Ο Λαβρόφ κατήγγειλε σαμποτάζ των προσπαθειών για πολιτική λύση στη Συρία

«Μερικοί υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές για να διώξουν τον Άσαντ» είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ από την Αθήνα - Επέκρινε τις ΗΠΑ ότι αθέτησαν ρωσο-αμερικανικές συμφωνίες αμέσως μετά την υιοθέτησή τους - Κατηγόρησε κάποιες χώρες ότι δεν έχουν διακόψει κάθε σχέση με τρομοκράτες

Στο Συριακό και το Κυπριακό αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στον διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «πολλές φορές ασκείται σαμποτάζ προς την πολιτική διευθέτηση προς το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ασφαλείας γιατί μερικοί υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές ο στόχος των οποίων είναι να διώξουν το καθεστώς Άσαντ».

Αν τα ψηφίσματα υλοποιούνταν τίμια θα είχε σημειωθεί πρόοδος, συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι «από την αρχή της αραβικής άνοιξης όταν πολλοί υποστήριξαν αυτό το κίνημα εμείς καλέσαμε να μην γίνουν αλλαγές καθεστώτων βίαια αλλά μέσω διαλόγου εθνοτήτων και θρησκειών στην Αίγυπτο, τη Συρία κ.α.».

«Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα και στη Συρία θα έχουμε ως στόχο την τίμια πρόθεση προς την πολιτική διαδικασία στην οποία θα συμμετάσχει και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Συρίας θα αποφασίσουν για την τύχη τους» συμπλήρωσε για τη Συρία.

«Το  ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπει πολιτικές διαπραγμάτευσεις που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, προβλέπει ελάφρυνση της ανθρωπιστικής κατάστασης» συμπλήρωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Για το Κυπριακό είπε ότι «δεν μπορούμε να πετύχουμε τη συμφωνία επειδή κάποιοι δεν θέλουν τη λύση του» αναφερόμενος στις ελληνικές παρατηρήσεις ότι «έχετε αναφερθεί στις προσπάθειες μερικών να αντικαταστήσουν τις αρχές που υιοθετήθηκαν από τον ΟΗΕ με κάποιες νέες προσεγγίσεις που δεν βοηθάνε».

«Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πίεσης έξωθεν είτε προσπάθειες να οριστούν κάποιες προθεσμίες. Αναμφίβολα πρέπει να συμφωνήσουν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ορίσει τα πλαίσια για τη συμφωνία όσον αφορά την κυριαρχία, το περιουσιακό, τις ιδιοκτησίες» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «εμείς θα συμβάλουμε για να είναι οι προσπάθειες του ΟΗΕ στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μην υπάρχουν αποκλίσεις».

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος αφού τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη συνεργασία Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Κυπριακό εκφράζοντας τις ευχαριστίες της Ελλάδας «για τη στήριξη προς τη λύση που θεωρούμε επιβεβλημένη»

«Η λύση που η Ελλάδα και Κύπρος προτείνουν είναι μια λύση επιβεβλημένη από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι αδύνατον να δεχθούμε μειώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία, είναι αδύνατον να δεχθούμε τις εγγυήσεις και την παρουσία του στρατού κατοχής» τονισε ο κ. Παυλόπουλος.

«Στηρίζοντας αυτή τη λύση από την πλευρά της Ρωσίας θέλω να είστε βέβαιος ότι στηρίζετε μια λύση που στηρίζει την ίδια την πορεία της ΕΕ στο σύνολό της» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.



Οι πλήρεις δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου και του Σεργκέι Λαβρόφ έχουν ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Κύριε Υπουργέ, σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στην Προεδρία της Δημοκρατίας, για δεύτερη φορά μέσα στο 2016, την πρώτη φορά μαζί με τον Πρόεδρο κ.Putin, στον οποίο θέλω να διαβιβάσετε τους θερμούς χαιρετισμούς μου.

Βεβαίως, τα ζητήματα των σχέσεών μας θα τα συζητήσετε με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό των Εξωτερικών, κ.Κοτζιά.  Θα μου επιτρέψετε να μείνω μόνο σε δύο θέματα: Το ένα αφορά τον πόλεμο στη Συρία και το άλλο, το Κυπριακό.

Ως προς την Συρία:  Κύριε Υπουργέ, ο πόλεμος στην Συρία πρέπει να τελειώσει, το συντομότερο δυνατό. Και μαζί με τον πόλεμο πρέπει να τελειώσει και το Προσφυγικό, με όρους ανθρωπισμού.  Γιατί πρέπει να σεβαστούμε τον Άνθρωπο πρωτίστως.  Δεν φέρει καμία ευθύνη ο Άνθρωπος εκεί, είναι άλλων λάθη αυτά τα οποία συμβαίνουν στη Συρία. Αλλά πρέπει, επίσης, να τελειώνουμε και με το θέμα της τρομοκρατίας και να συμπεριφερθούμε στους τρομοκράτες όπως τους αρμόζει, δηλαδή σε μέλη οργανώσεων που διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.  

Εδώ, θέλω να τονίσω ότι το τέλος του πολέμου στη Συρία είναι ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά την Ελλάδα, αφορά την περιοχή, αφορά την ίδια την Ευρώπη, αφορά τον κόσμο ολόκληρο.  Γιατί οι συνέπειες του πολέμου αυτού είναι παγκόσμιες.  Γι’αυτό και είναι ανάγκη να υπάρξει συνεργασία, την οποία εμείς στηρίζουμε, ανάμεσα στη Ρωσία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να τελειώσει ο πόλεμος αυτός.  Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα σε διμερείς σχέσεις.  Αλλά αυτά τα προβλήματα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, γιατί η προτεραιότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση καθορίζεται από το διακύβευμα το οποίο είναι παγκόσμιο, όπως τόνισα προηγουμένως. Άρα, η συνεργασία πρέπει να υπάρξει και η συνεργασία αυτή πρέπει να είναι και αποτελεσματική.  Και εδώ, κύριε Υπουργέ, θέλω να τονίσω ότι η συνεργασία Ρωσίας - Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τέλος του πολέμου στη Συρία δίνει ένα ηχηρό μήνυμα σ’ολόκληρη την Υφήλιο ότι στα μεγάλα και στα σημαντικά που αφορούν την παγκόσμια ειρήνη και οι τρεις αυτές Δυνάμεις αποτελούν εγγύηση για την εμπέδωσή της. Το τονίζω για να μην παρεξηγηθώ: Γνωρίζω ότι υπάρχουν διαφορές, γνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα.  Αυτά θα τα λύσουμε στη συνέχεια και θα τα λύσουμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις καλές σχέσεις που έχουμε.  Αλλά, αυτή την στιγμή, προέχει στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας το τέλος του πολέμου στη Συρία και η συνεργασία μεταξύ μας.

Και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό: Ευχαριστούμε πολύ για την στήριξη προς την Κύπρο και προς την λύση, η οποία θεωρούμε ότι είναι η επιβεβλημένη.  Θυμίζω ότι η λύση που η Ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ.Αναστασιάδης, προτείνει, είναι μία λύση η οποία είναι επιβεβλημένη από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο.  Δηλαδή, η λύση αυτή συνεπάγεται ότι οποιαδήποτε πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, που σημαίνει ότι – μεταξύ άλλων – είναι αδύνατον να δεχθούμε μειώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία, είναι αδύνατον να δεχθούμε εγγυήσεις, είναι αδύνατον να δεχθούμε παραμονή του στρατού κατοχής.  Θυμίζω ότι η έννοια της κυριαρχίας στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τα Ευρωπαϊκά Κράτη δεν επιδέχεται εκπτώσεις.  

Οποιαδήποτε λύση που δεν θα σεβόταν αυτή την πλήρη έννοια της κυριαρχίας, θα δημιουργήσει ένα, κυριολεκτικά, καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Και εκείνων που σήμερα αποτελούν Μέλη της ΕΕ και εκείνων που πρόκειται να γίνουν Μέλη της ΕΕ.  Άρα, στηρίζοντας αυτή την λύση, κύριε Υπουργέ, από την πλευρά της Ρωσίας, θέλω να είσθε βέβαιος ότι στηρίζετε και μία λύση, η οποία αφορά την ίδια την Ευρώπη.  Είναι μια λύση που στηρίζει την ίδια την ΕΕ, την ίδια την πορεία της ΕΕ στο σύνολό της.


S.LAVROV (από ανεπίσημη μετάφραση): Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ και πρώτα από όλα επιτρέψτε μου να σας διαβιβάσω κι εγώ τους θερμούς και ειλικρινείς χαιρετισμούς  του Προέδρου Vladimir Putin. Πάντα με ικανοποίηση έχει αναμνήσεις από την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Μάιο και από την επίσκεψή σας στη Ρωσία τον Ιανουάριο, όταν κηρύξατε την έναρξη του αφιερωματικού έτους Ελλάδας και Ρωσίας. Ξέρω ότι το πρόγραμμα του αφιερωματικού έτους ήταν πάρα πολύ πλούσιο και γεμάτο από λαμπρές και ωραίες εκδηλώσεις και μας αρέσει ότι σήμερα μεταξύ των χωρών μας διενεργείται αυτό το πολύτιμο πρόγραμμα του αφιερωματικού έτους. 
Όπως αναφέρατε, σήμερα θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε αναλυτικά όλες τις πτυχές των διμερών μας σχέσεων με τον κ. Πρωθυπουργό και με τον κ. Υπουργό των Εξωτερικών. Και βεβαίως θα συζητήσουμε και τα διεθνή ζητήματα, όπως την κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής συμπεριλαμβανομένης και της κρίσης στη Συρία και βεβαίως το Κυπριακό. Από την αρχή της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, όταν πολλοί υποστήριξαν αυτή την Άνοιξη, εμείς κάναμε έκκληση να μην γίνουν αλλαγές καθεστώτων μη αρεστών, αλλά να υπάρξει ένας πολιτικός διάλογος μεταξύ όλων των εθνοτήτων και όλων των θρησκειών σε Αίγυπτο, Λιβύη και Συρία. Χαιρόμαστε που στην Αίγυπτο - βεβαίως, όχι χωρίς προβλήματα – η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και εμείς υποστηρίζουμε αυτή την πορεία. Στη Λιβύη το κράτος σχεδόν δεν υπάρχει, χρειάζεται να το δημιουργήσουμε εκ νέου. Με αυτό ασχολείται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και εμείς υποστηρίζουμε αυτές τις διαδικασίες, επειδή δεν μπορούμε να δεχτούμε μια Λιβύη ως «μαύρη τρύπα» μέσω της οποίας περνάνε πολλοί μετανάστες από όλη την Αφρική στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Και ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα και στη Συρία και όλοι μας θα έχουμε στόχο την τίμια συνεργασία, την τίμια προώθηση και επιθυμία προς την πολιτική διαδικασία, στην οποία θα συμμετάσχουν η κυβέρνηση και οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Συρίας θα αποφασίζουν για την τύχη τους. Σε μια ομάδα υποστήριξης της Συρίας με συν-προεδρία της Ρωσίας και των ΗΠΑ, εμείς υιοθετήσαμε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ  που περιγράφει τις συνθετικές προσεγγίσεις προς την επίλυση του ζητήματος στη Συρία. Αυτό το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας προβλέπει ότι η πολιτική διαδικασία και οι πολιτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα χωρίς κάποιες εκ των προτέρων προϋποθέσεις. Επίσης, προβλέπει την διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας, διότι πολλά μέρη της Συρίας είναι ήδη σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και επίσης προβλέπει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δηλαδή προβλέπει ότι όποιες ομάδες θέλουν να συμμετάσχουν στην πολιτική διευθέτηση, πρέπει να διακόψουν κάθε επαφή με την τρομοκρατία, με το Ισλαμικό Κράτος και με την οργάνωση Jabhat al-Nusra. Όταν υιοθετούσαμε αυτό το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, θυμάμαι τα λόγια του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, ο οποίος δήλωσε ότι όποιος θέλει να είναι μέρος αυτής της διευθέτησης πρέπει να διακόψει κάθε σχέση με τρομοκράτες. «Χρυσά» λόγια. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και περιμένουμε αυτά τα λόγια να υλοποιηθούν.
Εδώ και μερικούς μήνες προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα στην πόλη Χαλέπι. Υπήρχαν συγκεκριμένες ρωσο-αμερικανικές συμφωνίες, αλλά σχεδόν αμέσως μετά την υιοθέτηση αυτών των συμφωνιών, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από αυτές. Όπως ξέρετε, υπήρχαν πολλαπλά ανθρωπιστικά διαλείμματα και εδώ και δύο εβδομάδες τα ρωσικά και τα συριακά πολεμικά αεροσκάφη δεν πραγματοποιούν επιχειρήσεις στην περιοχή, αλλά πάντα αυτά τα ανθρωπιστικά διαλείμματα αξιοποιήθηκαν από τους τρομοκράτες για να εμπλουτίσουν το ανθρώπινο και στρατιωτικό δυναμικό τους.    

Το ανατολικό μέρος της πόλης Xαλέπι ελέγχεται από την οργάνωση Jabhat al-Nusra, που ελέγχει όλες τις ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και κρατούν ομήρους τους κατοίκους της πόλης.  Αλλά εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες, μαζί με τους Αμερικανούς, με τους εκπροσώπους της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας και θα προσπαθήσουμε να βρούμε την λύση για να διευκολύνουμε την κατάσταση στην πόλη.  

Δυστυχώς, πολλές φορές ασκείται ‘σαμποτάζ’ εις βάρος των προσπαθειών προς την πολιτική διευθέτηση, αντίθετα προς το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, διότι μερικοί υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές, ο στόχος των οποίων είναι να διώξουν το καθεστώς του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας υλοποιούνταν τίμια, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει και να είναι πολύ καλύτερη.

Ως προς το Κυπριακό, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, οι κύριες αιτίες και εδώ νομίζω πως είναι ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε την Συμφωνία, επειδή κάποιοι δεν θέλουν αυτήν την διευθέτηση, την λύση του Κυπριακού.  Αναφερθήκατε στις προσπάθειες μερικών να αντικαταστήσουν τις αρχές που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με κάποιες καινούργιες προσεγγίσεις.  Αυτό βεβαίως δεν ανταποκρίνεται στους στόχους διευθέτησης.  Βεβαίως, δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πίεσης έξωθεν είτε προσπάθειες να ορισθούν κάποιες προθεσμίες. Αναμφίβολα, πρέπει να συμφωνήσουν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και το Συμβούλιο Ασφαλείας καθόρισε τα πλαίσια αυτής της Συμφωνίας που πρέπει να πετύχουν ως προς την κυριαρχία, ως προς τα ζητήματα ιδιοκτησίας και των εγγυήσεων.  Και εμείς θα συμβάλουμε για να είναι οι προσπάθειες του ΟΗΕ στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και για να μην υπάρχουν αποκλίσεις απ’αυτήν την πορεία στο πλαίσιο των Συμφωνιών.
Βεβαίως, καταλαβαίνουμε και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία και ελπίζουμε ότι σήμερα, οι Έλληνες εταίροι θα μοιραστούν μαζί μας τις εκτιμήσεις τους ως προς το Κυπριακό.- 


Λαβρόφ: Υπάρχουν καλές προοπτικές συνεργασίας στα ενεργειακά

Στη συνέχεια ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στον οποίο επισήμανε τις καλές προοπτικές που υπάρχουν για τη συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας.

Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε επίσης σε γνωστά προβλήματα που υπάρχουν στο διμερές εμπόριο και στις προσπάθειες της μεικτής διυπουργικής επιτροπής που συζητά τρόπους για να ξεπεραστούν αυτά και να αυξηθεί το εμπόριο.

Όσον αφορά το Κυπριακό επανέλαβε ότι όπως και στην περίπτωση της Συρίας «το κυριότερο είναι να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα κατά την υιοθέτηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». «Εμείς είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές τις απαραίτητες για το Κυπριακό και ενάντια στην επανεξετάση αυτών των αρχών και τη διερμηνεία τους να δοθούν τεχνητές προθεσμίες της επίλυσης του Κυπριακού» κατέληξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αφού τόνισε ότι«η παρουσία σας σηματοδοτεί την ανάγκη να διατηρήσουμε τις στενές σχέσεις Ρωσίας Ελλάδας» τόνισε ότι είναι αναγκαίες οι στενές σχέσεις Ρωσίας-Ευρωπαϊκής κοινότητας αν θέλουμε να προχωρήσουμε τις συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας.

«Αυτές τις ημέρες μας αφορά το ζήτημα μιας βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό που δεν θα περιλαμβάνει τη συνέχιση της παραμονής των στρατευμάτων κατοχής στο νησί» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

«Γνωρίζετε καλύτερ από μένα ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας περιόδου όπου αντιμετωπίζουμε παράλληλες προκλήσεις τόσο όσον αφορά την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία και πρέπει να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις εποικοδομητικές και οι λύσεις αυτές θα έρθουν μόνο από κοινό διάλογο. Θεωρώ ότι και τα επόμενα έτη να είναι έτη στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες» κατέληξε στο σύντομο διάλογο που είχαν οι δύο πολιτικοί μπροστά στις κάμερες.

Μετά το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου ο Σεργκει Λαβροφ μετέβη στο Ζάππειο, για τις εργασίες του ελληνορωσικου Φόρουμ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στο σύντομο χαιρετισμό του, επισήμανε τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, τις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας και τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών. 

Ειδική αναφορά έκανε στη συμπλήρωση 190 ετών από τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου το 2017 και τη συμμετοχή του ρωσικού στόλου στην απελευθέρωση της Ελλάδας.



Οι πλήρεις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Σεργκέι Λαβρόφ έχουν ως εξής:

Αλέξης Τσίπρας: Κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σας καλωσορίζω για άλλη μία φορά φέτος στην Ελλάδα. Έρχεστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η παρουσία σας σηματοδοτεί την ανάγκη να διατηρήσουμε τις πολύ στενές πολιτικές σχέσεις συνεργασίας και διαλόγου, αναγκαίες σχέσεις τόσο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσική Ομοσπονδία όσο και ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αν θέλουμε να προχωρήσουμε την υπόθεση της ειρήνης και της σταθερότητας. 

Όπως γνωρίζετε, πέραν αυτού του μεγάλου ζητήματος που αφορά στην ειρήνη στη φλεγόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα στη Συρία, τούτες τις μέρες μας απασχολεί ιδιαίτερα και η δυνατότητα εξεύρεσης βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. Όπου, βεβαίως, βιώσιμη λύση δεν νοείται με τη συνέχιση της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί. 
Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας περιόδου που αντιμετωπίζουμε παράλληλες προκλήσεις τόσο σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία και την κρίση ασφάλειας. Και πρέπει να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις εποικοδομητικές σε αυτές τις κρίσεις – και αυτές οι λύσεις αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από τον κοινό διάλογο. 

Θέλω να σας πω πως φέτος είχαμε ένα πολύ εποικοδομητικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας. Έρχεστε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα· η προηγούμενη ήταν παρουσία του προέδρου Πούτιν. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη στενή συνεργασία, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, του τουρισμού, της οικονομική συνεργασίας. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι τα επόμενα έτη πρέπει να είναι έτη πολύ στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας.

Σεργκέι Λαβρόφ: Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, πρώτα από όλα επιτρέψτε μου να σας διαβιβάσω τα θερμά χαιρετίσματα και τις καλύτερες ευχές από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κύριο Βλαντιμίρ Πούτιν. Με θερμότητα αναδεικνύει την επίσκεψη σας πέρυσι στην Ρωσία και την επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Μάιο, όταν κατόπιν των συνομιλιών σας, υπογράφηκε μια σημαντική δέσμη συμφωνιών. 

Με ικανοποίηση μιλάμε για την πραγματοποίηση του αφιερωματικού έτους μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας. Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Έτους προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό και είμαστε πεπεισμένοι ότι με βάση το έτος θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των παραδοσιακών σχέσεων – πνευματικών και πολιτιστικών – μεταξύ των χωρών μας.  

Στο διμερές εμπόριο υπάρχουν γνωστά προβλήματα, αλλά, σήμερα ξεκινά η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα δώσει την ευκαιρία να συζητήσουν για τους τρόπους να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να βρούμε τους τρόπους αύξησης του εμπορίου. 
Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε την αύξηση των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Στον τομέα της ενέργειας υπάρχουν καλές προοπτικές και για αυτό συζητούν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των χωρών μας. 

Βεβαίως, σήμερα αλλά και στο μέλλον θα συζητήσουμε με τους Έλληνες εταίρους μας τους τρόπους επίλυσης των διενέξεων, των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Στην περίπτωση της Συρίας και του Κυπριακού πιστεύουμε ότι το κυριότερο είναι να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα κατά την υιοθέτηση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εμείς είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές που είναι απαραίτητες αρχές για την επίλυση του Κυπριακού. Είμαστε ενάντια σε νέα ερμηνεία αυτών των αρχών, ενάντια στο να τεθούν τεχνητές προθεσμίες στην επίλυση του Κυπριακού και, βεβαίως, είμαστε κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr