Κυπριακό: Θετική ανατροπή στις διαπραγματεύσεις

Μέχρι χθες το απόγευμα η κατάσταση περιγραφόταν ως απογοητευτική καθώς η Τουρκοκυπριακή πλευρά εμφανιζόταν ιδιαιτέρως αρνητική στη συζήτηση των κριτηρίων για εδαφικές αναπροσαρμογές

Ανατροπή με ελπίδες για σημαντική πρόοδο στην εδαφική πτυχή του Κυριακού, έχει σημειωθεί σύμφωνα με πληροφορίες, στο Mont Pelerin της Ελβετίας, στις διαπραγματεύσεις του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.  

Μέχρι χθες το απόγευμα η κατάσταση περιγραφόταν ως απογοητευτική καθώς η Τουρκοκυπριακή πλευρά εμφανιζόταν ιδιαιτέρως αρνητική στη συζήτηση των κριτηρίων για εδαφικές αναπροσαρμογές.

 
Για τον λόγο αυτό την συζήτηση πήραν αποκλειστικά στα χέρια τους οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί με την συμμετοχή του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται νέα συνάντηση και πηγές τόσο της ελληνοκυπριακής όσο και της τουρκοκυπριακής πλευράς κάνουν λόγο για σημαντική πρόοδο που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε γεφύρωση διαφορών. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η συζήτηση γίνεται πάνω σε ένα έγγραφο στο οποίο είναι γραμμένες με μπλε χρώμα οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και με κόκκινο αυτές της τουρκοκυπριακής πλευράς. Όπου διαπιστώνεται συμφωνία θα γράφεται σε άλλη στείλει το περιεχόμενο της με μαύρο χρώμα.

Αν η διαπραγμάτευση εξελιχθεί θετικά όπως ξεκίνησε σήμερα το πρωί δεν αποκλείεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις απόψε το βράδυ.

Η Τουρκοκυπριακή πλευρά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στην παραμονή των διαπραγματευτικών ομάδων στην Ελβετία και να μην αναχωρήσουν αύριο το πρωί όπως έχει προγραμματιστεί.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.

Αν συμφωνηθούν τα κριτήρια των εδαφικών αναπροσαρμογών τότε θα γίνει συζήτηση με χάρτες ώστε να χαραχθούν τα «σύνορα» μεταξύ των δύο ομόσπονδων κρατιδίων που θα δημιουργηθούν μετά τη λύση του Κυπριακού.

Βασική προϋπόθεση για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες, προτείνοντας 25% ποσοστό εδάφους για το τουρκοκυπριακό ομόσπονδο κρατίδιο, κάτι που σημαίνει επιστροφή του 11% των εδαφών που κατέλαβαν οι Τούρκοι το 1974.

Επίσης η Βρετανία έχει δεσμευθεί να δώσει το 50% του εδάφους της Βάσης της Δεκέλειας που διατηρεί από τις συμφωνίες του 1960. Στην ελληνοκυπριακή πλευρά θα περιέλθει και η νεκρή ζώνη που από το 1974 ελέγχει ο ΟΗΕ.

Το επόμενο βήμα που μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα και σήμερα είναι η σύγκλιση πολυμερους διάσκεψης για να συζητηθούν οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακόυ και κυρίων η Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr