Εμμεση προαναγγελία νέων μέτρων λιτότητας

Εμμεση προαναγγελία νέων μέτρων λιτότητας

Νέα μέτρα λιτότητας  προανήγγειλε εμμέσως από την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ενώ προειδοποίησε ευθέως ότι αν η ευρωπαϊκή κρίση «κάνει μετάσταση», θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση!

Εμμεση προαναγγελία νέων μέτρων λιτότητας
Νέα μέτρα λιτότητας  προανήγγειλε εμμέσως από την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ενώ προειδοποίησε ευθέως ότι αν η ευρωπαϊκή κρίση «κάνει μετάσταση», θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση! 

Μιλώντας ενώπιον  διπλωματών, ακαδημαϊκών και αναλυτών στο ινστιτούτο Μπρούκινγκς στην Ουάσιγκτον, ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι «μια συνεχιζόμενη κρίση του ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και για άλλες χώρες με υψηλά ελλείμματα και να προκαλέσει αστάθεια στην αγορά ομολόγων και συναλλαγματικών ισοτιμιών σε όλο τον πλανήτη». Μάλιστα θύμισε ότι «μετά το κραχ του 1929 ακολούθησε μια δεύτερη ύφεση την περίοδο 1937-38, που εκτροχίασε την παγκόσμια ανάκαμψη» και υποστήριξε ότι «αν η ευρωπαϊκή κρίση κάνει μετάσταση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση με επιπτώσεις τόσο σοβαρές όσο στην προ διετίας κρίση που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Ένα μικρό πρόβλημα θα μπορούσε να αποτελέσει τη θρυαλλίδα ανατροπής ενός εύθραυστου συστήματος» προειδοποίησε ο κ. Παπανδρέου. 
Κλείσιμο

Ο πρωθυπουργός, ένας άνθρωπος «ειδικός στην επίλυση προβλημάτων» όπως τον χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ινστιτούτου Μπρούκινγκς κ. Στρόουμπ Τάλμποτ υποστήριξε ότι «η κρίση αφορά σε μεγάλο βαθμό και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών». 

Ο πυρήνας της  κρίσης είναι ότι η διεθνής  κοινότητα μοιάζει ανίκανη να αντιμετωπίσει τις συνθετότητες μιας αλληλοεξαρτώμενης αγοράς, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και συμπέρανε ότι η συνεργασία ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πρέπει να αναζωογονηθεί. 

«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση ανακαλύψαμε ότι το έλλειμμα ήταν διπλάσιο, απ’ ότι οι προκάτοχοί μας είχαν πει σε μας, στις ευρωπαϊκές αρχές και στους Έλληνες πολίτες» είπε στους παρευρισκόμενους στο Μπρούκινγκς ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε «ότι η κρίση που ξεκίνησε από την Ελλάδα, όπως η κρίση στη Γουόλ Στρητ το 2008, υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί». 

Όταν κερδίσαμε  τις εκλογές ξέραμε ότι η εντολή μας ήταν να φέρουμε βαθιές αλλαγές, τόνισε ο πρωθυπουργός που δήλωσε συνηθισμένος στις αλλαγές αφού όπως είπε γεννήθηκε στη Μινεσότα και μεγάλωσε στη Σουηδία. 

«Για να μειώσουμε το έλλειμμα από το 12,7 στο 8% μέχρι το τέλος του έτους, η Βουλή ενέκρινε τα αυστηρότερα μέτρα λιτότητας στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Το τρίτο πακέτο αυτών των μέτρων πέρασε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα», ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση στη ΝΔ λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε μόνο οικονομικό έλλειμμα, αλλά έλλειμμα αξιοπιστίας, ως αποτέλεσμα των παραποιημένων στοιχείων που έδιναν οι προκάτοχοί μας. 

Συνεχίζοντας  ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η ΕΕ αντιμετώπισε με σκεπτικισμό τις υποσχέσεις μας. 

αλλά εμείς  επιδείξαμε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας» και επανέλαβε τα μέτρα της κυβέρνησής του «οι μισθοί του δημόσιου τομέα μειώθηκαν, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανέβηκαν και οι φόροι αυξήθηκαν».

Τα μέτρα που  λάβαμε αντανακλούν τη δέσμευση μας  να προστατεύσουμε το κοινό μας νόμισμα. 

Αναφερόμενος  στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι λιγότεροι από 5000 Έλληνες δηλώνουν εισόδημα από 100.000 ευρώ και πάνω. Αυτή η φάμπρικα τελειώνει τώρα, είπε και δεσμεύθηκε ότι οι παραβάτες θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. 

Αντιμετωπίζουμε επίσης το πρόβλημα της διαφθοράς  είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην απομάκρυνση ενός «υφυπουργού  και φίλου», ο οποίος έκανε μικρο- ρουσφέτια για τους ψηφοφόρους του, αναφερόμενος στον τέως υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντίνο Ρόβλια. 

«Η κοινή γνώμη στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, πολύ περισσότερο απ’ όσο περίμεναν ορισμένοι παρατηρητές» τόνισε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας «το βλέπω κάθε μέρα. Άνθρωποι με σταματούν στο δρόμο και μου λένε ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν θυσίες, αν θα βοηθήσει τη χώρα. Άλλοι προσφέρθηκαν εθελοντικά να επιστρέψουν τη σύνταξή τους στη χώρα, όπως η τραγουδίστρια Νάνα Μούσχουρη». 

Απευθυνόμενος στους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός είπε ότι η  Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι τα μέτρα και όσα πρόκειται να ληφθούν στο μέλλον, θέλουν χρόνο για να εφαρμοστούν.      

«Αν δεν προσέξουμε, οι υψηλότεροι φόροι σε συνδυασμό με τα μειωμένα εισοδήματα μπορεί να καθυστερήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας. «Κι αυτό θα ήταν άδικο». Ο αποπληθωρισμός είναι επίσης ένα πρόβλημα αν δεν λάβουμε παράλληλα μέτρα για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. 

Δεν ζητάμε από  την Ευρώπη να βιαστεί να βοηθήσει μια απρόσεκτη χώρα. Αντιθέτως, όσο  στηρίζουν την Ελλάδα, ενώ κάνει  βαθιές και υπεύθυνες μεταρρυθμίσεις, είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης συνολικά. 

Το τίμημα της  μη συλλογικής δράσης θα είναι υψηλότεροι φόροι, μεγαλύτερη ανεργία και πιο  αργή οικονομική ανάκαμψη για όλη  την Ευρώπη», έκλεισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης