Aναστασιάδης: Πολιτικοί και δημοσιογράφοι γράφουν ιστορία στο Κυπριακό

Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε πως υπήρξε πρόοδος στα τέσσερα κεφάλαια του Κυπριακού και τώρα συζητείται το εδαφικό με την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη που να αποτυπώνεται σε χάρτες

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης
, εξέφρασε χθες, Πέμπτη, την ελπίδα όπως κατά το δεύτερο γύρο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία που θα επιτρέπει την ανταλλαγή χαρτών και να δημιουργεί την προοπτική για το τελικό στάδιο του διαλόγου που θα οδηγήσει σε λύση.

Μιλώντας σε εκδήλωση απονομής δημοσιογραφικών βραβείων που θεσμοθέτησε το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, είπε πως υπήρξε πρόοδος στα τέσσερα κεφάλαια του Κυπριακού και τώρα συζητείται το εδαφικό με την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη που να αποτυπώνεται σε χάρτες. Σημείωσε ότι με πραγματισμό πρέπει να εργαστούν όλοι για να υπάρξει προοπτική και μέλλον για τον τόπο και ότι η μοίρα της χώρας επιτάσσει να αξιοποιηθούν οι συγκυρίες για να επιτευχθεί αυτό που χρωστάμε στην πατρίδα μας. Η λύση, συνέχισε, δεν πρέπει να παραγνωρίζει τις ανησυχίες καμίας εκ των δύο κοινοτήτων και όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η διασφάλιση των ανησυχιών της μίας πλευράς δεν πρέπει να είναι απειλή για την άλλη. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι διαφωνεί με αυτούς που μιλούν για σωτηρία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, γιατί, επεσήμανε, είναι σαν να θέλουν να χαρίσουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου όχι στους Τουρκοκύπριους αλλά στην Τουρκία, και τους κάλεσε να συνυπολογίσουν τι θα συμβεί αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει.

Απευθυνόμενος στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, είπε ότι ο ρόλος τους αυτές ειδικά τις κρίσιμες ώρες είναι πολύ σημαντικός και μαζί με τους πολιτικούς γράφουν και αυτοί ιστορία και πρέπει να ενημερώνουν το λαό σωστά, αντικειμενικά και με ακρίβεια, μακριά από παραπληροφόρηση.

Το να παρουσιάζονται, είπε, τα γεγονότα με παλιές, μαυρόασπρες φωτογραφίες, σημαίνει ότι δεν είμαστε καθόλου σύγχρονοι αλλά ούτε και ωφέλιμοι στην πατρίδα. Ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι χρειάζεται η συνέργεια όλων, μακριά από μονόπλευρη αντιμετώπιση των πραγμάτων. Πρόσθεσε πως ο λαός θα αποφασίσει τελικά, όμως τα ΜΜΕ έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Δεν πρέπει, είπε, να επιλέγεται μόνο μια φράση ή μια παράγραφος από τα λεγόμενα κάποιου και να δημιουργείται διαστρέβλωση, γιατί αυτό δεν βοηθά στο να υπάρχει η ορθή άποψη.

Απηύθυνε έκκληση στα ΜΜΕ να απεικονίζουν αυτό που απεικονίζει η φωτογραφία, δηλαδή την πραγματικότητα. Είπε ότι στις κρίσιμες ώρες πρέπει από όλους να υπάρχει ψυχραιμία και πάνω από όλα όλοι να βάζουμε το εθνικό καλό και το δημόσιο συμφέρον. Ανέφερε ότι το εθνικό συμφέρον πρέπει να διαμορφώνεται αντικειμενικά και όταν η Κυβέρνηση διαπράττει λάθη να της υποδεικνύονται. Είπε ακόμα ότι δεν πρέπει να διακατεχόμαστε από προκαταλήψεις και φοβίες, υποδεικνύοντας πως όταν υπάρχουν εμμονές οδηγούμαστε στη διαμόρφωση εσφαλμένων εικόνων και στην παραπληροφόρηση.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι η κριτική από τα ΜΜΕ είναι καλοδεχούμενη όταν είναι τεκμηριωμένη και ότι όσοι πολιτικοί πιστεύουν ότι ουδέποτε σφάλλουν, είναι καταδικασμένοι.

Κατέληξε σημειώνοντας πως τα ΜΜΕ είναι θεσμός της πολιτείας με σημαντικό ρόλο και υπηρεσία και ότι, αν λειτουργούν αρμονικά, η πολιτεία είναι ευνομούμενη, ενώ αν λειτουργούν καθ` υπόδειξη, τότε υπάρχει πρόβλημα.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr