Τσίπρας: Συνταγματικός ο νόμος, αλλά θα σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ

Τσίπρας: Συνταγματικός ο νόμος, αλλά θα σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ

«Ο νόμος που φέραμε είναι η απάντηση στην αντισυνταγματικότητα» - Εκλεισε με επίθεση στον Κυριάκο που χαρακτήρισε «παιδί της Siemens και της διαπλοκής»

Τσίπρας: Συνταγματικός ο νόμος, αλλά θα σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ
Να εξωραΐσει τις εντυπώσεις περί κυβερνητικής παρέμβασης στη δικαιοσύνη ενόψει της κρίσιμης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, επιχείρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπερασπιζόμενος ωστόσο πλήρως τη ρύθμιση της κυβέρνησης και προσωπικά τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και επιτιθέμενος παράλληλα με οξείς χαρακτηρισμούς και σφοδρές κατηγορίες στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντιλαμβανόμενος μάλλον ότι δύσκολα θα σταθεί ο νόμος Παππά στο ΣτΕ και προσπαθώντας να ορθώσει ένα τείχος προστασίας στον στενό του συνεργάτη, είπε χαρακτηριστικά ότι η μάχη για να μπει τάξη στο τηλεοπτικό πεδίο δεν είναι μάχη ενός υπουργού, αλλά μίας παράταξης και όλου του ελληνικού λαού.

Κλείσιμο
«Το καθεστώς της μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικό και ο νόμος, που έχει δικαιωθεί από την κοινή γνώμη, έρχεται να απαντήσει σε αυτή την ανεπίτρεπτη κατάσταση που βιώνουμε 27 χρόνια. Δίνει τη μόνη ορθή λύση στο πρόβλημα. Η οικονομική ισχύς δεν μπορεί να δημιουργεί δίκαιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η όποια απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κόμμα του δεν θα πει δημοσίως την άποψή του για το θέμα. Υπεραμύνθηκε δε όλων των χειρισμών που έκανε η κυβέρνηση απέναντι στη δικαιοσύνη, ακόμη και για τον πειθαρχικό έλεγχο μέλους του ανωτάτου δικαστηρίου, ισχυριζόμενος ότι δεν επρόκειτο για την προσωπική ζωή του δικαστή, αλλά για θέματα λειτουργίας της δικαιοσύνης.


«Ας αφήσουν τα κόλπα ότι δήθεν παρεμβαίνουμε στη δικαιοσύνη. Είναι ειρωνικό ότι αυτοί που έκαναν επάγγελμα τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη να κατηγορούν εμάς. Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε δεκάδες δηλώσεις για την αντισυνταγματικότητα του νόμου και ότι θα πέσει ο νόμος στο ΣτΕ. Αυτό δεν είναι παρέμβαση; Κάνουν συνεχώς μπούλινγκ και πιέζουν τους δικαστές».

Απέρριψε τις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση έκανε παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και επέστρεψε τις κατηγορίες στη ΝΔ, επικαλούμενος δηλώσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη πρόσφατα στη Βουλή ότι υπάρχουν δικαστές που θα απορρίψουν τις ενέργειες της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε εάν ο πρόεδρος της ΝΔ εννοεί πραξικόπημα ή οτιδήποτε άλλο, και σε ένα κρεσέντο σκληρής επιθετικότητας προς τον κ. Μητσοτάκη, τον κάλεσε να απευθύνει τις απειλές του στο εσωτερικό του κόμματός του και όχι στην αριστερά. «Η Αριστερά δεν φοβήθηκε άλλους, θα φοβηθεί το παιδί της Siemens και της διαπλοκής;» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η ρύθμιση για το τηλεοπτικό πεδίο ήταν επιβεβλημένη, λόγω της ανομίας και της αυθαιρεσίας επί 27 χρόνια και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι άλλαξε την αρχική στάση της ΝΔ για τη συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ. Κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι σκοπίμως μποϋκοτάρισε το ΕΣΡ, ώστε να μην γίνει ποτέ ο διαγωνισμός, ταυτιζόμενος με τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα.

«Στόχος του ήταν εξαρχής να μην γίνει κανένας διαγωνισμός και γι’ αυτό υπονόμευσε την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ.

Μάλιστα οι ίδιοι μας κατηγορούν ότι μόνο με το ΕΣΡ θα μπορούσε να γίνει διαγωνισμός. Λένε συνειδητά ψέματα ότι για τους όρους του διαγωνισμού αποφάσισε ο υπουργός Επικρατείας, αφού η αλήθεια είναι ότι αποφάσισε η Βουλή» σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «το πραγματικό διακύβευμα είναι εάν θα αποφασίζει η εκλεγμένη Βουλή ή τα οργανωμένα συμφέροντα».

Και επισήμανε ότι «ο λαός καταλαβαίνει ποιοι εκπροσωπούν τα συμφέροντά του και ποιοι δίνουν μάχη για να επιστρέψουν από τα δημόσια ταμεία τα 258 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη αξιοποιηθεί σε κοινωνικές δράσεις».

Βολές στο σύστημα

Νωρίτερα στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός είχε επιτεθεί στο σύνολο του «παλαιού συστήματος», προειδοποιώντας τα στελέχη του κόμματός του ότι «έχουμε μπει σε πολεμική φάση. Το χρεοκοπημένο σύστημα και οι συνεταίροι του δίνουν λυσσαλέο αγώνα, παίζουν την τρίτη πράξη της αριστερής παρένθεσης. Θα είναι τελευταία, διότι γνωρίζουν ότι εάν αποτύχουν και τώρα, τότε η επιχείρηση παλινόρθωσής του θα τελειώσει. Η αριστερά θα σταθεροποιηθεί ως ο μεγάλος πόλος στο πολιτικό σύστημα και θα προχωρήσει στις μεγάλες δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος».

Ο κ. Τσίπας μίλησε για «τρόμο, που εξηγεί τον πόλεμο ψεύδους και κατασυκοφάντησης» που δέχεται η κυβέρνησή του και επανέλαβε ότι εξελίσσεται ένα «ιδιότυπο μιντιακό πραξικόπημα, οργανωμένο από αυτούς που είχαν κάνει το κράτος πελάτη και δανείζονταν με αέρα, ελέγχοντας και την ενημέρωση του ελληνικού λαού».

Αποσαφηνίζοντας τις προθέσεις του διαμήνυσε ότι «δεν θα υποχωρήσουμε. Έχουμε μάθει να ζούμε και να επιβιώνουμε απέναντι σε εχθρικά μέσα ενημέρωσης, αυτοί όμως δεν έχουν μάθε να πληρώνουν τα νόμιμα, να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους. Δεν συμβιβαζόμαστε και δεν γινόμαστε ίδιοι με όσους λεηλάτησαν τη χώρα».

 
Ρύθμιση χρέους για έξοδο από την κρίση

Κατά τα λοιπά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη να ανταποκριθούν οι δανειστές στην δέσμευσή του για λύση στο ελληνικό χρέος, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου για τις εργασιακές σχέσεις, κατά τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση.

«Είναι η ώρα για οριστικές και προωθητικές αποφάσεις για το χρέος. Ο ελληνικός λαός δικαιούται άμεσα λύση για το χρέος. Δεν χωράνε άλλες καθυστερήσεις» σημείωσε και τόνισε ότι «η δέσμευση των εταίρων τον περασμένο Μάιο πρέπει να δώσει σύντομα στην υλοποίηση. Η πορεία που ακολουθούμε δεν πρέπει να φρενάρει από πολιτικές αποφάσεις. Η θέση μας αυτή έχει σημαντικούς συμμάχους στην Ευρώπη. Είμαστε σε καλό δρόμο».

Μάλιστα αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δικαιούται να ενταχθεί στο πρόγραμμα και εναντίον αυτού ουδείς εκ των εταίρων μας μπορεί να έχει διαφωνίες». Παράλληλε είπε ότι «χρειάζεται συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης».

Επιτέθηκε πάντως και στο μέτωπο αυτό κατά της ΝΔ. «Ποια είναι η θέση της ΝΔ, η οποία ενώ ήταν στην κυβέρνηση είχε την άποψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, ότι το χρέος είναι βιώσιμο; Ενώ είναι στην αντιπολίτευση η ΝΔ υιοθετεί τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα, ταυτιζόμενη με τη θέση ότι η ρύθμιση του χρέους θα μειώσει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «οι θέσεις της ΝΔ είναι πιο ακραίες από εκείνες των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών, όπως για παράδειγμα στο θέμα των εργασιακών σχέσεων».

Όχι προσωπικές στρατηγικές  

Αναφορικά με τη νέα διάταξη των δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός προς τα στελέχη, θέλοντας μάλλον να προλάβει αντιδράσεις για αποφάσεις του σχετικά με τον ανασχηματισμό (πιθανόν θα γίνει την επόμενη εβδομάδα) και την τύχη που επιφυλάσσει σε ισχυρούς παράγοντας του κόμματος.

Αφού τόνισε ότι υπάρχει από το συνέδριο μία σαφής εντολή μάχης «για να παραλείψουμε λάθη και αδυναμία, που είχαμε το προηγούμενο διάστημα», μίλησε για «ενιαίο πολιτικό κέντρο, για ενιαία και συλλογική καθοδήγηση για τις μάχες» - προφανώς ο ρητορικός έπαινος των κομματικών πόστων είναι για να χρυσώσει το χάπι σε όσους θέλει να βγάλει από την κυβέρνηση και να τους τοποθετήσει στην Κουμουνδούρου.

Αντιλαμβανόμενος το μουδιασμένο κλίμα στις τάξεις των κομματικών ζήτησε να μην υπάρξουν «αυτονομήσεις», «έκρηξη υποκειμενισμών» ή προσωπικές στρατηγικές. Δεν πρέπει, είπε, να υπάρξει «πλαστός διχασμός κυβέρνησης και κόμματος» και «ένα κόμμα σε διαρκή εξάρτηση από το κράτος».

Οφείλουμε να αφήσουμε ένα βαθύ αριστερό ίχνος, αποτύπωμα στις δομές της ελληνικής κοινωνίας, με την εμβάθυνση των δημοκρατικών δομών, είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «το συνέδριο έδωσε σαφείς και καθαρές απαντήσεις στα κρίσιμα διλήμματα της περιόδου, επιβεβαίωσε το πολιτικό μας σχέδιο να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια, να βγούμε από την μέγγενη της επιτροπείας. Επιβεβαίωσε να μην υποχωρήσουμε στο παλαιά κατεστημένο, που επιδιώκει την παλινόρθωσή του. Να αντιπαρατεθούμε με το σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς, να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον».

Και κάλεσε τα στελέχη του σε εγρήγορση, διότι, όπως είπε «έχουμε μπροστά μας μία σειρά από ανοιχτά μέτωπα και μάχες σε εσωτερικό και εξωτερικό, που η έκβασή τους θα κρίνει την πορεία της χώρας για πολλά χρόνια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης