"Ζητάμε από τους Έλληνες να ζουν με λιγότερα"
Όσον αφορά στα νέα μέτρα ο Γ.Παπανδρέου δήλωσε ότι θα αφορούν όλους. «Δεν θα επιτρέψω να δυσκολεύονται οι συνταξιούχοι και μισθωτοί και όσοι πλουτήσαν εις βάρος του δημοσίου να πίνουν εις υγείαν του κορόιδου» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός αφού περιέγραψε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και τις πιέσεις που δέχεται η χώρα απο το εξωτερικό έστειλε μήνυμα ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι απλά οικονομικό αλλά είναι βαθιά πολιτικό και βαθιά κοινωνικό. Μεταξύ των άλλων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει τις ευθύνες της.
«Έχουμε συνείδηση χρέους απέναντι στην πατρίδα. Τα πράγματα στην χώρα έχουν φτάσει στα όριά τους. Κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις αν δεν κάνουμε κάτι σύντομα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός απάντησε σε όσους λένε ότι με τα νέα μέτρα η χώρα θα μπει σε ύφεση λέγοντας ότι: «Πρωταρχικά δεν μας απειλεί η ύφεση αλλά η αδυναμία δανεισμού. Λίγο μετά είπε ότι πληρώνουμε την έλλειψη αξιοπιστίας που θέριεψε και ότι χρειαζόμαστε την στήριξη των εταίρων για να πείσουν τους πολίτες τους.
Ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έδωσε και στοιχεία της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας λέγοντας ότι το δημόσιο χρέος αγγίζει τα 300 δισ. ευρώ ενώ το εθνικό εισόδημα είναι περίπου 240. Πάνω από 100 δισ. ευρώ χρειάζονται τα ταμεία του δημοσίου για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του την ώρα που πρέπει να δανειστούμε τα μισά από αυτά.
Επισήμανε ότι οι δανειστές μας ζητούν όλο και περισσότερα επιτόκια και συνέκρινε τους όρους δανεισμού της Ελλάδας με αυτούς της Γερμανίας με την οποία όπως είπε δανειζόμασταν πριν από λίγα χρόνια περίπου με τους ίδιους. Είπε ότι για 5 δισ. ευρώ δάνειο πληρώνουμε τόκο 750 εκ. ευρώ παραπάνω από το Βερολίνο.
Όσον αφορά στα νέα μέτρα ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα αφορούν όλους. «Δεν θα επιτρέψω να δυσκολεύονται οι συνταξιούχοι και μισθωτοί και όσοι πλουτήσαν εις βάρος του δημοσίου να πίνουν εις υγείαν του κορόιδου. Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στην διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη υπενθυμίζοντας ότι εκεί ο Ανδρέας Παπανδρέου σημείωνε πως «Για να έχουμε κοινωνική δικαιοσύνη χρειάζεται λαϊκή κυριαρχία και για να έχουμε λαϊκή κυριαρχία χρειάζεται εθνική κυριαρχία».
Και ο Γ.Παπανδρέου κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι «η εθνική μας κυριαρχία έχει τρωθεί».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr