"Η κρίση μπορεί να γίνει Δούρειος Ιππος"
Ποιες είναι οι συμβουλές Αυστραλού εμπειρογνώμονα για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους;
"Οι φιλοδοξίες του Έλληνα πρωθυπουργού δεν ταιριάζουν με το διοικητικό μηχανισμό που έχει στη διάθεσή του". Αυτό υποστηρίζει ο Αυστραλός Ρότζερ Γουίλκινς, ένας εκ των πέντε ξένων εμπειρογνωμόνων που φέρονται να συμμετέχουν στην επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους.
Όπως εξηγεί ο κ. Γουίλκινς, η αποστολή του δεν είναι να κάνει την Ελλάδα να εφαρμόσει το αυστραλιανό σύστημα, αλλά να προσφέρει περισσότερα εργαλεία. Συγκεκριμένα, ο κ. Γουίλκινς έχει προτείνει στον Έλληνα πρωθυπουργό να υιοθετήσει τρία στοιχεία του βρετανικού μοντέλου διακυβέρνησης: ένα υπουργείο του Πρωθυπουργού, ένα καλά δομημένο Διυπουργικό Γραφείο (Cabinet Office) και μια Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού (Strategy Unit).
Επισημαίνεται δε ότι "αν οι Έλληνες αγκαλιάσουν την ευκαιρία μιας νέας κυβέρνησης, που γεννιέται εν μέσω φοβερής αναταραχής, τότε η κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε Δούρειο Ίππο για την εθνική ανανέωση".
Επίσης έχει προτείνει τη δημιουργία θεσμών μικροοικονομικής μεταρρύθμισης κατ' αναλογία με την Αυστραλιανή Επιτροπή Παραγωγικότητας. Τέλος, έχει συμβουλεύσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να δημιουργηθεί ένα σύστημα σύνδεσης των πολιτικών αποφάσεων με την ύπαρξη πόρων για την υλοποίησή τους - σύστημα που δε διαθέτει προς το παρόν η Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση όμως "θα πρέπει να υπάρξουν ελληνικές λύσεις στα ελληνικά προβλήματα", τονίζει ο κ. Γουίλκινς στην εφημερίδα «The Sydney Morning Herald».
Ο αρχισυντάκτης διεθνών θεμάτων της ίδια εφημερίδας, Πίτερ Χάρτσνερ, θεωρεί "θετικό το ενδεχόμενο να δοθεί οικονομική στήριξη στην Ελλάδα από την Ε.Ε., καθώς οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας της χώρας θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές".
Αλλά θέτει και το εξής ερώτημα: Πώς μπορεί να εμποδίσει κανείς να επαναληφθεί η κρίση; Επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, ο συντάκτης επισημαίνει ότι "το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι δομικό, σχετίζεται με τη λειτουργία του ελληνικού κράτους", και παραθέτει τις απόψεις του Αυστραλού Ρότζερ Γουίλκινς.
Πιο αναλυτικά, επισημαίνεται ότι "στην Ελλάδα δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή η δυνατότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις σοβαρότερες απώλειες της παγκόσμιας ύφεσης. Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, γεγονός που θα είχε τέσσερις κύριες αρνητικές συνέπειες: πρώτον ένα νέο κύμα φόβου στις διεθνείς αγορές, δεύτερον την επέκταση της κρίσης και σε άλλες χώρες που παρουσιάζουν μεγάλα δημόσια χρέη - και δεν πρόκειται μόνο για τις χώρες PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία), αλλά και για τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία- τρίτον τη στροφή των χωρών στο ΔΝΤ για δάνεια με σκληρούς όρους, που θα μειώσουν το βιοτικό επίπεδο των χωρών αυτών και τέταρτον τη μείωση της αξιοπιστίας της Ε.Ε. Για όλους αυτούς τους λόγους, εκτιμάται ότι η Γερμανία και η Γαλλία, αν και δεν το επιθυμούν, θα ανακοινώσουν ένα πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα εντός της εβδομάδας - το οποίο όμως δε θα είναι ούτε φτηνό ούτε ευχάριστο".
Και συνεχίζει το άρθρο του:
"Ωστόσο, για την αποφυγή επανάληψης της κρίσης, η Ελλάδα έχει στραφεί στην Αυστραλία και συγκεκριμένα, κατόπιν πρότασης του Αυστραλού Πρωθυπουργού, στις συμβουλές του Ρότζερ Γουίλκινς, Γενικού Γραμματέα της Γενικής Εισαγγελίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αποστολή του κ. Γουίλκινς είναι να δώσει συμβουλές, ώστε το κράτος να λειτουργεί με περισσότερη διαφάνεια, καινοτομία και αποτελεσματικότητα".
Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο κ. Γουίλκινς, "το πρόβλημα του χρέους δεν είναι κυκλικό, είναι δομικό ζήτημα". Και προσθέτει: "Η άποψη οποιουδήποτε γνωρίζει την Ελλάδα είναι ότι το πρόβλημα είναι οι πελατειακές σχέσεις - μια νέα κυβέρνηση έρχεται με πελάτες, με υποστηρικτές που περιμένουν τη φροντίδα της. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο τύπο θεσμικής διαφθοράς τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουν".
Ο κ. Γουίλκινς "αναγνωρίζει την ανάγκη περιορισμού της σπατάλης, αλλά θεωρεί ότι στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης δε θα πρέπει να είναι η μείωση των δημόσιων δαπανών, αλλά η αύξηση των εσόδων μέσω της αντιμετώπισης της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας και της προβληματικής λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr