Επανεξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 93,54% ο Τσίπρας

Ψήφισαν 2.758 σύνεδροι επί του συνόλου των 2.926 - 176 επέλεξαν «λευκό» - Φίλης και Τσακαλώτος για την πρωτιά στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - Μάλλον μένει εκτός ο Φλαμπουράρης




Με την πανηγυρική επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ανάδειξη της νέας κεντρικής επιτροπής κλείνει απόψε τις εργασίες του το 2ο συνέδριο του κόμματος. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 93,54%.

Όπως ανακοινώθηκε, για την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε σύνολο συνέδρων 2.926, ψήφισαν 2.758 από τα οποία έλαβαν: 

Αλέξης Τσίπρας: 2.548  
Λευκά: 176
Άκυρα: 34

«Η ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο μου, είναι ανανέωση ευθύνης για έναν ΣΥΡΙΖΑ πιο μαζικό, πιο συλλογικό, πιο αποτελεσματικό στις δύσκολες μάχες που μας περιμένουν, για μια Ελλάδα της δικαιοσύνης και της προκοπής». 

Αυτό έγραψε ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.






Με τον Νίκο Φίλη να προηγείται, αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να τον απειλεί συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για την ανάδειξη της νέας κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ ψηλά φαίνεται να πλασάρονται ο Νίκος Παππάς, ο Νίκος Βούτσης, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ με την πρώτη δεκάδα φλερτάρουν υπουργοί όπως ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης, καθώς και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Πληροφορίες φέρουν τον Αλέκο Φλαμπουράρη να κινδυνεύει να μείνει εκτός κεντρικής επιτροπής.

Το ενδιαφέρον εδώ επικεντρώνεται επίσης και στο ποιοι θα αναδειχθούν στις πρώτες θέσεις της προτίμησης των συνέδρων ενώ λέγεται ότι από τους εσωκομματικούς συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στην κεντρική επιτροπή θα καθοριστούν ακόμα και επιλογές του πρωθυπουργού στον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. 

Χθες, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσιπρας επέμεινε στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές και εταίρους για άμεση ρύθμιση του χρέους. 

Στο εσωτερικό μέτωπο κατήγγειλε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μιντιακό πραξικόπημα για την πτώση της κυβέρνησής του, με αιχμή το θέμα των καναλιών, αλλά διαμήνυσε ότι ο νόμος για το νέο τηλεοπτικό τοπίο θα εφαρμοστεί και ζήτησε να σταματήσουν οι πιέσεις προς τους δικαστές. Παράλληλα ο πρωθυπουργός, παραδεχόμενος μεν ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή, διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Μιλώντας ο κ. Τσίπρας για την υπόθεση του χρέους, ήταν εμφανής η αγωνία του για τη στάση των εταίρων.

Επιχείρησε να δώσει την αίσθηση της σύντομης εξόδου από την κρίση, εκτιμώντας ότι η χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη, έστω και μικρή, όμως ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι απλώς να ανακάμψει η οικονομία, αλλά να απογειωθεί. Για το λόγο αυτό η ρύθμιση του χρέους πρέπει να γίνει τώρα, αφού, σύμφωνα με την αφήγηση του πρωθυπουργού, αφενός η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και άρα το ίδιο πρέπει να κάνει και η άλλη πλευρά, και αφετέρου ο χρόνος της απόφασης  έχει την ίδια σημασία, όση και το περιεχόμενο της λύσης.

«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τη δύσκολη συμφωνία και το ίδιο περιμένουμε να τηρήσουν τη συμφωνία και οι δανειστές. Παρελκύσεις, καθυστερήσεις δεν θα ανεχθούμε. Έχουμε ισχυρές συμμαχίες, αυτοί που επιδιώκουν αναβολές αισθάνονται πια μόνοι» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να ρυθμιστεί όχι μόνο ηθικά απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και για το συμφέρον της Ευρώπης».

«Ο χρόνος επίλυσης ενός προβλήματος είναι εξίσου σημαντικός και με το περιεχόμενο της λύσης» τόνισε και εξήγησε: «Μας λένε καλοπροαίρετα μήπως βάζετε ψηλά τον πήχη και μας ζητούν να περιμένουμε τις γερμανικές εκλογές. Η βιασύνη μας δεν έχει να κάνει με την «εσωτερική κουζίνα», αλλά γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο ζήτημα».

Επικαλέστηκε δε τα λάθη της Ευρώπης σε οικονομικό και προσφυγικό πρόβλημα, που έχουν οδηγήσει στην άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες: «Οι εταίροι μας στην Ευρώπη έχουν αντιμετωπίσει τις κρίσεις, την οικονομική και προσφυγική, με καθυστέρηση και αμηχανία. Και τις επιπτώσεις της καθυστέρησης τις βιώνει σήμερα η Ευρώπη, με την άνοδο ακραίων δυνάμεων,  που απειλούν πολλές χώρες με αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση. Άρα τώρα είναι η κρίσιμη ώρα, γιατί η λύση έχει να κάνει και με την Ευρώπη, η διαρκής μετάθεση οδηγεί σε αποτυχίες, αλλά και τραγωδίες ολόκληρη την Ευρώπη»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr