Αγωνιώδης έκκληση Τσίπρα στους βουλευτές του: Απογοητεύσαμε τον κόσμο, βγείτε στους δρόμους

Παραδέχθηκε την απογοήτευση της κοινωνίας που καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών και επιτέθηκε εν νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στην παραδοχή ότι η κοινωνία έχει απογοητευτεί από την κυβέρνηση προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεχόμενος εμμέσως τις αρνητικές μετρήσεις της κοινής γνώμης και την αγωνία των πολιτών, και κάλεσε τους βουλευτές του να να τεθούν "σε διάταξη μάχης" για να σταθούν δίπλα στην κοινωνία. Απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο απόδρασης μέσω εκλογών και αφού εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναλώθηκε στο αφήγημα της ορατής πλέον εξόδου από την κρίση, εκτιμώντας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα και θα υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, που θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη.



Σε μία συνεδρίαση όπου ήταν εμφανής η αγωνία για τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ανατάξει το πεσμένο ηθικό των βουλευτών του, που φοβούνται νέα μέτρα, διαμηνύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσουν την προσπάθεια στη μέση. Ομολόγησε δε ευθέως ότι το κοινωνικό κλίμα δεν είναι το καλύτερο.

«Όλοι εδώ, αλλά και η κοινωνία -παρά το γεγονός ότι υπάρχει απογοήτευση γιατί υπήρχε μια ελπίδα πιο γρήγορης ανάπτυξης της οικονομίας-, ξέρουν ότι το να αφήσεις την προσπάθεια στην μέση του ποταμού και να γυρίσεις πίσω είναι συνταγή αποτυχίας. Έχουμε την αποφασιστικότητα να περάσουμε απέναντι και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, όχι για τους αριθμούς, αλλά για τους πολίτες. Ο στόχος μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι μια ακόμα κυβέρνηση της κρίσης, αλλά η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας νωρίτερα τους βουλευτές να αφήσουν τα γραφεία τους και να βγουν στους δόμους για να υποστηρίξουν το κυβερνητικό έργο, καθώς προβάλλονται, όπως είπε, “μόνο αρνητικές ειδήσεις”!

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε και πάλι ότι η ελληνική οικονομία είναι πλέον σε φάση ανάκαμψης και πως το ζήτημα είναι να εμπεδωθεί αυτή η πορεία και να ληφθούν οι αποφάσεις για τη μακρόπνοη πορεία.

Σε κάθε περίπτωση απέρριψε το ενδεχόμενο των εκλογών, επιτιθέμενος μάλιστα με σφοδρότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που διατυπώνει διαρκώς το αίτημα προσφυγής στις κάλπες.

Κατά τον κ. Τσίπρα “ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν η τέλεια καταστροφή για την οικονομία. Θα χάναμε την ποσοτική χαλάρωση, την επίτευξη της ανάπτυξης και την έξοδο από την κρίση” σημείωσε. Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι επιδιώκει να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο και να φέρει αυτός ένα ακόμα μνημόνιο, ρίχνοντας στους άλλους την ευθύνη. “Ένα νέο μνημόνιο με άγριες περικοπές και λιτότητα, απολύσεις στο δημόσιο, πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Το πρόγραμμα αυτό το έχει έτοιμο και γι' αυτό υπονομεύει τόσο εξόφθαλμα την κυβερνητική προσπάθεια. Αλλά δεν θα του κάνουμε το χατίρι, να αφήσουμε τη χώρα να καταστραφεί για να έλθει ο ίδιος μαζί με τον φίλο του τον κ. Βενιζέλο”. Και αναρωτήθηκε για τον κ. Μητσοτάκη: “Ζητάει εκλογές για ποιον λόγο; Μήπως θα διαπραγματευτεί καλύτερα; Το μόνο που μπορεί να λέει ότι θα συνεννοείται καλύτερα με τους δανειστές γιατί δεν θα φέρει αντίρρηση σε τίποτα”.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ότι “είμαστε κοντά στην αναγκαία συμφωνία, οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εάν υπάρχει, που υπάρχει, η πολιτική βούληση όλων των πλευρών” και διαβεβαίωσε ότι “η αξιολόγηση θα κλείσει, χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών”, σημειώνοντας ότι “αυτό είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης της ΝΔ, διότι το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι πώς θα καταφέρουν να επιστρέψουν στις καρέκλες της εξουσίας και όχι η τύχη της χώρας”.

Κατά τον κ. Τσίπρα στην αξιωματική αντιπολίτευση “εύχονται την αποτυχία και ζητούν εκλογές. Είναι μία στάση ανεύθυνη και ταυτόχρονα εθνικά επιζήμια. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πιέζει την κυβέρνηση, αλλά τη χώρα. Δεν είναι απλά αντιπολιτευτικός ζήλος, αλλά η στάση του είναι ενδεικτική ενός πολιτικού σχεδίου, που λέγεται τέταρτο μνημόνιο. Επιδιώκει να μην κλείσει η αξιολόγηση και να μην μπει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση, ενώ αμφισβητεί και την είσοδο της χώρας στην ανάπτυξη. Ταυτίζεται με το ΔΝΤ, χωρίς να τηρεί τα προσχήματα.

Πρόσθεσε δε ότι “σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους και έτσι θα κλείσει η τρίτη πράξη της αριστερής παρένθεσης”. Αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις επισήμανε ότι με βάση την πρόοδο είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο η διαπραγμάτευση να κλείσει σύντομα ώστε στις 5 Δεκεμβρίου να έχουμε την πολιτική απόφαση για κλείσιμο της αξιολόγησης και άνοιγμα της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, δηλαδή να ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα

“Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα όσα έχουν συμφωνηθεί και έχει την πολιτική βούληση να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συζητήσουμε καν παράλογες απαιτήσεις, απ' όπου κι αν προέρχονται. Είτε αυτές αφορούν νέα μέτρα, είτε τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο των συλλογικών συμβάσεων. Το καθεστώς αυτό πρέπει να λάβει τέλος. Δεν υπάρχει καμία λογική να συζητάμε το πώς θα αυξήσουμε το όριο των απολύσεων. Ούτε να αποτελεί η Ελλάδα εξαίρεση από τη θεσμική ευρωπαϊκή κανονικότητα ως προς τα εργασιακά' τόνισε ο πρωθυπουργός.

Διευκρίνισε ότι “δεν είναι ιδεολογική εμμονή της αριστεράς, αλλά πρόκειται για αναγκαίες κινήσεις ώστε να τερματιστεί το καθεστώς της γαλέρας, που επικράτησε στα χρόνια της κρίσης επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ”. Επιτέθηκε δε και σε αυτό το σημείο στον κ. Μητσοτάκη, για τον οποίο είπε πως “επιβεβαιώνει ότι επιθυμεί τη διαιώνιση του καθεστώτος της εργασιακής γαλέρας και υποστηρίζει τις ακραίες θέσεις των δανειστών και των βιομηχάνων. Αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης σημαίνει “γινόμαστε μπανανία”, όχι μένουμε Ευρώπη”. Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Είναι σαν να λέει προς το ΔΝΤ μην υποχωρείτε, κρατήστε γερά για να συνεχιστεί η αποδιοργάνωση της εργασίας. Είναι οργισμένα ταξική η στάση του, υπερασπίζεται τα συμφέροντα των λίγων, παίρνοντας την πλευρά της άλλης πλευράς. Δεν θα του γίνει το χατίρι”.



Προσφυγικό



Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι “είναι σε παροξυσμό η ΝΔ καθοδηγούμενη από την δεξιά της πτέρυγα και φαίνεται στο προσφυγικό ζήτημα το οποίο απαιτεί σύνεση και συνεννόηση. Αντί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, προσπαθεί να οξύνει την κατάσταση και να ρίξει λάδι στη φωτιά και, εκμεταλλευόμενη τα προβλήματα, να υποδαυλίσει τις τοπικές κοινωνίες”.

Σημείωσε δε ότι “η αποσυμφόρηση των νησιών θέλει χρόνο και δυσάρεστες αποφάσεις. Η δε απομάκρυνση προσφύγων από τα νησιά τους θέτει εκτός συμφωνίας επιστροφής. Είναι ανεύθυνο η ηγεσία της ΝΔ να πρωταγωνιστεί σε πυροδότηση κοινωνικών αντιδράσεων, τις οποίες θα καρπωθεί η ακροδεξιά της Χρυσής Αυγής”. Προειδοποίησε ότι “η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η προσφυγική κρίση από διεθνές πρόβλημα σε εσωτερική σύγκρουση”.



Για Λωζάνη



Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε και πάλι τη συνθήκη της Λωζάνης. “Η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό. Η συνθήκη δεν αμφισβητείται από κανέναν διεθνώς και αυτό πρέπει να το δεχθεί και η Τουρκία” τόνισε και σημείωσε ότι “η Ελλάδα θα συνεχίσει να οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης, αρκεί να κάνει το ίδιο και η Τουρκία”. Κάλεσε δε την Τουρκία να ακολουθήσει το δρόμο της σύνεσης και της συνεννόησης, ειδικά αυτή την περίοδο που υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού, το οποίο είναι διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής, όπως είπε.

Διευκρίνισε ότι σστο μόνο που έχουμε δικαίωμα άποψης και χειρισμού είναι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και υπογράμμισε ότι όποιο αποτέλεσμα και να υπάρξει θα τεθεί στην κρίση του κυπριακού λαού.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr