Μαξίμου: Επίθεση στο ΣτΕ - Βεβαίωση λειτουργίας στα κανάλια

Γεροβασίλη: Δεσμευτικές οι αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά κρίνονται - Την Δευτέρα με νόμο βεβαιώσεις λειτουργίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς (θα αφορά όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό με επτά εκατ. ευρώ τον χρόνο) - Παππάς: Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με δικαστικές αποφάσεις - Φέρνουμε ρύθμιση-«γέφυρα» μέχρι το νέο νόμο - ΝΔ: Η κυβέρνηση γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία - Μαξίμου: Αυτόν τον τον τόπο τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις

Νομοθετική πρωτοβουλία για τις τηλεοπτικές άδειες φέρνει η κυβέρνηση την προσεχή Δευτέρα, αντιδρώντας στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο οποίος ρύθμιζε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, εκφράζοντας την επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η κυβέρνηση φέρνει τη Δευτέρα σχέδιο νόμου για την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες, με βάση το νόμο 4339/2015 (νόμος Παππά).

Κατά πληροφορίες, οι βεβαιώσεις λειτουργίας αφορούν σε παλιούς και νέους καναλάρχες που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου 4339, με ετήσιο κόστος λειτουργίας επτά εκατ. ευρώ.

Οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου ήταν ιδιαιτέρως σκληρές για τους δικαστές του ΣτΕ, καθώς είπε χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο: έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα - έκρινε συνταγματικό το "μαύρο" στην ΕΡΤ - έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία».

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο χειρισμός του θέματος θα παραμείνει στα χέρια του Νίκου Παππά, ο οποίος έχει την στήριξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν από τούδε και στο εξής για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Αναλυτικά η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη

«Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση».

Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου.

Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο:
έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα,
έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ,
έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται.

Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής.

Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί:

Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης:
στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.
εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό
στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη
και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών.
Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς.
Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί.
Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.
Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015.
Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο.
Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή.
Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

Πηγές της κυβέρνησης: Όποιος θέλει να εκπέμπει, θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας

Με τη νομοθετική πρωτοβουλία που προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, στη δήλωσή της και μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡ, όποιος θέλει να εκπέμπει, θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας, ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές συμπλήρωσαν ότι, για να πάρει κάποιος την προσωρινή άδεια, θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα.

ΝΔ για δήλωση Γεροβασίλη

«Η κυβέρνηση στον πανικό της αμφισβητεί με τον πιο αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
 
Γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία μπαίνοντας σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα.
 
Η ελληνική κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ενωμένοι, καλούμαστε να μην το επιτρέψουμε».

Απάντηση του Μαξίμου στη ΝΔ: «Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταλάβει ότι αυτόν τον τόπο τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις»

Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να πανηγυρίσει ότι «ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός». Δυστυχώς για αυτούς, η αλήθεια είναι τι, πέραν του άρθρου 2Α, ο νόμος 4339/2015 παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτει το σχέδιο αποσταθεροποίησης, που έχει ενορχηστρωθεί εδώ και καιρό από τον κ. Μητσοτάκη και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που τον στηρίζουν.

Τους απαντάμε: Αυτόν τον τόπο δεν τον κυβερνούν ούτε τα διαπλεκόμενα, ούτε το βαθύ παρακράτος. Τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με την βούληση του ελληνικού λαού. 

Παππάς: Αίσθημα αδικίας από την απόφαση του ΣτΕ

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, τόνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί αίσθημα αδικίας και ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση που θα φέρει την Δευτέρα η κυβέρνηση στη Βουλή, θα αποτελέσει τη «γέφυρα», προκειμένου να λειτουργήσουν τα κανάλια, μέχρι να καταρτιστεί ο νέος νόμος, που θα είναι εναρμονισμένος με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Ούτε το τσάμπα θα υπάρχει ούτε το επάγγελμα του καναλάρχη θα είναι κλειστό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος επανέλαβε ότι η απόφαση του ΣτΕ σηματοδοτεί την επιστροφή σε ένα καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας.

«Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με δικαστικές αποφάσεις» είπε ακόμη ο υπουργός Επικρατείας, ενώ άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, όπως ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η αεροπειρατεία στην Ελλάδα δεν θα συνεχιστεί» είπε ακόμη ο κ. Παππάς, ενώ κάλεσε «όσους ονειρεύονται σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης, να αλλάξουν πλευρό».

Αναλυτικά η δήλωση Παππά

«Έγινε ένας διαγωνισμός που έβαζε τέλος στο καθεστώς ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο και μετέφερε πόρους από πλούσιους συνανθρώπους μας που είχαν υποχρέωση να καταβάλουν για να βοηθήσουν άλλους που είχαν ανάγκη. Για παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία κ.α. Η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη και θα νομοθετήσει άμεσα με νέα ρύθμιση, μία ρύθμιση «γέφυρα» μέχρι τον διαγωνισμό που θέλει το σκεπτικό του ΣτΕ το οποίο περιμένουμε. Κάποιοι ήθελαν το τσάμπα, αυτό δεν θα συνεχιστεί. Δεν είναι δωρεάν οι συχνότητες. Δεν θα λειτουργούν χωρίς προϋποθέσεις. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο διαγωνισμός έφερε 255 εκατ.ευρώ στην επόμενη διετία, σε μια κρίσιμη φάση για την χώρα.

Δυστυχώς υπήρξε αυτή η απόφαση, είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση αλλά είναι άδικη και δημιουργεί αίσθημα αδικίας στον ελληνικό λαό. Είχαμε διαβλέψει εδώ και αρκετές ημέρες ότι κάποιοι προσπαθούν να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση. Τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν οι δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις τις ρίχνουν και τις ανεβάζουν οι εκλογές και η δεδηλωμένη στη Βουλή. Η κυβέρνηση συνεχίζει. Αυτή η απόφαση δεν θα σταματήσει την αποφασιστικότητα μας για όσους δεν πλήρωναν, να αρχίσουν να πληρώνουν, να ανοίξει η τηλεοπτική αγορά με αυστηρές προϋποθέσεις.

Να δούμε πρώτα το σκεπτικό του ΣτΕ. Ξεχάστε το, θα τελειώσει η ασυδοσία στο τηλεοπτικό τοπίο. Καθυστέρησε να μπει τάξη, κανείς δεν θα χρησιμοποιήσει τις άδειες δωρεάν πια. Να αλλάξουν πλευρό όσοι το ονειρεύονται αυτό.

Έγινε διαγωνισμός, η κυβέρνηση έδωσε συγκεκριμένο τίμημα, έγινε μία αποτίμηση για την αξία κάθε άδειας που θα χρησιμοποιούν. Το τίμημα θα είναι ανάλογο, θα φέρνει αντίστοιχα έσοδα στην κυβέρνηση.

Με την απόφαση του ΣτΕ γυρίζουμε σε καθεστώς που το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικό.

Κανένα από τα τωρινά κανάλια δεν έχει άδεια».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr