Λοβέρδος: Τώρα ο δρόμος για συναίνεση σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ είναι ανοικτός

«Ο υπουργός Επικρατείας είναι αντιμέτωπος με τις πολιτικές του ευθύνες. Κι όποιος έχει πολιτικές ευθύνες παραιτείται»

«Με την απόφαση του ΣτΕ
η Δικαιοσύνη μίλησε, η πολυφωνία νίκησε, η δημοκρατία νίκησε. Μαύρο στην ενημέρωση δεν θα υπάρξει. Τώρα ο δρόμος για συναίνεση σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ είναι ανοικτός», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και υποστήριξε ότι «ο υπουργός Επικρατείας είναι αντιμέτωπος με τις πολιτικές του ευθύνες. Κι όποιος έχει πολιτικές ευθύνες παραιτείται».

Αναφερόμενος στην πρόσκληση συνεργασίας που απηύθυνε στο Ποτάμι, σημείωσε ότι «πιστεύουμε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού πόλου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς», υπογράμμισε ότι «ο πλαστός μικρό-διπολισμός που επιδιώκουν να στήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι επιζήμιος για τη χώρα και τους πολίτες» και τόνισε ότι «τώρα, όμως, χωρίς να ευθυνόμαστε εμείς γι' αυτό, ο πόλος της ενότητας της Κεντροαριστεράς είναι η ίδια η Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Για το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε ότι «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι μειοψηφία και οι δυνάμεις τους δεν αντιστοιχούνται στις διαθέσεις των πολιτών» και προσέθεσε ότι «οι νέοι συσχετισμοί πρέπει να εκφραστούν, αλλά το πότε θα το ζητήσουμε είναι κεντρικό πολιτικό πρόταγμα της Συμπαράταξης και θα το αποφασίσουμε συλλογικά». 

Ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι «μετά και από τα τελευταία γεγονότα δεν υπάρχει κανένα πεδίο συναίνεσης με τον κ. Τσίπρα» και υπογράμμισε ότι «η οποιαδήποτε συνεργασία ή και συνεννόηση προϋποθέτει έκφραση του νέου συσχετισμού δυνάμεων με την εκδήλωση της λαϊκής κυριαρχίας».

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου για συγκρότηση Εθνικού Δημοκρατικού Συναγερμού υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναρωτήθηκε «πώς θα μπορούσαμε να είμαστε στο ίδιο κόμμα με το σκληρό κομμάτι της ΝΔ που είναι παραδοσιακά δεξιότατο» και «πώς θα συνυπάρξουμε με τα 2/3 των βουλευτών της ΝΔ που δεν ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης».

Ακολουθεί η συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου στη Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
   

Ερ. Πώς σχολιάζετε την απόφαση του ΣτΕ;
Απ. Με την απόφαση του ΣτΕ η Δικαιοσύνη μίλησε, η πολυφωνία νίκησε, η Δημοκρατία νίκησε. Μαύρο στην ενημέρωση δεν θα υπάρξει. Τώρα ο δρόμος για συναίνεση σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ είναι ανοικτός. Η συναίνεση, όμως, αυτή αποτελεί μια κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν συμπεριλαμβάνει τον κ. Παππά. Ο υπουργός Επικρατείας έπαιξε με τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν άκουσε τη Βουλή επί έναν ολόκληρο χρόνο, δεν συνεκτίμησε τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ. Συμβουλευόμενος συνηγόρους παραβίασε κατάφωρα το Σύνταγμα προκειμένου να εγκαταστήσει στημένα ΜΜΕ. Με αντιδημοκρατικό θράσος προπηλάκιζε τους πάντες, χρησιμοποιώντας βαρύτατους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, στηριζόμενος βέβαια στον πρωθυπουργό που περίμενε να επωφεληθεί από όλη αυτή την κατάσταση. Τώρα ο υπουργός Επικρατείας είναι αντιμέτωπος με τις πολιτικές του ευθύνες. Κι όποιος έχει πολιτικές ευθύνες παραιτείται. Κι είναι σαφές, πως η αξιοπιστία του είναι στο ναδίρ. Κανείς δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί, ακόμη κι όταν δηλώνει προθέσεις εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ. Θυμόμαστε πολύ καλά τι τροπολογία κατέθεσε στη Βουλή, παραμονή της έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ.

Ερ. Απευθύνατε πρόσκληση στο Ποτάμι να συνεργαστεί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και να συγκροτήσετε ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα. Πιστεύει ότι μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο; Γιατί ναυάγησε η προσπάθεια για ενωμένη Κεντροαριστερά; Ποιος ευθύνεται;
Απ. Πιστεύουμε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού πόλου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Άλλωστε είναι γνωστό πως διαχρονικά έχω εργαστεί γι' αυτό τον σκοπό. Ο πλαστός μικρό-διπολισμός που επιδιώκουν να στήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι επιζήμιος για τη χώρα και τους πολίτες. Αλήθεια είναι πως η τελευταία προσπάθεια δεν στέφθηκε από επιτυχία. Και δεν έχουμε εμείς την ευθύνη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε. Αυτό το νόημα είχε η ομιλία μου στη Βουλή. Στηρίχτηκα άλλωστε στην κοινή μας στάση με το Ποτάμι στη Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ. Ένας νέος ισχυρός, σύγχρονος, προοδευτικός πολιτικός φορέας του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς είναι απαραίτητος για να οδηγηθούμε στην οριστική έξοδο από την κρίση- και εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη εργαζόμαστε για τη δημιουργία του. Τώρα, όμως, χωρίς να ευθυνόμαστε εμείς γι' αυτό, ο πόλος της ενότητας της Κεντροαριστεράς είναι η ίδια η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ερ. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος πρότεινε τη συγκρότηση «Εθνικού Δημοκρατικού Συναγερμού» υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη απέναντι στο «μέτωπο των αναρχοκομμουνιστών, των φασιστών, των πάσης φύσεως αποβλήτων της δημόσιας ζωής και των κατσαπλιάδων». Πώς σχολιάζετε την πρότασή του;
Απ. Ακούω, διαβάζω και σέβομαι τις απόψεις του Θεόδωρου Πάγκαλου. Για το συγκεκριμένο, όμως, θέμα αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσαμε να συνυπάρξουμε με ένα τμήμα της ΝΔ που έμμεσα στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ; Πώς θα μπορούσαμε να είμαστε στο ίδιο κόμμα με το σκληρό κομμάτι της ΝΔ που είναι παραδοσιακά δεξιότατο; Πώς θα είμαστε στο ίδιο κόμμα κάνοντας προβολές στο παρελθόν και στο άμεσο μέλλον: ποια θα είναι δηλαδή η ανάγνωση της πρόσφατης ιστορίας του τόπου από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και μετά που θα κάνουμε από κοινού και σε ποιο ευρωπαϊκό κόμμα θα συμμετάσχουμε; Στο Λαϊκό Κόμμα μήπως; Πώς θα συνυπάρξουμε με τα 2/3 των βουλευτών της ΝΔ που δεν ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης; Άλλο η συνεργασία που κάναμε για τη σωτηρία του τόπου με συναίσθηση εθνικής ευθύνης και τελείως άλλο η συνύπαρξη στο ίδιο κόμμα.

Ερ. Οικονομικοί παράγοντες όπως και κ. Στουρνάρας υποστηρίζουν ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν οι εκλογές τώρα. Ποια είναι η άποψή σας;
Απ. Σταθερή μου άποψη είναι πως οι εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Όμως δυστυχώς μετά από 21 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είμαστε βέβαιοι πως η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη. Η πρώτη αξιολόγηση σχεδόν έκλεισε και τα υπόλοιπά της εξετάζονται τώρα, ενώ οι ανησυχίες μας για το τέταρτο Μνημόνιο δυστυχώς αποδεικνύονται βάσιμες. Ταυτόχρονα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι μειοψηφία και οι δυνάμεις τους δεν αντιστοιχούνται στις διαθέσεις των πολιτών. Οι νέοι συσχετισμοί πρέπει να εκφραστούν, αλλά το πότε θα το ζητήσουμε είναι κεντρικό πολιτικό πρόταγμα της Συμπαράταξης και θα το αποφασίσουμε συλλογικά.

Ερ. Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με τη ΝΔ μετά τις εκλογές αν είναι πρώτο κόμμα αλλά δεν διαθέτει αυτοδυναμία;
Απ. Τις συνεργασίες τις επιβάλλουν οι πολίτες μέσα από τις εκλογές. Εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αγωνιστούμε οι θέσεις και οι προτάσεις μας για τη χώρα να ακουστούν και να υιοθετηθούν από όσους περισσότερους πολίτες μπορούμε. Έχουμε τη γνώση, την εμπειρία και τα στελέχη ώστε να συμβάλουμε στην οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Τον ρόλο που θα παίξει η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά τις εκλογές θα μας τον υποδείξει ο λαός με τη δύναμή που θα μας δώσει. Ζητάμε από τον λαό να δυναμώσει τη φωνή μας.
    
Ερ. Πώς σχολιάζετε τη συμμετοχή πρώην συντρόφων σας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως στη κυβέρνηση;
Απ. Έφυγαν από εμάς γιατί δεν μπορούσαν να ψηφίσουν μνημόνια και τώρα τα ψηφίζουν και με τα δύο χέρια. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω κάτι άλλο. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών.

Ερ. Ποια είναι η θέση σας για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης; Υπάρχει πεδίο συναίνεσης με τον κ. Τσίπρα και το Μαξίμου, προκειμένου η χώρα να βγει από την παρατεταμένη κρίση;
Απ. Αν και αποτελεί μια από τις βασικές μας θέσεις, θεωρώ μετά και από τα τελευταία γεγονότα πως δεν υπάρχει κανένα πεδίο συναίνεσης με τον κ. Τσίπρα. Η οποιαδήποτε συνεργασία ή και συνεννόηση προϋποθέτει έκφραση του νέου συσχετισμού δυνάμεων με την εκδήλωση της λαϊκής κυριαρχίας.

Ερ. Η δυναμική που έχει αναπτύξει ο κ. Μητσοτάκης στον χώρο του Κέντρου σας ανησυχεί; Μπορεί να σας καθηλώσει σε χαμηλά ποσοστά;

Απ. Δεν μας ανησυχεί τίποτα, έχουμε απόλυτη πίστη στις θέσεις και στις προτάσεις μας. Οι πολίτες πια είναι υποψιασμένοι και μας κρίνουν όλους μας πολύ αυστηρά. Είμαι σίγουρος πως ο ψεύτικος διπολισμός δεν θα επιτευχθεί και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με διψήφια ποσοστά θα συμβάλει στη αλλαγή πορείας του τόπου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr