Βαρουφάκης: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να ενταχθεί ποτέ στην Ευρωζώνη

«Είναι άλλο πράγμα να λέω ότι δεν έπρεπε να μπούμε και άλλο ότι πρέπει να βγούμε. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε και που προσπάθησα όταν ήμουν υπουργός, ήταν να μην παίρνουμε άλλα δάνεια και να μην στηριζόμαστε σε πολιτικές που δεν αποδίδουν» τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών

«Ανίκανη» και «αυταρχική» χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας πως η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να ενταχθεί και να είχε διατηρήσει εκείνη τον έλεγχο, «αντί να στηρίζεται στη σκληρή γραμμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

«Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να διαλέξει μεταξύ του δεξιού αυταρχισμού και των μειονεκτημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Αποτελούν όμως πολύ καλά επιχειρήματα για να μην είχε ενταχθεί η Ελλάδα», τόνισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, εκτιμώντας πως η Βρετανία μετά το Brexit, θα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη εμπορίου.

Ωστόσο, ο Γιάνης Βαρουφάκης επέμεινε πως «η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να ενταχθεί, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, αλλά δεν είναι ένα καλό επιχείρημα για να τεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να βγει έξω από την Ευρωζώνη». Τόνισε, δε, πως στην παρούσα φάση, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρώπη: «Είναι άλλο πράγμα να λέω ότι δεν έπρεπε να μπούμε και άλλο ότι πρέπει να βγούμε. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε και που προσπάθησα όταν ήμουν υπουργός, ήταν να μην παίρνουμε άλλα δάνεια και να μην στηριζόμαστε σε πολιτικές που δεν αποδίδουν».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα πεδίο μάχης και πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη, μεγαλύτερη απ' ότι έχουμε σκεφτεί, διότι η αποσύνθεσή της θα έχει αρνητικές εξελίξεις για τους πληθυσμούς των ευρωπαϊκών κρατών».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις των χειρισμών της οικονομικής κρίσης του 2008, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, αναφέρθηκε σε «δεξιές πολιτικές», λέγοντας πως οι τράπεζες λειτούργησαν προς όφελος της αποτελεσματικότητάς τους, αλλά όχι με την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης. «Ο αποπληθωρισμός της οικονομίας είχε ως συνέπεια τον εθνικισμό, τον οποίο βλέπουμε στο τρέχον πολιτικό κλίμα», προσθέτοντας πως κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τη δεκαετία του 1930. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr