Χ. Κλίντον: Στηρίζουμε την Ελληνική κυβέρνηση

Την ανάγκη για ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προς όφελος της ανάπτυξης και των πολιτών σε όλο τον κόσμο, επισήμανε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου από το State Department...

Την ανάγκη για ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προς όφελος της ανάπτυξης και των πολιτών σε όλο τον κόσμο, επισήμανε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου από το State Department. Στις κοινές δηλώσεις με την Αμερικανή υπουργό Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα λιτότητας υπογραμμίζοντας ότι «λάβαμε δύσκολες αποφάσεις για την μείωση του ελλείμματος και για να σιγουρευτούμε ότι η οικονομία μας θα είναι βιώσιμη». 

Για «δύσκολες  μέρες στην Ελλάδα» έκανε λόγο η κυρία Κλίντον και εξέφρασε την αλληλεγγύη της αμερικανικής πλευράς. «Στηρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση και τα σκληρά οικονομικά μέτρα που λαμβάνει για να αντιμετωπίσει την κρίση», σημείωσε η επικεφαλής του State department.

Σε μια προφανή  προσπάθεια να συνδέσει τις χθεσινές εκλογές στο Ιράκ με την ελληνική δημοκρατία, η κυρία Κλίντον υποστήριξε ότι «κάθε φορά που γίνονται εκλογές οπουδήποτε τον κόσμο η Ελλάδα θα έπρεπε να εισπράττει πνευματικά δικαιώματα»! 

Ο κ. Παπανδρέου δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και αστειεύθηκε ότι κάτι τέτοιο «θα βοηθούσε και στην μείωση των ελλειμμάτων», ατάκα με την οποία η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών και ο Έλληνας πρωθυπουργός ξέσπασαν σε γέλια. 

«Στην Ελλάδα κάνουμε αυτό που έχουν αποφασίσει οι πολίτες στην μεγάλη τους πλειοψηφία» είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στα μέτρα για την ανάταξη των δημόσιων οικονομικών και επισήμανε ότι η κυβέρνησή του έλαβε μέτρα άμεσης απόδοσης ανταποκρινόμενη στη διάθεση των εταίρων της «να μειώσουμε τις δαπάνες». 

Με τον τρόπο  αυτό, επί της ουσίας ο πρωθυπουργός γα πρώτη φορά παραδέχθηκε δημοσίως ότι το πακέτο λιτότητας αποτελεί προϊόν επιβολής από τους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε πάντως να περάσει το μήνυμα ότι επί του παρόντος δεν συζητάμε τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων, με τη φράση «αυτό είχαμε να κάνουμε κι αυτό κάναμε». 

Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε την κυρία Κλίντον για την αλληλεγγύη των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ η κυρία Κλίντον ξεκαθάρισε ότι ο Έλληνας συνομιλητής της και η Ευρώπη δε ζήτησαν οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

«Στηρίζουμε την προσπάθεια της Ελλάδας και πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο του G20 θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές που είναι απαραίτητες όχι μόνο για τη χώρα σας, αλλά και για τη δική μας», είπε η Αμερικανίδα υπουργός των Εξωτερικών.  


Ελληνοτουρκικά  και Κυπριακό  

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι μεγάλης σημασίας για μας» είπε ο κ. Παπανδρέου ευρισκόμενος εκ δεξιών της κυρίας Κλίντον στον έβδομο όροφο του State Department. Υπενθύμισε ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο δρόμο της Τουρκίας προς την ΕΕ, όπως τα διμερή θέματα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Κυπριακό. «Πρέπει να επιτρέψουμε στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους να φτιάξουν το δικό τους μονοπάτι  προς το μέλλον» είπε ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν τους επόμενους μήνες (αναμένεται επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2010), «ελπίζω ότι θα είναι σύντομα» είπε και υποστήριξε ότι το ραντεβού με τον Τούρκο πρωθυπουργό θα σηματοδοτήσει τη διάθεση για νέα προσέγγιση της Ελλάδας και της Τουρκίας.   

Η κυρία Κλίντον  χαρακτήρισε την Ελλάδα «άξια σύμμαχο» και «πιστό εταίρο» των Ηνωμένων Πολιτειών. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr