Ευρω-σχέδιο κατά των κερδοσκόπων

Απλόχερη γαλλική στήριξη από Σαρκοζί προς Παπανδρέου. Οι δύο ηγέτες, μαζί και η Μέρκελ, κατέληξαν στην απόφαση να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό στήριξης των χωρών της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν κερδοσκοπικές επιθέσεις...

Απλόχερη γαλλική στήριξη πρόσφερε ο Νικολά Σαρκοζί την Κυριακή στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι, ενώ οι δύο ηγέτες, μαζί και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, κατέληξαν στην απόφαση να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό στήριξης των χωρών της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν κερδοσκοπικές επιθέσεις.
 

Της κρίσιμης χθεσινής συνάντησης των δύο αντρών, η οποία έγινε σε πολύ θερμό κλίμα, είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επαφές μεταξύ Σαρκοζί και Μέρκελ, για τις ευρωπαϊκές κινήσεις κατά της κερδοσκοπίας, ωστόσο σχετικές λεπτομέρειες για τη φύση του μηχανισμού ή τον τρόπο που θα λειτουργήσει δεν έχουν γίνει γνωστές.

Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση Σαρκοζί-Παπανδρέου, ο Γάλλος πρόεδρος, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη της Γαλλίας ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα έκανε αυτό ακριβώς που της ζήτησε η Ε.Ε. προσθέτοντας ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται έκτακτη χρηματοδότηση. Μάλιστα ο κ. Σαρκοζί επαίνεσε τον κ. Παπανδρέου και αναφέρθηκε στο κουράγιο που επιδεικνύει ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα από κερδοσκόπους «δεν θα είναι θέμα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό, και θα αφορά το ίδιο το ευρώ».

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ ο κ. Σαρκοζί απάντησε πως ένα κράτος - μέλος της Ευρωζώνης που πλήττεται από τους κερδοσκόπους θα πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη των υπόλοιπων μελών της ζώνης του ευρώ.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως δεν είναι επιλογή μας να πάμε στο ΔΝΤ «επιθυμούμε ευρωπαϊκή λύση».

Πρόσθεσε ακόμη πως η Ελλάδα αναμένει κινήσεις αλληλεγγύης από την Ευρωζώνη σε περίπτωση που συνεχιστούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Σαρκοζί τόνισε πως η κερδοσκοπία εναντίον της Ελλάδος είναι πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας αλλά μπορεί να πλήξει πολλές χώρες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολυ θερμό κλίμα, όπως διαφάνηκε και από τις δηλώσεις των δυο ηγετών. Οι κ. Παπανδρέου και Σαρκοζί αναφέρονταν ο ένας στον άλλον με το μικρό τους όνομα, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τον Νικολά Σαρκοζί στην Ελλάδα.

Τωρα η σειρα της Ουάσιγκτον

Από το Παρίσι, ο  κ. Παπανδρέου ταξίδεψε για τις ΗΠΑ όπου θα παραμείνει για  περίπου τρεις μέρες. Ο πρωθυπουργός έφθασε στην Ουάσιγκτον αργά χθες το βράδυ (6 το πρωί της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας), συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τη σύζυγό του Αντα Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός έλαβε… διπλωματική «βίζα» για να εισέλθει στο State Department και στο Λευκό Οίκο, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία.


Η ατζέντα των  συζητήσεων του με τα στελέχη της  αμερικανικής διοίκησης περιλαμβάνει όχι μόνο τα οικονομικά, αλλά και  τα εθνικά θέματα.

Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στο επίκεντρο της ημίωρης (σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό) συνάντησής του με την κυρία Χίλαρι Κλίντον που θα γίνει στις οκτώ το βράδυ (ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας.

Την Τρίτη το βράδυ, στις εννέα (ώρα Ελλάδος) ακριβώς  ο κ. Παπανδρέου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τετ α τετ με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μπαράκ Ομπάμα, σε ένα ραντεβού που θα γίνει στο «Οβάλ Γραφείο», μέσα στο Λευκό Οίκο.

Η διάρκεια της  συνάντησης έχει προκαθοριστεί στα 30 λεπτά.

Μετά τον πρόεδρο  των ΗΠΑ, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας της αμερικανικής κυβέρνησης κ. Τίμοθι Γκάιτνερ.

Επί του παρόντος, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι δεν έχει κλειστεί ραντεβού με στελέχη ή τον Γάλλο πρόεδρο  του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το διάστημα που ο κ. Παπανδρέου θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον,  ο κ. Ντομινίκ Στρος Καν θα είναι εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. 

Τα ξημερώματα της ερχόμενης Τετάρτης, ο πρωθυπουργός θα λάβε μέρος στον επίσημο (και ετεροχρονισμένο) εορτασμό της επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας της 25ης Μαρτίου που θα γίνει στο Λευκό Οίκο παρουσία του κ. Ομπάμα, του αρχιεπισκόπου Αμερικής κκ Δημητρίου, μελών της αμερικανικής διοίκησης, της ελληνικής ομογένειας, αλλά και υπουργών της κυβέρνησης που θα συνοδεύουν τον κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός προγραμματίζει συνεντεύξεις σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, συναντήσεις  με ισχυρούς παράγοντες της ομογένειας για να διερευνήσει τη διάθεσή τους να επενδύσουν στην Ελλάδα, ομιλία στο ίδρυμα Μπρούκινγκς, αλλά και συνάντηση με την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των αντιπροσώπων κυρία Νάνσι Πελόζι (από το δημοκρατικό κόμμα).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr