Θεοδωράκης: Δεν αξιοποιήθηκε όσο έπρεπε η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα
16.11.2016
10:37
Τι είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού στο «Ολα» χθες το βράδυ στον ΑΝΤ1 για τη «χαμένη ευκαιρία» με τον Ομπάμα, τη συνέντευξη που θα έπαιρνε από τον Τραμπ, τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, την Αχτσιόγλου, τον Ζουράρι, τον Φίλη, τον Καμμένο, την πτώση της κυβέρνησης και τη σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Στους «ανεπάγγελτους» που βρίσκουν έδρανο στη Βουλή και θέση στα κυβερνητικά σχήματα αποδίδει την κακοδαιμονία της πολιτικής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Σε συνέντευξη, μάλιστα, που παραχώρησε στην εκπομπή του Αντένα «Όλα Ξεκόλλα» με τον Θέμο Αναστασιάδη και τη Δούκισσα Νομικού, παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα που έκαναν συνεργάτες του για τη διάρθρωση του πολιτικού συστήματος.
«Κάναμε μία χαρτογράφηση της βουλής να δούμε ποιοι έχουν δουλέψει», είπε ο στην εκπομπή που μεταδόθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης. «Ένα 40% των βουλευτών είναι εκτός παραγωγικής διαδικασίας, το 10% δεν έχει δουλέψει ποτέ, το 10% προέρχεται από τον συνδικαλιστικό χώρο και ένα 15% είναι γόνοι πλούσιων οικογενειών», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης και συμπλήρωσε: «Όταν λοιπόν σχεδόν το μισό πολιτικό σου σύστημα δεν έχει δουλέψει ποτέ, εξηγούνται πολλές από τις κακές αποφάσεις της πολιτικής».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει να πέσει. «Οι 153 βουλευτές που έχουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είναι πολλαπλώς δεμένοι με το κράτος», εξήγησε. «Με φίλους, με φίλες, με συγγενείς, άρα αυτοί οι άνθρωποι θα είναι μπετόν μέχρι τέλους. Δεν είναι σαν τους προηγούμενους που τρέμαν τα πόδια τους σε κάθε πολιτική κρίση. Οι 153 θα είναι αποφασισμένοι. Άρα, δεν θα πέσουν».
«Ο παππούς μου, ο… Καζαντζάκης» και τα… καλάσνικοφ
«Κάναμε μία χαρτογράφηση της βουλής να δούμε ποιοι έχουν δουλέψει», είπε ο στην εκπομπή που μεταδόθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης. «Ένα 40% των βουλευτών είναι εκτός παραγωγικής διαδικασίας, το 10% δεν έχει δουλέψει ποτέ, το 10% προέρχεται από τον συνδικαλιστικό χώρο και ένα 15% είναι γόνοι πλούσιων οικογενειών», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης και συμπλήρωσε: «Όταν λοιπόν σχεδόν το μισό πολιτικό σου σύστημα δεν έχει δουλέψει ποτέ, εξηγούνται πολλές από τις κακές αποφάσεις της πολιτικής».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει να πέσει. «Οι 153 βουλευτές που έχουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είναι πολλαπλώς δεμένοι με το κράτος», εξήγησε. «Με φίλους, με φίλες, με συγγενείς, άρα αυτοί οι άνθρωποι θα είναι μπετόν μέχρι τέλους. Δεν είναι σαν τους προηγούμενους που τρέμαν τα πόδια τους σε κάθε πολιτική κρίση. Οι 153 θα είναι αποφασισμένοι. Άρα, δεν θα πέσουν».
«Ο παππούς μου, ο… Καζαντζάκης» και τα… καλάσνικοφ
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ρωτήθηκε από τους παρουσιαστές της εκπομπής αν θα ξανάπαιρνε την απόφαση να αφήσει την στρωμένη δουλειά και να ασχοληθεί με την πολιτική: «Είμαστε οι μόνοι που καταφέραμε να έρθουμε έξω από την πολιτική και με το “καλημέρα” να μπούμε στη Βουλή, είπε και πρόσθεσε: «Και αυτό είναι κάτι σημαντικό, γιατί όλα τα προηγούμενα κόμματα, προήλθαν είτε από διάσπαση, είτε από γόνους κάποιων οικογενειών. Εγώ πήρα πολύ σοβαρά την κουβέντα του παππού μου του Καζαντζάκη, του παππού μας δηλαδή – το λέω σαν κρητικός – που έλεγε ότι “αν δεν αλλάξει ο κόσμος, θα φταις εσύ” και υπήρχαν βράδια τον τελευταίο καιρό πριν κάνω το Ποτάμι που έλεγα ότι δεν μπορούν να συμβαίνουν όσα ζούσαμε. Δεν μπορούν να νικούν μόνο οι δημαγωγοί. Θα χρησιμοποιήσω λοιπόν τη δημοσιότητά μου, θα χρησιμοποιήσω τη θετική γνώμη που έχει ο κόσμος για μένα, για να τους πω κάποιες αλήθειες.
Ένιωσα υπέροχα όταν αυτό αγκαλιάστηκε, απογοητεύτηκα κάποιες στιγμές που μου επιτέθηκαν και δεν βρέθηκαν πολλοί για να με υποστηρίξουν, αλλά είμαι σκληρό καρύδι και θα συνεχίσω».
«Υπάρχουν στιγμές που νιώθω ότι πολεμάω με τόξα ενώ οι άλλοι πολεμούν με καλάσνικοφ», είπε σε άλλη αποστροφή της συνέντευξης. «Πολλοί μας λένε ότι φταίει το ότι δεν έχουμε μηχανισμό αλλά να δημιουργήσω μηχανισμό σημαίνει ότι θα γίνω σαν τους άλλους», εξήγησε. «Εγώ δεν έχω ανοίξει γραφεία σε όλη την Ελλάδα. Δεν έχω επαγγελματικά στελέχη, δεν πληρώνω. Το ότι δεν πληρώνω σημαίνει ότι δεν παίρνω δάνεια. Είμαστε το μόνο κόμμα που έκανε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς να δανειστεί ούτε ένα ευρώ από πουθενά και βέβαια δεν κολλήσαμε αφίσες».
Για τις προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχτεί, είπε ότι θυμώνει, αλλά ο θυμός του «πάει κυρίως σε εκείνους που έχουν δώσει την εντολή», υποστηρίζοντας ότι «ο κύριος στόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των τρολς τους ήταν το Ποτάμι». Και αυτό γίνεται, εξήγησε, «γιατί για τους άλλους υπάρχει το παρελθόν τους. Είναι εύκολο, λες “αυτοί ήταν κυβέρνηση, έκαναν τα λάθη τους”. Το Ποτάμι επειδή δεν είχε κάνει τίποτα έπρεπε να καταδειχθεί ως κάτι σκοτεινό. Δεν είχε πολιτικό παρελθόν άρα έπρεπε να ψάξουν και να πουν μέσα από ψεκασμένες θεωρίες κάτι αρνητικό για το Ποτάμι και αρχίσανε αυτά να λένε για τους εκδότες, για συγγένειες, τα μυθεύματα που δεν περιέχουν ίχνος πραγματικότητας. Προσωπικά δεν μπήκα ποτέ στα σαλόνια των εκδοτών. Έχω δουλέψει στα μεγαλύτερα μέσα και σχεδόν απ' όλα τα «μαγαζιά» έφυγα κάποια στιγμή που ένιωσα ότι κάτι δεν μου πάει. Μπορώ να υπερηφανεύομαι λοιπόν ότι δεν έχω υπάρξει στα σαλόνια των εκδοτών. Δούλευα, έκανα την δουλειά μου, ήταν πετυχημένη και γι’ αυτό ακριβώς πληρωνόμουν. Όχι γιατί ήμουν δουλικό του ενός ή του αλλουνού».
Η «χαμένη ευκαιρία» με τον Ομπάμα
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης του Σ. Θεοδωράκη αφορούσε την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Ο Ομπάμα είναι μια από τις λίγες προσωπικότητες που θα ήθελα να συζητήσω μαζί του. Μια παγκόσμια προσωπικότητα», είπε. «Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να εντοπίσουν μειονεκτήματα αλλά τώρα που θα ζήσουν τον Τραμπ θα καταλάβουν τι ήταν ο Ομπάμα». Υποστήριξε ότι «χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία» με τη αρχική σκέψη να μιλήσει στην Πνύκα με φόντο την Ακρόπολη. «Το φαντάζεστε; Ένα από τα τελευταία μηνύματα του Προέδρου Ομπάμα να είναι με φόντο την Ακρόπολη», είπε. «Εγώ θα το ήθελα και θα ήταν μια μεγάλη δυνατή εικόνα της Ελλάδος.
Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μπόρεσε ούτε αυτό να εξασφαλίσει και τον πάνε σε κλειστούς χώρους ενώ θα έπρεπε να είχαμε την δυνατότητα να του εξασφαλίσουμε αυτή την μεγάλη εικόνα που θα ήταν μια διαφήμιση για τη χώρα μας. Είναι σημαντικό μια τέτοια προσωπικότητα να επισκέπτεται τη χώρα μας. Είναι ένας παγκόσμιος ήρωας και είναι θετικό να είναι εδώ, να μιλά για την Ελλάδα και να τον ακούμε».
Αν είχε την ευκαιρία να απευθύνει ερώτημα στον Πρόεδρο Ομπάμα αυτό θα ήταν, είπε, «τι λάθος έγινε και βγήκε ο Τραμπ». Συμπλήρωσε ότι «ο Ομπάμα έχει μία θεωρία ότι μπορούμε ανά εποχή να γινόμαστε καλύτεροι» που «διαψεύδεται από τη ροή των πραγμάτων» αφού «τώρα η Αμερική κάνει ένα βήμα πίσω». Και υπογράμμισε ότι θα ήθελε να συζητήσει με τον απερχόμενο Πρόεδρο «γιατί δεν νικάει πάντα το καλό, η συνωμοσία του καλού και πολλές φορές νικούν οι κακοί».
Στο ερώτημα αν ήταν καλός ηγέτης ο Ομπάμα, απάντησε: «Έχει κάνει μεγάλα πράγματα, οι μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει στην Υγεία και στην Παιδεία για την Αμερική είναι πολύ σπουδαίες. Και η τόλμη του να υπογράψεις συμφωνία για το κλίμα είναι πολύ σημαντική. Μερικοί ηγέτες γίνονται αντιληπτοί όταν βλέπουμε τους διαδόχους τους».
Εκπομπή με τον Τραμπ
Ενώ, ερωτηθείς, αν θα έκανε εκπομπή για τον Τραμπ, είπε ότι θα ήταν «αρνητική εκπομπή, και συνέχισε: «Είναι μια προσωπικότητα που δεν με εμπνέει καθόλου. Είναι ένας άνθρωπος λίγο λαϊκιστής, λίγο ακροδεξιός, λίγο ψεκασμένος. Όλα αυτά που απεχθάνομαι. Αυτή η αρρώστια του λαϊκισμού μεταφέρεται στην Ευρώπη. Αυτοί οι δημαγωγοί που επικρατούν, Brexit τώρα είναι και η Λεπέν που θέλει να γίνει πρόεδρος στη Γαλλία. Ο Τραμπ τα κατάφερε με τα δισεκατομμύρια του να γίνει Πρόεδρος. Έχει καταγραφεί ότι έστησε έναν ολόκληρο μηχανισμό με 200.000 άτομα και τρολ στο internet σε κάθε πολιτεία κυρίως να γράφουν εναντίον των άλλων. Οι δημοκρατικοί δεν μπόρεσαν να δώσουν το στίγμα της ανανέωσης και απογοήτευσαν αλλά το ότι ο Ομπάμα φεύγει και έρχεται ο Τραμπ αποτελεί ένα μελανό κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας».
Στην ερώτηση αν οι Αμερικάνοι βοήθησαν την Ελλάδα, απάντησε ότι αυτό μάλλον ισχύσει ότι «βοήθησαν στο να γίνει μια συμφωνία με τους θεσμούς». Και πρόσθεσε: «Αλλά δεν νομίζω ότι βοηθούν τον Τσίπρα. Οι ξένοι δεν βλέπουν πρωθυπουργούς, βλέπουν χώρες. Όταν λοιπόν κερδίζει κάποιος, λένε πρέπει να βοηθήσουμε αυτόν γιατί πρέπει να βοηθήσουμε τη χώρα».
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι «είμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή και θα είμαστε για πολύ ακόμη. Και δεν εννοώ μόνο τα εσωτερικά, εννοώ και για τις σχέσεις μας με την Ευρώπη. Τα λεφτά δεν έρχονται, η συμφωνία έχει κολλήσει, θέλουμε κάποιες ελαφρύνσεις για να πάμε στο πρόγραμμα Ντράγκι και δεν έρχονται, θα δυσκολευτούν πολύ οι Έλληνες. Φεύγει ο καλός ο κόσμος, φεύγουν τα παιδιά».
Τα τρολ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ο λαϊκισμός
Στο στόχαστρο του επικεφαλής του Ποταμιού βρέθηκαν για μια ακόμη φορά τα τρολ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. «Όταν μίλησα στη Βουλή για τα τρολ βγήκε η κ. Γεροβασίλη να πει ότι είναι τα δικά μας παιδιά και πρέπει να τα υποστηρίξουμε», ανέφερε. «Έτσι βγαίνουν άνθρωποι που ήταν ακροδεξιοί υποψήφιοι με των ΑΝΕΛ και λένε ότι είμαι εργαζόμενος στο υπουργείο επικρατείας και ταυτόχρονα υπερασπίζομαι τις απόψεις της κυβέρνησης στο διαδίκτυο».
Επιθετικός ήταν και για τον λαϊκισμό στην πολιτική που, όπως είπε, ασκεί γοητεία και στην Ελλάδα και στην Αμερική. Αναφερόμενος στην εγχώρια πολιτική είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Τσίπρας στον ανασχηματισμό διατήρησε πολλούς από τους λαϊκιστές του παρελθόντος και πρόσθεσε κάποιους ανθρώπους που μένει να δούμε τι θα κάνουν αν και δεν έχω πολλές αμφιβολίες ότι θα συνεχίσουν στο ίδιο κακό σκηνικό. To Ποτάμι είναι απέναντι στον λαϊκισμό. Θεωρούμε πως η καταστροφή της χώρας έχει προέλθει σε κάποιες στιγμές που επικράτησε ο λαϊκισμός. Στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ σήμερα συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο. Η ΝΔ κάνει μία καμπάνια τώρα για το κομματικό κράτος αλλά η ΔΑΚΕ δικιά τους δεν ήταν; Να είμαστε αυστηροί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά να μην ξεχνάμε ότι αυτή η χώρα χρεοκόπησε στα χέρια κάποιων άλλων ανθρώπων, προηγούμενων κυβερνήσεων που έκαναν τα ίδια σχεδόν πράγματα».
Επικρίνοντας τις άστοχες επιλογές στα υπουργικά πόστα που, κατά την άποψή του, έγιναν από τον πρωθυπουργό, ανέφερε: «Ο Τσίπρας συχνά μας ξαφνιάζει ακραία αρνητικά από τις επιλογές του. Θυμάστε ποιον είχε βάλει για να λύσει το ασφαλιστικό; Έναν σπουδαίο κατά τα άλλα ηθοποιό τον κ. Χαϊκάλη, ο οποίος είχε υποδυθεί τον διαχειριστή σε ένα τηλεοπτικό show. Η επιλογή των ανθρώπων σε σημαντικά προβλήματα μαρτυρά ότι δεν έχει καλή επαφή με την πραγματικότητα».
«Έχει συναντήσει άνεργο η υπουργός Εργασίας;»
Σε ερωτήσεις για συγκεκριμένα στελέχη της κυβέρνησης, είπε για την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου: «Έχει γίνει μία παρεξήγηση. Θέλουμε νέους ανθρώπους και βέβαια θέλουμε και γυναίκες στην πολιτική. Αλλά θέλουμε και ανθρώπους που να έχουν δουλέψει στη ζωή τους. Δεν ξεκινάς από το υπουργείο. Όταν είσαι 31 χρονών θα μπορούσες να έχεις δουλέψει σε 5 δουλειές. Η υπουργός αυτή δεν έχει δουλέψει πουθενά. Δηλαδή το υπουργείο Εργασίας με έναν άνθρωπο που δεν έχει δουλέψει ποτέ; Με έναν άνθρωπο που έχει εργασθεί μόνο σε κομματικές θέσεις; Ξέρει πως είναι να είναι άνεργος; Πέραν από ντοκιμαντέρ και φωτογραφίες ανέργων έχει συναντήσει ποτέ κανέναν; Πρέπει να κυβερνήσουν οι νεότεροι αλλά αυτό που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο είναι ότι δεν μπορεί να αναλαμβάνει κάποιος κυβερνητικά καθήκοντα αν δεν έχει κάποιος και 5-10 χρόνια ένσημα στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει βέβαια και μία άλλη ερμηνεία την οποία έχω ακούσει, ότι επειδή τα πράγματα θα γίνουν πολύ σκληρά στον τομέα των συντάξεων και το ασφαλιστικού είναι καλύτερα το ψαλίδι να το κρατά μία γλυκιά υπουργός και όχι ο Κατρούγκαλος».
Για τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τη στάση του σε ό,τι αφορά την Εκκλησία είπε: «Βρίσκει και τα κάνει. Ο κ. Τσίπρας έκανε μια επιλογή στο πρόσωπο του κ. Καμμένου και θέλει να την υπηρετήσει με κάθε τρόπο. Εις βάρος της χώρας σε πολλές περιπτώσεις. Η μήπως έχετε την εντύπωση ότι αν ο κ. Τσίπρας έλεγε «όχι» στον κ. Καμμένο αυτός θα έφευγε από την Κυβέρνηση; Αυτό που έγινε με τα θρησκευτικά στα σχολεία, όπως και με πολλά άλλα θέματα τα οποία δε χρειάζεται να τα απαριθμήσουμε είναι μια προσβολή της διακυβέρνησής του κ. Τσίπρα.
Για τον απομακρυνθέντα από το υπουργείο Παιδείας Νίκο Φίλη σχολίασε: «Με τον κ. Φίλη είμαι απέναντι του σε όλα αυτά που έκανε στην παιδεία.
Ήταν όλα δραματικά και όλα αρνητικά και κυρίως τα πανεπιστήμια -τα διαλυμένα- τα αποτέλειωσε. Αλλά ήταν αντρίκεια η συμπεριφορά του όταν είπε “εγώ δεν αλλάζω υπουργείο, θέλω να συνεχίσω στο υπουργείο Παιδείας ή πάω σπίτι μου”. Δεν το έχουν πει πολλοί στο πολιτικό σύστημα, χρειάζεται δύναμη. Η περίπτωση Σκουρλέτη, που είπε ότι “εγώ διαφωνώ με την κυβέρνηση, εκτός αν πάρω μεγαλύτερο υπουργείο” και πήρε βέβαια ένα μεγαλύτερο υπουργείο είναι πιο συνηθισμένη στο πολιτικό σύστημα».
Για τον νέο υφυπουργό Παιδείας Κώστας Ζουράρι ανέφερε: «Μπήκε στην κυβέρνηση και την ίδια στιγμή κάνει δηλώσεις έξω από το προεδρικό Μέγαρο ότι “είμαστε σε μια χώρα υπό κατοχή”. Όταν μιλάμε για χώρα υπό κατοχή, η κυβέρνηση είναι δωσίλογη. Έτσι όταν μιλάμε για κατοχική κυβέρνηση μιλάμε για κυβέρνηση δωσίλογων. Το αφήνουμε έτσι; Δηλαδή τα ίδια που λέει η Χρυσή Αυγή λέει ένας υφυπουργός Παιδείας; Το είπε δύο φορές και βγήκαν οι πανεπιστημιακοί του ΣΥΡΙΖΑ και είπαν “να ανακαλέσεις γρήγορα γιατί θα προσβληθούμε ως λαός, ως χώρα” κτλ. Ο καθένας έχει δικαίωμα να διεκδικεί το διαφορετικό ως προσωπικότητα. Αυτό που με ενοχλεί εμένα είναι ότι τέτοιοι άνθρωποι ορίζονται, επί παραδείγματι, στο υπουργείο Παιδείας. Δεν μπορώ να το κατανοήσω.
Για τον «αμερικανοφερμένο» νέο υπουργό Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου επεσήμανε: «Το φοβερό είναι ότι έχει υπάρξει ένας από τους ανθρώπους που είχε στηρίξει το παράλληλο νόμισμα. Και τώρα αναλαμβάνει το υπουργείο Ανάπτυξης. Και αυτό που είναι ωραίο είναι ότι όταν βγαίνει η λίστα με τους υπουργούς, βλέπεις τι γίνεται στα social media απ΄ αυτούς τους ανθρώπους, που πάνε να καταργήσουν τους λογαριασμούς τους στο Facebook, στο Twitter για να μη δούμε τι έλεγαν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Είναι η πρώτη κίνηση. Περιμένεις, λες “είμαι αντιστασιακός, δε δέχομαι τίποτα, αλλά αν με κάνει υπουργό, να προλάβω να καταργήσω το λογαριασμό μου να μη δουν αυτά που υποστήριζα”».
Η συνεργασία με τον Κυριάκο
Ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε και σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο Κυριάκος κατά καιρούς λέει πολλά απ΄ αυτά που έχει πει το Ποτάμι αλλά δεν παύει να είναι αρχηγός ενός συντηρητικού κόμματος, το οποίο μάλιστα έχει ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας», είπε, συμπληρώνοντας. «Άρα η ύπαρξη του Ποταμιού είναι πολύ απαραίτητη σε μια επόμενη διακυβέρνηση, όσο πιο δυνατό είναι το Ποτάμι, τόσο πιο αποφασιστικό θα είναι στο να θέσει διάφορα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν».
Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις συνεργασίας που θέτει το Ποτάμι ανέφερε: «Θα συνεργαζόμασταν με εκείνον που θα τολμούσε να κάνει ριζικές αλλαγές στη χώρα. Και η πρώτη αλλαγή, η δική μας ελάχιστη προϋπόθεση, είναι το κομματικό κράτος. Η Ελλάδα βυθίζεται από το κομματικό κράτος. 27.000 διορισμοί που έχουν γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Αν δεις το "μπες-βγες" στο Δημόσιο, είναι συν 27.000. Το κομματικό κράτος σημαίνει πρώτον ότι βάζω τους δικούς μου άρα αναξιοκρατία, άρα στεναχωριέται το παιδί που έχει τα προσόντα και σηκώνεται και φεύγει και δεύτερον όταν γεμίζεις το κράτος με κομματικούς υπαλλήλους, τελειώνει η αξιοκρατία - οι αποφάσεις που παίρνονται είναι με βάση τις αποφάσεις του κόμματος. Ο δημόσιος υπάλληλος δηλαδή ακούει τον κομματικό ινστρούχτορα για να αποφασίσει. Αυτός είναι ο μεγάλος εχθρός της Ελλάδας. Οι υπουργοί δεν μπορούν να διορίζουν μετακλητούς, δεν μπορούν να έχουν ολόκληρα πολιτικά γραφεία διορισμένα στο Δημόσιο».
«Από το κακό στο χειρότερο»
Ο Σταύρος Θεοδωράκης πήρε θέση και για το θέμα των τηλεοπτικών καναλιών: «Έπρεπε να λυθούν μερικά θέματα για την τηλεόραση αλλά με τη διαχείριση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πήγαμε από το κακό στο χειρότερο», είπε και συμπλήρωσε: «Θα μπορούσαν να είχαν δώσει περισσότερες άδειες, να έχουμε περισσότερους εργαζόμενους και να έχουμε και περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία. Ο κ. Τσίπρας όμως επέλεξε ένα σοβιετικό μοντέλο καναλιών, αδιανόητο για την ευρωπαϊκή λογική, κάτι που αρμόζει στη Βόρεια Κορέα, τη Λατινική Αμερική. Το ερώτημα είναι “άξιζε όλη αυτή η φασαρία”; Όλη αυτή η υπόθεση έπρεπε να είχε λήξει εύκολα από το 2015. Αλλά η κυβέρνηση με την πολιτική που προσπάθησε να εφαρμόσει το 2016 διέλυσε όλη την άλλη επικαιρότητα και ξαφνικά γίναμε μια δημοκρατία που ασχολείται μόνο με το θέμα της τηλεόρασης. Προσπάθησαν να χτίσουν το δικό τους σύστημα, και, από ένα σημείο και μετά, νομίζω πως τους άρεσε αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας στο συνέδριο. Ότι πήραν τους τέσσερις πλουσιότερους ανθρώπους της Ελλάδας, τους έκλεισαν σε ένα δωμάτιο και δεν τους άφησαν μέχρι να πάρουν κάποια λεφτά».
Ειδικά για την περίπτωση του Mega μίλσε για «πολλαπλές ευθύνες» και υποστήριξε: «Δεν είναι μόνο η έχθρα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είναι και οι διαφωνίες των μετόχων και, βέβαια, το γεγονός ότι για αρκετούς μήνες τα παιδιά στο Mega είναι απλήρωτα. Είναι μια πολύ μελανή σελίδα, την οποία εμείς την έχουμε από πρώτη στιγμή καυτηριάσει».
Ένιωσα υπέροχα όταν αυτό αγκαλιάστηκε, απογοητεύτηκα κάποιες στιγμές που μου επιτέθηκαν και δεν βρέθηκαν πολλοί για να με υποστηρίξουν, αλλά είμαι σκληρό καρύδι και θα συνεχίσω».
«Υπάρχουν στιγμές που νιώθω ότι πολεμάω με τόξα ενώ οι άλλοι πολεμούν με καλάσνικοφ», είπε σε άλλη αποστροφή της συνέντευξης. «Πολλοί μας λένε ότι φταίει το ότι δεν έχουμε μηχανισμό αλλά να δημιουργήσω μηχανισμό σημαίνει ότι θα γίνω σαν τους άλλους», εξήγησε. «Εγώ δεν έχω ανοίξει γραφεία σε όλη την Ελλάδα. Δεν έχω επαγγελματικά στελέχη, δεν πληρώνω. Το ότι δεν πληρώνω σημαίνει ότι δεν παίρνω δάνεια. Είμαστε το μόνο κόμμα που έκανε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς να δανειστεί ούτε ένα ευρώ από πουθενά και βέβαια δεν κολλήσαμε αφίσες».
Για τις προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχτεί, είπε ότι θυμώνει, αλλά ο θυμός του «πάει κυρίως σε εκείνους που έχουν δώσει την εντολή», υποστηρίζοντας ότι «ο κύριος στόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των τρολς τους ήταν το Ποτάμι». Και αυτό γίνεται, εξήγησε, «γιατί για τους άλλους υπάρχει το παρελθόν τους. Είναι εύκολο, λες “αυτοί ήταν κυβέρνηση, έκαναν τα λάθη τους”. Το Ποτάμι επειδή δεν είχε κάνει τίποτα έπρεπε να καταδειχθεί ως κάτι σκοτεινό. Δεν είχε πολιτικό παρελθόν άρα έπρεπε να ψάξουν και να πουν μέσα από ψεκασμένες θεωρίες κάτι αρνητικό για το Ποτάμι και αρχίσανε αυτά να λένε για τους εκδότες, για συγγένειες, τα μυθεύματα που δεν περιέχουν ίχνος πραγματικότητας. Προσωπικά δεν μπήκα ποτέ στα σαλόνια των εκδοτών. Έχω δουλέψει στα μεγαλύτερα μέσα και σχεδόν απ' όλα τα «μαγαζιά» έφυγα κάποια στιγμή που ένιωσα ότι κάτι δεν μου πάει. Μπορώ να υπερηφανεύομαι λοιπόν ότι δεν έχω υπάρξει στα σαλόνια των εκδοτών. Δούλευα, έκανα την δουλειά μου, ήταν πετυχημένη και γι’ αυτό ακριβώς πληρωνόμουν. Όχι γιατί ήμουν δουλικό του ενός ή του αλλουνού».
Η «χαμένη ευκαιρία» με τον Ομπάμα
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης του Σ. Θεοδωράκη αφορούσε την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Ο Ομπάμα είναι μια από τις λίγες προσωπικότητες που θα ήθελα να συζητήσω μαζί του. Μια παγκόσμια προσωπικότητα», είπε. «Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να εντοπίσουν μειονεκτήματα αλλά τώρα που θα ζήσουν τον Τραμπ θα καταλάβουν τι ήταν ο Ομπάμα». Υποστήριξε ότι «χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία» με τη αρχική σκέψη να μιλήσει στην Πνύκα με φόντο την Ακρόπολη. «Το φαντάζεστε; Ένα από τα τελευταία μηνύματα του Προέδρου Ομπάμα να είναι με φόντο την Ακρόπολη», είπε. «Εγώ θα το ήθελα και θα ήταν μια μεγάλη δυνατή εικόνα της Ελλάδος.
Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μπόρεσε ούτε αυτό να εξασφαλίσει και τον πάνε σε κλειστούς χώρους ενώ θα έπρεπε να είχαμε την δυνατότητα να του εξασφαλίσουμε αυτή την μεγάλη εικόνα που θα ήταν μια διαφήμιση για τη χώρα μας. Είναι σημαντικό μια τέτοια προσωπικότητα να επισκέπτεται τη χώρα μας. Είναι ένας παγκόσμιος ήρωας και είναι θετικό να είναι εδώ, να μιλά για την Ελλάδα και να τον ακούμε».
Αν είχε την ευκαιρία να απευθύνει ερώτημα στον Πρόεδρο Ομπάμα αυτό θα ήταν, είπε, «τι λάθος έγινε και βγήκε ο Τραμπ». Συμπλήρωσε ότι «ο Ομπάμα έχει μία θεωρία ότι μπορούμε ανά εποχή να γινόμαστε καλύτεροι» που «διαψεύδεται από τη ροή των πραγμάτων» αφού «τώρα η Αμερική κάνει ένα βήμα πίσω». Και υπογράμμισε ότι θα ήθελε να συζητήσει με τον απερχόμενο Πρόεδρο «γιατί δεν νικάει πάντα το καλό, η συνωμοσία του καλού και πολλές φορές νικούν οι κακοί».
Στο ερώτημα αν ήταν καλός ηγέτης ο Ομπάμα, απάντησε: «Έχει κάνει μεγάλα πράγματα, οι μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει στην Υγεία και στην Παιδεία για την Αμερική είναι πολύ σπουδαίες. Και η τόλμη του να υπογράψεις συμφωνία για το κλίμα είναι πολύ σημαντική. Μερικοί ηγέτες γίνονται αντιληπτοί όταν βλέπουμε τους διαδόχους τους».
Εκπομπή με τον Τραμπ
Ενώ, ερωτηθείς, αν θα έκανε εκπομπή για τον Τραμπ, είπε ότι θα ήταν «αρνητική εκπομπή, και συνέχισε: «Είναι μια προσωπικότητα που δεν με εμπνέει καθόλου. Είναι ένας άνθρωπος λίγο λαϊκιστής, λίγο ακροδεξιός, λίγο ψεκασμένος. Όλα αυτά που απεχθάνομαι. Αυτή η αρρώστια του λαϊκισμού μεταφέρεται στην Ευρώπη. Αυτοί οι δημαγωγοί που επικρατούν, Brexit τώρα είναι και η Λεπέν που θέλει να γίνει πρόεδρος στη Γαλλία. Ο Τραμπ τα κατάφερε με τα δισεκατομμύρια του να γίνει Πρόεδρος. Έχει καταγραφεί ότι έστησε έναν ολόκληρο μηχανισμό με 200.000 άτομα και τρολ στο internet σε κάθε πολιτεία κυρίως να γράφουν εναντίον των άλλων. Οι δημοκρατικοί δεν μπόρεσαν να δώσουν το στίγμα της ανανέωσης και απογοήτευσαν αλλά το ότι ο Ομπάμα φεύγει και έρχεται ο Τραμπ αποτελεί ένα μελανό κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας».
Στην ερώτηση αν οι Αμερικάνοι βοήθησαν την Ελλάδα, απάντησε ότι αυτό μάλλον ισχύσει ότι «βοήθησαν στο να γίνει μια συμφωνία με τους θεσμούς». Και πρόσθεσε: «Αλλά δεν νομίζω ότι βοηθούν τον Τσίπρα. Οι ξένοι δεν βλέπουν πρωθυπουργούς, βλέπουν χώρες. Όταν λοιπόν κερδίζει κάποιος, λένε πρέπει να βοηθήσουμε αυτόν γιατί πρέπει να βοηθήσουμε τη χώρα».
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι «είμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή και θα είμαστε για πολύ ακόμη. Και δεν εννοώ μόνο τα εσωτερικά, εννοώ και για τις σχέσεις μας με την Ευρώπη. Τα λεφτά δεν έρχονται, η συμφωνία έχει κολλήσει, θέλουμε κάποιες ελαφρύνσεις για να πάμε στο πρόγραμμα Ντράγκι και δεν έρχονται, θα δυσκολευτούν πολύ οι Έλληνες. Φεύγει ο καλός ο κόσμος, φεύγουν τα παιδιά».
Τα τρολ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ο λαϊκισμός
Στο στόχαστρο του επικεφαλής του Ποταμιού βρέθηκαν για μια ακόμη φορά τα τρολ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. «Όταν μίλησα στη Βουλή για τα τρολ βγήκε η κ. Γεροβασίλη να πει ότι είναι τα δικά μας παιδιά και πρέπει να τα υποστηρίξουμε», ανέφερε. «Έτσι βγαίνουν άνθρωποι που ήταν ακροδεξιοί υποψήφιοι με των ΑΝΕΛ και λένε ότι είμαι εργαζόμενος στο υπουργείο επικρατείας και ταυτόχρονα υπερασπίζομαι τις απόψεις της κυβέρνησης στο διαδίκτυο».
Επιθετικός ήταν και για τον λαϊκισμό στην πολιτική που, όπως είπε, ασκεί γοητεία και στην Ελλάδα και στην Αμερική. Αναφερόμενος στην εγχώρια πολιτική είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Τσίπρας στον ανασχηματισμό διατήρησε πολλούς από τους λαϊκιστές του παρελθόντος και πρόσθεσε κάποιους ανθρώπους που μένει να δούμε τι θα κάνουν αν και δεν έχω πολλές αμφιβολίες ότι θα συνεχίσουν στο ίδιο κακό σκηνικό. To Ποτάμι είναι απέναντι στον λαϊκισμό. Θεωρούμε πως η καταστροφή της χώρας έχει προέλθει σε κάποιες στιγμές που επικράτησε ο λαϊκισμός. Στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ σήμερα συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο. Η ΝΔ κάνει μία καμπάνια τώρα για το κομματικό κράτος αλλά η ΔΑΚΕ δικιά τους δεν ήταν; Να είμαστε αυστηροί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά να μην ξεχνάμε ότι αυτή η χώρα χρεοκόπησε στα χέρια κάποιων άλλων ανθρώπων, προηγούμενων κυβερνήσεων που έκαναν τα ίδια σχεδόν πράγματα».
Επικρίνοντας τις άστοχες επιλογές στα υπουργικά πόστα που, κατά την άποψή του, έγιναν από τον πρωθυπουργό, ανέφερε: «Ο Τσίπρας συχνά μας ξαφνιάζει ακραία αρνητικά από τις επιλογές του. Θυμάστε ποιον είχε βάλει για να λύσει το ασφαλιστικό; Έναν σπουδαίο κατά τα άλλα ηθοποιό τον κ. Χαϊκάλη, ο οποίος είχε υποδυθεί τον διαχειριστή σε ένα τηλεοπτικό show. Η επιλογή των ανθρώπων σε σημαντικά προβλήματα μαρτυρά ότι δεν έχει καλή επαφή με την πραγματικότητα».
«Έχει συναντήσει άνεργο η υπουργός Εργασίας;»
Σε ερωτήσεις για συγκεκριμένα στελέχη της κυβέρνησης, είπε για την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου: «Έχει γίνει μία παρεξήγηση. Θέλουμε νέους ανθρώπους και βέβαια θέλουμε και γυναίκες στην πολιτική. Αλλά θέλουμε και ανθρώπους που να έχουν δουλέψει στη ζωή τους. Δεν ξεκινάς από το υπουργείο. Όταν είσαι 31 χρονών θα μπορούσες να έχεις δουλέψει σε 5 δουλειές. Η υπουργός αυτή δεν έχει δουλέψει πουθενά. Δηλαδή το υπουργείο Εργασίας με έναν άνθρωπο που δεν έχει δουλέψει ποτέ; Με έναν άνθρωπο που έχει εργασθεί μόνο σε κομματικές θέσεις; Ξέρει πως είναι να είναι άνεργος; Πέραν από ντοκιμαντέρ και φωτογραφίες ανέργων έχει συναντήσει ποτέ κανέναν; Πρέπει να κυβερνήσουν οι νεότεροι αλλά αυτό που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο είναι ότι δεν μπορεί να αναλαμβάνει κάποιος κυβερνητικά καθήκοντα αν δεν έχει κάποιος και 5-10 χρόνια ένσημα στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει βέβαια και μία άλλη ερμηνεία την οποία έχω ακούσει, ότι επειδή τα πράγματα θα γίνουν πολύ σκληρά στον τομέα των συντάξεων και το ασφαλιστικού είναι καλύτερα το ψαλίδι να το κρατά μία γλυκιά υπουργός και όχι ο Κατρούγκαλος».
Για τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τη στάση του σε ό,τι αφορά την Εκκλησία είπε: «Βρίσκει και τα κάνει. Ο κ. Τσίπρας έκανε μια επιλογή στο πρόσωπο του κ. Καμμένου και θέλει να την υπηρετήσει με κάθε τρόπο. Εις βάρος της χώρας σε πολλές περιπτώσεις. Η μήπως έχετε την εντύπωση ότι αν ο κ. Τσίπρας έλεγε «όχι» στον κ. Καμμένο αυτός θα έφευγε από την Κυβέρνηση; Αυτό που έγινε με τα θρησκευτικά στα σχολεία, όπως και με πολλά άλλα θέματα τα οποία δε χρειάζεται να τα απαριθμήσουμε είναι μια προσβολή της διακυβέρνησής του κ. Τσίπρα.
Για τον απομακρυνθέντα από το υπουργείο Παιδείας Νίκο Φίλη σχολίασε: «Με τον κ. Φίλη είμαι απέναντι του σε όλα αυτά που έκανε στην παιδεία.
Ήταν όλα δραματικά και όλα αρνητικά και κυρίως τα πανεπιστήμια -τα διαλυμένα- τα αποτέλειωσε. Αλλά ήταν αντρίκεια η συμπεριφορά του όταν είπε “εγώ δεν αλλάζω υπουργείο, θέλω να συνεχίσω στο υπουργείο Παιδείας ή πάω σπίτι μου”. Δεν το έχουν πει πολλοί στο πολιτικό σύστημα, χρειάζεται δύναμη. Η περίπτωση Σκουρλέτη, που είπε ότι “εγώ διαφωνώ με την κυβέρνηση, εκτός αν πάρω μεγαλύτερο υπουργείο” και πήρε βέβαια ένα μεγαλύτερο υπουργείο είναι πιο συνηθισμένη στο πολιτικό σύστημα».
Για τον νέο υφυπουργό Παιδείας Κώστας Ζουράρι ανέφερε: «Μπήκε στην κυβέρνηση και την ίδια στιγμή κάνει δηλώσεις έξω από το προεδρικό Μέγαρο ότι “είμαστε σε μια χώρα υπό κατοχή”. Όταν μιλάμε για χώρα υπό κατοχή, η κυβέρνηση είναι δωσίλογη. Έτσι όταν μιλάμε για κατοχική κυβέρνηση μιλάμε για κυβέρνηση δωσίλογων. Το αφήνουμε έτσι; Δηλαδή τα ίδια που λέει η Χρυσή Αυγή λέει ένας υφυπουργός Παιδείας; Το είπε δύο φορές και βγήκαν οι πανεπιστημιακοί του ΣΥΡΙΖΑ και είπαν “να ανακαλέσεις γρήγορα γιατί θα προσβληθούμε ως λαός, ως χώρα” κτλ. Ο καθένας έχει δικαίωμα να διεκδικεί το διαφορετικό ως προσωπικότητα. Αυτό που με ενοχλεί εμένα είναι ότι τέτοιοι άνθρωποι ορίζονται, επί παραδείγματι, στο υπουργείο Παιδείας. Δεν μπορώ να το κατανοήσω.
Για τον «αμερικανοφερμένο» νέο υπουργό Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου επεσήμανε: «Το φοβερό είναι ότι έχει υπάρξει ένας από τους ανθρώπους που είχε στηρίξει το παράλληλο νόμισμα. Και τώρα αναλαμβάνει το υπουργείο Ανάπτυξης. Και αυτό που είναι ωραίο είναι ότι όταν βγαίνει η λίστα με τους υπουργούς, βλέπεις τι γίνεται στα social media απ΄ αυτούς τους ανθρώπους, που πάνε να καταργήσουν τους λογαριασμούς τους στο Facebook, στο Twitter για να μη δούμε τι έλεγαν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Είναι η πρώτη κίνηση. Περιμένεις, λες “είμαι αντιστασιακός, δε δέχομαι τίποτα, αλλά αν με κάνει υπουργό, να προλάβω να καταργήσω το λογαριασμό μου να μη δουν αυτά που υποστήριζα”».
Η συνεργασία με τον Κυριάκο
Ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε και σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο Κυριάκος κατά καιρούς λέει πολλά απ΄ αυτά που έχει πει το Ποτάμι αλλά δεν παύει να είναι αρχηγός ενός συντηρητικού κόμματος, το οποίο μάλιστα έχει ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας», είπε, συμπληρώνοντας. «Άρα η ύπαρξη του Ποταμιού είναι πολύ απαραίτητη σε μια επόμενη διακυβέρνηση, όσο πιο δυνατό είναι το Ποτάμι, τόσο πιο αποφασιστικό θα είναι στο να θέσει διάφορα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν».
Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις συνεργασίας που θέτει το Ποτάμι ανέφερε: «Θα συνεργαζόμασταν με εκείνον που θα τολμούσε να κάνει ριζικές αλλαγές στη χώρα. Και η πρώτη αλλαγή, η δική μας ελάχιστη προϋπόθεση, είναι το κομματικό κράτος. Η Ελλάδα βυθίζεται από το κομματικό κράτος. 27.000 διορισμοί που έχουν γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Αν δεις το "μπες-βγες" στο Δημόσιο, είναι συν 27.000. Το κομματικό κράτος σημαίνει πρώτον ότι βάζω τους δικούς μου άρα αναξιοκρατία, άρα στεναχωριέται το παιδί που έχει τα προσόντα και σηκώνεται και φεύγει και δεύτερον όταν γεμίζεις το κράτος με κομματικούς υπαλλήλους, τελειώνει η αξιοκρατία - οι αποφάσεις που παίρνονται είναι με βάση τις αποφάσεις του κόμματος. Ο δημόσιος υπάλληλος δηλαδή ακούει τον κομματικό ινστρούχτορα για να αποφασίσει. Αυτός είναι ο μεγάλος εχθρός της Ελλάδας. Οι υπουργοί δεν μπορούν να διορίζουν μετακλητούς, δεν μπορούν να έχουν ολόκληρα πολιτικά γραφεία διορισμένα στο Δημόσιο».
«Από το κακό στο χειρότερο»
Ο Σταύρος Θεοδωράκης πήρε θέση και για το θέμα των τηλεοπτικών καναλιών: «Έπρεπε να λυθούν μερικά θέματα για την τηλεόραση αλλά με τη διαχείριση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πήγαμε από το κακό στο χειρότερο», είπε και συμπλήρωσε: «Θα μπορούσαν να είχαν δώσει περισσότερες άδειες, να έχουμε περισσότερους εργαζόμενους και να έχουμε και περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία. Ο κ. Τσίπρας όμως επέλεξε ένα σοβιετικό μοντέλο καναλιών, αδιανόητο για την ευρωπαϊκή λογική, κάτι που αρμόζει στη Βόρεια Κορέα, τη Λατινική Αμερική. Το ερώτημα είναι “άξιζε όλη αυτή η φασαρία”; Όλη αυτή η υπόθεση έπρεπε να είχε λήξει εύκολα από το 2015. Αλλά η κυβέρνηση με την πολιτική που προσπάθησε να εφαρμόσει το 2016 διέλυσε όλη την άλλη επικαιρότητα και ξαφνικά γίναμε μια δημοκρατία που ασχολείται μόνο με το θέμα της τηλεόρασης. Προσπάθησαν να χτίσουν το δικό τους σύστημα, και, από ένα σημείο και μετά, νομίζω πως τους άρεσε αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας στο συνέδριο. Ότι πήραν τους τέσσερις πλουσιότερους ανθρώπους της Ελλάδας, τους έκλεισαν σε ένα δωμάτιο και δεν τους άφησαν μέχρι να πάρουν κάποια λεφτά».
Ειδικά για την περίπτωση του Mega μίλσε για «πολλαπλές ευθύνες» και υποστήριξε: «Δεν είναι μόνο η έχθρα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είναι και οι διαφωνίες των μετόχων και, βέβαια, το γεγονός ότι για αρκετούς μήνες τα παιδιά στο Mega είναι απλήρωτα. Είναι μια πολύ μελανή σελίδα, την οποία εμείς την έχουμε από πρώτη στιγμή καυτηριάσει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr