πάντων αγώνα να πέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς» και είπε ότι «αυτή τη μάχη πρέπει να την κερδίσουμε ως Κόμμα επιθετικά για να μπει ο κάθε κατεργάρης στη θέση του. Στα κανάλια της διαπλοκής κάθε μέρα παίζοντια σποτάκια εναντίον του Ν. Παππά επειδή τους υποχρεώσαμε να πληρώσουν για τις συχνότητες. Να απαντήσει το κόμμα στην πλύση εγκεφάλου».
Ο υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας ζήτησε να συνεχιστούν το παράλληλο πρόγραμμα και η σκληρή διαπραγμάτευση «και ταυτόχρονα η συλλογική ιεράρχηση με την σοφία των 18 μηνών να προκύψει από το συνέδριο ως κατευθυντήρια γραμμή. Ναι στην Πολιτική Γραμματεία με υψηλές στοχεύσεις και ικανή Κεντρική Επιτροπή, ναι στην κυβέρνηση της μετάβασης, της κυβέρνησης της Αριστεράς που μας αξίζει».
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είπε ότι «το κόμμα μας έχει συνηθίσει στα δύσκολα, δεν φοβόμαστε, δίνουμε μάχες» και ζήτησε από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος «να είναι καθημερινά σε επαφή με το κοινωνικό γίγνεσθαι του χώρου που δουλεύουν, διασκεδάζουν και ζουν ώστε να αφουγκράζονται τις αγωνίες του κόσμου και να τις μεταφέρουν στο Κόμμα και την κυβέρνηση. Αν ήταν έτσι το Κόμμα μας δεν θα ήταν ποτέ αντίθετο με τις κοινωνικές ομάδες που εκπροσωπεί».
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, και μέλος των «53+», Χρήστος Μαντάς άσκησε κριτική διερωτώμενος με νόημα «πνέει άνεμος αριστερής διακυβέρνησης στη χώρα που να το νιώθει ο κόσμος στην καθημερινότητά του;» και απαντώντας ο ίδιος «δεν έχουμε άνεμο αριστερής διακυβέρνησης ακόμη». Όπως είπε ο κ. Μαντάς «έχουμε συζητήσει ποια πρέπει να είναι η σχέση της Αριστεράς με το οικονομικό κατεστημένο; με το ξένο κεφάλαιο; μήπως σ' αυτό πεδίο αυτοσχεδιάζουμε;».
Με αποστάσεις από την κυβερνητική στρατηγική εμφανίστηκε από το βήμα του συνεδρίου και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ηγετικό στέλεχος των «53+», ζητώντας να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «ένα πράγμα» με τις διεκδικήσεις των ελευθεριών και ζητώντας αφενός να ανασυνταχθεί το κόμμα μας, σε κόμμα των μελών, και να συμφωνηθεί ένα πολιτικό σχέδιο απεγκλωβισμού από το μνημόνιο και την επιτήρηση. Μάλιστα εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη και το λεγόμενο μέτωπο του νότου, σημειώνοντας ότι «είμαστε σε περίοδο μεγάλων αντιφάσεων. Σωστά προτείνουμε το σχέδιο ενάντια στη λιτότητα, αλλά ο Ολάντ και ο Ρέντσι ενώ τάσσονται υπέρ στις χώρες τους είναι υπέρμαχοί της. Η Ευρώπη είναι σε αποδρομή, αν την κερδίσει η Αριστερά ή η ακροδεξιά είναι το ζητούμενο»
Αλλά και ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας των «53+» επίσης, είπε ότι πρέπει με μιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με καθαρότητα και να παραδεχθεί ότι τον Ιούλιο του 2015 δεν τα κατάφερε, αλλά υπέστη ήττα. «Το ζητούμενο είναι αυτή η ήττα να μην γίνει στρατηγική. Να το πούμε σε όλη την Ευρώπη. Να κάνουμε ένα έργο που θα καταγραφεί γνωρίζοντας ότι έχουμε αντιπάλους μέσα και έξω από τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά και αμφισβήτησε την διαχειριστική ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «κομμάτια του κυβερνητικού έργου δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον κρατικό μηχανισμό. Όλα τα υπουργικά επιτελεία θα πρέπει να δίνουν τη μάχη με αυτό το μηχανισμό». Ζήτησε τέλος «να συνεχίσουμε τις διαδοχικές ρήξεις».
Το σφυροκόπημα στην κυβερνητική πορεία από τους «53+» συνεχίστηκε και με την παρέμβαση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία ζήτησε να βρεθεί «επειγόντως αριστερός δρόμος»! Όπως είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει να είναι σε μια κυβέρνηση χωρίς να υλοποιεί τα προγράμματά του. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δώσει αριστερές απαντήσεις. Πρέπει να ψάξει την αριστερή διέξοδο από την κρίση». Και πρόσθεσε: «Δεν βρήκαμε προσχήματα για να δραπετεύσουμε. Τα πήραμε όλα πάνω μας και προσπαθούμε να πραγματώσουμε τα οράματά μας. Ξέρουμε ότι δεν έχουμε βρει την εναλλακτική λύση βαραίνει τις επιλογές μας. Πρέπει επειγόντως να βρούμε τον ορίζοντα και τον αριστερό δρόμο για να βγούμε από αυτή την κατάσταση». Μάλιστα έστειλε και μήνυμα στο Μαξίμου για τον ανασχηματισμό λέγοντας «δεν μπορώ να φανταστώ ότι σε ένα ανασχηματισμό θα φύγει ο Φίλης, ή ο Ξανθός, ή ο Σκουρλέτης που δίνουν τις μάχες στον τομέα τους».
Ο Γιώργος Τσίπρας είπε ότι «πρέπει να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βγει το πρόγραμμα γιατί αυτό θα κρίνει την επόμενη μέρα. Σε όλα τα επίπεδα από το πως διαπραγματευόμαστε και αν είμαστε μια διαχειριστική ή αριστερή διακυβέρνηση. Ο λαός και ο κόσμος απέδειξε ότι έχει κριτήριο και ότι καταλαβαίνει».
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σημείωσε ότι «κάθε αποτυχία μας είναι για να αναλογιστούμε τι δεν κάναμε σωστά και να πάμε παραπέρα. Όσο μεγαλύτερη η επίθεση τόσο πρέπει να αναστοχαζόμαστε στο επόμενο βήμα που θα κάνουμε» και τόνισε ότι ο ταξικός μας αντίπαλος προτιμά τη λάσπη και σχεδιάζει την αποτυχία της χώρας. Ζήτησε να υπάρξει «δημοκρατία, συλλογικότητα, ιεραρχική ευθύνη και αποτελεσματικότητα».
«Ο κόσμος συνεχίζει να υποφέρει, αυτό που υλοποιούμε είναι ένα μνημόνιο που αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε» τόνισε η Βασιλική Κατριβάνου, μέλος των «53+» και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει γενικά success story αλλά αυτά που θα κάνουμε στα πλαίσια του αγώνα μας», προειδοποιώντας ότι «κάποια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει και το θέμα είναι τι θα έχουμε αφήσει πίσω μας».
Στήριξε επίσης τον υπουργό Παιδείας λέγοντας ότι «όταν ο Φίλης δίνει τη μάχη για τα θρησκευτικά, πάμε και τον στηρίζουμε με τα χίλια και δεν κάνουμε πίσω», ενώ για το προσφυγικό, σημείωσε ότι «παρ' όλο που πλήττεται από τη συμφωνία, είναι βασική μας αιχμή».
Στήριξη σε συγκεκριμένους υπουργούς ζήτησε ο βουλευτής Χρήστος Καραγιαννίδης, μέλος των «53+». «Ένα Κόμμα είναι Αριστερό γιατί υπερασπίζεται τον Φίλη και τον Σκουρλέτη επειδή δίνουν μάχες αξιακές για την Αριστερά. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων δεν είναι ακτιβισμός» τόνισε και σημείωσε ότι «το Κόμμα μας πρέπει να είναι η συναπόφαση των μελών για τη χάραξη της στρατηγικής μας». Αναφερόμενος στην εκκρεμότητα με τους βουλευτές που δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, προτρέποντας να τελειώσει το φαινόμενο. «Στο πλαίσιο της Αριστεράς έχουμε ορισμένες υποχρεώσεις και όλοι τις έχουμε υπογράψει. Πρέπει να απαντηθεί: Ποιοι δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και έχουν κομματικούς μηχανισμούς;» επισήμανε.
UPD:
9
ΣΧΟΛΙΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα