Έφη Αχτσιόγλου: Παιδί θαύμα ή μοιραία επιλογή;

H πιο νέα υπουργός της κυβέρνησης καλείται να διαχειριστεί ένα από τα πλέον κρίσιμα κεφάλαια με τους δανειστές έχοντας απέναντί της τους συνταξιούχους και όχι μόνο - Ερωτηματικά για τα κριτήρια επιλογής της σε σχέση με την εμπειρία της και λιγότερο με την ηλικία της

Υπουργός ετών 31, το νεώτερο μέλος του νέου κυβερνητικού σχήματος (είναι τρία χρόνια μικρότερη από το νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ.Τζανακόπουλο), η νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, συγκέντρωσε από την πρώτη στιγμή πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας.
Και αυτό όχι μόνον εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας της αλλά και εξαιτίας του πόστου που ανέλαβε και των δυσκολιών που θα κληθεί από αύριο κιόλας να διαχειριστεί.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που διερωτώνται αν η εμπειρία της ως διευθύντρια του γραφείου του προκατόχου της κ. Κατρούγκαλου αρκεί για να σταθεί με αξιώσεις απένταντι στους απαιτητικούς δανειστές και να διαπραγματευτεί εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα, την ώρα που το μέτωπο που έχει ήδη ανοίξει η κυνέρνηση με τους συνταξιούχους λόγω των συνεχών περικοπών είναι επί της ουσίας ένα καζάνι που βράζει...

Η επιλογή της από τον πρωθυπουργό για την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Εργασίας ερμηνεύεται με δύο τρόπους: Είτε το Μαξίμου γνωρίζει κάτι περισσότερο από όλους σε ό,τι έχει να κάνει με τις ικανότητές της, είτε η νεαρή υπουργός θα εμφανιστεί πιο ευέλικτη να συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις των δανειστών. Το τελευταίο βέβαια εικάζεται από ελάχιστους, όμως αν συμβεί (που όλοι το απεύχονται) δεν θα είναι μόνον μια ήττα για την κυβέρνηση, αλλά και για την ίδια προσωπικά, που λόγω του νεαρού της ηλικίας της θα την κουβαλά για καιρό στην πολιτική της καριέρα.

Η πρώτη κίνηση που έκανε η κυρία Αχτσιόγλου πάντως μετά την υπουργοποίησή της ήταν να κλείσει τον λογαριασμό της στο twitter, όμως οι χρήστες του πρόλαβαν να σχολιάσουν τις παλαιότερες αναρτήσεις της που ήταν μαχητικότατες κατά των μνημονίων και της τρόϊκας και διερωτώνται αν οι τότε αναρτήσεις της θα αποτελέσουν μπούσουλα της πολιτικής που θα ακολουθήσει από τον υπουργικό θώκο που μόλις ανέλαβε, ή η στάση της θα είναι πιο συμβιβαστική των αναρτήσεών της.

Η ίδια πάντως, προσερχόμενη χθες στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία της αρκέστηκε να δηλώσει πως «με τίμησε ο πρωθυπουργός, συνεχίζουμε συντεταγμένα το έργο μας στο υπουργείο Εργασίας».
Μένει να δούμε πως θα κινηθεί από αύριο που και τυπικά θα αναλάβει τα ηνία του υπουργείου
Ποια είναι η Έφη Αχτσιόγλου

Από τη θέση της διευθύντριας του γραφείου του τέως υπουργού εργασίας , έδινε πάντα «γραμμή» στις έντονες αντιπαραθέσεις με τους δανειστές και αποτελούσε στην ουσία το alter ego του Γιώργου Κατρούγκαλου. Τόσο ο υπουργός όσο και ο Αλέξης Τσίπρας  την εμπιστεύονταν απόλυτα . Ανάμεσα στα πολλά προσόντα της είναι οι γνώσεις , η μεθοδικότητα και η στρατηγική που αναπτύσσει για να φέρει εις πέρας τις απαιτητικές διαπραγματεύσεις στις αίθουσες του Χίλτον.

Ευειδής, ευγενής , σοβαρή και λιγομίλητη ,η 31χρονη διδάκτορας εργατικού δικαίου ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών της Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε το 1985 στα Γιαννιτσά Πέλλας και από την πρώτη στιγμή που η δραστηριοποίησή της έγινε πιο έντονη στη συμπρωτεύουσα το όνομά της ήταν μέσα στα επικρατέστερα για την υποψηφιότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δημαρχία της πόλης. Το συγκεκριμένο σενάριο δεν ευοδώθηκε αλλά η κ. Αχτσιόγλου  με το χρίσμα της πολιτεύτριας με τον ΣΥΡΙΖΑ συνεισέφερε στον προεκλογικό αγώνα της υποψήφιας περιφερειάρχου Κεντρικής Μακεδονίας με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινας Χαραλαμπίδου.

Μετά τις ευρωεκλογές μετακόμισε στις Βρυξέλλες και εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτιδα της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, λίγο αργότερα επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, καθώς κλήθηκε να συνεισφέρει στον αγώνα του κόμματός της ως υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ολοκλήρωσε με άριστα τις προπτυχιακές σπουδές της στη Νομική του ΑΠΘ και το 2009 απέκτησε –επίσης με άριστα- το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις πολιτικές επιστήμες από την ίδια σχολή.

Εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, ενώ το 2014 ολοκλήρωσε ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο υπό την επίβλεψη του καθηγητή, Άρι Καζάκου.
«Στην επιστημονική μου σταδιοδρομία, ο κύριος όγκος των παρεμβάσεων μου στην εγχώρια και διεθνή επιστημονική κοινότητα αφορά την υπεράσπιση της εργασίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ιδίως τα τελευταία χρόνια επικεντρώνομαι στις ανατροπές που επιφέρουν τα μνημονιακά καθεστώτα στο πεδίο του εργατικού δικαίου και των θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων, προτείνοντας λύσεις σε δικαιοπολιτικό επίπεδο», αναφέρει η ίδια στη σελίδα της στο facebook.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr