Βουλή: Δείτε live τη διάσκεψη των προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Βουλή: Δείτε live τη διάσκεψη των προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Για να υπάρξει απόφαση θα πρέπει να υπερψηφίσουν τα 4/5 των μελών της - ΝΔ: Αποσύρετε το νόμο Παππά - Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι: «Παγώστε» τη διαδικασία μεχρι την τελική απόφαση του ΣτΕ

Βουλή: Δείτε live τη διάσκεψη των προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ
Ομαδικό σφυροκόπημα στην κυβέρνηση εξαπολύει στην Ολομέλεια της Βουλής η αντιπολίτευση καταλογίζοντάς της παρασκηνιακές, άθλιες και «κίτρινες» μεθοδεύσεις για να κάμψει το φρόνημα των ανώτατων Δικαστών ενόψει των νέων συνεδριάσεων του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του νόμου Παππά.

Η αντιπολίτευση ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συναινέσει για την συγκρότηση του ΕΣΡ ενώ καλεί την κυβέρνηση να μην επαναφέρει την τροπολογία για το «μαύρο» στα κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν εως ότου αποφανθεί το ανώτατο δικαστήριο για τον νόμο Παππά.
Κλείσιμο

Η κοινοβουλευτική σύγκρουση αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ώρες καθώς τοποθετήθηκε
ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας παρακράτος ανομίας τις μεθοδεύσεις πριν τη διάσκεψη του ΣτΕ για τις άδειες ενώ μετά τις 16:00 αναμένεται η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου συνεδριάζει στη σκιά της απόφασης της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει δεκτές επί της αρχής τις προσφυγές των τηλεοπτικών καναλιών κατά του νόμου βάσει του οποίου διεξήχθη ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ανοίγοντας τη Διάσκεψη στις 2 το μεσημέρι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης διατύπωσε την πεποίθηση ότι η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στην ευθύνη που της αναλογεί από το Σύνταγμα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ: «Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ είναι πάρα πολλές και οι εκκρεμότητες που δημιουργεί η μη δημιουργία του είναι πάρα πολλές και πολύ σοβαρές και εμείς έχουμε το μέρος της ευθύνης που κατά το Σύνταγμα μας αναλογεί. Είναι ένα πλήθος ζητημάτων, πλήθος ελεγκτικών, ρυθμιστικών και ουσία κανονιστικών διαδικασιών, με βάση τις οποίες το ΕΣΡ διαμορφώνει το τηλεοπτικό τοπίο. Υπάρχει λοιπόν μια αναπηρία παρατεταμένη που δημιουργεί πολλά προβλήματα». Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις να υπάρξει αναμονή της Βουλής έως την απόφαση του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του νόμου 4339/2015, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτή δεν έχει θεσμικό και κοινοβουλευτικό επιχείρημα, διότι καθώς υπάρχουν διαφορετικά κόμματα, αυτό το επιχείρημα θα μπορούσε να είναι «παντός καιρού» και μάλιστα για μια υποχρέωση του Συντάγματος. «Δεν είναι ό,τι καλύτερο, η αξιωματική αντιπολίτευση, στη βάση μιας ένστασης για ένα νόμο, να μην επικουρεί για να λύσουμε ένα τέτοιο θέμα, αν και λύσαμε το θέμα με τέσσερις ανεξάρτητες αρχές», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε ότι στις άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν υπήρξε ποτέ αυτή η αιτίαση, ότι δηλαδή, «ή παίρνετε το νόμο ή δεν προχωράμε».



«Εξ αρχής ήμουν υπερ της συναινετικής γραμμής, το κακό όμως ξεκίνησε από την προηγούμενη θητεία, και το κακό είναι ότι υπήρχε μέσα στους 4 του ΕΣΡ η κυρία Λίνα Αλεξίου» είπε αρχικά ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης. Επισήμανε ότι η τροπολογία Παππά που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή και αποσύρθηκε μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, πυροδότησε το ήδη κακό τεταμένο κλίμα.

Πρότεινε τέλος την αναβολή της απόφασης της Διάσκεψης για το ΕΣΡ ως ότου το ΣτΕ αποφανθεί για την συνταγματικότητα του νόμου.

«Ουδείς μπορεί να θεωρήσει ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι νίκη του ή ήττα. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι είναι να δηλώσουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο ΣτΕ. Μετά την απόφαση του ΣτΕ θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και για το ΕΣΡ δεν είναι θέμα μπλοκαρίσματος ή κάτι άλλο» εξήγησε ο κ. Νίκος Δένδιας για να προσθέσει «Ας αναμένουμε την απόφαση ΣτΕ και μετά αποφασίζουμε» και να προειδοποιήσει «Θα ήθελα να υπάρξει δέσμευση πως στο μεσοδιάστημα δεν θα υπάρξει έκπληξη με επανακατάθεση της τροπολογίας Παππά. Κάτι τέτοιο θα ήταν απαράδεκτο».

Αρνητική ψήφο δήλωσε ότι θα δώσει ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς.
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξήγησε ότι « Η συνεννόηση δεν μπορεί να είναι αλα καρτ. Την Παρασκευή μας αιφνιδίασε η κίνηση Παππά που επιχείρησε να αφαιρέσει ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες από το ΕΣΡ. Ηταν μια νέα απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων. Εμείς είπαμε να περιμένουμε την απόφαση ΣτΕ, ουδέποτε προδικάσαμε τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου. Σας ζητούμε αναβολή. Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης το ΕΣΡ ήρθε σε αδυναμία.  Δεν είναι το ΕΣΡ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκη, προφανώς είναι κάποιοι υπεύθυνοι το έφεραν σε αυτή την κατάσταση».

Από την πλευρά του Ποταμιού τόσο ο κ. Σπύρος Λυκούδης όσο και ο Σπύρος Δανέλλης σημείωσαν ότι «Δεν συντρέχει λόγος να ολοκληρωθεί σήμερα η συζήτηση που άνοιξε. Ας περιμένουμε την τελική απόφαση από το ΣτΕ και τότε να ολοκληρώσουμε την διαδικασία. Δεδομένο είναι ότι θα σεβαστούμε την απόφαση ΣτΕ και την υποχρέωσή μας στην ολοκλήρωση ανασύστασης του ΕΣΡ. Αυτονόητο ότι δεν πρέπει να αποπειραθεί ο Παππάς να επαναφέρει την τροπλογία».

Ο κ. Μάριος Γεωργιάδης της Ενωσης Κεντρώων κάλεσε την κυβέρνηση να μην ρίξει «μαύρο» στα κανάλια που δεν πήραν άδεια ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών» στην πρόταση συγκρότησης ΕΣΡ.


Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι προϋπόθεση για την θετική της ψήφο είναι η απόσυρση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Επίσης, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι ζητούν να «παγώσει» η διαδικασία επιλογής μελών του ΕΣΡ εως ότου το ΣτΕ αποφανθεί για την συνταγματικότητα του νόμου Παππά.

Υπο αυτά τα δεδομένα κρίνεται απίθανο το ενδεχόμενο να ξεπεραστεί στην σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής το Συνταγματικό όριο των 4/5 για την επιλογή των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής.

Στην Διάσκεψη μετέχουν συνολικά 25 μέλη που σημαίνει ότι για να εγκριθεί η πρόταση του κ. Βούτση για το ΕΣΡ πρέπει να λάβει τουλάχιστον 20 θετικές ψήφους.

Ειδικότερα, εκτός του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, μετέχουν οι
- 7 αντιπρόεδροι του κοινοβουλίου

- 6 πρόεδροι διαρκών επιτροπών

- Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

- 8 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

- 1 εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών

- Οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής που διατηρούν την βουλευτική τους ιδιότητα
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείται από 12 μέλη. Ωστόσο, υπάρχει ζήτημα με την διπλή συμμετοχή της κυρίας Χριστοδουλοπούλου  - ως αντιπροέδρου του κοινοβουλίου και ως προέδρου της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Θεσμών θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρό της, δηλαδή τον κ. Γιάννη Τραγάκη (ΝΔ) που σημαίνει ότι το κυβερνητικό κόμμα χάνει μια ψήφο και πέφτει στους 11.

Συνολική η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαθέτει 12 μέλη. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει 4 μέλη (Ν. Κακλαμάνης ως αντιπρόεδρος κοινοβουλίου, Ε. Μεϊμαράκης ως πρώην Πρόεδρος Βουλής, Κ. Τσιάρας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Γ. Τραγάκης). Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι έχουν από 2 μέλη ενώ η Ενωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή από ένα. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης