Το double score του Κυριάκου στις δημοσκοπήσεις

Οδηγίες για άμεση αντιμετώπιση των φαινομένων αλαζονείας από κομματικά στελέχη καθώς τα γκάλοπ και οι κάλπες  στα μεγάλα συνδικάτα θέτουν «ζήτημα δυσαρμονίας των υφιστάμενων κοινοβουλευτικών συσχετισμών»

«Κυβέρνηση ευρύτερης δυνατής αποδοχής» είναι αποφασισμένος να σχηματίσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είτε κατακτήσει είτε όχι στις επερχόμενες εκλογές την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Παρά το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σπάει το ένα μετά το άλλο κάθε προηγούμενο δημοσκοπικό ρεκόρ, ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του τηρούν χαμηλούς τόνους με στόχο «να τιθασευτούν φαινόμενα αλαζονείας που μπορεί να θολώσουν τα μηνύματα ενότητας και διεύρυνσης» που εκπέμπει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, «αναλογιζόμενος», όπως λένε συνεργάτες του, «τις δυσκολίες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο επόμενος πρωθυπουργός».

Με όπλο την πρωτόγνωρη υπεροχή σε όλους τους δείκτες των ερευνών (πρόθεση ψήφου με double score έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, παράσταση νίκης με συντριπτικό προβάδισμα της Ν.Δ., άνετη πρωτοκαθεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία), στο Μοσχάτο θέτουν «ζήτημα δυσαρμονίας των υφιστάμενων κοινοβουλευτικών συσχετισμών με τις διαθέσεις που επικρατούν στην κοινωνία».

Προς επίρρωση, μάλιστα, της εκτίμησής τους και απαντώντας σε όσους αμφισβητούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, επικαλούνται τα συμπεράσματα που εξάγονται από τις κάλπες, οι οποίες στήνονται το τελευταίο διάστημα σε διάφορους επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς χώρους. «Παρά τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου, η γενικότερη τάση δείχνει σημαντική ενίσχυση για τις προσκείμενες στη Νέα Δημοκρατία δυνάμεις και αντίστοιχη ραγδαία καθίζηση της επιρροής των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων», υποστηρίζουν.

Κατ’ αντιστοιχία της ανόδου που παρουσίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-2015 και στην πράξη λειτουργούσε ως προπομπός της επικράτησής του στις βουλευτικές εκλογές, οι «γαλάζιοι» επιτελείς επισημαίνουν την ενίσχυση των φίλιων προς την αξιωματική αντιπολίτευση παρατάξεων στις πρόσφατες αρχαιρεσίες των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ και ΕΛΜΕ), καθώς και των μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Ιδιαίτερα για το τελευταίο σημειώνουν ότι «το σχήμα που υποστηρίχθηκε από τη Ν.Δ. πήρε την πρωτιά και εμφάνισε άνοδο παρά τις μεθοδεύσεις του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη», ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του ΤΕΕ πριν αναλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. 

Για πρώτη φορά νίκη στην ΑΔΕΔΥ 
Ακόμη πιο εντυπωσιακό θεωρούν το αποτέλεσμα στην ΑΔΕΔΥ, στην τριτοβάθμια οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς για πρώτη φορά στα συνδικαλιστικά χρονικά η «γαλάζια» ΔΑΚΕ αναδείχθηκε την περασμένη Παρασκευή πρώτη δύναμη με 18 έδρες, αφήνοντας στην τέταρτη θέση τη συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που απέσπασε 13 έδρες και βρέθηκε πίσω από τους προσκείμενους στο ΚΚΕ και στο ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστές που πήραν 15 και 14 έδρες αντίστοιχα. Για το «γαλάζιο» επιτελείο «η ιστορικών διαστάσεων επικράτηση της ΔΑΚΕ αποκτά μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός ότι απεδείχθη πως πέφτει στο κενό η ασύστολη κυβερνητική προπαγάνδα ότι δήθεν στα σχέδια του Μητσοτάκη περιλαμβάνεται η απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων στο Δημόσιο». 
  
Στην αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ανάλογα πολιτικά μηνύματα «αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής και στήριξης της δικής τους μεταρρυθμιστικής πρότασης» θα σταλούν και από τις εκλογικές αναμετρήσεις άλλων συνδικαλιστικών και επαγγελματικών οργανώσεων που επίκειται, όπως στο Οικονομικό Επιμελητήριο, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και αλλού. «Αυτή», όπως υποστηρίζουν, «είναι η καλύτερη απόδειξη για τη μεταστροφή της ελληνικής κοινωνίας, η οποία εναποθέτει στη Νέα Δημοκρατία τις ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας και ευρύτερα της χώρας». 

«Δεν θα βρουν συνυπεύθυνους» 
Αναλύοντας, από τη μία πλευρά, τα συγκεκριμένα μηνύματα από τις συνδικαλιστικές κάλπες και μελετώντας, από την άλλη, τις δημοσκοπήσεις, τόσο εκείνες που βλέπουν το φως όσο και άλλες που διενεργούνται για δικό τους λογαριασμό, οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εντείνουν την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος.
 
Ταυτόχρονα μάλιστα αποκρούουν κάθε σκέψη να δοθεί από τη Νέα Δημοκρατία «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., είτε μέσω της στήριξης ενός άλλου κυβερνητικού σχήματος από την παρούσα Βουλή, είτε με υπερψήφιση, κατά το προηγούμενο του καλοκαιριού 2015, των νέων μέτρων που προεξοφλείται ότι θα ληφθούν για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. «Η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν εκλογές ώστε να προκύψει μια νέα κυβέρνηση, με ισχυρή εντολή και ξεκάθαρο σχέδιο», είναι η κατηγορηματική θέση που εκφράζεται από τα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας. «Τότε μόνο μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα ευρύτερων συναινέσεων και συνεργασιών στη βάση της αλήθειας και των πραγματικών πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών», υποστηρίζουν. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, έχοντας σαφείς οδηγίες από τον κ. Μητσοτάκη, έσπευσε στο μέσον της εβδομάδας «να πνίξει εν τη γενέσει τους» τα σενάρια περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης ή περί του ενδεχόμενου να συμφωνήσει η Νέα Δημοκρατία σε νέα επώδυνα μέτρα «υπό το κράτος υποτιθέμενων πιέσεων από την πλευρά των δανειστών». Πεποίθηση επιτελών της Συγγρού είναι ότι «όλα αυτά διακινούνται από κυβερνητικούς κύκλους και στοχεύουν στην απάλυνση των εντυπώσεων από τον επώδυνο χαρακτήρα που έχει η επιμονή της κυβέρνησης στις νέες επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντί του περιορισμού της κρατικής σπατάλης». 

Γι’ αυτό και σχολιάζοντας εμμέσως τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι «οι εκλογές είναι επικίνδυνες για τη χώρα», επισημαίνουν ότι «όσοι αναζητούν σήμερα σωσίβιο έχουν ξεχάσει πώς συμπεριφέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στα κόμματα της αντιπολίτευσης όταν ήταν ισχυρός». Υπενθυμίζουν ότι, «παρά τη στήριξη που του πρόσφεραν για να μην τιναχθεί η χώρα στον αέρα μετά τους χειρισμούς του πρώτου εξαμήνου 2015, ο κ. Τσίπρας προκάλεσε εκλογές τον Σεπτέμβριο με το δίλημμα “τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”». «Η ειλικρίνεια του καθενός φαίνεται όταν είναι ισχυρός, όχι όταν είναι σε ελεύθερη πτώση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ξεκάθαρα την αλαζονεία και τον κυνισμό του», συμπληρώνουν. 

«Συνυπεύθυνους στις τραγικές επιλογές τους δεν πρόκειται να βρουν. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι πολιτική λύση, εκλογές, μια νέα Βουλή και εν συνεχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης -είτε η Ν.Δ. είναι αυτοδύναμη είτε δεν είναι αυτοδύναμη- θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης δυνατής αποδοχής». 

Αβάνα ή Βαλκάνια;
Στο Μοσχάτο δεν χάνουν ευκαιρία να επισημάνουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη από εκείνες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Συγκρίνουν τις ταξιδιωτικές επιλογές που έκαναν την εβδομάδα που πέρασε, καθώς ο πρώτος πραγματοποίησε μια μίνι βαλκανική περιοδεία επισκεπτόμενος τη Βουλγαρία και τη Σερβία για συναντήσεις με τις τοπικές ηγεσίες αλλά και την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα που δραστηριοποιείται εκεί, ενώ ο δεύτερος ταξίδεψε στην Κούβα για την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο. «Την ώρα που η χώρα χρειάζεται ιδιωτικές επενδύσεις και διεθνείς συμμαχίες, μόνος αυτός από όλους τους ηγέτες της Δύσης, παρέα με μια σειρά αμφιλεγόμενους τριτοκοσμικούς ηγέτες, βρέθηκε στην Αβάνα για να μιλήσει για τα οράματα μιας σοσιαλιστικής επανάστασης», σχολιάζουν «γαλάζιοι» αξιωματούχοι.  Οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρίνουν την κυβέρνηση ότι «με δική της ευθύνη έχει φέρει τη χώρα ξανά σε οριακή κατάσταση» και, όπως τονίζουν, «συνεχίζει τη συνήθη πρακτική της παριστάνοντας ότι διαπραγματεύεται, ενώ στην πραγματικότητα αφήνει τα πράγματα να σέρνονται και στο τέλος, υπό την πίεση της πραγματικότητας, παίρνει τα σκληρότερα μέτρα έχοντας βλάψει τη χώρα και τους πολίτες». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr